Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voetballers staken wedstrijd zelf wegens wangedrag supporters tijdens FC Utrecht-RKC Waalwijk

fc utrecht

Het is een nog nooit of zelden vertoonde actie. Spelers van FC Utrecht en RKC Waalwijk staakten de laatste anderhalve minuut van hun wedstrijd in stadion Galgenwaard het spel. Aanleiding was dat er een beker met bier naar een speler gegooid was. Clubs, spelers en bond hebben de supporters al heel vaak gevraagd dat niet te doen maar de fans zijn kennelijk zo vol van zichzelf dat ze naar niemand luisteren.

Al twee keer had de scheidsrechter de wedstrijd stil moeten leggen wegens incidenten. Hij wilde de match daarom staken, zoals ook de regels voorschrijven, maar dat mocht niet van burgemeester Sharon Dijksma omdat gevreesd werd voor de veiligheid. De spelers gingen daarop zelf tot actie over.

Anderhalve minuut stond RKC-doelman Etienne Vaessen op de rand van het strafschopgebied met zijn rechtervoet op de bal. Vasilis Barkas, zijn collega aan de andere kant, keek rustig om zich heen, naar de langzaam leeglopende tribunes van stadion Galgenwaard. Ondertussen maakten de twintig veldspelers in en rond de middencirkel een vriendelijk praatje met elkaar. Na een seconde of negentig haalde scheidsrechter Ingmar Oostrom de bal bij Vaessen op en floot voor het laatst. Met dit surrealistische en waarschijnlijk nog nooit vertoonde beeld eindigde zaterdag het eredivisieduel tussen FC Utrecht.

Utrecht won de match met 2-0 en plaatste zich daarmee voor de Europese play-offs. De vreugde daarover ging voor een groot deel verloren door het supportersgedrag.