Joop

Vogels waarnemen heeft gunstig effect op geestelijke gezondheid

  •    •  
27-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
836 keer bekeken
  •  

Mensen die naar vogels kijken of luisteren ervaren een verbetering van hun geestelijk welzijn en het effect daarvan kan wel tot 8 uur duren, hebben wetenschappers vastgesteld. "Ons onderzoek bevat een basis van bewijs voor het scheppen en onderhouden van omgevingen waar vogels leven omdat er een duidelijke band is met onze geestelijke gezondheid. Daarnaast ondersteunen de resultaten het nemen van maatregelen om mensen meer in contact te laten komen met vogels, vooral mensen die kampen met geestelijke problemen als bijvoorbeeld depressie," verklaart Andrea Mechelli, professor geestelijke gezondheid  van het Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) aan King’s College in Londen. 

The Independent schrijft dat onderzoekers, die hun resultaten publiceren in Science Reports, gebruik maakten van de Urban Mind app die data verzameld over het geestelijk welbevinden. Aan het onderzoek namen meer dan duizend mensen deel. Ze kregen drie keer per dag de vraag of ze vogels zagen of hoorden. Daarna volgende vragen over hun gemoedsstemming. Zo ontdekten ze dat deelnemers die vogels zagen of hoorden daarvan opknapten. Dat effect trad niet alleen op bij mensen met geestelijke problemen maar ook onder gezonde deelnemers.

Andere factoren zoals verkeren in de natuur of in de nabijheid van water bleken geen verklaring te zijn voor de opvallende verbetering. Het is al langer bekend dat het horen van vogelgezang rust geeft. Een verklaring daarvoor is dat het evolutionair gezien een teken is dat er geen direct gevaar dreigt. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Mirzas
Mirzas27 okt. 2022 - 20:49

Vandaag scheerde een zwerm spreeuwen vlak over mijn hoofd, met de meest prachtige collectiviteitsstijlfiguren. Ik kan weer een jaartje voort.

Ewout Pool
Ewout Pool27 okt. 2022 - 20:27

Vogels zijn niet slecht, maar als ze weer eens mijn auto ondergescheten hebben (in Den Haag is een plaag van verwilderde grasparkieten) zie ik ze toch het liefste langs de loop van een hagelgeweer.(wat ik gelukkig niet heb)

Van Hooff2
Van Hooff227 okt. 2022 - 17:00

Mag ik dit onzin vinden. Je zult maar een overactieve haan naar je hebben. Ik word heel rustig van een roedel huilende wolven terwijl de goudvissen in hun onmenselijke en dodelijke goudvissen kom mij tevergeefs trachten te waarschuwen voor het naderende gevaar. Wat een onzin. Teveel geslikt en gespoten denk ik dan.

2 Reacties
r v b
r v b27 okt. 2022 - 20:47

Ik zou zeggen: zet zelf een goed onderzoek op en bewijs het tegendeel.

vdbemt
vdbemt28 okt. 2022 - 15:02

Natuurlijk mag jij dat onzin vinden. Het is aan ons om af te gaan op jouw ongefundeerde mening of op de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek. Dat ook nog eens mijn persoonlijke beleving bevestigt. Raden waar ik voor kies.

Sven Stevin
Sven Stevin27 okt. 2022 - 14:58

Vogelaar zijn gaat niet automatisch samen met geestelijke gezondheid hoor.

3 Reacties
Mirzas
Mirzas27 okt. 2022 - 20:48

Misschien zijn vogelaars vogelaars vanuit een verminderde geestelijke gezondheid.

dirk den boer
dirk den boer28 okt. 2022 - 12:23

Kun je vogelaars wel allemaal over een kam scheren? Shakespeare dacht van wel, hij liet alle echtgenotes aldus klagen over hun man vogelaar (want vogelaarsters heel schaars, zie krantenfoto siberische gors), in Merry Wives of Windsor; - She laments, sir....her husband goes this morning a-birding-

vdbemt
vdbemt28 okt. 2022 - 15:10

Roken is ook geen garantie voor het krijgen van kanker. Je vergroot de kans wel aanzienlijk. Dit onderzoek zegt niet dat je als vogelaar automatisch altijd geestelijk gezond bent. Het toont aan dat naar vogels kijken en luisteren tot een korte verbetering van het geestelijk welzijn leidt. Vogelaars zullen dus zeker daardoor meer vrolijke momenten kennen dan nietvogelaars.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 okt. 2022 - 12:19

Dit doet met toch een beetje denken aan de onderzoeken van ene Diederik Stapel. Ieder z'n hobby, de ene houdt van vogeltjes kijken, de ander van voetbal, enz..

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 okt. 2022 - 15:13

Dit onderzoek zegt niet dat ALLEEN het luisteren en kijken naar vogels tot verbetering van het geestelijk welzijn leidt.

dirk den boer
dirk den boer27 okt. 2022 - 12:06

Ik vraag me af hoe het met de stressfactor zit van de rij bezetenen met dure camera in de aanslag (als een peloton), op 15 mt afstand voor, en achter het arme geelbrauwgorsje helemaal ui Siberie, op een verder leeg fietspad ergens in Drenthe.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 okt. 2022 - 15:14

Gezien het geduld dat ze op kunnen brengen voor dat ene geweldige moment, zit dat wel goed. Je mist een hoop.

Sven Stevin
Sven Stevin27 okt. 2022 - 10:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."