Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
rutte
Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren omdat andere Marokkaanse kinderen zich misdragen. Dat heeft premier Rutte vrijdag gezegd in een reactie op de uitlatingen van voetbaljournalist Johan Derksen eerder deze week.
De hele week al wordt stevig gediscussieerd over het optreden van Derksen in het televisieprogramma Voetbal Inside. Daarin zei hij dat hij ‘heel wat clubs naar de klote zag gaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen.’ Volgens Derksen functioneren sommige voetbalclubs niet vanwege het ‘te grote’ percentage spelers met een Marokkaanse achtergrond. Hij zei hierover: ‘Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet.’
Rutte vindt dat problemen benoemd en aangepakt moeten worden, zegt hij tegen de NO S. Maar hij is ertegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven. De premier:
"Omdat een Marokkaan zich misdraagt kun je toch niet tegen een ander Marokkaans jongetje dat dolgraag wil leren voetballen, zeggen: ik neem je niet aan, want er is iemand anders van Marokkaanse afkomst die het verpest heeft. Dat is toch geen manier van een land opbouwen met elkaar?"
De premier is voor een keiharde aanpak van voetballers die de boel verpesten. Die mag je van een club ‘afdonderen’, aldus Rutte, maar ‘je gaat er niet een ander Marokkaans kereltje op aankijken’. Het is overigens niet een taak voor de politiek om aan te pakken, maar iets wat de voetbalclubs zelf moeten doen, aldus Rutte.
‘Reëel probleem’ Eerder deze week liet ook minister Asscher al weten tegen het vooraf weren van bepaalde groepen te zijn en dat clubs alleen de individuen die over de schreef gaan moeten aanpakken. En vrijdagmorgen reageerde Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de ontstane commotie door te constateren dat het goed is dat de problemen benoemd worden. Schippers over de uitspraken van Derksen:
"Ik denk dat hij een reëel probleem constateert. Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere."
Amsterdamse voetbaltrainer De Amsterdamse televisieomroep AT5 liet vrijdagmiddag spelers en een trainer van de Amsterdamse club DWS aan het woord over de uitspraken van Derksen. Zij zijn niet te spreken over wat hij heeft gezegd. Cijfers over ‘de problemen’ zijn er niet, minister Schippers beroept zich vooral op ‘signalen’. En die signalen komen in elk geval niet van DWS.
DWS-trainer Guus Uhlenbeek ziet wel dat er een cultuurverschillen zijn, maar ziet dat niet als een probleem.
"Dat alle Marokkanen een korter lontje hebben wil ik niet zeggen. Ja, de een is wat heetgebakerder dan de ander. Maar dat heb je bij alle clubs. Het maakt in die zin niet uit van wat voor komaf je bent."
Ook zegt de trainer dat Marokkaanse spelers soms keihard worden uitgescholden terwijl ze niets verkeerd doen. Een van zijn spelers daarover:
"Kanker Marokkaan, ga maar ballen vangen. Dat werk. Ik vind het niet kunnen, maar ik krijg het te horen, ook als ik niks heb gedaan. Ik probeer het doorgaans te negeren en me te focussen op de wedstrijd. Leuk is het niet, maar het leven geeft niet alleen cadeautjes."
Bekijk hier de reactie van Rutte:

Meer over:

politiek, leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (98)

Sol Invictus
Sol Invictus16 apr. 2016 - 12:16

"Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren" Natuurlijk mogen ze dat. Ze mogen immers ook IJslandse, Taiwenese en Nieuw-Zeelandse kinderen weigeren. Omdat dat geen Nederlandse burgers zijn. "Maar hij is ertegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven." Integendeel, dat is precies wat hij doet door sommige Nederlanders anders te noemen dan Nederlander. Dom (of onoprecht) links verdedigt haar standpunten in terminologie die door de tegenstander is opgetrokken precies met het doel die standpunten te ondermijnen. Die woorden bepalen het slagveld, en wat winnen is. Hoe verwonderlijk is het eigenlijk dat je een politiek debat verliest als je voor aanvang de overgave tekent? Zijn er nog mensen met hersens op links? Waar dan?

1 Reactie
Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 14:41

Als u degene bent die beoordeelt of er nog mensen met hersens op links zijn, dan kon het inderdaad wel eens zo kunnen zijn dat u ze niet vindt. En daarom denkt dat ze er niet zijn! En Rutte ( niet links overigens) noemt mensen uit Limburg wel eens Limburgers en mensen die in een stad wonen, stedelingen en mensen veel geld verdienen, rijken. Zo past hij zich hier ook aan aan het niveau van Derksen cs en spreekt van Marokkanen, die dus niet geweerd mogen worden omdat het gewoon Nederlanders zijn; schandalig overigens dat een minister president mensen daar aan moet helpen herinneren. Immers: Alle Nederlanders moeten in gelijke gevallen gelijk behandeld worden.

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 apr. 2016 - 10:58

Met z'n allen achter Derksen aanlopen want hij heeft "feeling" met wat er op de voetbalvelden gebeurt en heeft een groot netwerk. Eerst spreekt de KNVB hem tegen en geven aan dat wat Derksen beweert niet klopt. bron: http://nos.nl/artikel/2099437-knvb-wat-derksen-zegt-klopt-niet.html Nu spreken ook voetbalclubs zich uit tegen de uitspraken van Derksen. Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/38188/Woerden/article/detail/4283195/2016/04/16/Voetbalclubs-reageren-op-Marokkanenquotum-Derksen.dhtml ** Voetbalclub Goudse Olympia geeft aan geen (verkapte) Marokkanenquotum te kennen. De voetbalclub zou naar eigen zeggen een diverse samenstelling kennen. Er is een speciale commissie die zich richt op gedragsregels binnen de club ** De voetbalclub Argon (Mijdrecht) geeft eveneens aan geen Marokkanenquotum te kennen. Ze geven aan strenge regels te kennen voor leden die over de schreef gaan. Daarbij moet wel genoemd worden dat ze niet ontkennen dat Derksen een punt heeft ** De voetbalclub ARC (Alphen) kent niet veel Marokkaans Nederlandse voetballers in haar ledenbestand. Degene die er wel zijn vormen geen probleem. Het spelen tegen andere teams die meer Marokkaanse Nederlandse hebben vormt geen probleem. ** De voetbalclub Alphense Boys geeft aan geen Marokkanenquotum te kennen en er veel Marokkaans Nederlandse voetballers te herbergen. Er zijn geen noemenswaardige problemen hiermee. ** De voetbalclub Sportlus (Woerden) geeft aan geen problemen te kennen met Marokkaanse Nederlanders. ** De voetbalclub Jodan Boys (Gouda) herkent de problemen niet die Derksen aangeeft. Ook deze voetbalclub kent geen quotum en selecteert niet aan de voorkant. Marokkaanse vaders rijden bij hun jeugelftal E1 gewoon mee bij de uitwedstrijden. Aldus de voorzitters (of woordvoerders) van de clubs in en rondom Gouda. Je gaat je toch afvragen hoeveel feeling Derksen heeft met de amateur voetbalwereld. Het lijkt er sterk op dat hij maar wat schreeuwt zonder verdere onderbouwing.

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2016 - 12:22

"Het lijkt er sterk op dat hij maar wat schreeuwt zonder verdere onderbouwing." Omdat jij selectief in de uitspraken van de afgelopen dagen grasduint? Hoop je een gratis lidmaatschap van FC Struisvogels te bemachtigen? Het wordt toch eerder een plekje in de verdediging van FC Gatenkaas. De opbrengst van de tirade van Johan Derksen is dat er afgelopen week overal clubs opdoken die de problemen wel herkenden. Waaronder clubs die de kop niet in het zand hebben gestoken maar de problemen hebben weten te adresseren. Daar zouden de clubs die nu om het hardst roepen dat dat bij hen toch echt niet zo is iets van kunnen leren. Lees bijvoorbeeld: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/04/16/in-de-derde-helft-zijn-ze-er-nauwelijks-1611936 De oplossing van een oververtegenwoordiging in de verkeerde statistieken is niet ontkennen dat er een probleem is maar kijken hoe anderen daarmee om zijn gegaan en welke werkende oplossingen zij hebben gevonden. Opdat ook de laatsten die moeite hebben met de veranderingen in de samenleving aan kunnen sluiten.

Alessandro2
Alessandro216 apr. 2016 - 13:17

U kunt helaas ook niet benoemen waar er wel problemen Marokkanen optreden. U redeneert op een manier van: Waar ik kijk gebeuren er geen verkeersongelukken dus komen er geen verkeersongelukken voor. Voormannen van progressieve politieke partijen, die toch absoluut pro immigratie zijn, doen uitspraken die er niet om liegen. Denk aan de opmerkingen van Samsom en Spekman waarbij zij de overlast van Marokkaanse jongeren benoemen in niet mis te verstane taal. En dan zouden de ervaringen op voetbalvelden ineens totaal anders zijn?

DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2016 - 16:23

@ Piet de Geus Het lijkt erop dat ook jij selectief gebruik maakt van informatie. Want er zijn blijkbaar clubs waar problemen zijn, clubs waar geen problemen zijn en clubs waar ze een complete organisatie opgetuigd hebben op de problemen op te lossen. Conclusie: Derksen heeft heel vaak ongelijk. De stelling die jij nu aan het verkopen bent is dat Derksen altijd gelijk heeft. Dat is niet waar, dat is zelfs "geloel" om met Ernst Happel te spreken.

Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2016 - 17:37

"Het lijkt erop dat ook jij selectief gebruik maakt van informatie. Want er zijn blijkbaar clubs waar problemen zijn, clubs waar geen problemen zijn en clubs waar ze een complete organisatie opgetuigd hebben op de problemen op te lossen." Is er pas een probleem als dat voor alle clubs geldt? En hoeveel van de clubs waar nooit problemen zijn geweest hanteren een ballotagesysteem waarmee ze niet alleen de problemen maar in een moeite door alle Marokkaanse voetballertjes buiten de deur houden? En zou dat niet evengoed een probleem moeten zijn? "De stelling die jij nu aan het verkopen bent is dat Derksen altijd gelijk heeft." Derksen wees in ieder geval op de hypocrisie van clubs die problemen ontkennen en ondertussen een discriminatoir toelatingsbeleid hebben. Daarmee is hij in ieder geval een stap verder dan de ontkenners en mensen als jij die hun woorden voor zoete koek slikken. In mijn ideale wereld zou de genuanceerde column van Hugo Borst aanleiding zijn geweest voor een serieus debat. In de reëel bestaande wereld zijn het de keiharde tackles van Derksen die voor een week lang tumult zorgen. Waarbij het verlies voorspelbaar is: de naysayers die zoveel mogelijk ruis proberen te veroorzaken om het debat maar niet te voeren en de problemen voort te laten etteren. En de winst: bestuurders die bekennen dat er wel degelijk problemen zijn en journalisten die verhalen op gaan halen bij clubs die een antwoord op die problemen hebben gevonden dat een stuk beter is dan stiekeme ballotage en gesegregeerde voetbalclubs.

starter
starter16 apr. 2016 - 20:51

Clubs hebben een erg selectief geheugen. Bij Alpenseboys zijn ze even vergeten dat ze verplicht moesten degraderen na een incident met helaas een speler van Marokkaanse afkomst in de hoofdrol. ** De voetbalclub Alphense Boys geeft aan geen Marokkanenquotum te kennen en er veel Marokkaans Nederlandse voetballers te herbergen. Er zijn geen noemenswaardige problemen hiermee. - See more at: http://www.joop.nl/nieuws/voetbalclubs-mogen-geen-marokkaanse-kinderen-weigeren#sthash.HpOU8CNj.dpuf Natuurlijk zeggen heel veel clubs, bij ons niets aan de hand. Maar als je een beetje ingevoerd bent in de wereld van het amateurvoetbal dan weet je wel beter. Ten overvloede, er zijn veel meer spelers van Marokkaanse afkomst waar nooit iets mee aan de hand is. Maar bij de grootste excessen is die groep meer dan oververtegenwoordigd.

kapitanlaipose
kapitanlaipose17 apr. 2016 - 21:15

@Piet de Geus Ik weet niet of ik aangenomen wordt bij FC Struisvogel. Daar ga jij als erelid en voorzitter toch echt over. Maar je draait het leuk om. Je hebt het over clubs die regels op hebben gesteld en handhaven. Die clubs kennen dus GEEN PROBLEMEN. Derksen brabbelt veel maar noemt geen clubs die ten onder gaan door toedoen van Marokkaanse Nederlanders. Hij wordt zelfs tegengesproken door de KNVB en de voetbalclubs uit zijn omgeving. Maar toch verkies jij het om Derksen eerder te geloven. Nu de voetbalclub Hoograven (Utrecht) dat een zeer divers ledenbestand heeft. De club kent geen problemen zoals Derksen dat voorstelt. Citaat: "In de Volkskrant stond vrijdag een verhaal van Willem Vissers (51) waarin onder meer hoogleraar Paul Verweel (65) aan het woord kwam, voorzitter van de bijna volledig allochtone club VV Hoograven uit Utrecht - die dus moet vrezen naar de klote te gaan, als Derksen tenminste gelijk heeft. Verweel sprak over de opmerkingen van Derksen als 'uitspraken uit 2005, gedaan in 2016'. Dat gevaar loop je, als je ouder wordt. Dat je eigenlijk niet zoveel zin meer hebt je opvattingen aan de werkelijkheid te toetsen en te actualiseren." Maar al die clubs zullen wel ongelijk hebben en Derksen heeft het gelijk aan zijn kant als ik jou mag geloven.

Acid Prune
Acid Prune16 apr. 2016 - 9:43

Rutte bedoelde "dit is toch geen manier van een land afbreken?" Nou Rutte ten eerste kijk je weg van racisme en dat maakt jou mede schuldig en ten tweede is dit juist wel de manier van een land afbreken en daar ben jij hartstikke blij mee .

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 apr. 2016 - 11:11

Soms schrijf je wel goeie dingen maar dit vind ik weer helemaal, maar dan ook helemaal nergens op slaan. Echt een 'waste of space'.

rbakels
rbakels16 apr. 2016 - 8:51

Ik hoor net dat Wilders een motie van wantrouwen gaat imdienen omdat Rutte niet wil toegeven dat ook het voetbal nu kapot gaat aan islamisering. Nee hoor, ik ben het daar helemaal niet mee eens. Het feit dat er veel meer geklaagd wordt over wangedrag van Marokanen dan van Turken toont aan de oorzaak niet de islam is. Ik wed dst wel een van de oorzaken de voortdurende hetze van Wilders tegen de Marokkanen is. Gelijke monniken gelijke kappen: Wilders moet net zo behandeld worden als andere haatpredikers.

1 Reactie
Alessandro2
Alessandro216 apr. 2016 - 13:21

Islamitische haatpredikers behoeven tot nu toe niet beveiligd te worden. Dat zegt misschien ook wel iets over hoe de hazen lopen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2016 - 7:15

Het is de moeite waard dit soort zaken eens te onderzoeken. Hoe vaak is een Nederlander met een Marokkaanse achtergrond degene die zich misdraagt en hoe vaak is het een autochtoon. Vermoedelijk is een autochtoon de helft minder vaak dader. Ik vergelijk dat dan met de criminaliteitscijfers. Het is aannemelijk dat de slechtere sociaal economische situatie van gezinnen met een Marokkaanse achtergrond ook te merken op de voetbal velden. Marokkaanse jongeren komen 2 tot 2,5 maal vaker in aanraking met justitie. Ik zou dan ook willen weten wat het effect van racisme en discriminatie is op gedrag van minderheidsgroepen. Zijn de uitspraken van Derksen van invloed op gedrag? Denken Marokkaanse jongens: o wat vervelend ik ga mij beter gedragen van Johan zegt het? Of denken ik doe het toch nooit goed waarom zou ik moeite doen? En het gaat natuurlijk verder dan de uitspraken van Derksen. Minderheden worden ook geconfronteerd met mensen die hier melden dat zij het begrijpelijk vinden als minderheden geen lid mogen worden van hun voetbalclub. En uiteraard een paar jaar later merken zij het als ze solliciteren op een baan. Dat zeggen dezelfde mensen dat ze liever geen Marokkaan als collega hebben. Daar zijn al veel onderzoeken naar gedaan en is aangetoond dat de discriminatie op de arbeidsmarkt enorm is. http://onderzoekwerkeninkomen.nl/ Interessant is te weten wat het gevolg is van dit gedrag van autochtone Nederlanders. Remmen die de integratie? Stimuleren die radicalisering? Zijn die ook verantwoordelijk? Wat voor maatregelen moeten dan genomen worden om die groep aan te pakken? Speciale witte gebieden? Alleen voor blanken die opgevoed moeten worden? Het is dom alleen naar wangedrag bij Marokkanen te kijken als je geen zicht hebt op het eigen gedrag en het effect daarvan. Als je zou de reacties op dit onderwerp de afgelopen dagen doorleest is er toch naast een Marokkaans probleem een groot "wit" probleem.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2016 - 12:36

@ niels sss Dit is niet waar: pas je aan aan de omgeving waar je komt wonen. verdiep je in de geschiedenis etc van je dorp, stad en wijk. en wees een goed mens…. dan maakt het niet uit wie je bent. - Het aanpassen is niet waar omdat het onmogelijk is. Iemand neemt zijn eigen cultuur en achtergrond mee. Dus zal altijd afwijken. Bovendien waar moet iemand zich aan aanpassen. Aan de meer liberale normen of de PVV-normen. Er is niet 1 saet geldende normen in nederland - De geschiedenis van een wijk, dorp of stad is nauwelijks relevent. In het kader avn inbuirgering moeten vluchtelingen vaak al meer weten dan de gemiddelde autochtone inwoner weet. - Een goed mens willen de meeste mensen zijn. Maar de normen en waarden die iemand een goed of slecht mens maken verschillen. Het maakt vaak heel veel uit wie je bent. Jij citeert hier uit een niet bestaande werkelijkheid.

DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2016 - 16:15

@ niels sss Je schrijft. het gaat er om hoe je mee kunt doen.... Daarbij heb je zelf wellicht een idee. Maar dat is niet waar deze discussie om gaat. Marokkanen die een eigen voetbalclub willen omdat zij zich niet welkom voelen bij andere clubs. Autochtonen die geen lid meer willen zijn van een club waar naar hun idee te veel Marokkanen komen. Johan Derksen die van mening is dat Marokkanen het voetbal verzieken. Anderen die Johan Derksen een racist vinden. Die doen allemaal mee aan deze samenleving. Dat mee doen is onvermijdelijk tenzij wij het land opsplitsen. De vraag is hoe we met elkaar omgaan.

Jhonathan
Jhonathan16 apr. 2016 - 7:07

Is balans aanbrengen in een team ook discriminatie?

7 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 apr. 2016 - 8:13

balans aanbrengen doe je op getoonde niet op veronderstelde kwaliteiten. Maar dat gaat er bij jou niet in he.

Jhonathan
Jhonathan16 apr. 2016 - 9:12

@ stokkickhuysen 16 april 2016 at 10:13 "Maar dat gaat er bij jou niet in he." De verwijtende en implicerende manier waarop u denkt een reactie op mijn serieuze vraag te moeten afsluiten, is beneden mijn niveau en dus niet aan mij besteedt.

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 apr. 2016 - 11:02

Hoe bedoel je? Ook balans zoeken bij een team met alleen maar Hollandse jochies. Dus actief op zoek gaan naar Surinaamse, Turkse, Molukse en/ of Marokkaanse jochies om meer "balans" te brengen in het team. Of bedoelde je het niet zo want blank is de norm?

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 11:26

Jhonathan; dat ligt er dus gewoon aan hoe je dat doet. Daarbij is veel toegestaan maar niet alles. En net als met solliciteren, zijn er veel mogelijkheden om te sjoemelen. Veel meer kan ik er niet van maken.

Jhonathan
Jhonathan16 apr. 2016 - 13:00

@ kapitanlaipose 16 april 2016 at 13:02, "Ook balans zoeken bij een team met alleen maar Hollandse jochies. Dus actief op zoek gaan naar Surinaamse, Turkse, Molukse en/ of Marokkaanse jochies om meer “balans” te brengen in het team." - Ja, dat bedoel ik. Vaak zie je clubs die overwegend door Nederlandse kids van Nederlandse afkomst worden bezet. Is het dan ook discriminatie als je zegt: We willen meer een mix? "Of bedoelde je het niet zo want blank is de norm?" - NEEN, dat bedoel ik dus niet.

Jhonathan
Jhonathan16 apr. 2016 - 13:03

@ Zandb 16 april 2016 at 13:26, "En net als met solliciteren, zijn er veel mogelijkheden om te sjoemelen." - Dat ben ik met je eens, dat blijft een heikel punt. Maar als je op een veld enkel blank hebt lopen of enkel niet-blank, dan valt het wel op.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 14:44

Ben ik met je eens en vind ik ongewenst: Maar ik ga er wel vanuit dat een voetbalclub mensen selecteert op voetbalkwaliteiten. En dat ze op die manier de balans in een team zoeken. Het lijkt mij wel "a hell of a job".

johannes dree
johannes dree16 apr. 2016 - 6:38

ik heb zojuist het stukje wel gelezen, de inbreng van rutte. maar om naar deze man in het filmpje te kijken en luisteren, nee, daartoe kan ik mij niet zetten. een échte MP, eentje die problemen aanpakt, een kerel, een man van stavast, ja daar zou ik wel oren naar hebben, maar niet naar zo een die ons land de voorbije jaren vólledig naar de sodemieter heeft geholpen, gelogen en bedrogen heeft.... nee, geef mijn portie maar aan fikkie. treed af rutte, treed ALSTUBLIEFT af!!!!

Uilenspiegel
Uilenspiegel16 apr. 2016 - 6:08

Rutte heeft gelijk, maar hij vergeet wel wat. Hoe komt het dat er op een club een groep domineert? Is dat omdat er naast een getto een voetbalveld ligt? Is dat omdat mensen die buiten het voetbal uitgesloten worden elkaar opzoeken bij een club? Is dat gewoon omdat men een achtergrond deelt en elkaar opzoekt? Of is het een combinatie van alle 3 deze redenen? En als dat zo is, dan is de vraag of er een beleid mogelijk is? Rutte stelt dat het een probleem van de clubs is en dat de rotte appels maar van de club moeten. Dat klinkt goed maar is wel VVD taal, dikke ikke taal: problemen zijn je eigen schuld, ieder voor zich, en de zwakke sluit je buiten. Uit die zijn buiten gesloten rekruteert IS, het is maar en reminder mijnheer Rutte.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus16 apr. 2016 - 1:07

Rutte weet het probleem goed tot de juiste proporties terug te brengen: het gaat om 1 Marokkaans jongetje dat zich heeft misdragen. En dan kan je daar een ander Marokkaans kereltje natuurlijk niet op aanspreken. Zo kan men geruster slapen. Denk ik.

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose16 apr. 2016 - 10:25

Ja want het alternatief is dat je Mohammed aanspreekt op wat Achmed heeft gedaan.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 11:31

En ook al zouden er 1000 van die zich misdragende Marokkaanse jongetjes zijn, die ene die wel deugt mag niets in de weg gelegd worden. Tenminste, dat mag je van een beschaafd land verwachten. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat een premier zoiets verkondigt. Inderdaad. Daarmee biedt hij geen oplossing. Daarmee zet hij alleen mensen terecht die menen dat discrimineren een oplossing kan zijn. Hij bepaalt de spelregels, zeg maar, u weet wel, waar die Marokkaantjes dan zo'n moeite mee hebben.....

Machielse93
Machielse9315 apr. 2016 - 23:13

Nederland blijft me verbazen. Een quasi bekende Nederlander spreekt een probleem uit dat onderdeel van een groter probleem is dat erkent wordt door miljoenen Nederlanders. Vervolgens wordt zijn mening omgevormd, belachelijk gemaakt en komt hij onder vuur in de bekende praatprogramma's. Een minister valt hem bij, maar uiteindelijk heeft de premier met een politiek correct antwoord het laatste woord. Eind goed al goed? Nou, niet echt want er veranderd namelijk helemaal niets. Met zo een mentaliteit komt Nederland nergens. Het is ook niet voor niets dat dit land steeds meer stagneert. Tevens een van de redenen dat ik er zelf ook gewoon genoeg van heb gekregen -niet dat hier in de IJslandse kleptocratie alles beter is maar toch.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 apr. 2016 - 8:16

'Nederland blijft me verbazen' Maar de rest van de wereld blijft zich wel naar jouw verwachtingspatroon gedragen?

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 11:38

Marokkanen weren is niet toegestaan. Het is al dan schandelijk dat het nodig is dat een premier van een land zijn burgers daaraan moet herinneren. Wat Rutte u vertelt is helaas voor u geen politiek correct antwoord maar maakt onderdeel uit van onze werkelijkheid. Daar hoeft u het niet mee eens te zijn maar die hebt u maar wel te accepteren. Net als bepaalde Marokkanen weer andere zaken dienen te accepteren!

Sol Invictus
Sol Invictus16 apr. 2016 - 12:27

"spreekt een probleem uit dat onderdeel van een groter probleem is dat erkent wordt door miljoenen Nederlanders." ik ken een probleem dat werd erkent door miljoenen Duitsers. Lijkt me in zichzelf geen overtuigend bewijs van het gelijk. Feiten lijken me handiger.

BasVV
BasVV15 apr. 2016 - 23:00

Hulde voor Derksen. Hij doet wat uitspraken. En wat gebeurd er. Twee ministers en zelfs de premier voelen zich aangesproken om te reageren. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er dan juist inderdaad iets aan de hand is. Rutte heeft het over opbouwen van de samenleving. Maar waarom. We hadden toch een goede samenleving. Het punt is dat we die niet meer hebben. En dat heeft alles te maken met het politieke beleid van welkom voor immigranten. Ik kan me niet herinneren dat voor dit beleid mensen opgeblazen werden omdat ze aan het swingen waren, een pilsje dronken of gewoon op weg waren naar een vakantiebestemming. En elke keer beleeft Rutte zijn medeleven. Als gewone burger zie ik alleen maar afbouw van de samenleving.

il viaggiatore
il viaggiatore15 apr. 2016 - 22:37

Ze mogen ze niet weigeren, maar als in een overwegend Marokkaans team een blanke jongen uit de wijk wordt buiten gesloten doordat hun een andere taal spreken wat niet als voertaal telt dat in Nederland telt, dan denk ik dat ze ook discrimineren. En helaas zijn er toch wel grote groepen die op basis van taal mensen buiten sluiten. En dat willen de meesten liever niet benoemen want ja, dat is niet politiek correct. Daarnaast denk ik dat de politiek het debat terug moet kapen. Mensen hebben het idee dat de politiek op een enorme afstand staat van de normale burger. Ga in debat met ons, en probeer de ongerustheid een plaats te geven. Dat is lastig, er bestaat een grote afkeer tegen de politiek, en normale mensen voelen zich aangetrokken tot Geert Wilders omdat die gewoon normaal Nederlands spreekt zonder al te veel moeilijke passage`s uit een wetboek en allerlei gedraai. Benoemen, daar is niets mis mee. Benoem dat ook inderdaad de voorbeeld modellen. Op die manier kan je het politieke debat ook weghalen uit de commerciële media waarbij het alleen maar om kijkcijfers draait en dus minder het populistische geluid binnen Nederland voedt.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 11:47

Wat u beweert: "Ze mogen ze niet weigeren, maar als in een overwegend Marokkaans team een blanke jongen uit de wijk wordt buiten gesloten doordat hun een andere taal spreken wat niet als voertaal telt dat in Nederland telt, dan denk ik dat ze ook discrimineren." dan is dat niet meteen "discriminerend". Het is wel een probleem. Het kan ook voorkomen in een Fries Team waarin iemand speelt die geen Fries kent. Als je mensen op grond van hun taal bewust uitsluit, discrimineert, dan denkt de wet meer aan "daarom geen lid mogen worden" of "daarom niet als klant toelaten" o.i.d. De wet schrijft voor dat je mensen in gelijke situaties gelijk moet behandelen. Maar of je in de privésfeer met iemand praat of omgaat of niet, dat valt daar meestal buiten.

Neurotherapie
Neurotherapie15 apr. 2016 - 22:26

Met de complimenten van al die ouders die zo sportief langs de lijn onze voetbalkids aanmanen om de tegenstander verrot te schoppen. #goedvoorbeeld

1 Reactie
CJJelle
CJJelle16 apr. 2016 - 8:51

Goed voorbeeld van jou, aan dit wangedrag werd gepoogd wat te doen. Sire maakte reclames, het werd veroordeeld en ze werden er op aangesproken. Hier mag dat niet mee, want discriminatie, ondanks dat het een groter probleem is

Gert1002
Gert100215 apr. 2016 - 21:32

Men vergeet dat de amateurclub bestaat door liefdewerk oudpapier verricht door mensen met een hart voor de club. Men zit daar niet als surrogaat ouder om de tekortkomingen in de opvoeding op te vangen. Hij zegt dat misstanden keihard aangepakt moeten worden. Mensen die voor hun club werken hebben daar helemaal geen zin in en bovendien blinkt dit kabinet ook niet uit in het keihard aanpakken van misstanden.

4 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 apr. 2016 - 0:53

Er gebeurt veel meer dan je denkt. Laatst nog gehoord van problemen met Marokkanen in Gouda, Utrecht Overvecht of Amsterdam Sloten/Slotervaart? De problemen zijn daar grotendeels onder controle. Maar dat komt door een multidisciplinaire aanpak door lokale autoriteiten en instanties, waar de reguliere media zelden of nooit over berichten. Omdat dat te veel tekst en te veel intelligentie van de lezer vergt.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten16 apr. 2016 - 6:47

Ik ben het met u eens dat misstanden keihard aangepakt moeten worden, u bedoelt toch ook misstanden zoals (autochtone) ouders die langs de lijn staan te schreeuwen en uitsluiting van minderheden?

CJJelle
CJJelle16 apr. 2016 - 8:53

Timtim, dat gebeurt ook. Ik snap je voorbeeld, maar daar wordt echt wel op aangesproken. Ik heb het ook al een tijd niet gehoord langs de lijn.

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen16 apr. 2016 - 21:08

@Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods Het is mij wel duidelijk dat u nooit in de door u benoemde buurten bent geweest anders had u nooit zoiets doms als dit gepost

gvanbaalen
gvanbaalen15 apr. 2016 - 21:04

Natuurlijk zegt hij dat, dan hoeft hij het over de echte problemen niet te hebben. Rutte is een kampioen in met heel veel woorden om problemen heen draaien. Ik volg nu al een tijdje de persconferenties die hij geeft en een terugkerend fenomeen is dat hij vooral vragen NIET beantwoord. In deze kwestie is dat weer het geval. Zowat het hele land zegt de situaties die Derksen aankaart te herkennen. Dan is er dus iets gaande wat aangekaart moet worden door de politiek. Anders gaan mensen zelf het recht in handen nemen en Marokkanen weren van hun club.

3 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel16 apr. 2016 - 6:12

Rutte en zijn beleid zijn onderdeel van het probleem. De politiek die zij voeren sluit namelijk mensen uit. Misschien krijgen hier wel de slachtoffers de schuld? Misschien iets om over na te denken?

jellevwal
jellevwal16 apr. 2016 - 6:29

Van deze man gaat inderdaad niets uit. Slechts voorzitter van de Stichting Rutte Vooruit. Die stichting heeft nu een groot probleem, Rutte blijkt het gepeupel niet onder de duim te hebben. Dat is een afgang in Brussel.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten16 apr. 2016 - 7:28

Rutte zit de rit uit en gaat dan commissariaatjes sprokkelen of ergens in een RvB. Het zou mij hogelijk verbazen als hij weer premier wordt de volgende rit, maar goed een volk krijgt de leiders die het verdient.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 apr. 2016 - 20:12

Dit is wat de KNVB er zelf over zegt: ".....Derksen zei maandag in het programma Voetbal Inside dat "er heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen." Volgens Van der Zee is dat onzin. "Wat Derksen zegt, klopt niet. Volgens mij hebben wij meer ervaring met voetbal dan hij. We weten precies bij welke clubs de problemen zitten en die pakken we aan." Het gaat volgens hem om veertig probleemclubs op een totaal van ruim 3000 Nederlandse amateurvoetbalclubs....... " Bron: http://nos.nl/artikel/2099437-knvb-wat-derksen-zegt-klopt-niet.html Het lijkt mij dat de KNVB het beter weet dan Derksen. Maar xenofoob rechts zal wel weer iets verzinnen om de KNVB in diskrediet te brengen. Dan kunnen ze vervolgens het standpunt van de KNVB weer terzijde schuiven.

9 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus15 apr. 2016 - 23:57

"Het lijkt mij dat de KNVB het beter weet dan Derksen." Natuurlijk. De verantwoordelijke organisatie weet altijd het best dat er niets aan de hand is en dat hun beleid niet faalt. Alleen een beetje slordig dat degene die wel zag wat officieel niet wordt geregistreerd een heel ander verhaal vertelt nu hij niet meer voor die organisatie werkt.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 apr. 2016 - 0:35

@kl: Hear, hear, zelfs al denk ik dat het meer primair gedrag c.q. tokkie-intelligentie is dan xenofobie.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete16 apr. 2016 - 6:03

Tja je hoeft alleen maar een klein beetje kritisch naar de cijfers te kijken: Marokkanen vormen ongeveer 2% van de NL bevolking. 40 clubs zijn bekende probleemclubs; dat is ongeveer 1,33% van de clubs. Dat ligt toch wel aardig dicht bij elkaar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 apr. 2016 - 6:56

[Het lijkt mij dat de KNVB het beter weet dan Derksen.] Het tegendeel is de afgelopen decennia met grote regelmaat gebleken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 apr. 2016 - 8:26

@milete en wat dacht je van het promillage alcohol van 2 in je bloed: ook al helemaal fout!!

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 apr. 2016 - 10:32

@Piet de Geus De integriteit van KNVB in twijfel trekken is een goeie tactiek. Maar daarmee weerleg je de uitspraak van de KNVB nog niet. Maar blijkbaar vind jij Derksen geloofwaardiger dan de KNVB. ;) @Phoenix van Milete Dan verhaal je dus alle 40 gevallen van probleemclubs op Marokkanen. Terwijl de KNVB aangeeft dat iedere club in de fout kan gaan. @Gerbie Ja inderdaad toen Derksen er faliekant naast zat met zijn beoordeling van Louis van Gaal en het Nederlands Elftal.

Dunya2
Dunya216 apr. 2016 - 11:00

Over kritisch kijken naar cijfers gesproken... - Er is niet gezegd dat in die 40 clubs Marokkanen oververtegenwoordigd zijn; Alleen dat er 40 probleemclubs zijn. - Marokkaanse jongens kiezen om verschillende redenen vaker voor voetbal als sport, dan zij kiezen voor een andere sport als tennis, hockey, basketbal, turnen enzovoort. In de voetbal zijn ze daarom oververtegenwoordigd. Dat gegeven zorgt voor een vertekend beeld. - Als je al voetballers met elkaar kunt vergelijken, moet je het gedrag van voetballers vergelijken met dezelfde sociaal-economische positie en achtergrond en dan is het verschil er zo goed als niet. - Zolang iets niet is geregistreerd kan je ook geen conclusies trekken op eigen ervaringen en deze doortrekken naar gedrag van een hele bevolkingsgroep, die jijzelf hebt en deze als vaststaand gegeven presenteren op televisie.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 apr. 2016 - 11:05

@Phoenix van Milete: waar het om gaat is hoe je de problemen aanpakt. Als je dat doet d.m.v. een Marokkanenquotum ga je meer nieuwe problemen creëren dan dat je oplost. Ik geloof meer in de manier die de KNVB voorstaat. Als ik me niet vergis heeft die zelfs al succes, in de zin van dat je nu veel minder hoort over problemen op amateurvoetbalvelden dan vroeger.

Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2016 - 12:28

"Maar blijkbaar vind jij Derksen geloofwaardiger dan de KNVB." Ten eerste heeft Derksen net zomin als Hugo Borst een belang te vertegenwoordigen zoals de KNVB die aan damage control doet. Ten tweede geven KNVB'ers tussen de regels door wel degelijk aan dat er iets aan de hand is. Ten derde zijn er afgelopen week veel clubs aan het woord geweest die het probleem niet alleen herkennen maar er ook mee aan de slag zijn gegaan, vaak met succes. Ik zou zeggen: lees het en leer ervan.

Kees Apollo
Kees Apollo15 apr. 2016 - 18:16

Typisch weer VVD Rutte. Een open deur intrappen over discriminatie maar met een oplossing komen voor een probleem is er dus weer niet bij. PvdA Asscher idem. https://www.joop.nl/opinies/inderdaad-is-racistisch-om-marokkanen-weren-voetbalclub - Want mankeert dit meest rechtse bezuinigingskabinet kabinet na WO2 dat de samenleving laat verloederen zonder ook eens een keer het voortouw te nemen en te zeggen hoe het dan wel moet ipv aldoor met de bekende PvdA/VVD gemeenplaatsen te komen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 apr. 2016 - 17:58

Valt mij weer ontzettend mee van Rutte. Overal wordt besproken hoe (een deel van de) Marokkaans Nederlandse jongens zich misdragen op de voetbalvelden en hun kledingkeuze onder de douche. Gemakshalve problematiseert niemand het gedrag van verenigingen die een racistisch selectiebeleid invoeren. Het wordt blijkbaar doodnormaal gevonden om te selecteren op etniciteit. Het is geaccepteerd om Marokkaanse Nederlanders buiten de deur te houden. Niemand die het bespreekbaar maakt. Ook Derksen veroordeelt het niet terwijl hij blijkbaar al jaren hier van weet. #slegsblankes #apartheid

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose15 apr. 2016 - 19:58

Net in zijn praatprogramma veroordeelt Derksen het discriminerende selectiebeleid van een aantal voetbalclubs.

starter
starter15 apr. 2016 - 20:20

Het is normaal om aspirant leden waarvan je vermoed dat ze niet binnen de vereniging passen, te weren. Verenigingen hebben of een ballotage commissie, of een kennismakingsgesprek, of een ander mechanisme om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dat is al 100 jaar zo, maar niet alleen bij voetbal verenigingen. Probeer maar eens lid te worden van een Hockey vereniging. Helaas is het zo dat voetballers met een bepaalde achtergrond voor veel meer problemen zorgen dan voetballers zonder die achtergrond. Het bewijs daarvoor is simpel te verkrijgen door alleen maar te kijken naar het aantal schorsingen en boetes dat door de KNVB wordt uitgedeeld elke week. Wordt allemaal netjes geregistreerd en is door elke voetbalvereniging zo in te zien. Dus dat de KNVB het beeld niet kan bevestigen is minimaal bezijden de waarheid.

gvanbaalen
gvanbaalen15 apr. 2016 - 21:19

Net zoals Marokkanen graag met elkaar omgaan, gaan autochtone Nederlanders ook graag met elkaar om. Maar omdat het Nederlanders zijn is dat dan opeens "apartheid" en super slecht? Deze manier van uitschelden gaat niet meer werken anno 2016. Je gaat mensen ook niet op andere gedachten brengen door ze racist te noemen, je maakt de kloof alleen groter. Johan zei ook dat de clubs niet anders kunnen omdat anders de autochtone leden van de clubs weggaan. Wat wil je dan? Autochtonen gaan dwingen om om te gaan met mensen waar ze niet mee willen omgaan? Dat werkt gewoon niet, mensen zijn vrij om dingen wel of niet leuk te vinden. Als je het gaat opdwingen worden de problemen nog veel groter.

Donostia2
Donostia215 apr. 2016 - 21:48

En dit is nou precies waar Johan Derksen het over had. Derksen veroordeelt de schijnheilige maatregelen van clubs. "Ballotage commissies".

Albert Einstein
Albert Einstein15 apr. 2016 - 17:41

In de amateur-voetbalwereld zal waarschijnlijk een soort vrijwillige apartheid ontstaan, zoals je nu ook witte en zwarte scholen hebt.

4 Reacties
starter
starter15 apr. 2016 - 20:04

Sterker nog, die is er al. Verenigingen die een gemêleerd leden bestand hadden worden overgenomen door één specifieke bevolkingsgroep. Bijna zonder uitzondering door Nederlanders met een dubbele nationaliteit, Marokkaans dan wel Turks. In Den Haag heb je BMT, nu volledig Turks. GSC Esdo, nu volledig Marokkaans. sv Escamp, volledig Marokkaans. Helaas voor Mark Rutte, maar de rotte appels die daar spelen wordt collectief de hand boven het hoofd gehouden.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 6:51

Ja, Albert: Zo heb je ook studentenclubs en zaterdagvoetbal en clubs die prijsstellen op een -C- in hun naam ...... Nog steeds niet aan gewend?

Albert Einstein
Albert Einstein16 apr. 2016 - 10:49

Zandb, Voor jou is verzuiling dus een deftig woord voor apartheid.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 11:58

Meneer Albert: Wilt u dan eerst eens opzoeken wat we onder "apartheid" verstaan? Wilt u serieus genomen worden, dan moet u wel wat beter uw huiswerk doen. Onze verzuiling is het resultaat van onze vrijheid. En apartheid heeft niets met vrijheid te maken. Dat een verzuiling ook problemen met zich mee brengt, dat lijkt me duidelijk. En dat verzuilen niet altijd de meest logische vorm van uiting geven aan vrijheid, lijkt me ook duidelijk. Maar het is nu eenmaal onze democratische vrijheid. En wie zullen u of ik dan zijn, om die vrijheid te verbieden?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen215 apr. 2016 - 17:23

Ik ben aangenaam verrast door het weloverwogen commentaar van Rutte. Helder, voor iedereen begrijpelijk. In eenvoudige bewoordingen zegt de eerste minister dat je niet mag generaliseren. Dat is nu precies wat Derksen deed. Iemand die alle mensen van dezelfde afkomst over één kam scheert schopt in feite zichzelf onderuit, wanneer hij tracht het slechte gedrag van een deel van die groep mensen te kritiseren. Dat laatste is gewenst, als je een probleem wil verhelpen. Maar het generaliseren maakt veel kapot. Misschien dat de reactionaire Jopers hier een les uit kunnen halen? Dat zou ook al gewenst zijn.

Alexander Postma
Alexander Postma15 apr. 2016 - 17:17

Zegt de premier die via de achterdeur meedoet aan uitruil van vluchtelingen en allerlei andere dealtjes met despoten en dictators. Deze man heeft 100 kg boter op zijn hoofd. Niets meer of minder. En maar lachen en over anderen oordelen. Het zou Rutte sieren as hij eens daadwerkelijk man en paard zou benoemen ipv iedere keer weer zijn teflon-pak aan te trekken. Vreselijke man en zeker geen staatsman.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2016 - 20:35

Dag meneer Alexander Postma. Take it or leave it, u moet gewoon dit feit min of meer accepteren: meneer Mark Rutte zal onze MP blijven, tot en met 15 maart 2017, in elk geval (in eerste instantie ben ik ook geen fan maar tenminste heeft hij ons land behoorlijk goed uit een ernstige economische crisis geleid en gered, de laatste vier jaar, samen met de heer Dijsselbloem). Dat gezegd, een VVD of CDA of PvdA of D66 of SP of Groenlinks MP is nog altijd beter dan een PVV MP: als het zover zal komen, op een dag, met name dat iemand met de ultrarechtse beweging de PVV echt de MP van Nederland zal worden, ben ik die eerste persoon die uit Nederland voorgoed zal vluchten. In zo'n grimmig *PVV* Nederland, wil ik sowieso niet wonen. Tot die tijd, kan ik 's nachts nog altijd goed en rustig slapen hoor, zonder nachtmerries. Een fijne avond.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 apr. 2016 - 17:01

''Dat is toch geen manier van een land opbouwen met elkaar? '' Nee, maar wel goed risicomanagement. It takes two to tango.

6 Reacties
mulligan
mulligan15 apr. 2016 - 19:52

Als dat volgens u "goed risicomanagement" is, dan is er binnen de kortste keren helemaal niemand meer om te managen, want u zult elke groep buiten moeten sluiten. Immers, iedereen voldoet wel met tenminste één denominator aan een risicovol criterium. Veel succes met uw tango.

Doppernia
Doppernia15 apr. 2016 - 20:05

Valt mij ook op dat hier weer niet wordt gekeken naar de probleemveroorzakers, maar de probleemoplossers. Als Marokkanen zich zouden gedragen, was deze kwestie er nooit geweest. En zo blijven we achter vliegen aan vangen zonder de problemen te benoemen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 apr. 2016 - 22:35

''Veel succes met uw tango.'' Dank u. Dat gaat mij goed af.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 7:01

Doppernia Dat ìs nu net het probleem: Dat mensen onderscheiden wie de problemen veroorzaken en wie niet...... Het feit dat mensen problemen opleveren zegt op zichzelf namelijk niets in directe zin over hoe ze veroorzaakt zijn. De stelling: Als de probleemoplossers zich anders zouden gedragen, was deze kwestie er nooit geweest, is dan ook net zo valide.

Doppernia
Doppernia16 apr. 2016 - 7:44

@ Zandb. Dat ìs nu net het probleem: Dat mensen onderscheiden wie de problemen veroorzaken en wie niet…… - Ja, wie zou het anders moeten doen? Zij doen dat op basis van algemene fatsoensregels en worden daaraan ook getoetst. Het feit dat mensen problemen opleveren zegt op zichzelf namelijk niets in directe zin over hoe ze veroorzaakt zijn. - 'Problemen opleveren' klinkt nogal passief, alsof ze er zelf niets aan kunnen doen, dat is nu juist niet het geval, ze veroorzaken problemen en de redenen zijn wel duidelijk, want die zien we ook terug in dagelijks leven.

Zandb
Zandb16 apr. 2016 - 12:10

Ja dat klopt Doopernia: Als mensen in de problemen komen, dan kunnen ze dat zelf veroorzaakt hebben. Maar om dat te beoordelen, daarvoor ontbreekt ons de nodige kennis en informatie en zijn we ook vaak niet objectief genoeg. Als ik het passief laat klinken doe ik dat dus niet omdat iemand passief is maar omdat ik dat niet zo maar kan beoordelen en dus ook niet zo maar mag beweren. Vooral die mensen die beweren dat het allemaal zo duidelijk is, omdat we dat in het dagelijks leven zien, zullen raar op hun neus kijken, als ze zich eens werkelijk weet hadden van de achtergronden van mensen. En als ze werkelijk weet hadden van psychologische processen, groepsprocessen, machtsstructuren, institutionele vormen van discriminatie, van de grenzeloze subjectiviteit van fatsoensnormen, van wat het kan doen met een mens als er een leven lang eisen aan je gesteld worden waaraan je niet kan voldoen, van faalangst, van dyslexie van ....... Niet gehinderd door enige kennis van zaken, oordeelt het wel heel gemakkelijk.

Pietersen2
Pietersen215 apr. 2016 - 17:01

Wat echt cijfermateriaal zou op z'n plaats wezen hier voordat we ueberhaupt een conclusie kunnen trekken. Aan de mening van Rutte die wat erover te zeggen heeft, maar tegelijk zegt het z'n eigen taak niet te vinden, hebben we niets Nu nog de mening van 1000 andere trainers of zoiets, en we kunnen vervolgens beleid ontwikkelen tav de oorzaak. Of niet, als het allemaal bullsh*t blijkt.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods15 apr. 2016 - 16:44

Goed optreden van Rutte! Luister je even mee, Dreksen? Zo doe je dat.

1 Reactie
KnorretjeBig
KnorretjeBig16 apr. 2016 - 10:29

@Prins Pis Ik denk niet dat hij zich aangesproken voelt.

jellevwal
jellevwal15 apr. 2016 - 16:30

Rutte over het referendum, is dezelfde Rutte als over 'Marokkanen' in voetbalclubs, 'laten we vooral het probleem niet benoemen'. Zo bouwen we niet samen niets op.

3 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods15 apr. 2016 - 21:12

Ik zou jou toch echt aanraden eens naar een goede KNO-arts te gaan, want jouw gehoor is echt heel erg slecht. Of je hebt de video ūberhaupt niet afgespeeld, dat kan natuurlijk ook.

jellevwal
jellevwal16 apr. 2016 - 6:27

Ik deed dat inderdaad niet. Het idee dat ik mijn tijd verdoe aan de praatjes van deze man.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 apr. 2016 - 11:09

@jellevwal: Dus je velt een hard oordeel over een toespraak die je niet eens gehoord hebt?? En je wilt nog steeds volhouden dat je hier niet gewoon aan het trollen bent??

Donostia2
Donostia215 apr. 2016 - 16:22

Chef open deuren, onze Mark: "Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren omdat andere Marokkaanse kinderen zich misdragen". Natuurlijk mag dat niet. Ten eerste kan ik niet herinneren dat wie dan ook bepleit heeft Marokkaanse kinderen te weigeren. Het lijkt me ook niet verstandig, samen sporten is het beste voor de integratie. Ten tweede: het handhaven op regels en straffen van geweldplegers is nou niet direct het succesnummer van de Nederlandse samenleving. Of het nu grootgraaiers, drugsmaffia, voetbalhooligans of groepen Marokkaans/Nederlandse jongeren. Men komt vrij eenvoudig weg met het plegen van geweld, ook op en rond het voetbalveld. Net als in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en zeker in de openbare ruimte. De lijst met geweldsincidenten is eindeloos. Liever hoor ik nu eens een daadkrachtig, stevig plan voor de bestrijding van geweld. En dat is waar Derksen ook om vroeg.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2016 - 6:40

@ Donostia Je zegt: Ten eerste kan ik niet herinneren dat wie dan ook bepleit heeft Marokkaanse kinderen te weigeren Dat wordt regelmatig beweert in deze discussie zoals: In de amateur-voetbalwereld zal waarschijnlijk een soort vrijwillige apartheid ontstaan, zoals je nu ook witte en zwarte scholen hebt Iemand die aangeeft dat het prima is om bevolkingsgroepen te scheiden.

Piet de Geus
Piet de Geus15 apr. 2016 - 16:02

De stand van het debat in Nederland: Hugo Borst schrijft een keurige evenwichtige column en het blijft stil. Tot Johan Derksen het dan maar oppikt en er met gestrekt been in gaat: dan reageren er ineens drie ministers.

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2016 - 15:39

Op zich lijkt mij dit een goede reactie van Rutte. Op een onderdeel vind ik het niets. Deze tekst: Het is overigens niet een taak voor de politiek om aan te pakken, maar iets wat de voetbalclubs zelf moeten doen, aldus Rutte. Dit is een uitwerking van het VVD gedachtegoed. Laat de burger het zelf doen. Het is geen rol voor de overheid. De overheid moet zich terughoudend opstellen.En los van het punt dat ik het verder wel met hem eens ben, is het dat zinnetje waar hij volgens mij ontspoort. Het is namelijk juist de taak van de overheid om te waken over het algemeen belang. Om te zorgen dat mensen gelijke kansen hebben en gelijk behandeld worden. En om misstanden aan te pakken. Rutte loopt hier weg van zijn kerntaak. Daar waarvoor hij is benoemd. Dit soort uitspraken passen misschien wel bij het VVD gedachtegoed, maar niet bij een PM van Nederland. Hiermee is hij ongeschikt.

4 Reacties
Mark Gh
Mark Gh15 apr. 2016 - 16:35

Nee, de politiek hoeft hier niets te doen! De wet is al zeer helder, die hoeft alleen maar gehandhaafd te worden. Daar moet de politiek zich verre van houden.

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2016 - 16:45

@DaanOuwens. Ik ben het eigenlijk nooit met je eens, maar in deze reactie kan ik me goed vinden.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen215 apr. 2016 - 17:53

Ik vind dat een lastige, Daan - je weet dat ik niets van de VVD moet hebben, en een stevige criticus ben van Rutte zelf. Ik zou zo niet weten wat een kerntaak van Rutte in het 'voetbalprobleem' zou moeten zijn. Moet hij een commissie van wijzen instellen, die oplossingen gaan bedenken? Volgens mij kan je hoogstens hopen dat op gemeentelijk en clubniveau er meer aandacht komt voor zoiets vaags als: gelijke behandeling, alleen aanpakken van de raddraaiers, en bij het aannemen van nieuwelingen niet kijken naar de afkomst. Het is lastige materie. Mensen binnen verenigingen zijn solidair, Men zal een ander die qua beleid over de schreef gaat niet zo gauw aanspreken daarop. Sommige clubs zullen open zijn, andere weer heel gesloten. De praktijk wijst wel uit dat van bovenaf opgelegde regelingen (quota bijvoorbeeld) vooral wrevel oproepen, of zelfs contraproctief zijn. En om de maand een rijkscontroleur over de vloer? Doet me al gauw aan Jiskefet denken (Herman Koch met stofjas en aktentas, zo iets). ------- In breder perspectief: ik lees af en toe 'sfeerreportages' over het amateurvoetbal die me niet vrolijk stemmen. Ouders langs het veld die hun kroost aanzetten tot overtredingen, en die de tegenstandertjes en de scheids uitschelden dat het een aard heeft. Als dat allemaal waar is, dan zit daar ook een groot probleem. Misschien zijn er veel meer kwesties die spelen. Die alle betrokkenen aangaan. Het is allemaal zo makkelijk, en het past in de tijd: Derksen roept maar wat generaliserende dingen op de buis, hij weet dat hij de tijdgeest erg mee heeft, en dat er talloze al dan niet beschonken haters thuis instemmend mee zitten te knikken. Ook dat is naar populisme. Tot nog toe vond ik Johan Derksen een curiosum, een stuk van ons TV-meubilair, niet serieus te nemen, meer een cabaretier tegen wil en dank. Op veel inzicht heb ik hem nooit kunnen betrappen. Nu is dat anders. Ik vind hem een opportunist die lekker meedeint met de onderbuikgevoelens in Nederland. Hij hoort voor mij bij de mensen die nooit verantwoording afleggen over dat wat ze zeggen; zelfde als bij Dom Rechts. Nu zijn we zover gekomen dat reactionaire reageerders de termen 'racist' en andere uitdrukkingen als geuzennaam aannemen. 'Nou, dan ben ik maar zo'. Het tekent de lomperiken met pseudoniemen. En figuren als Derksen verschaffen de motivatie om je dan zo maar op te stellen. Allemaal helden op sokken.

Donostia2
Donostia215 apr. 2016 - 21:51

@ Frank Gaat Uw mons spoelen. Derksen pleit dus juist tegen discriminatie door clubs. Hij is tegen allerlei creatieve "maatregelen" om het aantal Marokkanen te beperken. U mag van Uw morele high horse.

Joop Schouten
Joop Schouten15 apr. 2016 - 15:33

Hier heeft Rutte gelijk in. Samenleven doe je niet gescheiden.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2016 - 15:32

En wanneer biedt de heer Johan Derksen zijn excuses aan, aan alle Nederlanders van Marokkaanse komaf?. Gauw, hoop ik.

3 Reacties
peterh2
peterh215 apr. 2016 - 16:04

Waarom? Omdat hij misstanden benoemd heeft? Hij constateert een maatschappelijk probleem, dat iedereen wel ziet maar weinigen durven te benoemen. De grootste slachtoffers daarvan zijn trouwens de goedwillende Marokkanen. Als nu de 'haantjes' eruit geschopt worden dan kunnen misschien de 'anderen' onder de Marokkanen gewoon een leuk spelletje spelen met hun Nederlandse vrienden. Alleen de het benoemen van problemen met de 'haantjes' wordt gelijk als racisme weggezet waardoor clubs in stilte alle Marokkanen maar weigeren...

Joop2
Joop215 apr. 2016 - 16:15

Ik hoop niet dat u met ingehouden adem op de excuses van Johan Derksen gaat zitten wachten..... Ten eerste zal hij nooit excuses maken voor iets dat hij met hart en ziel gelooft en ten tweede maak je geen excuses als je gelijk hebt. Een groot deel van de reageerders hier op joop schreeuwt moord en brand terwijl deze man gewoon gelijk heeft. Ook ik kan uit ervaring spreken over de situatie op de (jeugd) voetbalvelden..... helaas.

CJJelle
CJJelle15 apr. 2016 - 18:38

Niet nodig lijkt me, omdat jij gekwetst bent? Het levert een interessante discussie op dus we zouden hem dankbaar moeten zijn.