Joop

Voetballer Boateng: ban 'negerzoen' en 'moorkop' uit Duitse vocabulaire

  •  
03-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
boateng
De Duitse voetbalinternational Jérôme Boateng heeft zich uitgesproken tegen racisme in de Duitse samenleving. In het tijdschrift L’Officiel Hommes zegt hij dat de woorden ‘negerzoen’ en ‘moorkop’ die negatief verwijzen naar de zwarte bevolking verbannen moeten worden. Dat meldt het AD.
Volgens de voetballer wordt er nog te veel onderscheid gemaakt op basis van kleur:
"Als je deze woorden verbiedt, krijgen jonge kinderen er ook geen naar gevoel bij. Dat lijkt me een goede zaak, want het gaat er toch vooral om dat mensen respect voor elkaar hebben"
Boateng – die een Duitse moeder en Ghanese vader heeft – zegt te proberen zich in ieder geval door racisme op het voetbalveld niet te laten provoceren en noemde een collega als voorbeeld:
"Dani Alves van FC Barcelona gaf het goede voorbeeld toen er een banaan naar hem werd gegooid en hij die heel rustig en nonchalant opat."
Eerder noemde Alexander Gauland, vice-voorzitter van de extreem-rechtse AfD de voetballer als voorbeeld van een persoon waar Duitsers niet naast zouden willen wonen. Het interview ging over immigratie en het anti-islamstandpunt van de partij. Wat de Duitse Boateng daarmee te maken heeft, is niet duidelijk.
Opinieblad Focus hield een enquete en tachtig procent bleek heel graag naast de voetballer te willen wonen. Na alle ophef heeft Gauland zijn excuses aangeboden.
Ook was er nog een kleine rel rondom de chocolade van Kindersurprise waar kindergezichten van getinte kinderen op stonden, waar de extreem-rechtse Pegida tegen protesteerde. Een daarvan was een jonge Boateng. Toen zij erachter kwamen dat het om bekende Duitse voetballers ging, trokken ze zich in stilte terug.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Ra Ra
Ra Ra5 jun. 2016 - 7:22

Gaan we dan ook de volgende woorden verbieden? Going Dutch (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Going_Dutch) Blanke vla Mexicano (snack) Jodenkoek Engelse drop Gele koorts Zwarte markt

robvaniren
robvaniren4 jun. 2016 - 16:30

De foute aanpak van economische recessie heette een paar decennia The Dutch Disease. Zou dat ooit ook afgeschaft worden, of is gediscrimineerd worden een privilege van bepaalde groepen?

JanB2
JanB24 jun. 2016 - 16:29

Daar gaan we weer.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович4 jun. 2016 - 12:24

Ik snap niet deze woorden als kwetsend worden gezien, zo zijn ze niet bedoeld. Ik voel me door de onderstaande link ook niet gekwetsts https://www.plus.nl/INTERSHOP/static/WFS/PLUS-Site/-/PLUS/nl_NL/product/L/319997.png Woorden verbieden, is verarming van de taal. Nederland heeft een slavernij verleden, niet iets om trots op te zijn. Maar ook niet iets wat uit onze taal en geschiedenis moet worden gewist. Niet dat ik vind dat 'moorkop' of 'negerzoen' iets met slavernij heeft te maken. Maar zo word het wel gebracht, zoals als de racisme-kaart tegenwoordig overal voor word getrokken. Als opzoek bent naar haatdragende teksten, dan zijn er diverse boeken die je ff moet opzoeken. Het oude testament, koran en talmoed daar staat meer haat en ophitsing in dan elk ander boek. Misschien moet dat eerst maar eens aan banden worden gelegd. Voor we moorkop en negerzoen gaan verbieden

Van der Wal
Van der Wal4 jun. 2016 - 8:59

In Duitsland gaan ze niet over welke Nederlandse woorden je kan verbieden. Ze hebben immers verloren in '45.

1 Reactie
Donutz
Donutz4 jun. 2016 - 9:40

De oproep was natuurlijk gericht aan het Duitse publiek, waar men die termen ook kent. Negerzoen en Moorkoop verwijzen in het Duits naar wat wij kennen als de negerzoen: "“In Westösterreich, in der Schweiz und in Deutschland ist auch Mohrenkopf, in Deutschland auch Negerkuss verbreitet. „Schokokuss“ und (seltener) „Schaumkuss“ kommen vor allem in Mittelwest- und Südwestdeutschland sowie im Schriftdeutschen vor." - wikipedia. Een woord verbieden kan sowieso niet, oproepen een woord niet meer te gebruiken kan wel. Zo is 'neger' niet verboden maar zie je het steeds minder tot amper gebruikt worden. Als genoeg mensen roepen dat ze zich aan een term ergeren of dat een andere term beter is, dan kan taalgebruik veranderen. Als meer mensen zich ergeren aan de moorkop en de negerzoen dan kan die term in ongebruik raken. Vinden veel mensen het onzin, dan blijft de term in gebruik. Taal is veranderlijk.

6mei2002
6mei20023 jun. 2016 - 22:37

Jodenkoeken ?

1 Reactie
JanB2
JanB24 jun. 2016 - 16:29

Jodenvet!

johanversomeren
johanversomeren3 jun. 2016 - 20:01

woorden verbieden? Ik ben benieuwd hoe hij dat voor zich ziet. Een taalpolitie?

Zephyr2
Zephyr23 jun. 2016 - 16:48

OK prima maar dan ook voor de loodgieters een ander woord voor mof.

1 Reactie
JanB2
JanB24 jun. 2016 - 16:30

Sterk!

Nick Ros
Nick Ros3 jun. 2016 - 16:21

Moorkop ??? neem een Bosche Bol !!!

Sol Invictus
Sol Invictus3 jun. 2016 - 15:31

symptoombestrijding geneest de ziekte niet. de notie dat racisme ontstaat door een gebakje met een foute naam, of een verkeerd geschminkte kindervriend is kenmerkend voor het heersende absurdisme. al begrijp ik de woede die erachter schuil gaat volkomen. wel jammer dat het volstrekt contraproductief is.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗3 jun. 2016 - 19:38

U begrijpt het. Helaas zijn er vele financiele en politieke letseladvovaten die zich aanbieden.

johannn2
johannn23 jun. 2016 - 20:21

Sol, Het bestrijden van sociále 'ziekten' is vaak juist gediend met het geven van het goede voorbeeld. .

Peter_K2
Peter_K23 jun. 2016 - 12:51

Chinezen maken verwesterde chinezen uit voor banaan: geel van buiten, en wit van binnen. Ik denk niet dat het verbieden van het woord banaan een oplossing hiervoor is. Ik denk dat verbieden zo goed als nooit de oplossing is.

Okke2
Okke23 jun. 2016 - 11:33

hahaha woorden verbannen uit een vocabulaire, heeft deze jongen iets te veel ballen tegen het bolletje gekregen? kijk bijvoorbeeld producenten van negerzoenen ze voortaan Schokokussen laten noemen dat kan nog best geregeld, maar het woord negerzoen zit dan nog steeds in het vocabulaire. net zoiets als tandpasta terug in de tube willen krijgen.

4 Reacties
johannn2
johannn23 jun. 2016 - 20:23

Okke, Dan heb ik een verrassing voor je: Negerzoenen worden allang niet meer zo genoemd om de door hem genoemde reden.

Okke2
Okke24 jun. 2016 - 7:27

Je gebruikt toch het woord negerzoenen? Dan is het verbannen toch niet gelukt? Het vocabulaire bevat ook nog steeds negerzoen, met goede rede, Buys zoen is helemaal geen beter woord dat is gewoon zoen wat al iets anders is en een familienaam van de producent.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jun. 2016 - 8:36

@ Okke Het ligt nogal aan de omgeving waarin je verkeerd. Woorden verdwijnen niet in een keer. Dat slijt en in sommige gemeenschappen, waar wordt gedacht dat Zwarte Piet en Negerzoenen het hoogtepunt zijn van de nationale cultuur duurt het veel langer. Maar het zou toch raar zijn maatschappelijke veranderingen af te laten hangen van het meest achterlijke deel van de bevolking?

johannn2
johannn24 jun. 2016 - 12:40

Andre, Aardig dat je me wilde verrassen. Maar dubbel helaas, ik was al op de hoogte. Het zal bovendien ongetwijfeld zo zijn, dat sommigen onder ons het juist daarom zullen blijven gebruiken. Je kunt alleen maar een helder moreel signaal geven. Wat mensen daarmee doen is aan hen. .

EdjePedje
EdjePedje3 jun. 2016 - 11:33

"Dani Alves van FC Barcelona gaf het goede voorbeeld toen er een banaan naar hem werd gegooid en hij die heel rustig en nonchalant opat". Precies, negeren dus. Gekwetst zijn is een keuze. Wanneer je reageert is dit voer voor de andere kant om door te gaan met waar ze mee bezig zijn. Een verbod zal leiden tot nieuwe kwetsgevoelens op basis van weer iets anders. Het enige wat dit soort discussies veroorzaakt is meer polarisatie.

Donutz
Donutz3 jun. 2016 - 11:28

Zal de doorsnee inwoner een negatieve link leggen bij het woord negerzoen, moorkoop, jodenkoek, cracker, .... ? Nee. Zullen er mensen zijn die die woorden wel gebruiken in een negatieve context? Zeker weten. Heeft het dan nut deze woorden te verbieden? Nee. Spreek de superioriteits idioten met racistische of discriminerende denkbeelden en uitingen op hun gedrag aan. Als je woord A verbant dan gaat men woord B gebruiken, totdat dat misbruikt wordt door idioten und so weiter. En laat het mensen dan lekker aan zichzelf welke woorden hun voorkeur hebben. Niks mis met de negerzoen en de moorkop.

rbakels
rbakels3 jun. 2016 - 11:14

Toen de donkere presentatrice Aldith Hunkar afscheid nam van het Journaal gaf ze de kijkers (naar eigen zeggen!) een negerzoen. Dat vond ik nou wel leuk.

8 Reacties
rbakels
rbakels3 jun. 2016 - 11:18

Trouwens even nagezocht wat de Duitse woorden zijn: https://de.wikipedia.org/wiki/Schokokuss De Duitsers maken ontzettend lekkere dingen met chocola. Een aanrader is ook een Granatsplitter. Die zijn op z'n minst in München te koop. Ook een politiek incorrecte aanduiding?

Donutz
Donutz3 jun. 2016 - 11:42

Inderdaad wel handig om te weten hoe het zit met die termen, al was het maar op de Duitse moorkop niet met de onze te verwarren. Van jouw wiki link: "In Westösterreich, in der Schweiz und in Deutschland ist auch Mohrenkopf, in Deutschland auch Negerkuss[1] verbreitet. „Schokokuss“ und (seltener) „Schaumkuss“ kommen vor allem in Mittelwest- und Südwestdeutschland sowie im Schriftdeutschen vor.[2]" En ja die uitzending herinnering ik me nog goed., vond haar altijd een warme. sympathieke vrouw (voor zover je je een beeld kan vormen over iemand van TV). :)

BertrandRussell
BertrandRussell3 jun. 2016 - 21:08

Eh, nee, Frits. Misschien is het omdat je graag donkere mensen ziet die geen problemen maken en gewoon lekker meelachen om negerzoenen, moorkoppen en andere racistische benamingen, maar in elk geval: je herinnering bedriegt je. Aldith Hunkar besloot in 2006 een journaal (niet haar eigen afscheid) over de afschaffing van de naam 'negerzoen' met de woorden: "En de laatste negerzoen krijgt u van mij." Dat was een speelse manier om de felle voorstanders van behoud (ook toen) ermee te confronteren dat zo'n quasi-grappige term op een hele bevolkingsgroep sloeg, waar zij ook toe behoorde.

Donutz
Donutz4 jun. 2016 - 9:50

@JHerheijen: Dat is jouw interpretatie van haar actie, ik en Frits zagen het als een ludieke, grappige actie zonder enig waarde oordeel of gericht jegens de "pro" of "anti" negerzoeners. Hoe is de term 'negerzoen' een racistische benaming? Ja, dat elke term die naar een 'ras' (een idioot begrip, ras of kleur denken is nogal achterlijk naar mijn mening) verwijst racistisch is. De termen neger, blanken, zwarten, aziaten, latino's, ... zijn in dat opzicht racistisch. Maar over het algemeen gebruiken we de term 'racistisch' als iets negatiefs bedoeld is. De term neger of negerzoen is niet negatief bedoeld. Hét kan wel negatief gebruikt worden (zoals elk woord) en laat onverlet dat sommige mensen zich aan de term neger ergeren. Zo hoor je ook mensen die zich ergeren aan de term wit/zwart/... @algemeen: het fragment "de laatste negerzoen, die krijgt u van mij" (was in een uitzending dat Buys overging op 'zoenen'), valt hier terug te zien: https://www.youtube.com/watch?v=buxJ9Yes9Wc

BertrandRussell
BertrandRussell4 jun. 2016 - 13:11

@Donutz Namen als ‘Negerzoen’ en ‘moorkop’ maken net als de karikaturale Zwarte Piet, met zijn dikke rode lippen en zijn malle accent, gebruik van raciale stereotypen. De ‘grap’ van zulke benamingen en figuren veronderstelt dat de uiterlijke kenmerken van donkere mensen (een altijd al en nog steeds stelselmatig gediscrimineerde bevolkingsgroep) op zich al om te lachen zijn. Dat ligt er nog het dikst bovenop bij de moorkop (Frans: tête de nègre), een holle bal van chocola gevuld met slagroom die de holle kop van een dommige neger moet voorstellen. Aldith Hunkar is iemand die net als Boateng het lef heeft om zich publiekelijk uit te spreken tegen zulke stereotypen, tegen Zwarte Piet en tegen de ‘white privilege’ die nog steeds bestaat - en die daarvoor op Twitter de gebruikelijke shit over zich heen krijgt. Ze zegt in het fragment dan ook niet ‘laten we niet zeuren en lekker lachen om die negerzoen’, maar ‘de LAATSTE negerzoen krijgt u van mij’. Dat kun je alleen verkeerd begrijpen als je, zoals jij en Frits, een beetje te hard op zoek bent naar zwarten die 'gewoon meelachen' om de karikaturen die blanke mensen al eeuwenlang van hen maken. Het koloniale ideaal van de goeiige Uncle Tom, die niet zeurt over de manier waarop hij behandeld wordt. Ben trouwens benieuwd of je Aldith nu nog steeds zo'n "warme, sympathieke vrouw" vindt.

Donutz
Donutz4 jun. 2016 - 16:19

@JVerheijen Ik heb nooit vernomen dat de negerzoen of (Duitse) moorkop een karikatuur van negers zou zijn. Ik heb eigenlijk nooit wat achter die termen gezocht of op enig manier een werkelijk verband met negers (of moren) gelegd. Een verklaring die ik tegenkwam is dat de negerzoen zo heet omdat als je met een toet vol chocola je bruin afgeeft bij het kussen. -Doet me trouwens denken aan situaties waarbij ik of kennisen van mij in andere continenten waren en de kinderen aldaar de bleekhuiden wouden aanraken, nieuwsgierig of ze niet afgaven-. Dat kun je natuurlijk als iets kwetsends zien, dat zou nog een goed te begrijpen mening zijn. Of het ook negatief bedoeld is.. ik betwijfel het, je gaat toch geen lekkernij noemen naar iets dat je als minderwaardig ziet? Als iemand of zelfs een groot deel van een bevolking de donkere medemens als dom zou zien, waarom zou je hun hoofd dan op willen eten? Maar ook als de term met negatieve bedoelingen bedacht is, dan blijft het belangrijkste wat mensen er hier en nu van vinden. Als de term vandaag de dag als kwetsend wordt gezien door meer en meer mensen dan vervalt die vanzelf in ongebruik. Voor mij blijft de moorkop de moorkop, daar ik er geen enkele negatieve betekenis aan kan verbinden en om me heen geen mensen ken die dat ook hebben. Mocht iemand in mijn omgeving zich wel gekwetst voelen dan ga ik graag met die persoon in gesprek, net als ik dat doe als ik me gekwetst voel. Dan komen we er samen vast uit, ik ben een optimist. Ik geloof niet in een 'blank privilege' wel in dat diverse groepen om diverse redenen (waaronder economisch, cultureel etc.) het zwaarder hebben en daardoor dus achterstanden of nadelen ondervinden. Pieten zie ik niet als een negatieve karikatuur maar dat er mensen zijn die dat wel vinden begrijp ik ook. Prima, ieder zijn mening en we moeten elkaar vooral vrij laten om onze eigen invulling te geven aan evenementen. Als iemand liever een oranje Piet ziet of helemaal geen Piet meer, prima. Ieder moet zijn gevoel volgen, doen wat goed voelt, als de intenties goed zijn en er geen wetten overtreden worden viert iedereen zijn of haar feestje maar naar eigen inzicht. Vanuit een positief standpunt kunnen we het zo met zijn alle een stukje mooier maken op deze wereld waar helaas enkele idioten elkaar om van alles verschrikkelijke dingen aandoen. Aldith heeft bij mijn weten nooit een toelichting gegeven hoe ze haar opmerking in het journaal heeft bedoeld. De invulling die jij er aan geeft is daarmee even goed een mening, net als die van mij. Mocht ze toch ergens verklaart hebben dat dit tegen tokkies bedoeld was die gek werden bij het de naamsverandering van Buys, ook prima. De draak steken jegens negatieveling op een positieve manier is een prachtig iets. Wat ik dan weer absurd vind is om Uncle Tom er bij te halen. Ja, er zullen vast wat minder snuggere of negatieve mensen zijn die behoeften hebben aan zo'n beeld. Ik kan Aldith niet het label negering/donkere vrouw opplakken, ik stop mensen niet in hokjes. Ik zag en zie haar als een positief mens of vrouw. Niets meer of minder. Haar roots zijn niet van belang. Nu weet eigenlijk niets van Aldith maar haar uitstraling kwam op mij altijd als positief over. Indrukken kunnen bedriegelijk zijn, wie weet heeft ze wel een verschrikkelijk karakter en zou ik gillend weg rennen als ik met haar om zou gaan. *lacht* Maar mijn beperkte indruk van haar blijft positief. Zou ik haar beter leren kennen dan zou ik dat verder kunnen invullen. Wat haar mening over de negerzoen ook mag zijn, je gaat mensen natuurlijk niet afvallen als hun mening -hoe goed bedoeld ook- je niet bevalt.

BertrandRussell
BertrandRussell4 jun. 2016 - 19:00

“Je gaat toch geen lekkernij noemen naar iets dat je als minderwaardig ziet?” Ben je nou echt zo naïef als je je voordoet of kan het je gewoon geen bliksem schelen met wat voor onzinargumenten je je vooringenomenheid onderbouwt? Ik zou zeggen: bekijk eens wat internetpagina’s waar racistische reclames uit het verleden zijn verzameld, dan zie je meteen hoeveel producten blijkbaar beter verkochten als ze de vorm of de verpakking kregen van “iets dat als minderwaardig werd gezien”. De verklaring is - zoals iedereen snapt die er drie tellen over nadenkt – dat zulke karikaturen altijd als ‘geinig’ hebben gegolden. Op een competitieve markt verkoop je simpelweg meer chocolaatjes als de jouwe niet alleen lekker zijn, maar er ook geinig uitzien. Pas sinds een aantal jaar werkt die truc niet meer zo goed, omdat steeds meer mensen steeds duidelijker laten merken dat ze er niet om kunnen lachen. “Als de term vandaag de dag als kwetsend wordt gezien door meer en meer mensen dan vervalt die vanzelf in ongebruik. Voor mij blijft de moorkop de moorkop, daar ik er geen enkele negatieve betekenis aan kan verbinden en om me heen geen mensen ken die dat ook hebben.” Je hebt godbetert net een heel verhaal gelezen waarin Boateng precies uitlegt wat de negatieve betekenis is en je moet ergens ook wel beseffen dat zijn verontwaardiging door meer mensen gedeeld wordt. Maar goed, ga rustig door met je vingers in je oren te steken en je hoofd in de grond. Doe dan alleen niet alsof je graag een open gesprek aangaat. “De invulling die jij er aan geeft is daarmee even goed een mening, net als die van mij.” Nee, want ik onderbouw mijn mening (bijvoorbeeld door Hunkars over standpunt over Zwarte Piet erbij te halen – of dacht je nou serieus dat iemand die zich fel tegen Zwarte Piet uitspreekt negerzoenen gewoon wel lachen vindt?) en jij roept maar wat. Ajuus.

Moeder Pietje
Moeder Pietje8 jun. 2016 - 21:32

Er staan talloze nare gezegdes met het Woord Dutch in de engelse taal. Ik heb niet de indruk dat maar 1 Nederlander er mee zit. Zouden we een letselschade expert moeten raadplegen?

MarinusCalamari
MarinusCalamari3 jun. 2016 - 11:10

Discussie over woorden als "negerzoen" en "moorkop" is natuurlijk prima, maar doe AUB maar liever geen gedachtenpolitie.

jerobeam
jerobeam3 jun. 2016 - 11:07

Zeeuwse meisjes, Jodenkoeken, Chocoprinsen, krullenbollen, negers, witte wieven, roodhuiden, Eskimo's. Winston Smith heeft vast nog wel wat newspeakopties.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2016 - 11:01

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johannn2
johannn23 jun. 2016 - 20:25

Ik praat nooit tegen vla. .

Nailles
Nailles3 jun. 2016 - 10:59

Wanneer de woorden ‘negerzoen’ en ‘moorkop’ negatief verwijzend naar de zwarte mensen gebruikt worden dienen mensen die dat doen daarom aangepakt kunnen worden. Een verbiedend bannen verlangen van de woorden zelf waar deze verwijzen naar de bekende lekkernijen is onzinnig. Ga je hier in mee moeten binnenkort meerduidige woorden als 'cracker', 'varken', en het eenduidige 'kaaskoppen' ook verbannen worden als woorden die negatief verwijzend gebruikt worden naar blanken.

1 Reactie
Nailles
Nailles3 jun. 2016 - 12:00

Aanvulling: 'Tatta' het verbasterde Surinaamse woord voor aardappel, ook onder Marokkaanse Nederlanders populair, ter aanduiding van blanke Nederlanders straks ook bannen? Alsjeblieft zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2016 - 10:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
D'Holbach
D'Holbach4 jun. 2016 - 7:57

Juist, die dingen zijn verd*md lekker, niets negatiefs dus. ;)

Mark Gh
Mark Gh3 jun. 2016 - 10:49

Welke negatieve associaties zijn er precies met deze woorden?

Demotje
Demotje3 jun. 2016 - 10:49

Boateng ,maak je niet zo druk. Mijn vader is een beer van een vent en die noemen ze Zilverrug gorilla, omdat hij grijs haar heeft. Nou en.

voxpopuli2
voxpopuli23 jun. 2016 - 10:36

Er zit eigenlijk wel iets in, als je dat consequent wil doorvoeren moeten Europese geborenen eigenlijk ook verplicht een voornaam krijgen die hun meer kansen geven. Mohammed, etc gewoon verplicht vervangen door Hans, Paul, Wilhelm etc..