Voer voor de grote strijd der seksen
• 11-09-2013
• leestijd 3 minuten
Hup, daar is het bekende verhaal van de grote vrouwenjager met zijn
grote ballen die veel testosteron maakt en overal vrouwen zwanger maakt
om zich van nakomelingschap te verzekeren
Jonge, dat was me gisteren even tumult in genderland: voer voor de grote strijd der seksen. Onderzoekers hadden gevonden dat mannen met kleine testikels meer betrokken zijn bij het huishouden. Zie je wel, mannen zijn beesten die zich helemaal door hun hormonen laten sturen. Als we het over hormonen hebben gaat het bij mannen dus om testosteron dat door de zaadballen geproduceerd wordt.
In de slipstream van de berichtgeving over het onderzoek volgde natuurlijk de hele riedel met clichés over mannen en hun hormoon. Is het echt zo simpel?
Als je
het onderzoek bekijkt lijkt het inderdaad verrassend eenduidig te zijn. Er waren 70 mannen tussen de 21 en 43 jaar oud die kinderen tussen 1 en 2 jaar oud hadden. Ze leefden allemaal nog samen met de biologische moeder van hun kind. Er werd bloed afgenomen om het testosterongehalte vast te stellen. Ze werden geïnterviewd over wat ze in de opvoeding deden (badje doen, luier wisselen, flesje klaar maken) en dat werd ook aan hun partner gevraagd. Vervolgens werd er een MRI gemaakt terwijl ze verschillende foto’s van die lieve schat van ze te zien kregen. Ook werd een MRI gemaakt van de ballen om te zien hoe groot die waren.
De resultaten lijken te suggereren dat mannen met kleine ballen en minder testosteron zich meer met de kleintjes bemoeien. Op de scan was er in het beloningscentrum meer reactie te zien bij de mannen met de kleine ballen als ze de foto’s van hun lievelingen te zien kregen. En hup, daar komt het bekende verhaal van de grote vrouwenjager met zijn grote ballen die veel testosteron maakt en overal vrouwen zwanger maakt om zich van nakomelingschap te verzekeren. Waar hij het zaait maakt hem weinig uit, als hij maar kinderen nalaat. Zorgen voor ze, ho maar. Maar de man met de kleine ballen, die weinig testosteron produceert wijdt zich geheel aan z’n kinderen. Zo is het bij mensapen ook al vastgesteld. Kijk maar naar de chimpansee, die heeft grote ballen en kijk eens hoe hij rond neukt.
Zo simpel is het dus echt niet. Het testosteronniveau varieert – een eenmalige meting zegt niet zoveel – en aanwezigheid van kinderen – zo is uit ander onderzoek gebleken – zorgt voor verlaging van het testosteron in het bloed. Daar komt bij dat er heel wat andere factoren in een mensenleven zijn dan alleen dat hormoon en die worden in zo’n onderzoek voor het gemak maar even buiten beschouwing gelaten.
Oké, we zien samenhang, maar dat zegt alleen iets over mannen met kleine ballen en niet over mannen met grote ballen, want dat is niet onderzocht. Bovendien leven chimpansees in een heel andere omgeving dan mensen. Dat chimpansees grote ballen hebben en het vaak doen houdt geen verband met wat mensen doen. Het is dus wat voorbarig van al die krantenvullers het zo te overdrijven en de conclusies op te rekken tot het onderzoek niet meer klopt.
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek