Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volgens mij werkt zo'n boerka averechts

  •  
27-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Ik zag steeds die ogen voor me... Ogen om nooit te vergeten
Eindelijk heb heb ik mijn eerste vrouw in boerka gezien. Ze zat op de tram te wachten bij station Hollands Spoor in Den Haag. Het was dinsdagavond om ongeveer tien voor zes. Of het echt een boerka mocht heten, wat zij droeg, daar moet ik als afgedwaalde katholiek buiten blijven, maar zij was van top tot teen in het zwart gekleed en gesluierd. Een doek over haar neus liet alleen de ogen vrij.
Die zag ik terwijl ik mij langs haar haastte om de sneltrein van 18.01 te halen. Het waren donkere ogen vol vuur en karakter. Achter de plooi van de gelaatsdoek vermoedde ik een kittig neusje. In de trein was het onmogelijk om de aandacht bij de lectuur te houden. Ik zag steeds die ogen voor me en hoe ze daar zat in dat zwarte gewaad. Ik dacht aan Duizend en Een Nacht, meer in het bijzonder aan het verhaal van de man uit Jemen met zijn zes slavinnen. Dat staat vol passende poëzie.
Haar blik is als een pijl die haar wenkbrauw schiet. Als je haar lippen en wangen ziet, zie je mirre, rozen en basilicum. De tak is in de tuin geplant maar hoeveel tuinen zijn er in je vereend.
Of:
Ik vergeleek je figuur met een stengel van riet, en heb je gezicht tot mijn noodlot gemaakt. Ik rende achter je aan, verliefd, bang dat een streng iemand je bewaakt”.
Als zij daar gewoon in haar spijkerbroek en trui had gezeten op weg van de Haagse Hogeschool naar huis, dan was dat meisje me nooit opgevallen. Nu wel. Ik had alleen haar ogen om op af te gaan – ogen om nooit te vergeten.
De rest moest ik zelf invullen. Zou zij lijken op Zoebaida, de lievelingsvrouw van de vorst der Gelovigen kalief Haroen Al Rasjied? De Zoebaida over wie Aoe Noewaas dichtte:
Mijn oog zag wat me verdroot en door verlangen werd mijn smart vergroot Door de gazelle die me ving onder de schaduw van de lotusboom. Terwijl ze water over zich goot, uit een kan van zilverwerk, zag ze me en wilde zich bedekken, maar haar handen waren te klein. Kon ik nu maar bij haar zijn, een uurtje, of twee, misschien”.
Ik bedoel: volgens mij werkt zo’n boerka averechts.
De gedichten komen uit de Duizend-en-een-nacht-vertaling van Richard van Leeuwen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

BasVV
BasVV27 sep. 2011 - 17:52

Zwem door in je fantatisch erotische gedachten. Dat is nu precies wat de moslim man wil. Ze is maagd. Ze is mooi. En dus huwbaar.

Tom Meijer
Tom Meijer27 sep. 2011 - 17:52

Nou, ik begrijp heel goed wat Han bedoeld. Ik heb dames in burka slechts op tv gezien maar het is gewoon waar dat de aandacht als vanzelf naar de ogen toe getrokken wordt. En vaak zijn die ogen gewoon heel mooi. Dat is niet vreemd. Ik vind het eerder vreemd dat enkele reageerders dat vreemd vinden.

pieterpan2
pieterpan227 sep. 2011 - 17:52

Nou Han, ik zou zeggen ga het eens een jaartje proberen in S-A en kom me daarna vertellen of je het nog steeds zo geweldig vind. Maar je hebt wel gelijk dat het bijzonder verleidelijk is om in die ogen te kijken. Vandaar dat er geestelijke leiders waren die vonden dat er eigenlijk een oog afgedekt moest worden. Verder moest de burka wijd vallen, zodat de vrouwelijke contouren niet zichtbaar zijn en glittertjes of patroontjes op de burka waren ook te frivool, volgens deze wijze mannen.

Mashti
Mashti27 sep. 2011 - 17:52

heel aardig van je, Han. Je probeert ff normaal te doen over boerqa. maar als moslim vind ik het toch een walgelijke verschijning. Ik heb wel wat boerqa's gezien, maar bijna nooit met mooie ogen daarin. dat zie je alleen op de foto's.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250027 sep. 2011 - 17:52

Waar is Zorro toch gebleven?

opgeheven
opgeheven27 sep. 2011 - 17:52

de boerka of niqaab is een absurd gewaad, ik zie er dagelijks één want mijn buurvrouw draagt er eentje. En inderdaad, ook bij haar moet ik steeds naar die groene ogen van haar kijken, en als de wind waait gaat de boerka strak om haar lichaam waardoor je haar contouren goed ziet. Verder werkt een boerka inderdaad averechts, want in landen waar de boerka het straatbeeld bepaald, daar worden de mannen wilt van een stukje kuit, kunnen ze zich niet beheersen, en rechtvaardigen daarbij weer de imam die zegt dat vrouwen een boerka moeten dragen. Ik vind wel dat iedereen vrij zou moeten zijn zo'n idioot gewaad in nederland te dragen. Als je graag voor schut wilt lopen moet je dat vooral doen. Als je in zo'n gewaad de straat op gaat moet je je er echter wel van bewust zijn dat je voor schut loopt in een gewaad wat bij veel mensen angst, lachbuien of onbegrip opwekt en ik vind dan ook dat je geweigerd mag worden in het openbaar vervoer, openbare gebouwen, winkels en horecagelegenheden. Ook vind ik dat een werkgever je een baan mag weigeren, en dat je gekort mag worden op je uitkering als je geen baan kunt vinden vanwege het rare gewaad waar je in loopt. ( dat laatste geldt voor iedereen die geen baan kan vinden omdat hij weigert zichzelf te verzorgen of gepaste kleding te dragen.) Maar als je op de openbare weg voor schut wilt lopen met een vergiet op je hoofd of moet een boerka aan, dan moet je dat zelf weten.

Yggdrasil
Yggdrasil27 sep. 2011 - 17:52

Eens even zien wat lees ik hier nu weer, voor gek lopen, voor schut lopen, geen baan kunnen krijgen enz,enz,enz. Zou de man op bijgaande foto wel gemakkelijk een baan krijgen en zou deze man dan niet voor schut lopen http://www.jobsvandaag.be/blog/wp-content/uploads/2010/06/solliciteren-tattoo-piercing.jpg Hoever reikt dat Boerkaverbod dan nog, zo vraag ik me af.

trujac
trujac27 sep. 2011 - 17:52

Werkt de boerka averechts? Ik zou zeggen probeer hem zelf eens uit Han. Je komt er dan achter wat je allemaal naar je boerka krijgt geslingerd.

1 Reactie
keck66
keck6627 sep. 2011 - 17:52

Relax man. Toch een heel aardige invalshoek. Bovendien gaat het niet om wat de boerkadraagster naar haar hoofd geslingerd krijgt, maar over de boerka als bedekker van het vlees waar ander hitsige mannen niet vanaf kunnen blijven. In die zin dus 'averechts', want Han werd verliefd op die ogen en is achter haar aan gaan rennen... overdrachtelijk gesproken dan :)

Yggdrasil
Yggdrasil27 sep. 2011 - 17:52

Over ogen gesproken, http://static.skynetblogs.be/media/39057/455_afghanistanklein.jpg

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon27 sep. 2011 - 17:52

Dan weet ik er nog wel een paar, http://forum.chatdd.com/ladies-gents-fashion/36523-hijaab-niqaab-eyes.html

BasVV
BasVV27 sep. 2011 - 17:52

Han: Om het maar eens simpel te zeggen. Ben jij zo vreemd dat je een vrouw met een gezicht geen dag meer durft te ze zeggen. Dan zit je aan de verkeerde kant van de maatschappij.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online27 sep. 2011 - 17:52

"Han: Om het maar eens simpel te zeggen. Ben jij zo vreemd dat je een vrouw met een gezicht geen dag meer durft te ze zeggen. Dan zit je aan de verkeerde kant van de maatschappij." De weg naar de liefde wordt nooit belopen. Dat vond ik van mezelf toch wel even een heel briljante zin. Zo.

BasVV
BasVV27 sep. 2011 - 17:52

Nou. Wat let je. Ze is de vrouw van jouw leven. De Burkavrouw. Waarom nou niet. Leg me dat eens uit. Waarom wil je dat niet thuis. En wel buitenshuis.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 sep. 2011 - 17:52

Je hebt er wel een probleem mee, jongen. Muziekje erbij dan maar? http://www.youtube.com/watch?v=g7NxCRyaDKc&feature=related

FrenkMahon
FrenkMahon27 sep. 2011 - 17:52

Mooi stuk Han, Maar vertel eens heb je haar diep in de ogen aangekeken en vervolgens je ogen neergeslagen. Gezien je verhaal heeft ze dit gebaar verdient.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 sep. 2011 - 17:52

''Ogen om nooit te vergeten'' zei meneer Van der Horst met hoofdletter ''O'' van ogen. Maar door één keer in die ''Ogen'' te kijken en binnen 3 seconden je ogen neerslaan, zoals hij bij de orthodoxe nonnen doet, kom je nooit met zulke conclusies. Ik denk dat de heer Van der Horst heeft die mevrouw helemaal uitgekledt, met zijn ogen en dat is mogelijk ( door fantaseren!)Of loopt de heer Van Der Horst nu met een bult op zijn voorhoofd, want er zijn genoeg palen bij elk Tram-wacht-hoek.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2011 - 17:52

UITWERKING BOERKA NIET RELEVANT/WEL HET RECHT OP HET DRAGEN VAN EEN BOERKA BOERKAVERBOD DISCRIMINEREND/SCHENDING VRIJHEID VAN GODSDIENST Geachte Redactie en lezers van Joop, Het is naar mijn mening niet zozeer van belang, hoe de uitwerking van de Boerka [1] is WEL HET RECHT VAN VROUWEN OP HET DRAGEN VAN EEN BOERKA MOET WORDEN VERDEDIGD Een door de Overheid opgelegde Boerkaverbod is een schending van het recht van iedere Nederlandse inwoner op godsdienstvrijheid. Bovendien heeft iedereen het recht, zich in het openbaar op zijn/haar eigen wijze te kleden, zonder dat de Overheid zich daarmee bemoeit Het eerder in Belgie en Frankrijk opgelegde Boerkaverbod is dan ook terecht veroordeeld door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch Zie http://www.hrw.org/news/2009/07/02/beyond-burqa Het Boerkaverbod is een uitvloeisel van de sinds 11 september 2001 in West Europa bestaande ongezonde en negatieve focus op de Islam en moslims, wat wordt gevoed door levensgevaarlijke, extreem-rechtse politici als Wilders [1] Ik spreek dan ook de hoop uit, dat vrouwen in boerka zich hun religieuze rechten niet laten afpakken en de Boerka blijven dragen, zeker nu deze Franse zakenman bereid is, eventuele boetes te betalen Een Boerkaverbod is in strijd met de vrijheid van godsdienst De vrouwen in Boerka vinden immers deze gezichtsbedekking een expressie van hun religie IK SPREEK DE HOOP UIT, DAT VROUWEN IN BOERKA ZICH HUN RELIGIEUZE RECHTEN NIET LATEN AFPAKKEN EN DE BOERKA BLIJVEN DRAGEN! Zeker nu een Franse zakenman bereid is, eventuele boetes te betalen [3] Een uitstekend initiatief Vrijheid van religie geldt iedereen, ongeacht religie of afkomst Astrid Essed [1] Boerka en Niqaab Ovrerigens is er begripsverwarring over Boerka's en Niqaab Wat in Nederland [en ook andere West-Europese landen] wordt omschreven als een Boerka [gezichtsbedekking, die alleen de ogen vrijlaat] is in werkelijkheid een Niqaab Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikab Een Boerka is de onder de Taliban in Afghanistan verplichte gezichtsbedekking voor vrouwen, waarbij het gezicht als het ware door een gaasje te zien was Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerka_(islam) [2] NOS ANNE FRANK STICHTING: WILDERS EXTREEM-RECHTS 10 DECEMBER 2008 http://nos.nl/artikel/81111-anne-frank-stichting-wilders-extreemrechts.html [3] RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP FRANSE ZAKENMAN BETAALT NEDERLANDSE BOERKABOETES 16 SEPTEMBER 2011 http://www.rnw.nl/nederlands/article/franse-zakenman-betaalt-nederlandse-boerkaboetes

1 Reactie
opgeheven
opgeheven27 sep. 2011 - 17:52

Astrid, je haalt dingen door elkaar. Buiten dat het dragen van een boerka door geen enkele religie wordt verplicht is een algeheel boerkaverbod geen aanval op welke religie dan ook. Ik ben het niet eens met het boerkaverbod, maar om andere redenen dan jij. Maar ook met een boerkaverbod kan iedereen nog vrij zijn eigen godsdienst belijden. Het is namelijk geen verbod op het moslim zijn, maar een verbod op een bepaald kledingstuk wat door geen enkele religie als verplicht wordt beschouwd, slechts in de interpretatie van enkelen. Dit is hetzelfde als het onverdoofd slachtverbod (waar ik wel voorstander van ben), je bent vrij om jood of moslim te zijn, maar wel binnen de geldende regels. Niemand wordt vervolgd om het jood of moslim zijn.

TheRealHandyman
TheRealHandyman27 sep. 2011 - 17:52

Boerka verbod mag ook niet, het is (moet zijn) een gezichtbedekkende kleding verbod zijn. Geen integrale helm, geen bivakmuts. Dit is omwille van de veiligheid en onze maatschappelijke beleefdheidsnormering.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil27 sep. 2011 - 17:52

Weet u wel hoeveel het mij kost als ik op de motor geen helm draag. Niet dragen van de helm (motor): € 100 Zoveel dus.

Hermanbakker
Hermanbakker27 sep. 2011 - 17:52

De zeer bereisde Italiaan Fosco Maraini schreef al in 1958 over de Islam, dit naar aanleiding van een expeditie naar het uiterste noorden van Afghanistan. Het boek is dus geschreven ver voor 11 sept. Het interessante is dat, hij wat hij noemt viriele cultuur in Islamitische landen, hij ziet als dezelfde als in het O van het Middellandse zee gebied, het christelijke gebied, wel te verstaan. In de Koran staat niets over vrouwenkleding, overigens. Overigens bestond toen die viriele cultuur in de Islamitische gebieden slechts bij de bevolking van dorpen en steden, de vrouwen van de nomaden waren niet alleen ongesluierd, maar ook zeer zelfstandig. In het Egypte toen Napoleon dat probeerde te bezetten was het niet anders, en Thesiger beschrijft hetzelfde in de verhalen over zijn reizen in 1945 1950 in wat nu Saudi Arabië en Jemen is. Het hele burka verbod is volgens mij belachelijk, maar een paar vrouwen dragen die dingen, en het gevolg zal zijn dat daarvan velen de straat niet meer opgaan, al dan niet uit eigen wil.

1 Reactie
Alexanderr2
Alexanderr227 sep. 2011 - 17:52

Een paar dragen het maar.... maar velen gaan de straat niet meer op. Zo'n groot probleem is dat dan toch niet? Het gaat er niet om hoeveel mensen dat ding dragen, het gaat erom dat ik ook zo'n ding aan kan trekken... met andere doeleinden.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2011 - 17:52

De ogen zijn de spiegels van de ziel. Naakter dan in een Niqaab kun je dus niet zijn.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten27 sep. 2011 - 17:52

Mooi Marc !