Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volendammers zamelen geld in voor vrouw die met eieren gooide naar KOZP-demonstranten

  •  
03-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6900 keer bekeken
  •  
ANP-441558308

Volendammers hebben geld ingezameld voor een vrouw die een rechtszaak boven het hoofd heeft hangen, omdat ze Kick Out Zwarte Piet demonstranten met eieren heeft bekogeld. Het streefbedrag is binnen een dag tijd ruim overschreden.

Toen KOZP in december 2021 op de markt van Volendam demonstreerde tegen de uiterlijk van Zwarte Piet, begon marktkoopvrouw Ingrid Eekels met eieren te gooien naar de demonstranten. Daarop ontving ze eind 2022 een brief, waarin staat dat ze voor een hoorgesprek naar het Openbaar Ministerie in Haarlem moet. Ze riskeert een straf voor openlijke geweldpleging in de openbare ruimte. Dit kan een geldboete zijn van 500 euro of in het extreme geval een gevangenisstraf van 10 maanden. 

Volendammer Layla Schilder-Bond heeft een crowdfunding gestart om Eekels bij te staan. "Zij wordt vervolgd omdat zij opstond voor onze traditie in onze gemeente", schrijft Schilder-Bond. "Laten wij haar als gemeente ook helpen!" 

Het streefbedrag van 5.000 euro is in een dag behaald en zelfs overschreden. Er is bijna 6.000 euro gedoneerd. Daarmee is deze crowdfunding de populairste actie op de site geworden. 

Eekels verschijnt 13 maart voor de rechter in Haarlem. 

Meer over:

volendam, kozp, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (89)

DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2023 - 18:56

Het laat slechts het dominante gedachtegoed in het dorp zien. Heeft niets met rechtsbijstand te maken of vrijheid van meningsuiting. In Volendam heeft men het niet erg op gekleurde mensen. Op de tribune van de plaatselijke voetbalclub verschenen ook tientallen Zwarte Pieten om duidelijk te maken dat gekleurde mensen knecht zijn. Volgens mij moet je hier geen problemen over maken. Als je gekleurd bent of een voorkeur hebt voor een samenleving waarin mensen gelijkwaardig zijn moet je Volendammers mijden. Die delen die opvatting namelijk niet. Ieder gesprek over dit soort zaken is zinloos. Dus waarom zou je het voeren. Koop gewoon niet bij bedrijven die gevestigd zijn in Volendam. Het vermijden dat van lokale popsterren is slechte een kwestie van de goede smaak. Laat deze mensen met hun primitieve opvattingen verder gewoon met rust.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr35 jan. 2023 - 0:13

Deze reactie is verwijderd

Bernie2
Bernie24 jan. 2023 - 11:19

@IkHebAltijdGelijk - Met een forse evidente uitzondering van Ingrid. Daar zal haar Henk trouwens ook wel het zijn van denken ....

Bernie2
Bernie24 jan. 2023 - 11:17

@IkHebAltijdGelijk - Nee mijn beste, aan dat soort zendingsdrang ontbreekt het mij. Wel schijnt ene local Jantje Smits vooral over zijn oma en vriendinnetjes te hebben gezongen. De Volendamse vrouwen vallen hier dus wat mij betreft buiten. Ik ken er toevallig een aantal :-)

Rechtse   Bal
Rechtse Bal4 jan. 2023 - 10:18

Mooie dorps loyaliteit. Hier past goed het woord Gemeenschap. Succes op 13 maart ! (waarom dan pas ? te druk ?)

6 Reacties
Proletarier
Proletarier4 jan. 2023 - 11:56

Hey Rechte bal, jouw rechtse vriendjes van de hockey club/societeit dan ook maar even intimideren en bekogelen met eieren door een paar linkse dreadlock dragende alto's? Ik garandeer je dat je dan meteen vervalt in de slachtofferrol en verdrinkt in je eigen tranen, dus wees als rechtse rakker nu eens EEN keer in je leven principieel en veroordeel deze dom rechtse proleten uit Volendam.

KritischKijken
KritischKijken4 jan. 2023 - 14:09

@proletarier Het feit alleen al, dat u deze mensen proleten noemt, over beschaving gesproken.

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 16:05

Kijken Mensen proleten noemen omdat je meent dat ze zich immoreel gedragen, - immers ze erkennen de rechten van anderen niet - daar zie ik niets verkeerds in.

Markzelluf
Markzelluf4 jan. 2023 - 16:41

Zand, stel je nu dat die Volendammers niet het recht hebben een crowdfundactie te starten? En dat ze dat toch doen, maakt ze proleten? Bijzonder

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 21:34

Markzelluf. Hoe is iemand een proleet noemen omdat hij zich als proleet gedraagt, hetzelfde als iemand het recht ontnemen zich als een proleet gedragen?

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 22:16

@Markzelluf Voor fash-bro's is er wellicht geen verschil tussen "iets afkeuren" en "iets (willen) verbieden" (of erger), maar voor normale mensen is er wél een verschil tussen beide concepten. Point in case, ik zie hier wel rechtsmensjes voor het omgekeerde pleiten: ze keuren het eieren gooien goed, en dus is het volgens hen toegestaan. "Gesundes Volksempfinden" Ik heb nog niemand zien beweren dat die taart in het gezicht van Pim mocht. Is trouwens ook veelzeggend dat rechtsvolk twee decennia terug in de tijd moeten om in dit topic tot een whataboutisme te komen.

Jan Wijn
Jan Wijn4 jan. 2023 - 10:04

Gezichten zwart verven in Volendam: daarom heten ze daar allemaal Schilder.

Willem van der Decken
Willem van der Decken4 jan. 2023 - 9:57

Ze heeft een hoorgesprek met het OM. Dat is iets héél anders dan ‘voor de rechter’. Bij een hoorgesprek bespreekt het OM dan de zaak met die vrouw en besluit daarna wat een eventuele volgende stap is. In veel gevallen is dat een soort ‘foei-gesprek’, en daarna is het klaar.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr34 jan. 2023 - 15:11

Kan ze in dat geval dan die 6000 in haar zak steken? Dan is het niet echt een foei-gesprek hè ;-)

Willem van der Decken
Willem van der Decken4 jan. 2023 - 17:16

Peter, ze mag een advocaat raadplegen, en meenemen om haar bij te staan. Die zijn niet gratis. Dus dat geld zal vast goed gebruikt worden.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 9:47

Ik zou m'n geld aan andere doelen weggeven. Er zijn genoeg gezinnen met kinderen met zeldzame ziektes die wat steun kunnen gebruiken.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 11:09

Tja, punt is dat mensen die dar geld aan willen uitgeven voor de vrouw in Volendam dat een goed doel vinden. Ieder zijn keus.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 13:54

Ik geef daar mijn mening over. Is daar iets mis mee?

Markzelluf
Markzelluf4 jan. 2023 - 8:54

Ik lees hier voornamelijk sterk negatieve reacties op de crowdfunding, maar wat is er mis met het feit dat de omgeving van de verdachte haar juridische bijstand bekostigt? In veel ernstiger gevallen betaalt de staat (dus wij met z’n allen) de rechtshulp zelfs. En ja, waarschijnlijk zijn de donateurs voorstander van zwarte Piet. Mag dat niet van jullie? Je kunt het er mee oneens zijn, maar om meningsverschillen te verbieden, dat zo pas echt vreselijk zijn. Zeker als het, zoals bij zwarte Piet, gaat om een verschijnsel dat juridisch bezien helemaal niet verboden is.

7 Reacties
Satya
Satya4 jan. 2023 - 11:16

Als jij mij met eieren bekogeld breng jij het voorbij een meningsverschil naar mijn meningsuiting willen begrenzen. Dat is altijd problematisch. Je bevindt je hopelijk niet op een glijdende schaal.

Proletarier
Proletarier4 jan. 2023 - 12:00

Je bekogeld mensen niet met eieren, klaar. En als je dat wel ok vind, en dat volgens jou een fatsoenlijke manier van omgaan met elkaar is dan verneem ik graag waar je woont. Maar dan is het natuurlijk alles anders als het JOU overkomt is alles anders. Typisch rechts, dingen alleen snappen als het jezelf overkomt.

Markzelluf
Markzelluf4 jan. 2023 - 13:26

Dag Satya en proletariër, prima dat jullie vinden dat je niet met eieren, taarten (Pim) stenen (PLO) etc mag gooien, dat vind ik ook. Ook blokkeren, vastpakken en dergelijke, ik houd er niet van. Maar dat is de zaak niet. Het gaat hier om het bekostigen van juridische bijstand. Wil jij dat recht een verdachte ontzeggen?

KritischKijken
KritischKijken4 jan. 2023 - 14:11

@proletarier Ik herinner me nog een taart en die kwam niet van rechts, toen hoorde ik eerder gejuich. Het kan verkeren.

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 16:13

Kijken En wat kunt u nou aanvoeren, dat kan bewijzen dat de mensen die dit afkeuren, dat gooien van die taart dan toejuichten? Natuurlijk, het zou zo maar kunnen dat Proletariër, de proleet, met twee maten meet. Maar dat is toch zelfs voor u niet hetzelfde als dat je dat zwart op wit aantoont?

Satya
Satya4 jan. 2023 - 16:43

Beste Mark. Ik ben teleurgesteld, nergens suggereer ik dat het niet mag. Ik reageer op het woord meningsverschil, dit is geen meningsverschil. Deze dame neemt het recht in eigen hand en die grens moet je bewaken. Er kwamen mensen hun mening uitten, er zijn allerlei gelijkwaardige tegendemonstraties te bedenken. Ik vind dat recht in eigen hand nemen een aanval op het recht je mening te geven. Ben op dit onderwerp erg van mening veranderd door Ira Glasser, lees maar eens wat. Heb gejuicht bij het verjagen van Pegida maar zal dat nooit weer doen. Vvmu is zo ontzettend belangrijk om de westerse vrije democratieën te behouden. Ben het ook met veel forum genoten oneens bij on en fvd, niet verbieden. Dat ben ik aan mijn vrijheid verplicht.

Markzelluf
Markzelluf4 jan. 2023 - 19:02

Satya, het gaat in deze casus helemaal niet om de vvm, maar om de vraag of iemand je iemand mag helpen haar rechtsbijstand te financieren. Dat is - gelukkig- volledig legaal in ons land. Of hier echter sprake is van een misdrijf bepaalt de rechter. Dat. Doen die financiers niet meer n jij en ik ook niet

Bernie2
Bernie24 jan. 2023 - 8:03

Hmm, Volendam (en laat ik eens fijn generaliseren) het doorgesnoven coke dorpje dat massaal PVV stemt. Wie verbaast het?

10 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 9:31

Als het dan toch foute mensen zijn, wat had KOZP dan daar willen doen. Die mensen overtuigen dat ze fout zijn?

Eric Minnens
Eric Minnens4 jan. 2023 - 10:58

@Bernie De schrik slaat je inderdaad om het hart, zo rechts is dit dorp (Edam-V'dam). Voor de TK was de stemming: PVV 24%, VVD 20%, CDA 13%, FVD 8%, JA21 7%. Totaal 72% rechts tot uiterst rechts. 😭

Rob12342
Rob123424 jan. 2023 - 12:16

Ha Eric, Prachtig dorp dus. Blijkbaar hebben rechtse mensen een prima gevoel voor gemeenschap. Mooie actie ook dat crowdfunden.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jan. 2023 - 13:40

Ha Rob12345, Verhuis zo gauw als je kan, zou ik zeggen. Wordt het er nog gezelliger. (72%+1) "Blijkbaar hebben rechtse mensen een prima gevoel voor gemeenschap." Staan ze om bekend! Vooral als het hun éigen gemeenschap betreft. De buitenwereld beschouwen ze uiteraard als boos.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 13:55

"Staan ze om bekend! Vooral als het hun éigen gemeenschap betreft. De buitenwereld beschouwen ze uiteraard als boos. " Typerend voor tribalisme.

Rob12342
Rob123424 jan. 2023 - 14:50

Ha Eric, Nee hoor, hoef niet te verhuizen. Het merendeel van Nederland , de zwijgende meerderheid, denkt er precies zo over als de mensen in Volendam. Gelukkig.

Rob12342
Rob123424 jan. 2023 - 14:52

Ha Eric, De buitenwereld is ook vaak boos. Dat zie ik met name hier op Joop. Gelukkig is het aantal deelnemers hier ook uiterst beperkt en altijd dezelfde. Dat maakt het wel weer leuk.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jan. 2023 - 16:27

@Rob "Gelukkig is het aantal deelnemers hier ook uiterst beperkt en altijd dezelfde. Dat maakt het wel weer leuk." Leuk ja. Terwijl hier van een gemeenschap geeneens sprake is... Kun je nagaan... Het lijkt eerder de bedoéling elkaar in de haren te vliegen... Dat is juist het leuke. Meer een kroeg eigenlijk, dan een dorp... Met stamgasten en toevallige voorbijgangers. Café Ome Joop. Ook hier staan schaaltjes met eieren. Bedoeld voor de kleine trek, maar soms gooit er toch iemand mee. Die wordt dan natuurlijk resoluut verwijderd. Net als in Volendam? Eh... nou nee... Nee, daar zat het toch iets anders...

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 21:47

Rob, de "zwijgend meerderheid" is een illusie waarmee extreemrechtse mensen de illusie in stand houden dat hun Bruine hersengerochel normale denkbeelden betreft.

Volrin
Volrin4 jan. 2023 - 22:33

@Rob "Het merendeel van Nederland , de zwijgende meerderheid, denkt er precies zo over als de mensen in Volendam. Gelukkig. " Wat voorspelt je glazen bol over de volgende lotto uitslag?

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 6:54

Wanneer je vindt dat mensen die anderen hun rechten ontnemen niet bestraft hoeven te worden, tja, dan doe je zoiets.

12 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 6:56

Hetzelfde zou je ook kunnen zeggen van de aanhangers van ZP. Die hebben immers ook rechten. Of geldt het alleen als men het met het onderwerp eens is?

Satya
Satya4 jan. 2023 - 9:46

"Hetzelfde zou je ook kunnen zeggen van de aanhangers van ZP. Die hebben immers ook rechten. Of geldt het alleen als men het met het onderwerp eens is?" Ik bekogel jou toch ook niet met eieren om je meningen?

Markzelluf
Markzelluf4 jan. 2023 - 10:25

Wat een onzinnige reactie, Zand. De crowdfunders financieren de kosten van juridische bijstand en dat is heel iets anders. En jij vindt dat de betreffende vrouw schuldig is, terwijl de zaak nog voor de rechter moet komen? Lekker dan. Het valt me op dat dom rechts en dom links al heel snel de rechtsstaat overboord kieperen als hen iets moreel dwarszit.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 11:13

"Ik bekogel jou toch ook niet met eieren om je meningen? " De groep demonstranten wist dat ze niet met open armen ontvangen zou worden, anders zouden ze er niet heen gaan. Dan is het toch niet zo'n grote stap om te denken dat er ook weerstand kan komen. Of het bekogelen de juiste oplossing is laat ik in het midden. Het is in ieder geval niet een oplossing die ik zou toepassen. Een tegendemonstratie zou dan passender zijn.

Rob12342
Rob123424 jan. 2023 - 12:21

Zandje, Jij vind uiteraard ook dat de mensen van ER die zichzelf wederrechterlijk toegng verschaften tot schiphol oost en zich vastketenden aan prive vliegtuigen ook de zwaarst mogelijk straf verdienen.. Dat is goed.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 13:58

"De groep demonstranten wist dat ze niet met open armen ontvangen zou worden, anders zouden ze er niet heen gaan." Vind jouw meningen vaak ook niet om over te juichen maar als jij die in mijn straat komt verkondigen negeer ik je. Hooguit aangeven dat je uit je nek kletst maar je met eieren bekogelen komt niet bij mij op. Begrijp de excuses die je bedenkt voor deze nare oude vrouw niet.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 14:01

"ook de zwaarst mogelijk straf verdienen.. Dat is goed." Waar schrijft hij dat deze vrouw de doodstraf moet krijgen? Terecht staat er dat deze vrouw de rechten van anderen schond en daarvoor gestraft moet worden. Je afleiding is goedkoop, ER valt mensen niet aan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 14:08

"Begrijp de excuses die je bedenkt voor deze nare oude vrouw niet." Waarom zou ik jou een naar persoon vinden? Ik ben het op vele punten niet me je eens, meer niet. Dus nee, ik vind je geen naar persoon.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jan. 2023 - 15:00

@ihaG ● "Begrijp de excuses die je bedenkt voor deze nare oude vrouw niet." Waarom zou ik jou een naar persoon vinden? ● Oei, een hele gemene (moedwillig misverstand!). Maar ik denk dat Satya er wel om kan lachen. Wat maakt het een jonge, middenin het leven staande, vrouw immers uit om door een Gelijkhebberig persoontje op internetafstand voor oud te worden uitgemaakt... Haha! Niks natuurlijk! Toch, Satya?!❤!

Satya
Satya4 jan. 2023 - 16:28

"Waarom zou ik jou een naar persoon vinden?" Mag best hoor.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 16:32

"Haha! Niks natuurlijk! Toch, Satya?!❤!" Inderdaad en heb met dit soort pogingen de humor erin te houden geen probleem.

Volrin
Volrin4 jan. 2023 - 22:34

"Hetzelfde zou je ook kunnen zeggen van de aanhangers van ZP. Die hebben immers ook rechten. Of geldt het alleen als men het met het onderwerp eens is?" 1. Whataboutisme. 2. Hoe werden de ZP aanhangers in hun rechten beperkt?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 jan. 2023 - 21:38

Even ter contemplatie: weet u nog welke straf de dame kreeg die een inmiddels vermoord politicus een taart met feces en onwelriekende lichaamssappen in het gezicht duwde? En zet dit even in perspectief met de straf die de dame uit Volendam kan krijgen en oordeel daarna pas…

8 Reacties
Peterrr3
Peterrr34 jan. 2023 - 8:36

Welke straf kreeg die vrouw ook alweer?

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 11:12

"feces en onwelriekende lichaamssappen" Dat is een urban legend, een door rechts verzonnen "feit".

Sam V
Sam V4 jan. 2023 - 12:26

@ oproerkraaier Noemt u nou het OM ook al rechts? Het OM zelf verdacht de taartgooiers er immers van dat in de taart gestopt te hebben. Het was alleen niet meer te bewijzen. Kunt u zelf teruglezen indien u echt om feiten zou geven.

MaarWaarom
MaarWaarom4 jan. 2023 - 13:42

"Dat is een urban legend, een door rechts verzonnen "feit"." Kun je met een bron komen die dat onderbouwt? (ik weet dat je dat niet kunt, maar hoop dat je het toch probeert)

KritischKijken
KritischKijken4 jan. 2023 - 14:13

@Sam Als iets niet uitkomt op links, is het niet waar of toch rechts. Links en introspectie; t blijft moeilijk...

r v b
r v b4 jan. 2023 - 15:34

@SamV: natuurlijk was het niet te bewijzen, want het was niet waar. Het OM was partijdig, dat is ook de taak van het OM in een rechtzaak. Het behartigd de belangen van een partij, zoals ook de verdediging dat doet.

Sam V
Sam V4 jan. 2023 - 17:21

@ r v b Maar toch niet zo partijdig door zelf iets te verzinnen of iets klakkeloos over te nemen?

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 21:58

Die taart in het gezicht van Fortuyn was ook fout, dus? Weet niet of die mevrouw straf heeft gekregen, maar dat had wel gemoeten, ja. Ik zie hier ook niemand iets anders beweren trouwens. @Sam V Er is geen dus geen bewijs, dan moet je ook niet gaan doen alsof het een feit is. Al is dat natuurlijk en kwestie van perspectief, voor jouw slag is iets waar, als het je goed uitkomt of mooi in je verhaal past.

Peterrr3
Peterrr33 jan. 2023 - 19:46

Prima actie toch. Je kan veel negatieve dingen zeggen over Volendam, maar dit is een voorbeeld van een stukje verbondenheid. Het is dom dat die vrouw met eieren gooide, maar op deze manier laten haar dorpsgenoten zien dat ze haar niet laten vallen.

11 Reacties
Volrin
Volrin3 jan. 2023 - 20:23

Wat is zo 'prima' of waardevol aan iemand steunen in gedrag dat je zelf zegt, niet acceptabel is?

r v b
r v b3 jan. 2023 - 20:27

Door het steunen van het onverdraagzame gedrag van deze haatmarktvrouw is dit een symbool van polarisatie door de donateurs.

Tuck'R
Tuck'R3 jan. 2023 - 20:54

Is het in de mode om aan zoveel mogelijk woorden de term "haat"toe te voegen?

Eric Minnens
Eric Minnens3 jan. 2023 - 21:53

@Peterrr Eh... Een beetje zoals Maxima WA niet liet vallen, toen deze een beetje dom was? Tja, klinkt logisch... 🤔 Maar nee, ik denk dat die Volendammers denken dat die Ingrid (van Henk?) Eekels juist helemaal niet dom was. Soort steunt soort toch? En, denkend dat ze slim zijn, steunt dom dom. Domweg gelukkig in Volendom. {;-)

Peterrr3
Peterrr33 jan. 2023 - 22:02

@Volrin, het klinkt idd wat onlogisch hoe ik het formuleerde. Ik vind het dom dat ze eieren gooide. Hoe vervelend je activisten ook vindt, er is geen enkele reden om zoiets te doen. Maar het is ook geen doodzonde wat ze gedaan heeft. Wat er in Staphorst gebeurde vond ik veel grensoverschrijdender. Dus in dit geval vind ik het mooi dat de gemeenschap daar zegt 'we delen de lasten samen'. Nou vind ik het wel bijzonder om 6000 euro op te halen voor een mogelijke boete van 500 euro. Maar goed, daar vinden ze vast wel een goede bestemming voor.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 22:05

"Prima actie toch." Ik hoop maar dat ze een taakstraf elders krijgt.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 22:07

Palingpop! https://www.youtube.com/watch?v=WkOy4T3jRIY

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 9:33

"Door het steunen van het onverdraagzame gedrag van deze haatmarktvrouw is dit een symbool van polarisatie door de donateurs." In Volendam zagen ze anders dat degene wie met eieren bekogeld werden als polariserende en onverdraagzame groep die hen kwam vertellen hoe zij moeten leven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 jan. 2023 - 18:16

@peterrr Verbonden in domheid? Vergevingsgezindheid? Verbonden in onverbondenheid met de rest?

Volrin
Volrin4 jan. 2023 - 22:36

@Peterr "Maar het is ook geen doodzonde wat ze gedaan heeft." Dat is een dooddoende relativeringsdrogredennatie. Of het is acceptabel of het is onacceptabel wat ze deed. Dat er ergere dingen zijn is niet relevant.

Peterrr3
Peterrr35 jan. 2023 - 17:51

@Volrin, natuurlijk is het wel relevant. Als je een verkeersovertreding maakt, dan is dat ook onacceptabel. Maar het maakt wel uit of je 105 op een snelweg rijdt, of 105 op een woonerf. Dit eieren gooien schaar ik onder 105 op de snelweg. Mag niet, dus je krijgt een straf. Maar het is geen 105 km op een woonerf, dan zou het een veel zwaardere straf verdienen.

r v b
r v b3 jan. 2023 - 19:39

gevangenisstraf lijkt mij terecht voor een haatmisdrijf.

8 Reacties
Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 20:30

Dat ga jij toch niet bepalen?

itsme3
itsme33 jan. 2023 - 21:20

Die activist die een taart met poep naar pim fortuin gooide kreeg een boete van EUR 500. Ik begrijp van u dat die eigenlijk een jaartje de bak in had gemoeten. Poep is erger dan eieren.

de passie preker
de passie preker3 jan. 2023 - 21:24

"een gevangenisstraf van 10 maanden" dat moet - als je dat met straffen voor veel ernstiger misdrijven vergelijkt - een grap zijn.

Peterrr3
Peterrr33 jan. 2023 - 22:04

Waarom niet meteen de doodstraf r v b. Haatmisdrijven moet je keihard aanpakken. Toch?

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 23:28

Nee, de rechter hopelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 0:35

Hij zegt letterlijk "lijkt mij". Werkelijk niets over bepalen. Waarom heeft dit achterlijke commentaar 2 duimpjes omhoog?

Pater
Pater4 jan. 2023 - 5:37

Dit een haatmisdrijf noemen is nonsens en maakt het alleen maar erger.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 jan. 2023 - 18:18

@Dexter Jawel, r v d bepaalt wat hem terecht lijkt. Wie zou dat anders moeten doen?

Greendutch
Greendutch3 jan. 2023 - 19:38

kerkgangersdorp, dat gelooft dat god alles geschapen heeft, Jezus alles vergeeft, > respecteert niet dat god dan ook de gekleurde mens, en anders denkende mens, en cultureel ander mens, de kunstenaar etc geschapen heeft >> weigeren de leer van Jezus te accepteren maar zijn standvastig in hun eigen overtuiging en beter weten ...

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 6:57

Ooit in Volendam geweest? Het is geen Urk.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 19:21

Wat verwacht men anders in een dorp waar de genoemde groep niet door iedereen welkom werd geheten.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 0:36

Waarom ben je zo vaag?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 8:03

Volgens mij ben ik anders heel duidelijk.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 14:03

Nederland is een vrij land, dat geldt ook voor Volendam. Mensen als jij maken het verdedigen van vvmu noodzaak.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jan. 2023 - 19:10

Drogdorp Het argument van het geweld * Wordt in dit dorpje vergezeld (En door de eierboer nageteld) Van 't argument van het meeste geld. ** * argumentum ad baculum ** argumentum ad pecuniam

Ranonkel2
Ranonkel23 jan. 2023 - 18:53

Mocht het tot een Werkstraf komen kan ze iig bijkomen op een gesponsorde vakantie. Voor die 6k kan ze vast een leuk reisje maken.

MG1968-2
MG1968-23 jan. 2023 - 18:43

Als een eventuele boete geen corrigerende tik is, komt die gevangenisstraf eerder in beeld. Wat mij betreft overigens niet alleen hier, maar iedereen die een eventuele boete niet mee hoeft te wegen in het eventueel beperken van de handelingsmogelijkheden wat betreft het buitenwettelijke.

12 Reacties
Ranonkel2
Ranonkel23 jan. 2023 - 20:05

Een gevangenisstraf voor het gooien van een ei zou werkelijk belachelijk zijn. Helemaal als ze die straf krijgt om iets wat een ander doet. We zouden dan qua straffen tussen rijtje landen komen te staan waar we als land verre van moeten blijven.

MG1968-2
MG1968-23 jan. 2023 - 20:08

Voor de goede orde: het zou wel zo rechtvaardig zijn als een uitgedeelde straf voor iedereen even zwaar is en voelt.

Ranonkel2
Ranonkel23 jan. 2023 - 20:43

MG1968-2, Dat is onmogelijk. Een boete is voor iemand met veel geld minder zwaar. Een Werkstraf is voor iemand met veel vrije tijd minder zwaar Een gevangenisstraf kan voor de een zwaarder voelden dan de ander. Hoe wil je dat voor iedereen gelijk laten zijn en voelen?

Olav Meijer
Olav Meijer3 jan. 2023 - 21:12

@ Ranonkel: Wat een nonsens. -Het ging niet om slechts één ei. -De vrouwelijke verdachte krijgt helemaal geen (mogelijke) straf om iets wat een ander heeft gedaan. Zij wordt zelf verdacht van openlijke geweldpleging. -In dit soort gevallen plegen rechters geen (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf op te leggen. Dat gebeurt alleen om zeer ernstige gevallen, zoals b.v. geweldpleging tegen politie.

Peterrr3
Peterrr33 jan. 2023 - 22:05

@MG1968. Dat is onmogelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 0:38

Vind ik ook. Boetes moeten afhankelijk zijn van de rijkdom van diegene die ze krijgt. Je haalt meteen een heel stuk ongelijkheid weg.

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 0:39

"Een gevangenisstraf voor het gooien van een ei zou werkelijk belachelijk zijn. " Heb ik iets gemist?

MG1968-2
MG1968-24 jan. 2023 - 8:17

@Ranonkel @Peter "Onmogelijk" Maar zeer zeker beter in te vullen als dat nu is. Wat betreft de taakstraf: deze is per definitie maatwerk en de door de rechter bedoelde straf voor deze persoon met dit vergrijp. Hier speelt dit niet. Wat betreft de boetes: deze kun je afhankelijk maken van de combinatie van het inkomen en de vermogenspositie van de dader. Dit is zeker niet perfect (v.b. bij daders zonder vermogen maar 1 met een inkomen van 1500 per maand en 1 met een inkomen van 15000 per maand is de 500 een echt probleem terwijl de 5000 dat voor de ander niet is: wellicht dus te finetunen. Maar het is in elk geval al rechtvaardiger dan 500 voor dader 2). Dit systeem is reëel mogelijk en elders ook geïmplementeerd. Wat betreft de gevangenisstraf: een dag in de gevangenis is nu al gerelateerd aan een geldwaarde. Deze waarde op dezelfde manier indexeren als ik hierboven voorstel voor boetes. Dat je een systeem niet perfect kan krijgen is geen reden om er niet naar te streven en dat te doen wat de gewenste situatie het beste benaderd.

Peterrr3
Peterrr34 jan. 2023 - 12:08

@MG1968 met dat systeem krijg je dat als een groep actie gaat ondernemen dat het lonend is om de kansarmen in de groep op te laten draaien voor de straf. Ik denk dat het ook veel te gecompliceerd is om dan tot een rechtvaardige uitspraak te komen. Daarom blijf ik van mening dat het onmogelijk is om zo te straffen.

MG1968-2
MG1968-24 jan. 2023 - 12:37

@Peter "Ik denk dat het ook veel te gecompliceerd is om dan tot een rechtvaardige uitspraak te komen." Binnen europa zijn Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije landen die met zo'n systeem werken. In dit rijtje staan landen waarbinnen ik het functioneren van de rechtsstaat hoger inschat -en de bijbehorende burgertevredenheid- dan in het huidige Nederland. Denk b.v. aan Finland. Dat dit maar een deelonderwerp is en geen oplossing voor alles blijkt uit het feit dat er ook Hongarije tussen staat. Maar dat had ik dan ook niet gepretendeerd.

MaarWaarom
MaarWaarom4 jan. 2023 - 13:40

"Heb ik iets gemist?" ja, het deel waar het belachelijk is om een gevangenisstraf te geven voor het gooien van een ei.

Peterrr3
Peterrr35 jan. 2023 - 0:10

@MG1968 dit soort rijtjes zijn altijd zo subjectief. Als zoiets echt heel goed zou werken, dan nemen alle andere landen het wel over. Het gaat tegen mijn rechtsgevoel in dat als twee mensen dezelfde fout begaan de één zwaarder gestraft wordt door de ander, doordat hij bijvoorbeeld een hoger inkomen heeft. Prima dat jij het functioneren van de rechtsstaat in andere landen hoger inschat dan in Nederland. Dat vinden de wappies op rechts ook. Ik denk dat Nederland een prima rechtsstaat is en hoop dat ze dat ook zo blijven.