Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

LIVE: Persconferentie minister Kuipers over beëindigen coronamaatregelen

  •  
14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Volg hier live de persconferentie van Ernst Kuipers, minister van VWS, over de intrekking van coronamaatregelen. Premier Mark Rutte is voor het eerst niet bij de persconferentie aanwezig. Hij is op dat moment voor een debat in de Eerste Kamer.
“Alles gaat weer open”, verklaarde de minister. “Maar in stappen.” Werk voor de helft nog thuis. De horeca mag vanaf vrijdag tot 01:00 uur open. Op locaties met minder dan 500 bezoekers hoeft geen mondkapje meer op. Vrijdag 25 februari treden de normale sluitingstijden in werking. Mondkapjesplicht blijft van kracht in openbaar vervoer.
Bij evenementen wordt testen voor toegang ingevoerd.
De minister waarschuwde carnavalsvierders: mijd grote groepen. Hij gaf een extra waarschuwing voor mensen uit de risicogroepen. Hij verklaarde met veel vertrouwen de nieuwe fase in te gaan.
Na 25 februari gelden er nog maar twee verplichte maatregelen echt: testen voor toegang en mondkapjesplicht in het ov. De rest betreft adviezen.
Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.
In antwoord op vragen zegt de minister dat er voldoende capaciteit is om testen voor toegang op grote schaal door te voeren bij locaties met meer dan 500 mensen binnen.
Eerder: De lente begint vroeg dit jaar. Minister Kuipers maakt dinsdag op de coronapersconferentie bekend dat per 25 februari bijna alle coronamaatregelen vervallen. Alleen persoonlijke basisadviezen als geen handen schudden, wel handen wassen, ventileren en testen blijven van kracht. De mondkapjesplicht vervalt, evenals afstand houden. Daarmee kunnen ook de horeca en culturele sector weer open. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen. Het is onder premier Rutte staande praktijk dat aan te kondigen maatregelen vooraf ‘gelekt’ worden aan de media. Afhankelijk van de publieksreacties kunnen de maatregelen dan nog aangepast worden voor de officiële bekendmaking.
"Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft. Wel kan het zijn dat het ctb nog nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen. Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn 1-G gelden, dat wil zeggen dat ze toegankelijk zijn met een negatieve test."
De horeca mag vanaf komende vrijdag al tot 01:00 uur open, een week later vervallen de beperkingen op de openingstijden. De aankondiging betekent vermoedelijk ook groen licht voor het carnavalsfeest dat in het weekeinde van 25 februari gevierd wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.