Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Vogelgriep vraagt om nieuwe aanpak

  •  
14-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4926227853_9a3c001f23_z

© cc-foto: ekenitr

Er is weer vogelgriep in ons land. Het virus verandert snel en wordt steeds besmettelijker. Daarom is een nieuwe aanpak nodig, voor de veiligheid van dieren en mensen
Wat valt op aan de nieuwe uitbraak vorige week in Biddinghuizen? Allereerst de slachtoffers. Als we de media mogen geloven zijn dat in de eerste plaats de boeren. Maar hoe zit het dan met de 16.000 besmette eenden? Zij hebben immers vroegtijdig het loodje gelegd, gestikt door een scherp, dodelijk gas. Te gemakkelijk nemen we deze ramp voor de dieren voor lief als een onafwendbare maatregel. En dan hebben we het nog niet over de circa 5 miljoen kippen die nu opgehokt worden. Zij blijven mogelijk wéér maandenlang in de stal, verstoken van zonlicht, frisse lucht en de mogelijkheid om buiten te scharrelen.
Ophokken hielp niet Al weken voor de nieuwste uitbraak van vogelgriep drongen de voorlieden van de pluimveehouders in Nederland aan op het instellen van een landelijke ophokplicht, om insleep van vogelgriep te voorkomen. De eenden die nu in Biddinghuizen zijn besmet en gedood, zouden daar overigens weinig aan gehad hebben: zij zaten al binnen, net als de meeste andere vogels die de afgelopen jaren in Nederland door vogelgriep werden getroffen. Met andere woorden: terwijl bekend was dat de dieren in de sector met het hoogste risico (de eendenhouderij) altijd binnen zitten, drongen de boeren dus aan op een ophokplicht! Zouden verscherpte hygiënische maatregelen in de eendenhouderij niet eerder voor de hand hebben gelegen?
Verbijsterend onverantwoord Sinds de macabere ontdekking van het H5N6 virus in Biddinghuizen zijn er extra hygiënevoorschriften voor de eendenhouderij van kracht, een mooi voorbeeld van een put die gedempt wordt nadat het kalf verdronken is. Eén van de maatregelen in het noodplan is het afdekken van strooisel dat buiten de stal bewaard wordt en naar binnen wordt gebracht voor de eenden. Maar waarom is het nodig dit expliciet in een noodmaatregel te noemen? Moeten we aannemen dat strooisel voor de eenden open en bloot naast de stal ligt, terwijl men inmiddels weet dat wilde vogels laag- en hoogpathogene virussen kunnen verspreiden? Als dát waar is lijkt het me verbijsterend onverantwoord, én potentieel levensgevaarlijk.
Geen natuurramp Want dan zijn we aanbeland bij het virus. Hoewel het vogelgriepvirus door trekvogels kan worden overgebracht is het zeker geen natuurverschijnsel dat, als ware het onweer, kwetsbare boeren en kippen treft. De virussen die de laatste jaren in Nederland zijn aangetroffen stammen allemaal af van het H5N1 virus dat begin deze eeuw honderden doden veroorzaakte in Azië. Gelukkig zijn de virussen hier (nog) niet dodelijk voor mensen, maar dat kan veranderen. We weten immers dat virussen in de volle stallen van de vee-industrie zich razendsnel kunnen ontwikkelen van relatief onschuldig tot bijna direct dodelijk voor vogels. De Amerikaanse bioloog Rob Wallace, adviseur van het Amerikaanse Institute for Agriculture and Trade Policy, spreekt van een toenemende dreiging dat het vogelgriepvirus zich tot een gevaar voor mensen ontwikkelt en wijst er op dat H5N6 in Azië al bij mensen is aangetroffen.
Systeemfout oplossen Het is daarom de hoogste tijd dat er maatregelen genomen worden die de verspreiding van vogelgriep daadwerkelijk tegengaan. Een onmiddelijke landelijke ophokplicht komt daadkrachtig over, maar is een drama voor de boeren en de kippen in de gebieden met een laag risico. Het is dan ook goed dat landbouwminister Carola Schouten eerder deze maand welwillend leek te staan tegenover een meer regionale aanpak. Hopelijk brengt de huidige crisis haar daar niet van af. Tegelijkertijd zijn krachtige en blijvende maatregelen nodig om te voorkomen dat de eendenhouderij een open deur voor vogelgriep blijft. Verplaatsing van bedrijven naar veiligere en drogere streken mag zeker niet worden uitgesloten. Dat is dan tevens een mooie gelegenheid een begin te maken met het aanpakken van de systeemfout in de pluimveehouderij. De dichte en overvolle stallen met kwetsbare, doorgefokte en genetisch bijna identieke dieren zijn een snelkookpan voor dierziekten. Dit systeem moet dringend worden vervangen door een minder kwetsbare, diervriendelijkere en duurzame veehouderij.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2017 - 7:24

Daar in de buurt zijn een groot aantal dode zwanen aangetroffen, allemaal besmet met de vogelgriep.

Jan Modaal2
Jan Modaal215 dec. 2017 - 16:51

Vreemd dat een organisatie als ''Compassion In World Farming'' niet verder komt dan zich beklagen over eenden en een systeemfout (de dichte en overvolle stallen met kwetsbare, doorgefokte en genetisch bijna identieke dieren). Dat is vragen om overheidssubsidie voor studies naar nog meer grotere stallen met minimaal het huidige aantal kippen en onderzoek naar kippen die immuun zijn voor vogelgriep. De arm van de mega kippen(voeder)handel reikt blijkbaar ver. Uiteindelijk moeten we toe naar minder milieuvervuiling, geen dierenleed, geen mega stallen en vooral MINDER kippen.

Pater
Pater14 dec. 2017 - 16:35

" De dichte en overvolle stallen met kwetsbare, doorgefokte en genetisch bijna identieke dieren zijn een snelkookpan voor dierziekten. Dit systeem moet dringend worden vervangen door een minder kwetsbare, diervriendelijkere en duurzame veehouderij" En dat liever vandaag dan morgen. Dieren hebben recht op een waardig bestaan, de concentratie brengt ook steeds meer nadelen voor de omgeving en risico's van verspreiding met zich mee. Krankzinnig dat we keer op keer duizenden dieren 'ruimen'. Dan maar wat meer betalen. En als we de oude bio-industrie gaan verbieden, dan natuurlijk ook een verbod op import van bio-industrie-producten. Mag niet van de EU? Maken we er een proefproces van, met allemaal filmpjes van de bio-industrie. Eens kijken hoe snel het EP door de bocht gaat.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2017 - 17:26

Ruimen is ook niet gratis veronderstel ik.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 dec. 2017 - 20:44

[Eens kijken hoe snel het EP door de bocht gaat.] Daartoe acht ik het EP absoluut niet in staat. Wat niet wegneemt dat uw aanpak aanbevelenswaardig is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2017 - 7:28

Mee hoor, die geven vervolgens extra geld voor nog meer 'innovatie' en nog grotere stallen.

Henk13
Henk1314 dec. 2017 - 13:11

In het algemeen wordt CO2 als verdovend middel gebruikt en in hogere concentraties zal dit ook dodelijk zijn. Dat de schrijver de termen scherp dodelijk gas gebruikt wekt bij mij de indruk dat er een gifgas wordt gebruikt. CO2 is voorgeschreven als verdovingsmiddel in de pluimvee slacht. Daarnaast staat de eend dichter bij de natuur dan de kip. Zou het kunnen dat de eend daarom vatbaarder is voor ziektes? Het verplaatsen van de eendenhouderij naar andere gebieden zal alleen helpen als de houderij buiten de gangbare routes van de trekvogels komen te liggen. De kippen en eenden gehouden voor de slacht zijn vrij van dit soort dodelijke ziekten. Een uitbraak zal dus via externe factoren komen met name de trekvogels. Ruimere stallen of lekker buiten scharrelen zal de verspreiding niet tegen houden.

Frank Spencer
Frank Spencer14 dec. 2017 - 11:31

Mmmm......uw beschrijving van de situatie doet me ook denken aan het openbaar vervoer tijdens de spits, de overvolle bussen en treinen en de overvolle steden overal op de wereld

2 Reacties
adriek
adriek14 dec. 2017 - 12:19

De verschillen zitten in de details: als iemand in zo'n bus griep blijkt te hebben wordt niet de hele bus afgemaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2017 - 17:20

Die passagiers worden ook niet na een kort en ongelukkig leven opgegeten.

omaoeverloos
omaoeverloos14 dec. 2017 - 10:46

Het belangrijkste blijft toch natuurlijk het aan de grens tegenhouden van trekvogels...

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 dec. 2017 - 11:15

Laten we dan beginnen die trekvogels gelukzoekers te noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2017 - 12:16

Goed plan.

adriek
adriek14 dec. 2017 - 16:02

Op papier zijn problemen vaak eenvoudig op te lossen.