Joop

Voetbal is helemaal geen oorlog

  •  
05-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Steek die hand eens in eigen boezem…
Voetbal is oorlog, luidt de vaak aangehaalde uitspraak van de GROTE Michels. Want zo wordt er gepraat in voetballand. Het gaat over godenzonen en goddelijke wedstrijden. Uit verband gerukte religieuze termen, die kritiekloos worden overgenomen door dweepzieke journalisten. Maar goed, daar gaat het niet om. Laten die mannen maar lekker hun goden bewonderen. Waar het mij omgaat is dit: wat doet het met onze kinderen? Opgroeien in een land waar ‘voetbal is oorlog’ een gevleugelde uitspraak is. Waar een Rotterdamse hooligan een breed podium krijgt om zijn boek te promoten. Ademloos aangestaard door Pauw en Witteman of Matthijs van Nieuwkerk. Ik weet het al niet eens meer.
Het kan nog een graadje erger. Picture this: een koude zondagochtend. Het is vroeg. Laten we zeggen: negen uur. De F- pupillen spelen een wedstrijd(je). Jochies van pakweg zes, zeven jaar. Ouders aan de kant. Geweldig toch? Zoveel inzet en sportiviteit. Nederland op z’n best, zeg maar. Dan wordt er gefloten. Het ‘spel’ begint. De jochies kijken wat verdwaasd om zich heen. Welk doel moet die bal ook alweer in? Zo niet hun ouders. Vooral de vaders. Of ze zijn aangeraakt door een goddelijk virus (om in voetbaljargon te blijven) beginnen ze te stampen en te schreeuwen. ‘Schop hem verrot!’ ‘Ga recht op dat been af!’
Normaal gedrag? Kennelijk wel. Niemand die er iets van zegt…Net zoals het normaal is dat hooligans halve steden slopen. Om nog maar niet te praten over treinen of bussen. Voetbalgeweld heet dat. En dat schijnt ‘erbij’ te horen. Sterker nog: schrijf er een boekje over en je komt op televisie. Kun je haarfijn uitleggen dat dit allemaal heel normaal en natuurlijk is. Want mannen voeren nou eenmaal oorlog en je doet ‘alles’ voor je club. Logisch toch…Ja, knikt journalistiek Nederland. Zo is het. Mannen blijven mannen.
Om op mijn beginvraag terug te komen: wat doet dit allemaal met onze jeugd? Voetbal is oorlog, wordt ze met de paplepel ingegoten. Ze zien hun vaders zich misdragen langs de lijn, hun idolen elkaar keihard onderuit halen op het veld en veldslagen tussen voetballiefhebbers. En dat alles onder oogluikend gedogen van de rest van de samenleving. Zo hoort het dus, concluderen ze. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Met andere woorden: als we met z’n allen tolereren dat voetbal tot oorlog is verworden, moeten we niet verschrikt opkijken als er doden vallen. Oorlog en doden zijn nou eenmaal onherroepelijk met elkaar verbonden. Ophouden dus met die dweepcultuur om het voetbal heen. Voetbal is helemaal geen oorlog. Het is gewoon een spelletje. Laten we dat vooral goed in het hoofd houden. En ons daarnaar gedragen. Allemaal. 
Opinies over deze kwestie

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

adriek
adriek5 dec. 2012 - 18:14

Cultuur of niet is niet belangrijk in deze discussie. Tenzij we willen overwegen om alle 'ongewenste' cultuurgroepen uit het voetbal te weren. Een onmogelijke oplossing dus (tenzij vriendje wilders hier ten lande dictator wordt.) Die minuut stilte komende zondag is een verplichte oefening, maar heeft verder weining invloed. De regels (die er ten dele al zijn!!) moeten streng toegepast worden, en mogelijk nog aangescherpt. Regel 1: de scheids heeft altijd gelijk. Commentaar op de scheids- of grensrechter: douchen (rode kaart dus) hooguit de aanvoerder kan, in nette bewoordingen, de scheidsrechter een bepaald aantal keren per wedstrijd vragen een beslissen te heroverwegen in overleg met zijn assistenten. Als een speler zich meermalen schuldig maakt wordt hij geroyeerd. Als de scheids zich bedreigd voelt tijdens een wedstijd: stoppen, wedstrijd verloren. Klaar. Als dat meer dan eens gebeurt de betreffende ploeg uit de competitie zetten. Er zal een drukbezette commisie in de knvb opgericht moeten worden om om te gaan met protesten achteraf. Er zijn vast ook wel een paar partijdige en/of slechte scheidsrechters. Dat dient achteraf, en ondebouwd met bewijzen, uitgezocht te worden.

FritsGuevara
FritsGuevara5 dec. 2012 - 18:14

De reclame van de commercie was de "progressieven" al een heel stuk voor. Wie kent niet die reclamespotjes van een werknemer die doordeweeks geleidelijk aan steeds gestresster raakt, en alles afreageert aan de zijlijn van het voetbalveld. En dat is al jaar en dag op TV geweest, komt links eindelijk eens aankakken.

Artois
Artois5 dec. 2012 - 18:14

Claudia Biegel generaliseert nogal in haar stukje. Ook trekt zij een éénzijdige conclusie. Voetbal is wel degelijk oorlog, maar dat betekent niet per definitie negatief. Ik begrijp wel dat Claudia Biegel zich in haar meningsvorming emotioneel laat leiden door gewelddadige incidenten die overigens, zo moet ik erkennen, steeds vaker voorkomen. Dit laatste is echter niet een puur voetbal verschijnsel maar een onvermijdelijk gevolg van de veranderende maatschappij. Het gegeven dat voetbal oorlog is, heeft ook een significante positieve functie. Voetbal is een spel waarbij je kunt winnen, verliezen of betreurenswaardig kunt gelijkspelen. Er zijn tegenstanders die hetzelfde doel ten koste van jou en je team hebben. Kan, als het proces goed begeleid wordt, een prima middel zijn om jeugd zich sociaal te laten ontwikkelen, discipline en weerbaarheid aan te leren die nodig is voor functioneren in de maatschappij. Ik zal Claudia Biegel uit haar droom helpen: maatschappelijk geweld beperkt zich niet tot het voetbalveld, DE WERELD IS ÉÉN GROTE OORLOG WAARVAN HET VOETBALVELD EEN ONDERDEEL IS! Als alle gewelddadige incidenten uit het voetbal zouden verdwijnen, dan betekent dat niet dat het probleem is opgelost. Het risico van (zinloos) geweld in de maatschappij blijft immers onverminderd. Hoewel voetbal een contactsport is waar emotie flink kan oplopen, is er geen sprake van een voetbalprobleem. Er is sprake van een maatschappelijk probleem. Dit had namelijk ook op een school kunnen gebeuren of bij een dancing en zelf in het hockey zijn er gewelddadige incidenten voorgekomen. De zich kwaadaardig gedragen voetbalouders valt veel te verwijten, zijn moeten het goede voorbeeld geven en waar nodig opvoedkundig corrigeren. Maar het gaat niet alleen om voetbalouders, het gaat om ouders in het algemeen. Toppunt was de melding van de PVV dat zij het een Marokkanenprobleem vinden. Daarmee wordt door hen alle nuance ondergeschikt gemaakt aan hun xenofobe gevoelens. Of zijn/waren Holleeder, Klepper, Mieremet, frauderende topmanagers en alle autochtone daders van geweld ook Marokkanen? Velene van hen zijn/waren overigens zelden op een voetbalveld.

RMHeijmans
RMHeijmans5 dec. 2012 - 18:14

Claudia Biegel valt compleet door de mand met haar stukje. Ze heeft namelijk nog nooit een voetbal wedstrijd gezien van de f-pupillen. Die voetballen namelijk op zaterdag en niet op zondag. "Het kan nog een graadje erger. Picture this: een koude zondagochtend. Het is vroeg. Laten we zeggen: negen uur. De F- pupillen spelen een wedstrijd(je). " Als mevrouw nog nooit zo'n wedstrijdje heeft gezien, hoe kan ze hier dan over oordelen?

NeefSteef71
NeefSteef715 dec. 2012 - 18:14

Er zijn al heel wat misvattingen uit het stuk aan de kaak gesteld dus dat ga ik niet meer doen, ik wil Claudia alleen nog even wijzen op het feit dat de term "Godenzonen" (in het Nederlandse voetbal gebruikt door de fans van Ajax als het gaat over de spelers van Ajax) absoluut geen "uit z'n verband gerukte religieuze term" is. Het is simpelweg een referentie aan het feit dat Ajax één van de Griekse goden was en de spelers van de club met deze naam als het ware de zonen van deze god zijn. Niks meer en niks minder. In Assen zijn de spelers(tjes) van Achilles ook godenzonen (bij succes in ieder geval wel).

Legende2
Legende25 dec. 2012 - 18:14

Dit stuk is geschreven alsof alle vaders hun zonen lopen op te fokken en alsof iedere amateurwedstrijd ontaardt in een massale vechtpartij. Uiteraard zit de sport vol met tuig maar hier wordt 'vergeten' hoeveel mensen zich wél op een positieve manier inzetten voor voetbal.

1 Reactie
Candide2
Candide25 dec. 2012 - 18:14

'Uiteraard zit de sport vol met tuig maar hier wordt 'vergeten' hoeveel mensen zich wél op een positieve manier inzetten voor voetbal.' Koester dit alsjeblieft. Laat het niet afpakken door korte lontjes en lieden die vissen in politiek troebel water...

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2012 - 18:14

dat is zo maar de link met deze zaak is daar dunnetjes deze man is dood vanwege een cultuurprobleem, een cultuur waarin je als je met je vrienden bent niet meer stoer doet maar jezelf onkwetsbaar waant, want wie zal wat zeggen of doen? de jongens waar we het hier over hebben die hebben geen ouders die langs het veld staan, zelfs geen die schop hem neer roepen, deze jongens erkennen helemaal geen gezag niet van scheidsrechters,niet van ouders, niet van wie dan ook

1 Reactie
lembeck
lembeck5 dec. 2012 - 18:14

Ton Evertsen: Deze man is dood vanwege een cultuurprobleem, een cultuur waarin je als je met je vrienden bent niet meer stoer doet maar jezelf onkwetsbaar waant, want wie zal wat zeggen of doen? de jongens waar we het hier over hebben die hebben geen ouders die langs het veld staan, zelfs geen die schop hem neer roepen, deze jongens erkennen helemaal geen gezag niet van scheidsrechters,niet van ouders, niet van wie dan ook UNQUOTE Beverwijk vergeten?? Om maar te zwijgen van de hooligans van FC Utrecht, of NEC of zo? Blanke, jonge mannen. Vaak brave huisvaders die in het weekend lekker oorlogje spelen. De moordenaar van Meindert Tjoeker was ook zo'n brave, blanke Hollandse huisvader met een gezinnetje. Als je niet eens wilt proberen te nuanceren, dan val je helaas onder de noemer van discriminatie en misschien zelfs wel dat andere, veel ergere woord met een R....

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2012 - 18:14

Wedden dat de vaders van die knapen nooit naar een wedstrijd komen? En al helemaal niet naar een uitwedstrijd? De vaders die daar langs de lijn staan zijn vrijwilligers die de knapen naar de uitwedstrijd hebben gereden. Net zulke brave vaders als de vader die daar in zijn vrije tijd stond te vlaggen. En net zo'n brave vader als de anderen die meteen het veld instormden om die knapen, waarvan de vaders kennelijk altijd iets beters te doen hebben dan aandacht aan hun zonen te besteden, tegen te houden.

1 Reactie
DonCarlos
DonCarlos5 dec. 2012 - 18:14

De vader van een van de voetballers die grensrechter Richard Nieuwenhuizen dodelijk zouden hebben mishandeld, was zelf grensrechter. Ook was hij de trainer van een van de teams van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Het EO-programma De Vijfde Dag sprak met de vader van verdachte Yassin D. Yassins vader zei dat hij al 14 jaar bij de club betrokken is en dat veel zaken die de afgelopen dagen in de media werden gezegd, niet kloppen. Hij zei verder dat zijn familie zeer aangeslagen is door de dood van Richard Nieuwenhuizen. Zo vast en zeker zijn de zaken ook niet,Piet