Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volgende pandemie dreigt door gemuteerd griepvirus

  •  
20-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14308 keer bekeken
  •  
ANP-470686168

De volgende pandemie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een gemuteerd griepvirus of een variant van de vogelgriep. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek naar wereldwijde uitbraken van dodelijke infectieziekten. Het onderzoeksrapport wordt volgend weekend gepresenteerd op het congres van de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) in Barcelona.

Het virus, op dit moment Ziekte X genoemd, is vooralsnog onbekend bij de wetenschap. De onderzoekers voorspellen op basis van hun data dat dit virus schijnbaar uit het niets zal verschijnen, net zoals het Sars-CoV-2-virus dat deed in 2019, de veroorzaker van Covid-19.  

Vorige week sprak ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn vrees al uit dat het H5N1-virus, de vogelgriep die momenteel wereldwijd miljoenen gevallen van vogelgriep veroorzaakt, zal overspringen van dier op mens. De huidige uitbraak die in 2020 de kop opstak heeft zich al verspreid naar verschillende zoogdiersoorten, waaronder gedomesticeerd vee. Hoe meer zoogdiersoorten geïnfecteerd raken, hoe groter de kans dat het virus evolueert naar een soort die gevaarlijk is voor de mens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.