Joop

Vol gas de lockdown in

  •  
07-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
50590921253_ef7a51a8ab_k-1
Stuurde het demissionaire kabinet maar op ziekenhuisopnames
De recente rapporten van KPMG en Nieuwsuur maken definitief duidelijk dat het kabinet Rutte-3 nooit heeft gestuurd op weinig corona-infecties, maar juist hoopt(e) op het verhogen van de weerstand van de bevolking met groepsimmuniteit door infectie. Deze vaststelling leidt samen met de opnieuw ingestorte zorg tot politieke opschudding , want het komt neer op onnodige doden en het breken van volksgezondheidswetten. De discussie in de Tweede Kamer spitst zich met het opnieuw instortende zorgstelsel nu ook steeds scherper toe op de vraag of de overheid moet sturen op ziekenhuiscapaciteit of op besmettingen.
Maar deze framing van een politiek debat slaat datzelfde debat dood. Het kabinet stuurt inderdaad niet op lage besmettingen, ondanks dat de demissionaire ministers waar het uitkomt daar glashard over liegen. Maar Rutte-3 stuurt ook niet op ziekenhuiscapaciteit. Als dat zo was, zouden nu niet de planbare zorg worden uitgesteld, spoedeisende hulp op instorten staan , de ambulances in paniek zijn en de gangen van ziekenhuizen vol beginnen te stromen met Covid-patiënten. OMT-lid en IC-baas Diederik Gommers waarschuwde al maanden geleden dat een piek van 400 IC-patiënten met Covid in januari onhaalbaar is; zoveel patiënten halen we nu al in november en daarna is het bidden geblazen.
Veel andere Europese landen sturen ook (mede) op IC-capaciteit, maar zorgen er voor dat er geen zorgtekort is. Italië accepteert bijvoorbeeld geen Covid-last van meer dan 30% in de ziekenhuizen en remt proactief om dat te voorkomen. Sinds de eerste chaos in Lombardije in de lente van 2020 is de zorg daarom onverkort beschikbaar gebleven. Een bijeffect is dat snel besmettingen afremmen en het instandhouden van WHO-richtlijnen, zoals proactief testen en maskerplicht, de maatschappij meer open houden. Nederlanders mochten bijvoorbeeld de afgelopen winter meestal niet vrij reizen en onze scholen waren maanden dicht. En ook nu heeft in Italië niemand het over nieuwe lockdownmaatregelen die in Nederland wel openlijk in beeld komen.
Als het kabinet niet op lage besmettingen of ziekenhuiscapaciteit stuurt, waarop dan wel? Het antwoord onthulde RIVM-baas Jaap van Dissel in Kamerbriefings en een interview in het AD. Zijn rekenmodellen wijzen er op dat er nog 3.000 mensen met Covid op de IC kunnen komen. Dit werd later bijgesteld tot 5.000, want het virus muteert verder. Met een permanente IC-vulling van 400 mensen, georganiseerde zorgonthouding en beperkt bijprikken hoopt het ministerie (waar het RIVM onder valt) in het voorjaar “klaar te zijn” en Covid achter zich te kunnen laten. Een hoop die ontspringt uit de gedachte dat Covid, in ieder geval na vaccinatie, op een “griep of neusverkoudheid” lijkt.
Van Dissel doet aan wensdenken. Het virus vindt altijd een weg, ook voorbij de vaccins. De ziekenhuizen stromen nu al vol met gevaccineerden. Maar dergelijk denken stuurt wel de overheid. De “hopium” van een snellere uitweg uit de pandemie met veel infecties drijft al sinds begin 2020 de aanpak. Bij 60% van de bevolking besmet zou de uitbraak uitdoven, zei ook toenmalig premier Rutte in zijn enige Nationale Toespraak ooit. Maar zoveel ziekte is ondraaglijk voor de zorg en volksgezondheid, de immuniteit houdt geen stand en het virus muteerde naar 2x en nu zelfs 3x besmettelijker dan toen de uitbraak begon. Ook nu die zeer ijdele hoop op groepsimmuniteit weg is, blijft de reflex van veel virus nu voor verlichting later (de logica van het griepdraaiboek) het beleid duwen. De enige verlichting die er voorlopig is, is de gaslighting die het beleid beschermt.
Het kabinet stuurt dus wél op besmettingen. Politici en experts die oproepen tot een focus op besmettingen krijgen in zekere zin al hun zin, maar niet zoals ze hopen. Nederland wil geen derde winterperiode van chaos in de zorg en maatschappij. Maar krijgt die weer , misschien jarenlang, omdat RIVM en VWS zich maar niet los kunnen maken van een heilloze framing van veel virus als onderdeel van de oplossing, in plaats van het probleem. En zolang onze Tweede Kamer in die logica en het beleid meegaat, en zich laat voorliegen zonder consequenties , blijft een rationeel Nederlands coronabeleid een wensdroom van de WHO en onze Europese partners.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Sjaantje2
Sjaantje210 nov. 2021 - 18:25

Juist, gaslighting ja. Een term uit het narcisme. Je wordt gemanipuleerd tot op het bot. Denk zelf maar eens na: hoe kan een ziekte met minder dan 1 procent kans op ziekenhuisopname oorzaak zijn van overbelasting van de zorg? Niet. Nu de waarheid: In elk land heeft men te maken met een toename van vergrijzing, veroorzaakt door medische vooruitgang. Zonder medische vooruitgang was deze vergrijzing er niet, maar een heel klein deel blijft boven zijn 70e nog in leven zonder medicatie of operatie. De vraag naar zorg is in de meeste landen groter dan het aanbod. Er is onvoldoende personeel om de steeds oudere bevolking op te vangen. En daarom beste mensen, loopt wereldwijd steeds meer zorg vast. Wil je dus wat doen aan de zorgdruk? Weiger dan medisch ingrijpen op hoge leeftijd. Wel zo prettig voor de jongere generaties die dan niet in lockdown moeten en gewoon kunnen leven.

Duralex
Duralex8 nov. 2021 - 21:29

"Italië accepteert bijvoorbeeld geen Covid-last van meer dan 30% in de ziekenhuizen en remt proactief om dat te voorkomen. Sinds de eerste chaos in Lombardije in de lente van 2020 is de zorg daarom onverkort beschikbaar gebleven. " Dat klinkt wel stoer maar wat zegt dat nou precies? Dat ze in Italie nooit meer dan 70%van de capaciteit benutten zodat ze altijd nog ruim 40% (3/7) kunnen opschalen voor corona? Die 30% zat pre-corona doorbetaald thuis? Volgens mij hebben we bij lange na geen dertig% vd ziekenhuiszorg in gebruik voor corona in Nederland. Voor het overige denk ik dat corona er bij hoort net als griep, met wat zwaardere effecten weliswaar maar toch. Of als je hoogrisico loopt, elke 5 maanden een booster. Maar goed als het aan de qr fetishisten ligt dan zullen de boosters wel verplicht worden voor iedereen die mee wil doen aan het maatschappelijk verkeer.

Greendutch
Greendutch8 nov. 2021 - 10:18

denken aan groepsimmuniteit -waarbij je als VVD'er / CDA'er niets hoeft te doen aan vrijheidsbelemmering- ligt in het vermogen van deze personen. in tijd van pandemie is een zorgzame regering nodig, een kabinet dat voor iedereen zorgt en NIET een regering die bezorgd is voor bedrijvigheid door bedrijven, economisch effect en financiën. als de pandemie IETS heeft duidelijk gemaakt is het wel dat als het er echt om gaat: -zorg, pandemie, klimaat, milieu, natuur, veiligheid, onderwijs: dingen die voor i e d e r e e n belangrijk zijn en niet voor elite- dat een zorgzaam kabinet beter werkt en we met zijn allen beter keuzes moeten maken in het stemhokje.

1 Reactie
adriek
adriek8 nov. 2021 - 13:56

Dan hadden we toch echt andere hokjes rood moeten maken op het stembiljet.

RainB
RainB8 nov. 2021 - 7:18

Het vertrouwen in de maakbaarheid van het leven, het idee dat alles zich aan ons moet aanpassen en niet andersom zal het einde voor ons als (overheersende) soort gaan betekeken.

2 Reacties
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl8 nov. 2021 - 17:13

RainB: "Het vertrouwen in de maakbaarheid van het leven, het idee dat alles zich aan ons moet aanpassen en niet andersom zal het einde voor ons als (overheersende) soort gaan betekenen." Nou en of, maar toch weten we niet hoe snel we weer terug naar het oude willen gaan. Ik denk wel dat we het verdienen om uitgegumd te worden als we de tekenen des tijds nu nog niet snappen. Groei, enkel voor de groei, is de ideologie van de kankercel. Een tijdje lijkt het leuk, zo lekker groeien, maar het gaat zo ten koste van alles...

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl8 nov. 2021 - 17:13

RainB: "Het vertrouwen in de maakbaarheid van het leven, het idee dat alles zich aan ons moet aanpassen en niet andersom zal het einde voor ons als (overheersende) soort gaan betekenen." Nou en of, maar toch weten we niet hoe snel we weer terug naar het oude willen gaan. Ik denk wel dat we het verdienen om uitgegumd te worden als we de tekenen des tijds nu nog niet snappen. Groei, enkel voor de groei, is de ideologie van de kankercel. Een tijdje lijkt het leuk, zo lekker groeien, maar het gaat zo ten koste van alles...

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 nov. 2021 - 22:07

He kabinet stuurt wel op ziekenhuis capaciteit. Maar de standaard is niet dat gewone zorg niet moet kunnen, maar dat het systeem niet helemaal in elkaar zakt. Het absolute minimum dus. Het beleid is reactionair met referentie tot hoe erg het in de ziekenhuizen gaat. Dan kan de gewone zorg evenals de ICU bedded schommellen, hier en daar, voor een tijdje, en er dan weer boven op komen. Andere landen deden het voor de algemene volksgezondheid en kozen een doel en bijpassende maatregels die het volk en economie meer vrijheid en gezondheid gaven. De Nederlandse regering koos daar bewust tegen, en maakte voor het volk het hele jaar rotzooi ziekte verdeeldheid en liet de kneine bedrijfjes rotten. Dat hebben mensen kunnen zien sinds April 2020. Daar heb je verder geen raporten voor nodig. Ja mischien voor wat brainwashed volk die niet uit de veroorzaakte bubbel kunnen denken. Maar de regeerders haddden dit op Europeesch niveau al van het begin af aan besloten. Voor vrije markt voor de epidemie. Tegen opkomen voor de algemene volksgezondheid. Andere landen deden het met de burgers. De VVD en CDA verdelen ze en gniffelen terwijl burgers elkaar de schuld geven of ikke ikke roepen. Trouwens. Wanneer kan men zich ook bij de huis doctor laten vaccineren? Of is het weer de schuld van de buren als die niet voorhanden is via de makkelijk te berijken vertrouwde stuenpilaar om de hoek?

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl7 nov. 2021 - 21:15

Het kabinet stuurt vooral op vergroting van polarisatie, en dat lukt steeds gemakkelijker omdat het verspreiden van mentale besmettingen middels polarisatiepropaganda een vergelijkbaar exponentioneel verloop heeft als de nog komende, fysiek veel besmettelijkere variant van het coronavirus. Wij staan erbij, kijken ernaar en veroordelen de verkeerden.

2 Reacties
Karingin
Karingin8 nov. 2021 - 5:23

Welnee, dat slaat natuurlijk nergens op, een regering die erop aanstuurt de bevolking op te hitsen...anarchie is zeg maar niet heel voordelig voor het bestuur. Het zijn gewoon eigenwijze dumb asses, de enkele goeien vechten tegen de bierkaai, flikkeren om van ellende, en/of worden op een zijspoor gezet. Nou is het natuurlijk een ongekende crisis die moeilijke keuzes met zich meebrengt, maar het lerend vermogen is...echt nul wou ik zeggen, maar het is gewoon min 10

Me, myself and I2
Me, myself and I28 nov. 2021 - 6:55

Ik denk dat de kabinetsleden voornamelijk sturen op een zo succesvolle carrière als mogelijk, gevolgd door een paar dik betaalde commissariaten bij het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven koopt op deze manier invloed tegen relatief lage kosten. De tweedeling die Hugo de Jonge probeert te bewerkstelligen is om zijn eigen falen te maskeren. Triest maar waar. Eigenlijk doet de overheid helemaal niets. Zij laten de farmaceuten een vaccin ontwikkelen en verkopen, kondigen wat maatregelen af, die vervolgens door de getroffen bedrijven mogen worden gehandhaafd. En dan verontwaardigd doen als Geert dit een bananenrepubliek noemt. Laat me niet lachen.