Joop

LIVE: Persconferentie minister Kuipers over beëindigen coronamaatregelen

  •    •  
14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Volg hier live de persconferentie van Ernst Kuipers, minister van VWS, over de intrekking van coronamaatregelen. Premier Mark Rutte is voor het eerst niet bij de persconferentie aanwezig. Hij is op dat moment voor een debat in de Eerste Kamer.
“Alles gaat weer open”, verklaarde de minister. “Maar in stappen.” Werk voor de helft nog thuis. De horeca mag vanaf vrijdag tot 01:00 uur open. Op locaties met minder dan 500 bezoekers hoeft geen mondkapje meer op. Vrijdag 25 februari treden de normale sluitingstijden in werking. Mondkapjesplicht blijft van kracht in openbaar vervoer.
Bij evenementen wordt testen voor toegang ingevoerd.
De minister waarschuwde carnavalsvierders: mijd grote groepen. Hij gaf een extra waarschuwing voor mensen uit de risicogroepen. Hij verklaarde met veel vertrouwen de nieuwe fase in te gaan.
Na 25 februari gelden er nog maar twee verplichte maatregelen echt: testen voor toegang en mondkapjesplicht in het ov. De rest betreft adviezen.
Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.
In antwoord op vragen zegt de minister dat er voldoende capaciteit is om testen voor toegang op grote schaal door te voeren bij locaties met meer dan 500 mensen binnen.
Eerder: De lente begint vroeg dit jaar. Minister Kuipers maakt dinsdag op de coronapersconferentie bekend dat per 25 februari bijna alle coronamaatregelen vervallen. Alleen persoonlijke basisadviezen als geen handen schudden, wel handen wassen, ventileren en testen blijven van kracht. De mondkapjesplicht vervalt, evenals afstand houden. Daarmee kunnen ook de horeca en culturele sector weer open. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen. Het is onder premier Rutte staande praktijk dat aan te kondigen maatregelen vooraf ‘gelekt’ worden aan de media. Afhankelijk van de publieksreacties kunnen de maatregelen dan nog aangepast worden voor de officiële bekendmaking.
"Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft. Wel kan het zijn dat het ctb nog nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen. Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn 1-G gelden, dat wil zeggen dat ze toegankelijk zijn met een negatieve test."
De horeca mag vanaf komende vrijdag al tot 01:00 uur open, een week later vervallen de beperkingen op de openingstijden. De aankondiging betekent vermoedelijk ook groen licht voor het carnavalsfeest dat in het weekeinde van 25 februari gevierd wordt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2022 - 8:33

Die man had het moeilijk vanwege zijn dubbele rollen. Die beten elkaar nl. behoorlijk. Hij was zichtbaar nerveus.

pahan
pahan16 feb. 2022 - 4:09

Vandaag maar eens tellen hoeveel mensen er van overtuigd zijn dat het door hun persoonlijke inzet komt, dat alle maatregelen stoppen. Het doet me denken aan Phoebe van Friends die er van overtuigd was dat ze het licht aan en uit kon doen door met haar ogen te knipperen.

Sonic2
Sonic215 feb. 2022 - 22:31

Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Eerst dat extreme angst gedrag. We mocht niet meer naar de winkel en ook niet naar de kapper, want echt levensgevaarlijk. Nu kan alles rondom carnaval er af. Terwijl we vandaag iets van 50.000 besmettingen hadden. Ik zeg niet dat half Maart alle ziekenhuizen weer vol liggen, maar dit is van het ene uiterste naar het andere uiterste overstappen. Onbegrijpelijk

3 Reacties
Roadsurfer2
Roadsurfer216 feb. 2022 - 7:43

Het is een simpel verkoudheidsvirusje geworden wat snap je daar niet aan?

Gerygrr
Gerygrr16 feb. 2022 - 11:10

Roadsurfer, U liegt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2022 - 8:37

Sonic Hoezo extreem angstgedrag. Dat was terecht gedrag. Het was niet extreem in die zin maar terecht en normaal gedrag.

Middenman
Middenman15 feb. 2022 - 21:50

Goed nieuws. Mede dankzij het beleid van De Jonge, dat vooral het laatste half jaar goed inspeelde op de situatie. Kuipers plukt daar nu de vruchten van. Het wordt nu echt tijd dat we elkaar meer vertrouwen geven; de burgers de overheid en de overheid de burgers. Een interessant onderzoek laat namelijk zien dat dat een belangrijke succesfactor is in het bestrijden van Corona: https://nos.nl/artikel/2415397-onderzoek-meer-vertrouwen-in-overheid-hangt-samen-met-minder-besmettingen

1 Reactie
Roadsurfer2
Roadsurfer216 feb. 2022 - 7:45

Tja ach......... https://twitter.com/ewaldeng/status/1492913994214039562

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2022 - 18:42

Net mijn QR geboosterd.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗15 feb. 2022 - 21:32

Owww, wat stom, U komt geen wappie-tent meer in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2022 - 10:28

Jech!

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 feb. 2022 - 18:34

Kort door de bocht, mijn beknopte samenvatting van de maatregelen: passend in deze tijd, liberaal, want, ga lekker los en laat de kwetsbaren zich maar schuilhouden... Ieder voor zich, dus.

7 Reacties
itsme3
itsme316 feb. 2022 - 0:01

U denkt blijkbaar dat het mogelijk is om een omicron besmetting te voorkomen. Laat ik u uit de droom helpen. Maatregelen zorgen ervoor dat mensen alleen iets later besmet worden. Ondanks een zeer kostbare lockdown, etc. Lopen wij maar een weke achter op België.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 1:36

Ik begrijp niet dat in de supermarkt geen regels meer gelden. Ben echt kwaad. Die verantwoordelijkheid voor kwetsbare ouderen gaan mensen niet zelf nemen. Het interesseert ze gewoon niet! Iedereen moet boodschappen doen, kwetsbare ouderen en mensen die thuis een kwetsbaar persoon hebben. En juist daar gaan ze alles loslaten. Hier geen grote glimlach.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 7:34

item Dat zei je waarschijnlijk 2 jaar geleden ook al. Als je jou tegenkomt bij een essentiële winkel, dan geloof ik je per direct.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 7:34

Itsme....

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 feb. 2022 - 8:26

Fijn dat 'itsme' mij uit mijn droom doet ontwaken. Had net een nachtmerrie waarin het neoliberale ego voor meester opsloeg. Maar dus nu, na de verhelderende bijdrage van itsme, weer zo nuchter als wat: de realiteit van het denken in materie en genot. En, ja, itsme, ik denk zeker dat het mogelijk is om besmettingen te voorkomen, tenzij je als een kip zonder kop rondscharrelt. Makkelijk zal het niet zijn, want menselijk contact, al is het op afstand, is nauwelijks te vermijden. Maar daar waren nou net bepaalde maatregelen voor bedoeld. En hebben constateren dat lang iedereen zich daar niet aan wilde houden. Heb hier en daar al aangegeven welke de dieperliggende redenen zijn om nu al die preventieve maatregelen maar op te heffen. En dat terwijl er nog zoveel onzeker is en de gevolgen nog niet te overzien. Kern blijft: hoe kijken we tegen de maatschappij aan; als een wereld waarin geld, lol, koopwoede, reisjes, ik-denken en nepnieuws leidinggevend zijn of een beschaving waarin gezondheid en zorg voor de kwetsbaren onze denkrichtingen bepalen. En in welke tijdgeest we leven, is bekend bij ieder die verder kijkt dan leven voor en in oppervlakkige genoegens. Een principiele keuze, derhalve.

Gerygrr
Gerygrr16 feb. 2022 - 11:36

Itsme, Hetgeen u zegt is waar. Maar het is erger! Corona blijft een gevaar bij herbesmettingen. Of het zijn sluimerende virussen geworden. Het is voor long covid patiënten per besmetting opnieuw een aanslag op het lichaam. Dit beseffende heb ik me toch laten vaccineren en boosteren. Een bewust risico genomen om het virus te helpen bestrijden. En nu? Waarom zou ik me nog eens laten boosteren? Het verhaal van het in de steek laten van de verpleegtehuizen is nu gepubliceerd. Maar het verhaal van de huisartsen? Op het verkeerde been gezet door de criteria voor hulp van van Dissel. Mijn huisarts kon mij niet ontvangen. Mijn berichten konden niet kloppen. Mijn klachten konden niet bestaan. Kennelijk kon de huisarts mij niet zien als kwetsbaar persoon. Geen voorgeschiedenis, die zorgen baarde. Ik ben bijna twee jaar aan het zoeken naar erkenning. Radar vertelde het verhaal. Omtzigt heeft zijn terechte vragen. Wat ik wil opmerken: Pieter let op: Omikron gaat mensen ook opschepen met long covid. Omikron is mild qua longziekte. Laat de ziekenhuispatiënten toevallig met corona onderzoeken. Kijk of ze ongevaccineerd zijn. Kijk of ze een maand eerder corona hadden opgelopen. Kijk dan of hun opname te maken heeft met tromboseachtige verschijnselen zonder voorgeschiedenis……

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2022 - 8:54

Grijsje 63 Het is sowieso nog steeds gevaarlijk voor kwetsbaren....zowel met te sterke reactie van het immuunsysteem ( en alle gevolgen) als zonder werkend immuunsysteem of met aandoeningen.

Roadsurfer2
Roadsurfer215 feb. 2022 - 16:36

Simpel dan gaat deze jongen niet meer op vakantie naar landen die een QR-code eisen. Ik denk dat ik daar niet de enige mee ben. Er zijn meer dan genoeg landen die alle maatregelen afgeschaft hebben!

3 Reacties
Eid
Eid15 feb. 2022 - 20:51

Klinkt als 'veilige landen' Succes. Niet zeuren als het toch fout afloopt, he...

watcher3
watcher316 feb. 2022 - 0:27

Keep us posted!

Roadsurfer2
Roadsurfer216 feb. 2022 - 7:48

@Eid: Ik heb reeds corona gehad dus dat verkoudheidsvirusje dat het nu is wat wil dat nog meer doen bij mij dan een simpel verkoudheidje veroorzaken? Ik heb mij de afgelopen 2 jaar nergens aan gehouden en mijn 87-jarige moeder - die ook corona=Deltavariant heeft gehad - ook niet dus....

Gerygrr
Gerygrr15 feb. 2022 - 10:44

Ik houd mijn hart vast. Gisteren in Radar de aandacht voor long covid. De omikron en toekomstige mutanten gaan niet stoppen met het veroorzaken van long covid! Milde symptomen slaan niet op long covid… Herstellen na twee jaar bleek illusie, wie garandeert dat er sowieso genezen kán worden? Is het niet riskant om de patiënten te laten blootstellen aan nieuwe infecties? Meer orgaanschade? Meer kansen op herseninfarcten? Hartinfarcten? Kwetsbaren moeten dan thuis blijven. Wie gaat voor ze zorgen?

13 Reacties
Phantom3
Phantom315 feb. 2022 - 11:09

@grijsje, welkom in het leven. Als je alle risico's wilt uitsluiten kom je bedrogen uit.

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 11:37

@ Grijsje63 (11:44u) - ik deel je zorgen; dit van iemand die zelf niet met Corona besmet geweest is. Hoe werkt politiek in een democratische context? Er is de wens om zoveel mogelijk mensen te behagen (met korte-termijn-maatregelen); de economie moet aangezwengeld worden; én er is de plicht om de volksgezondheid te bevorderen. Dan is er menselijk gedrag. Wat zijn mijn wensen, welke mijn plichten? Als je jeugdig bent, dan is het schatten van de hoogte van een risico minder goed mogelijk; dit in vergelijking met de middelbare leeftijd en ouder. Levenservaring en hersenontwikkeling zijn bepalend. Wat hiervan te denken? "Feestgangers vonden de actie een verademing. Utrechtse stapvriendinnen Shirley en Aisha, beide 19, waren erbij: ,,We zijn jong en hebben nog amper kunnen stappen in ons leven. Weer een uurtje opmaken, een nieuwe outfit shoppen, het was héérlijk om te doen.” Ook voor de Rotterdamse Mark van Essen (23) kon deze actie niet vroeg genoeg komen: ,,Ik heb dit zo gemist. Ik was 21 toen die ellende begon en ik ben nu bijna 24. De beste tijd van mijn leven is mij afgenomen.’’ " Kenmerkend voor de tijd waarin wij leven. Na een lange periode van inperkingen en al het bijbehorende popelen mag er weer op los gevierd worden. De jongeren die in het citaat aan het woord komen, die spreken de taal van hun leeftijdscohort anno 2022. Het valt op dat ze wél over de maatregelen voor de veiligheid praten, althans de effecten daarvan, én over zichzelf (al hun eigen 'gemis'). Niet over die vele mensen die Corona in Nederland niet overleefden, niet over de langdurig zieken; niet over het harde gegeven dat een pandemie gezamenlijke offers vraagt van hele bevolkingen, jongeren niet uitgezonderd. Dit is een algemene houding in onze tijd. Is het altijd zo geweest? Nee.

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 11:38

Ah, de bron van mijn citaat is dit artikel: https://www.gelderlander.nl/binnenland/nachthoreca-opent-tijdens-de-nacht-staat-op-naast-boetes-en-sluitingen-actie-rustig-verlopen~a9f7734e/

Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2022 - 12:58

Psych. - is het altijd zo geweest ? Ja dat is altijd zo geweest daar zijn ze jeugdig voor .

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 13:41

@ Thuiszitter (13:58u) - helaas, je hebt het gelijk niet aan je kant. Hierbij koers ik op eigen levenservaring, verhalen van mijn ouders en anderen van de generatie voor mij, en enige studie. Regelmatig praten met de studenten van tegenwoordig helpt ook.

Gerygrr
Gerygrr15 feb. 2022 - 13:44

Bedankt, psychiator! Phantom, Risico’s uitsluiten voor zover de pro’s en contra’s zijn te overzien! Deze valt in de buitencategorie: Overlaten aan de falende overheid. Zij laten ons allen geen keus, we moeten risico’s nemen. Stel, dat de lange termijngevolgen pas later komen? Het virus blijft sluimerend aanwezig in ook de jeugd van nu? Het gaat zich later pas dodelijk manifesteren?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 feb. 2022 - 15:02

Aan bovenstaande reacties zie je hoeveel verschillende kanten er aan dit alles zitten. Ik wil er nog een aspect aan toevoegen en dat is de inschatting van het gevaar door elke bevolkingsgroep. Ik merk uit mijn directe omgeving met zowel ouderen als jongeren dat daar een enorm verschil ligt. Het punt is dat je amper regels of wetgeving voor elke groep kunt gaan maken. De vraag is of dat mag maar ook hoe je dat wilt handhaven. Dus wordt iedereen met dezelfde kam geschoren. Een compromis dat niemand blij maakt maar wel van iedereen solidariteit vraagt. En daar zien we steeds vaker sleetse plekken ontstaan.

Roadsurfer2
Roadsurfer215 feb. 2022 - 16:39

Ben nu twee jaar verder en volledig hersteld van corona. Maar ik rook niet, ik drink niet, heb een perfect BMI en mijn conditie was zowel voor als tijdens de corona top = superfit. De meeste mensen van wie ik hoor dat ze ernstige schade hebben opgelopen zijn allemaal gevaccineerden, mensen met een hoog BMI, mensen met andere onderliggende ziektes kortom allemaal mensen die sowieso al een hoog risico liepen.

Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2022 - 18:33

Psycho - mijn ouders hebben het zo beleefd , ik zelf heb het zo beleefd. In docu’s of films blijkt het zo te zijn .

FromValue
FromValue15 feb. 2022 - 18:51

Bijzonder dat in de kring van een minderheid van niet-gevaccineerden altijd volksstammen aan gevaccineerden het loodje leggen. Een soort inverse rode auto syndroom....

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 19:12

@ Thuiszitter (19:33u) - dank voor je repliek. Ik wil daar dit over zeggen: je vertelt zelf dat je je standpunt ontleent aan eigen ervaring en aan die van je ouders, net als ik. Dan ga je over op wat je opstak van documentaires en films. Je zegt: 'In docu's of films blijkt het zo te zijn'. Ik teken vriendelijk bezwaar aan tegen deze lezing van je. Omdat je aan die opnamen plotseling een feitelijke conclusie verbindt. Alsof ze, wetenschappelijk gesproken, 'hard zijn'. Dit om mijn argumenten te ontkrachten. Mag ik vragen: op welke documentaires en films beroep je je? Dat doe ik niet om je almaar uit te vragen; ik doe dat omdat op dit gebied iedereen een persoonlijke keuze maakt, in wat zij of hij wel of niet wil zien. Die keuze wordt veelal door intuïtie geleid. Dit ter toelichting.

Sonic2
Sonic215 feb. 2022 - 22:33

@ From Value Zijn altijd leugens. Net als die leugens dat ze allemaal gevaccineerde vrouwen kennen die opeens geen normale menstruatie meer krijgen. Allemaal sprookjes en leugens. Net als die 5 G verhalen. Of die Digital D verhalen. Totale maar dan ook echt totale obsessie hebben ze het vaccin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 8:29

Thuiszitter Wikipedia: Hij stond verbaasd dat het duo ( waaronder Rembrandt van Rijn) het zonde van de tijd achtte om een reis naar Italië te maken, waarvoor ze als excuus aanvoerden dat de beste Italiaanse doeken buiten dat land te zien zouden zijn. De twee verspilden geen tijd: 'Het wonderlijkste is nog dat zelfs de onschuldigste genoegens van de jeugd door hen als tijdverlies worden afgedaan.'[21]

Marius Katteburg
Marius Katteburg15 feb. 2022 - 10:03

Het complotdenken is een blijvertje, niet dat het er niet altijd al was. Daniel Blank: "Even alles open gooien, want gemeenteraad verkiezingen." Ewout Pool: "komt de timing mij wat vreemd over. Waarom vanavond aankondigen dat over anderhalve week de maatregelen worden opgeschort? Waarom die anderhalve week? Komt mij wat arbitrair over." EUPiet: "Fijn maar wel apart zo vlak voor de verkiezingen." Imgikke: "Dit lijkt er op dat men het ‘testen voor toegang’ afbetaald wil krijgen. Bang voor claims van de testbedrijven?" En zo meer.

5 Reacties
watcher3
watcher315 feb. 2022 - 11:18

ja, sommige mensen zijn echt knettergek.

Roadsurfer2
Roadsurfer215 feb. 2022 - 16:40

@watcher: Jep politici (= sommige mensen) zijn allemaal knettergek daar heb je 200% gelijk in!

Jozias2
Jozias215 feb. 2022 - 23:12

Ach elke politicus kan een draai maken als het voor de achterban goed uitkomt: https://twitter.com/stepinavan/status/1493666963532492803?s=20&t=wdo6VRA-dsIjjcuEiiErRA

watcher3
watcher316 feb. 2022 - 0:29

Roadsurfer: Wie is gekker? Baudet of die imbecielen die op hem stemmen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 9:33

Hoezo, het woord campagne voeren is een geheel bekend verschijnsel. We weten dat dat al voor de verkiezingen begint en er eenmaal tegenaan toeneemt, zeker als je zoals de Belg zegt: in slechte papieren zit..de barometer dit uitwees.. Sommige partijen hebben daar al blijk van gegeven. Dat het zich uitbetaald ook. Ze hebben nu zomaar ineens, als een donderslag bij heldere hemel, nog voor de haan 3x kraaide, weer vertrouwen gekregen in dit kabinet en haar vertegenwoordigers. Het vooraf lekken is daar onderdeel van, even de pols voelen van de samenleving.

Geesteman
Geesteman15 feb. 2022 - 10:02

Het dragen van een mondkapje bij ziekte zou een goede gewoonte moeten zijn. Zeer zeker in het griep seizoen. Gewoon een uiting van hygiene en fatsoen. Net als handen wassen en afstand houden bij ziekte. Maar we blijven liever een vies volk. We juichen dat we weer viespeuken mogen zijn en denken dat we daardoor vrij zijn. Goede gewoontes aanleren willen we niet. Blijkbaar moet goed fatsoen en verstand toch van boven af worden opgelegd.

4 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie15 feb. 2022 - 15:24

Een schijnmaatregel als uiting van fatsoen? Nah! Een samenleving met smetvrees is een samenleving met een zwak immuunsysteem.

gimli55
gimli5515 feb. 2022 - 15:25

@Geesteman Is dit een generalisatie zonder onderbouwing of een persoonlijke ontboezeming over de eigen situatie? Mondkapjes zijn ontworpen en gemaakt voor medisch gebruik, verwachten dat iedereen die constant en overal moet dragen, getuigt niet van enige realiteitszin. Wanneer je griep hebt en symptomen hebt, blijf je thuis. Dat heeft niets met fatsoen te maken, maar met het risico dat er complicaties als longontsteking voordoet, of dat je andere mensen besmet. Dat geldt met Covid ook.

itsme3
itsme316 feb. 2022 - 0:03

Tegen omicron had geen enkele van deze maatregelen een substantieel effect. Waarom zou het bij griep ineens wel helpen.

∆
16 feb. 2022 - 5:55

@gimli Ongeveer 1 op de 5 Covid-19-infecties blijft asymptomatisch. (studie t/m 10 juni 2020, PLoS Med. 2020;17:e1003346). Op dat moment vertoont een besmetter zelf geen uiterlijk herkenbare symptomen en maakt fysiek contact met medemensen en dieren. Zulke personen kunnen op hun beurt het virus blijven overdragen naar anderen, die daardoor ernstig ziek worden.

Daniel Blank
Daniel Blank15 feb. 2022 - 8:55

Even alles open gooien, want gemeenteraad verkiezingen.

3 Reacties
watcher3
watcher315 feb. 2022 - 10:31

Daniel, je klets maar wat en je verraad alleen maar je eigen slechte inborst.

Cam Millo
Cam Millo15 feb. 2022 - 11:01

En niet te vergeten de krokusvakantie

Roadsurfer2
Roadsurfer215 feb. 2022 - 16:41

Klopt helemaal, ze zien de bui al hangen dat ze zwaar stemmenverlies gaan lijden en dus gooien ze alle maatregelen overboord. Duidelijker dan dit zal je het nooit meer mee gaan maken in de politiek.

Joop den Uil2
Joop den Uil215 feb. 2022 - 8:51

wat 10-tallen demonstraties en arrestaties niet voor elkaar kregen bereikt Mona in 2 weken met een petitie. Zo werkt een democratie.

2 Reacties
Phantom3
Phantom315 feb. 2022 - 11:10

Mona for president!

Bellie2
Bellie215 feb. 2022 - 14:39

Alle landen om ons heen zijn aan het versoepelen. Maar in Nederland komt het door Mona. Zucht.

Ewout Pool
Ewout Pool15 feb. 2022 - 8:30

Hoewel ik blij ben dat de maatregelen eraf gaan komt de timing mij wat vreemd over. Waarom vanavond aankondigen dat over anderhalve week de maatregelen worden opgeschort? Waarom die anderhalve week? Komt mij wat arbitrair over. Ik hoop daar een ?bevredigend antwoord op te horen vanavond anders wens ik de Héndhévers veel succes….

Drunken Pumpkins4
Drunken Pumpkins415 feb. 2022 - 6:55

Ik weet nie of het afaxhaffen van de QR code nu een goed idee is. Er kan nof altijd een piek omtstaan als echt alle feestjes weer losbarsten. En dan zijn we weer terug bij af.

1 Reactie
Phantom3
Phantom315 feb. 2022 - 11:10

Alles kan. Dat is het leven.

pahan
pahan15 feb. 2022 - 6:16

Ik lees toch steeds maar terug dat we 1G in gerommeld gaan worden. Ik ben benieuwd wat het gaar worden. Wat wel winst is, is dat alle vaccinaties voortaan in de QR code opgenomen zouden kunnen worden. Dat systeem heeft zicht toch wel helemaal bewezen. Scheelt weer slepen met een geel boekje.

meneerjansen
meneerjansen14 feb. 2022 - 22:18

En hoe werkt G1? Juist met een groen vinkje! Dus de hele digitale poespas blijft gewoon.... Afdeling dooie mus

3 Reacties
nikita72
nikita7215 feb. 2022 - 10:40

Bij G1 moeten ook gevaccineerde personen zich laten testen. Dan hoeven de vaccin-weigeraars zich niet meer gediscrimineerd te voelen. En belangrijker: omdat vaccins niet voor 100% beschermen, worden evenementen veiliger door te testen.

Sonic2
Sonic215 feb. 2022 - 11:48

@ Peinzer Testen werkt ook niet voor de volledige 100%. En gevaccineerden worden zeer zelden ziek van corona. Ook weer zo'n ongevaccineerden fabeltje/ leugen/ sprookje dat zoiets heel veel kwaad kan. 1G is het benadelen van gevaccineerden. Dat is het. Omdat ongevaccineerden hun prik niet halen. Net als een lockdown helemaal niet inclusief is, want jongeren en ondernemers worden er keihard door geraakt. En u stelt het goed. Vaccin weigeraars voelen zich gediscrimineerd. Gevaccineerden krijgen bijwerkingen van het vaccin en incasseren dat als onderdeel van hun keuze en nemen dat risico. Ongevaccineerden willen doen en laten wat ze kunnen. En als je anders denkt wil je een dictatuur

LaBou
LaBou 15 feb. 2022 - 16:19

Nog geen twee jaar geleden werd er door bepaalde mensen aangedrongen op testen, testen en nog eens testen en toen was de vaste reactie daarop: testen is zinloos want je kunt direct na dat testen alsnog besmet worden. Dezelfde mensen die dat toen stelden zien nu ineens testen als de heilige graal. Het kan verkeren werd vroeger al gezegd.

Hernandez
Hernandez14 feb. 2022 - 21:35

Heel goed nieuws zo op de maandagavond!

Pera19711
Pera1971114 feb. 2022 - 21:24

Heb een dubbel gevoel. Verheugend dat alles weer open gaat. Wij blijven echter nog voorzichtig. Niet iedereen heeft het privilege om FFP-2 mondkapjes te kopen, twee keer per week op dagen naar keuze naar kantoor te gaan, als het nodig is de auto boven het OV te verkiezen dn boodschappen te laten bezorgen. Wordt moeilijk voor de kwetsbaren. En stellige toekomstverwachtingen zijn zinloos. We hebben al twee keer in de zomer gedacht dat de pandemie voorbij is.

8 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter14 feb. 2022 - 22:58

Wordt moeilijk voor de kwetsbaren. Kwetsbaar ben ik hoezo wordt het moeilijk voor mij ? Er lopen overigens meer kwetsbaren rond die het nog niet weten dat ze kwetsbaar zijn. De mensen die eerdaags hartfalen krijgen , kanker te horen krijgen ect. Deze groep loopt veel meer risico als de kwetsbaren die het al weten wat hun ziekte is , die houden er vanzelfsprekend rekening mee.

Daniel Blank
Daniel Blank15 feb. 2022 - 8:54

Deze kwetsbaren hadden ook dergelijke problemen met een griepepidemie. Zeker wanneer je bekend met je kwetsbaarheid, dan neem ik aan dat je risico mijdend ben.

Gerygrr
Gerygrr15 feb. 2022 - 10:45

Daniel, Ik heb geen angst voor griep. Long covid is geen bijwerking van influenza.

Sonic2
Sonic215 feb. 2022 - 11:54

Als je kwetsbaar bent dan kun je een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden. Je handen wassen tot je er bij neer valt. Je kunt je aan het thuis advies houden. Het gaat er omdat er geen plicht meer is. En dat is ergens ook voor mensen unfair die 3 keer gevaccineerd zijn. Het gehad hebben en bijvoorbeeld jong zijn. Je hebt nog meer kans om door de bliksem getroffen te worden als van Corona ziek te worden. Ik denk tijd voor een groot excuus van de krankzinnige Baudet en ook een aantal hier. Die liepen te brabbelen over Digital D. En over een stikstof QR code. We zouden nooit van de QR code afkomen. Tijd voor een excuus voor die leugens, misleiding. Allemaal onwaar gebleken. Hebben al die wappies voor niets GGD locaties gesloopt. Beschamend voor deze mensen

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2022 - 11:59

Dat is al lang zo in Nederland met corona, dus daar verandert niet veel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2022 - 13:33

Virale ziekten waaronder influenza kunnen eveneens ernstige, oa. neurologische complicatisch vertonen. Alleen besteden we daar in het algemeen weinig aandacht aan.

Gerygrr
Gerygrr15 feb. 2022 - 16:34

Danielle, Heb jij gegevens over die virale gevolgen van influenza? Percentages? Gegevens over wie er risico lopen? Het feit, dat er na influenza kennelijk jonge kinderen geen ernstige MIS-c kregen is toch een teken aan de wand?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2022 - 8:47

Grijsje63 Ik heb het ook ergens gelezen, maar dat is al even geleden. Ik weet niet of het in de communicatie van Lareb was of de RIVM Ik geloof niet dat dat dan om Long Covid ging, langdurige gevolgen, wel om een eerste reactie op infectie of vaccinatie. Dat is toch weer anders dan langdurig achterblijven met klachten volgens mij. Niet te vergeten wat ze nu nog zien op die speciaal gemaakte longopnamen, met in lekenpraat mijnerzijds' 'bewolkte' longen.

Marius Katteburg
Marius Katteburg14 feb. 2022 - 19:50

Zal nog veel fantoompijn gaan geven bij b.v. OMT-leden, vaak geraadpleegde inmiddels hierdoor bekende Nederlanders, "vrijheidsstrijders", talkshowhosts- en redacties (moeten ze opeens weer content gaan bedenken), en nog meer mensen met een corona-obsessie. Een aantal zal met soms meer dan rede de deur gewezen moeten worden bij pogingen zich breed te maken in de media.

EUpiet
EUpiet14 feb. 2022 - 19:35

Fijn maar wel apart zo vlak voor de verkiezingen.

1 Reactie
adriek
adriek15 feb. 2022 - 20:25

Voer voor wappies: die maatregelen waren nooit nodig, maar zijn speciaal ingevoerd om ze kort voor de verkiezingen af te kunnen schaffen. Koekoek!

PGS
PGS14 feb. 2022 - 19:32

Eerst zien, dan geloven. Maar ze zouden toch stoppen met het lekken van beleidsinfomatie ?

EenMening
EenMening14 feb. 2022 - 19:19

Een mooi bericht! We gaan grotendeels weer terug naar het oude normaal, de wereld van voor maart 2020. Het is niet helemaal uit te sluiten dat er in de toekomst nog beperkende maatregelen nodig zullen zijn. Maar het lijkt erop dat door besmetting met omikron heel veel mensen antistoffen hebben aangemaakt. Dit laatste, gecombineerd met de boosters, gaat waarschijnlijk richting groepsimmuniteit.

lmgikke
lmgikke14 feb. 2022 - 19:09

1G voor festivals en evenementen. Carnaval? Slaat natuurlijk nergens op. Dat iedereen getest moet zijn voor een evenement. één festival van 20.000 bezoekers en iedereen moet testen. Terwijl op een gemiddelde uitgaansavond een veelvoud van dat aantal in uitgaansgelegenheden rondhangt. Dit lijkt er op dat men het 'testen voor toegang' afbetaald wil krijgen. Bang voor claims van de testbedrijven? En ondertussen de festival branche (waar Nederland wereldleider en toonaangevend in was!) om zeep helpen. Dit is burgertje pesten optima forma. Absurd

1 Reactie
Leman
Leman14 feb. 2022 - 20:12

Slaat nergens op en niet uit te leggen nu ze alles opengooien en voetbalstadions weer uitverkocht zijn. Geen touw aan vast te knopen. De crisis is voorbij maar voor de festivals is het nog steeds alarmfase rood. Ik zal het nog een keer zeggen. De mensen achter dit beleid zijn rijp voor een strafvervolging wegens aantoonbaar wanbeleid en machtsmisbruik.

Uw Psychiator
Uw Psychiator14 feb. 2022 - 18:44

Goed dat er weer gelekt is - 'anonieme bronnen' maken de mensen in het land maar wát graag blij en vrolijk. Het zien van gehele menselijke aangezichten is belangrijk voor de jeugd van 7 tot 77 jaar: https://www.demorgen.be/tv-cultuur/kuifje-70-jaar-avontuur-voor-de-jeugd-van-7-tot-77~b9706312/ Ach ja, voor menigeen zal het onbeperkte feesten, het continue party-leven, en het losgooien van alle remmen bij de talrijke festivals weer mogelijk zijn. Zo gaan die dingen. Ze zijn van alle tijden. Ik heb nu nog één nederige maar belangrijke wens: kunnen we weer, net als drie jaar geleden, gewoon elkaar de handen weer reiken en schudden? Met vrienden, bekenden, de huisarts, noem maar op? Dit alles hoeft niet meteen op de wijze van Jean-Claude Juncker te verlopen: https://youtu.be/zvqFVDU7Arg (wacht ook op de langere, Britse versie die meteen hierna komt) Vermakelijk: 'lekken' had ooit iets verdachts, kwaadwilligs, donkers. Tegenwoordig betekent het: er komt goed nieuws, wat ik je brom! Vat een pilsje en steek nog eens op! Val je buurvrouw in de armen, nu het weer kan! Het kan verkeren.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 feb. 2022 - 8:21

kunnen we dat handen schudden niet gewoon niet meer doen https://www.pipelinecomics.com/wp-content/uploads/2018/03/asterix_v8_shake_by_hand.jpg

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 feb. 2022 - 10:16

@ Griezel in post-gezellig Nederland (09:21u) - ha ha! Die is (alweer) heel goed! Zo zie je maar weer: er gaat werkelijk niets boven een ferme handdruk, geaccentueerd door bewegingskracht, om je standpunt duidelijk te maken, en de ander te overtuigen. Jolly Good!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 6:54

Die kwetsbare ouderen en kwetsbaren, die al twee jaar zichzelf hebben moeten beknotten en hebben beknot, hebben nu het nakijken in de supermarkt. Mensen moeten nu eenmaal boodschappen doen, daar kunnen zij niet buiten. Ga jij als oudere en/of mensen met een kwetsbare persoon in huis, maar eens zeggen tegen iemand dat hij/zij afstand moet houden, een mondkapje opdoen als een van de weinige, dat roept al gevoelens van wraak op bij de ander. Dan kun je een knal voor je kop verwachten of een scheldpartij incasseren, om het maar eens in onvolprezen jongerenjargon te zeggen. Dit terwijl in het openbaar vervoer wel mondkapjes verplicht zijn en/of er anderszins wel maatregelen zijn. Ik denk dat ik maar eens aan het lachgas moet!. We gaan weer terug naar begin 2020. Er zijn te weinig ouderen en kwetsbare personen overleden en te weinig patiënten in het ziekenhuis. Dat zullen we weer eens lekker gaan opvoeren omwille van de groepsimmuniteit en de zorgkosten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2022 - 7:10

Ik heb eens een huisarts gehad die trok je in een ferme beweging naar zich toe. Hoe ferm dat ook was, daar was ik snel weg. Dat doet me weer aan iets anders denken dat 'snel weg'. Binnenkort behoeven we enkel nog met robots te communiceren, probleem opgelost. Afspraken worden niet meer gemaakt maar komen, automatisch gegenereerd, via de digitale sneweg tot je. Afspraken zijn het niet meer, die maak je meestal tussen minimaal twee mensen. We schrappen het woord 'aanvoelen' binnenkort uit de Dikke Van Dale, dat wordt verboden.

Gerygrr
Gerygrr16 feb. 2022 - 11:09

Minous, Bedankt! Ik werd overmand door dergelijke overdenkingen. De supermarkt kwam ik slalommend door, schichtig springend om mensen te ontwijken. Verachting en scheldpartijen krijg ik als loon voor mijn gedrag. Dit wordt het oude normaal?