Joop

Voer onmiddellijk het thuiswerkadvies weer in, ook om energie te besparen

  •    •  
05-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2602 keer bekeken
  •  
a1lockdown

Wie weet houden we er lockdowns mee op een afstand. Herfst en winter worden al moeilijk genoeg.

“Ze gaan weer als warme broodjes over de toonbank”, zei de drogist in het winkelcentrum bij mij achter. Hij had de coronatesten maar weer op de toonbank gelegd. In Noord-Duitsland zien ziekenhuizen zich gedwongen reguliere zorg af te schalen, niet vanwege een toestroom aan covid-patiënten maar omdat steeds meer personeelsleden in quarantaine gaan. Janosch Damen, gezondheidsspecialist in de fractie van regeringspartij Grünen, maakt zich grote zorgen. Hij roept op tot herinvoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en besloten ruimtes waar veel mensen komen. Net als in Nederland is het uitgangspunt van het Duitse covid-beleid de persoonlijke verantwoordelijkheid van de burger. Dat is nu onvoldoende, aldus Damen. Hij eist de uitrol van een campagne voor de vierde prik, niet alleen voor personen vanaf zeventig jaar maar voor iedereen. Als dat allemaal niet gebeurt, vreest Damen, zijn in de herfst grote lockdowns weer onvermijdelijk.

In Nederland gaat het nadrukkelijk dezelfde kant op. Het virus breekt door de vaccins heen, ook bij mensen die al een vierde prik kregen. Tot nog toe ziet het er naar uit dat de nieuwe golf geen grote gevolgen heeft voor de IC’s maar ook hier zorgt uitval door ziekte en quarantaine voor verstoringen. Nu al is afgekondigd, dat in uiterste nood personeel van verpleeghuizen mét corona naar het werk mag komen. Vooralsnog zijn dat de enige plekken in Nederland waar het mondkapje weer is ingevoerd.

Met andere woorden: corona is niet overwonnen. We hebben een paar maanden pandemievakantie gehad maar die is nu voorbij. Het is niet zo dat het virus is gereduceerd tot een hinderlijk zoemende entiteit op de achtergrond, het blijft als vanouds het gewone leven ontregelen. Het getuigt dan ook van frivoliteit dat de regering met reces gaat onder het motto: doe een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burger. Fluit het liedje van de zelfredzaamheid.

Ondertussen zijn de opeengepakte mensenmassa’s op de steeds chaotischer vliegvelden van Europa haarden van besmetting. Nederland staat op het punt het virus op gigantische schaal via de luchthavens te importeren en wie weet wat voor verrassende nieuwe varianten er bij zitten.

De nieuwe golf valt samen met een ongekende energiecrisis die van ons eist dat we zo zuinig mogelijk omgaan met gas, stroom en brandstoffen. Een aantal maatregelen om dit te bereiken hebben als bijkomend voordeel dat ze besmettingen tegen gaan. Nederlanders verspillen onvoorstelbare hoeveelheden energie in de files en verkeersinfarcten die weer onderdeel uitmaken van het dagelijks leven.

Minister Jetten heeft al aangekondigd dat bij een werkelijk gebrek aan energie bedrijven kunnen worden afgekoppeld. Die krijgen dan in feite met een lockdown te maken.

Het is niet te filmen dat de regering nalaat het thuiswerkadvies opnieuw in te voeren  voor allen die niet per se op de werkplek hoeven zijn. Zo wordt besmetting voorkomen en extra energie gespaard voor de winter.

Deze maatregel scheelt een slok op een borrel en heeft alleen maar gunstige effecten op onze gezondheid, onze energiepositie, de luchtkwaliteit en zelfs een beetje op de CO2- en de stikstofproblematiek.

Wie weet, houden we er lockdowns mee op een afstand. Herfst en winter worden al moeilijk genoeg.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2022 - 10:12

Zonder flauwekul nu. Ik denk dat eenieder dat het beste zelf kan beslissen, samen met de werkgever. Ieder zijn/haar situatie is anders. Mensen die verantwoord leven zullen verstandige beslissingen nemen. Ook 'thuis' is voor eenieder anders. Er waren al veel mensen die ook voor corona regelmatig thuis werkten. Er waren ook werkgevers die het thuiswerken tijdelijk zelf al verplicht hebben gesteld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2022 - 10:07

Ik hoop niet dat de artsen thuis gaan werken!

Jopie666
Jopie6665 jul. 2022 - 20:11

De varianten BA.4 en BA.5 van Omikron maken meer mensen extra ziek. Het aantal mensen in ziekenhuizen zal dus weer gaan toenemen. Niemand weet hoeveel. Deze 2 varianten dringen in tegenstelling vorige varianten weer dieper de longen binnen en dat is gevaarlijk. De vaccins en eerdere besmettingen beschermen wel tegen ernstig ziek worden nog, maar niet tegen besmettingen. Iedereen gaat de huidige 2 varianten krijgen dit jaar. Een besmetting geeft je 90 a 120 dagen bescherming. Het virus laat zien dat het gevaarlijker kan worden en dat het enorm vlug muteert. We zijn er nog lang niet vanaf. Bron John Campell Youtube.

Wie o Wie
Wie o Wie5 jul. 2022 - 18:26

“In Nederland gaat het nadrukkelijk dezelfde kant op. Het virus breekt door de vaccins heen” Niks aan de hand mensen. We zijn juist over de “piek” heen. https://nos.nl/artikel/2435425-rivm-piek-van-zomergolf-aan-coronabesmettingen-lijkt-in-zicht Daar heb je thuis werken dus niet voor nodig. Nederland gaat nadrukkelijk de goede kant op. 180 graden anders dus. Een mooie vakantieperiode!

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 jul. 2022 - 7:22

Mensen, gaat u rustig slapen. Het forum-orakel heeft gesproken.

Wie o Wie
Wie o Wie6 jul. 2022 - 17:10

Labou, ik ben geen forum orakel. Ik volg het rivm.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 jul. 2022 - 18:20

Van Mark T. Rutte valt niets te verwachten. Dat is het zoveelste zoontje van Margaret Thatcher zoals de schoolboys in de UK die garant staan voor ''havoc'': de maatschappij bestaat niet. Bij de ''passieve agressie'' die Rutte al jaren uitoefent en niet alleen door bezuinigingen, ''efficiency, '' zelfredzaamheid en prestatiewaanzin etc. etc. - duizenden protesterende huisartsen, hallo - is er simpel voor om een elite te creëren die valselijk claimt nog de weg nog te weten in een financiële economie waar ''winst,'' ''verlies,'' ''investeringen,'' ''buffers'' door een toenemende disassociatie tussen de woorden en de dingen allang hun oorspronkelijke betekenis verloren hebben en ''niet te interpreteren schulden'' die bij de zeer snelle Mark Blyth gedefinieerd als een soort donkere materie die alles op raadselachtige manier bij elkaar houdt - stelde Erik Verlinde niet zoiets? De analogie is wel aardig - zijn we, niet alleen door de boerenopstand door Mark T. zelf veroorzaakt volgens hetzelfde principe, aangewezen op ons zelf. We hebben eigenlijk geen regering. Eerder schreef ik: Hoekstra bestaat niet. Men is nu fysiek met reces, maar mentaal is men eigenlijk buiten het afslaan van moties permanent met reces. Waar men overigens wel overactief mee bezig is, vrijwel ongehinderd door een volksvertegenwoordiging of media. is het selectief vrijmaken van markten voor de bevordering van de mondiale circulatie van kapitaal. De adviezen van Han van der Horst in deze beveel ik aan.

EricDonkaew
EricDonkaew5 jul. 2022 - 16:33

Sowieso kan er bij ontstellend veel beroepen niet thuisgewerkt worden, omdat fysieke aanwezigheid per definitie wordt vereist. Daarnaast komt thuiswerken in bureaufuncties bijna alleen voor bij de overheid, de semi-overheid en de overige gesubsidieerde sector. Iedereen weet dat er door allerlei onhandige werkoverdrachten veel tijd verloren gaat, reden dat commerciële instellingen er niet aan willen. Zo'n 20% productieverlies is al dodelijk als je moet concurreren. Bij de overheid maakt het gewoon niet zo veel uit of je op kantoor werkt, thuis werkt of helemaal niet werkt. Het is niemand zijn geld, dus er wordt niet serieus gecontroleerd. Het was net in het nieuws dat iemand was gepakt omdat hij twee thuiswerkfuncties à 40 uur tegelijk deed. Gewoon lekker druk doen (de bekende ambtenarentruc) en het lijkt alsof je continu druk bezig bent. 40 uur thuiswerken is geen 40 uur werken, maar een fractie daarvan. Ik moest van mijn baas iemand van werk voorzien die (vrijwel) volledig mocht thuiswerken. Ze had een voorkeurspositie van de baas. Belde ik om half negen, dan was ze net de kinderen naar school brengen. Belde ik om elf uur, dan was ze net boodschappen aan het doen. Belde ik om 2 uur, liet ze net de honden uit. Belde ik om 4 uur, dan was ze net de kinderen uit school aan het halen. Belde ik kwart voor 5, dan reageerde ze verontwaardigd dat haar werkdag er al vanaf half 5 op zat. Vergeet het thuiswerken, het is ook geen eerlijk voorrecht tegenover de kantoorwerkers.

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 jul. 2022 - 7:23

Je weet toch hopelijk wel dat een steekproef van 1 geen steekproef is maar een anecdote.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jul. 2022 - 11:19

@LaBou ----------------------------- Oh, hier was jij ook nog. Ik had maar 1500 tekens. Ik heb er 100.000 nodig om al mijn thuiswerkanekdotes te vertellen.

Pindaklaas
Pindaklaas5 jul. 2022 - 16:23

Hadden we maar mensen zoals Han in onze regering. Ik zou alleen van het thuiswerkadvies, een plicht maken.

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie5 jul. 2022 - 18:49

Wat een onzin. Ook zonder thuiswerk advies zijn we over de piek heen. Niets aan de hand. https://nos.nl/artikel/2435425-rivm-piek-van-zomergolf-aan-coronabesmettingen-lijkt-in-zicht

LaBou
LaBou 6 jul. 2022 - 7:25

Hoe zat dat ook al weer met die tweede, derde en vierde golf die er niet zouden komen. Oh, ja: die waren er wel degelijk.

Wie o Wie
Wie o Wie6 jul. 2022 - 17:11

Labou: wacht maar af, de daling zet door.

FreddyvD
FreddyvD5 jul. 2022 - 16:03

Ik werk nog steeds thuis, ik ben de afgelopen 2,5 jaar 2x naar kantoor gegaan. Was compleet nutteloos, weggegooid geld. 3 uur heen en 3 uur terugrijden, wat dan weer in tijd werd gecompenceerd waardoor ik een halve dag functioneel was. Maar goed, klant is koning. Ik kan mijn tijd zelf indelen en klanten zijn tot nu toe erg blij. Scheelt ze een werkplek regelen en ik kan nu overal werken waar ik wil. Ik heb geen grenzen meer waar ik mijn klanten heb. Heerlijk. Hadden we eerder moeten kunnen... Oh, wacht even, de eerste tests over thuiswerken deden we halverwege jaren 90 al. Met 1MB internet was het al helemaal mogelijk, maar ja... managers he? Die vertrouwen het niet.

1 Reactie
Sachs
Sachs5 jul. 2022 - 21:42

[Oh, wacht even, de eerste tests over thuiswerken deden we halverwege jaren 90 al. Met 1MB internet was het al helemaal mogelijk...] Klopt. Grote herkenning bij uw bijdrage. Ook het cynische wantrouwen herinner ik me. De tijdgeest was destijds niet rijp voor dergelijke stappen. Dat zou nu anders moeten liggen.

Ivan61
Ivan615 jul. 2022 - 15:54

Nou Nee nooit meer. Er zijn geen echte voordelen van zo een slechte beleid. Het virus blijft zich aanpassen en wij ook. Weet jij hoe veel jonge mensen met burn out thuis zitten dankzij beleid? Laten wij niet over zelfmoord cijfers beginnen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 jul. 2022 - 14:38

De vraag is natuurlijk wel hoeveel energie je bespaart met thuiswerken. In de zomer kan het nog wel uit, maar op het moment dat je thuis extra gaat verwarmen om thuis te kunnen werken is de besparing snel verloren. Ook nu kan iemand die op de fiets of met OV naar het werk gaat kan beter op het werk zitten dan thuis met eigen verlichting, radio, netwerk, koffieapparaat, etc. Een teams overleg kost gewoon meer stroom/energie dan een fysiek overleg.

5 Reacties
LaBou
LaBou 5 jul. 2022 - 16:30

Voor elke oplossing is natuurlijk wel een probleem te verzinnen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 jul. 2022 - 18:28

@LaBou, en niet elk idee is een goede oplossing voor een probleem.

Wie o Wie
Wie o Wie5 jul. 2022 - 21:06

Labou: het gaat erom dat sommige oplossingen juist een groter probleem creëren. Jij noemt het dan blijkbaar een oplossing. In feit is het dan geen goed idee.

LaBou
LaBou 6 jul. 2022 - 7:27

Heeft wie al een verband tussen sneeuw en stikstof verzonnen?

Wie o Wie
Wie o Wie6 jul. 2022 - 17:13

Hi Labou, uiteraard. Vroeger was de gemiddelde temperatuur lager en was de stikstof hoger (te raadplegen bij het rivm) Overigens, je vroeg je af hoe mijn dochter 2 winter met sneeuw heeft gezien. Deze winter bracht ik haar begin april door de sneeuw naar school en de vorige winter heel vaak. Waarom heb jij de sneeuw niet gezien?

Ben  Liberaal
Ben Liberaal5 jul. 2022 - 14:32

Goed idee (mijn idee)! Effectiviteit, kantoor besparingen energie besparingen ... alleen (maar...) : toch heb ik wat negatieve berichten mogen ontvangen van werknemers die de discipline missen om zelfstandig werk uit te voeren zodat er extra management noodzakelijk is. Dat even oplossen nog .

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 jul. 2022 - 17:58

De oplossing is te vinden in het maken van goede resultaatafspraken. Met deadlines en ook over de ondersteuning en de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om het resultaat daadwerkelijk te boeken.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 jul. 2022 - 14:02

Beste Han, Vraagje....ik hoef niet persé op mijn werkplek te zijn. Resultaat is dat ik de afgelopen 2,5 jaar vrijwel onafgebroken binnen heb gezeten. Enig idee wat dat met mijn geestelijke gezondheid heeft gedaan? En de geestelijke gezondheid van meerdere van mijn collega's, waarvan ik er ééntje 'live' op teams heb in zien storten? Is dit de oplossing? Mensen opsluiten? Werkelijk? Wat een geestelijke armoede....

1 Reactie
Sachs
Sachs5 jul. 2022 - 21:27

De meeste mensen knappen ervan op door niet meer full-time op kantoor te zijn. Kennelijk werkt dat in uw omgeving anders. Misschien moet u met uw collega's wat vaker naar kantoor gaan. Han's pleidooi heeft een groter perspectief. Het gaat dan niet om een instortende collega, maar om een instortend klimaat en een instortende zorg. Het blijven negeren daarvan, in dit geval om persoonlijk welbevinden, zou je kunnen omschrijven als geestelijke armoede. Misschien kunt u hier tijdens de lunchpauze bij uw collega's eens een balletje over opgooien.

Freek74
Freek745 jul. 2022 - 13:43

Mijn vriendin werkte volledig thuis tijdens het hoogtepunt van de pandemie. Dit werd steeds minder maar bleef wel 1 dag in de week en af en toe twee. Inmiddels heeft de werkgever dit verboden. Dus geen advies maar een verplichting (voor minimaal 1 of 2 dagen) als de medewerker daar om vraagt a.u.b.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2022 - 12:20

Vergeet even niet het aantal patiënten dat alweer 'met zuurstof ' thuis ligt . Arme huisartsen.

Mark Huysman
Mark Huysman5 jul. 2022 - 12:15

Volgens mij is er al mondkapjesplicht in het OV van Duitsland. In elk geval in de treinen. Lokaal OV verschilt geloof ik per deelstaat. Wat betreft thuiswerkadvies heb je natuurlijk groot gelijk. Maar ik denk niet dat Rutte daar toe over zal gaan. Dat heeft deels te maken met de door jou genoemde frivoliteit (‘mensen zoek het uit’) maar ook met het feit dat werkgevers het prettig vinden om hun personeel op de vingers te kijken (en ook Rutte4 is natuurlijk een werkgeverskabinet). Bovendien is thuiswerken niet gunstig voor vastgoedbazen en daar zitter er nogal wat van bij de VVD.

Thuiszitter
Thuiszitter5 jul. 2022 - 11:24

Eens met Han !!

1 Reactie
Sachs
Sachs5 jul. 2022 - 21:30

Eens met Thuiszitter.

nananua
nananua5 jul. 2022 - 10:56

Goed punt; maar vraag me af of het echt zoveel effect heeft: mensen gaan massaal naar festivals, staan in de rij in schiphol, drommen samen in pretparken.

Wie o Wie
Wie o Wie5 jul. 2022 - 10:46

Wat een gezeur. De auteur adviseerde in november om de scholen dicht te houden. Was helemaal niet nodig. De besmettingen daalden. In februari vorig daar gingen de scholen open. Toen werd iedereen bang gemaakt over het begin van code zwart. Toen de terrassen open gingen, zou er een scenario komen dat witte jassen zouden gaan beslissen wie mocht blijven leven. De witte jassen zaten lekker een pilsje te drinken. Ik laat adviezen daarom graag over aan mensen die verstand hebben van het onderwerp.

3 Reacties
Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 12:17

Moet toch fijn zijn in zo'n feitenvrij en tegen-feitelijk universum te leven.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen5 jul. 2022 - 13:44

@Thomas Ik weet dat je niet van inhoudelijke reacties houdt maar WieoWie geeft feiten en jij reageert verongelijkt en zonder feiten omdat jouw favoriet Han van der Horst niet onmiddellijk wordt bewierookt. Maak je geen zorgen, Han kan zichzelf prima verdedigen als hij er zin in Heeft.

Wie o Wie
Wie o Wie5 jul. 2022 - 17:16

Hi Thomas, zie hierbij de suggestie om d scholen te sluiten in november: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/sluit-de-scholen-niet-de-kroegen Kijk even bij het rivm: de besmettingen begonnen juist (met open scholen) te dalen. Of deze met zinnen als “ Het zwarte scenario komt eraan.” https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/uitgangspunten-voor-triage-zijn-geen-zaak-voor-artsen-maar-voor-politici 7 weken later zaten de artsen op het terras. En zo waren er nog wel een paar.