Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vogelgriep blijft overspringen van koeien naar mensen, expert verbijsterd over lakse aanpak

  •  
01-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11593 keer bekeken
  •  
koeien

Deze week raakte opnieuw een Amerikaanse boerderijmedewerker geïnfecteerd met vogelgriep. Net als bij eerdere besmettingen ging het om iemand die in contact stond met koeien, melden de Amerikaanse Centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC).

Het is de tweede besmetting in de staat Michigan, maar er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte is overgesprongen van mens op mens. De nieuwe zieke werkte op een andere boerderij dan de vorige besmette persoon.

Terwijl bij eerdere besmettingen alleen sprake was van bindvliesontsteking van het oog, melden de CDC bij de nieuwste patiënt symptomen die bekend zijn van acute luchtwegaandoeningen. Dergelijke symptomen vergroten de kans dat de ziekte wordt overgedragen van mens op mens, al is dat tot nu toe nog niet gebeurd. De directe contacten van de zieke hebben het antivirale middel Tamiflu aangeboden gekregen.

Hoogleraar genetica Francois Balloux windt zich op X op over de lakse aanpak van H5N1 in de Verenigde Staten. De Amerikaanse volksgezondheidsautoriteiten zouden er volgens hem veel meer bovenop moeten zitten. “Dit voelt krankzinnig”, schrijft hij. Balloux acht de kans niet groot dat de H5N1-uitbraak helemaal uit de hand loopt, maar als dat straks toch gebeurt, dan “zou de aanvankelijke reactie van China op covid er in vergelijking hiermee enigszins adequaat uitzien”.

Op de vraag van wat de Verenigde Staten zouden moeten doen, verwijst Balloux naar de aanpak van mond- en klauwzeeruitbraak begin deze eeuw in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk besmette dieren werden toen op grote schaal preventief gedood – ‘geruimd’ in agro-jargon.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.