Joop

Voer de dienstplicht weer in, maar wel alleen voor ouderen

  •  
21-08-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
1920px-A_veteran_sergeant_in_the_Dorking_Home_Guard_cleans_his_Tommy_gun_at_the_dining_room_table,_before_going_on_parade,_1_December_1940._H5850

© cc-foto: Imperial War Museums / Wikipedia

Neem Mark Rutte, een gezonde vent die maar liefst acht jaar op kosten van de samenleving Geschiedenis heeft gestudeerd. Die kan na z'n pensioen best een paar jaar iets terugdoen voor de gemeenschap.
Marokko gaat de militaire dienstplicht weer invoeren. Niet omdat er een invasie door een buitenlandse mogendheid dreigt maar om jongeren te ‘disciplineren’, de natte droom van iedere conservatief. Stiekem zou het middel ook bedoeld zijn om de sociale onrust de kop in te drukken. In het Rif-gebied protesteren jongeren al maanden tegen achterstelling en discriminatie.
Het lijkt misschen een slim idee, je sluit de potentiële onruststokers collectief op in kazernes en breekt hun moreel met zware oefeningen, maar de vraag is of het ook zo uitpakt. Dienstplicht is nogal eens de motor van maatschappelijk verzet. De protesten tegen de Vietnam-oorlog werden er door aangewakkerd. In Nederland was de dienstplichtigenvakbond VVDM – uniek in de wereld – in de praktijk ook een opleiding voor activisten.
Marokko staat niet alleen. In Italië willen de regerende rechtsextremisten ook terug naar de dienstplicht. “Om onze kinderen eraan te herinneren dat er naast rechten ook plichten bestaan,” motiveerde Matteo Salvin, Lega-leider en tevens minister van Binnenlandse Zaken, zijn diepgekoesterde wens. Luisteren zullen ze! In Duitsland wordt er ook alweer openlijk over herinvoering gesproken. Dat is allemaal geen toeval. Als het klimaat rijp is om rechten af te schaffen dan komen plichten vanzelf weer om de hoek kijken.
Nederland blijft natuurlijk niet achter. De coalitie heeft op verzoek van CDA-leider Buma – indertijd zelf afgekeurd voor dienst – de invoering van een maatschappelijke diensttijd afgesproken, al is die – nog – niet voor iedereen verplicht. In het regeerakkoord wordt de dienstplicht die een half jaar gaat duren, omschreven als mogelijkheid “om jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan onze samenleving”.
Het wordt geen militaire maar een maatschappelijke dienstplicht met medewerking van gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties. Wie oud genoeg is ziet de overeenkomst met de vervangende dienstplicht die er destijds was voor gewetensbezwaarden die niet in het leger wilden dienen. Opnieuw pikken de conservatieve krachten een van oorsprong progressief concept en geven er vervolgens hun geheel eigen invulling aan.
De vraag is: waarom jongeren? We hebben er al zo weinig. Bovendien hebben zij hebben nog een heel leven voor zich om bij te dragen aan de maatschappij. Weliswaar is het de missie van de VVD om – volgens hun opvattingen van wat vrijheid betekent – de bijdrage van de burger aan het collectief tot een minimum te beperken, maar in de praktijk levert vrijwel iedereen bijdragen aan de samenleving. Door arbeid, belasting, mantelzorg, kinderen grootbrengen, vrijwilligerswerk en dergelijke.
Logischer is het dan ook dat je pas aan het eind van je leven wat terugdoet voor de samenleving waar je zo van genoten hebt. Een maatschappelijke dienstplicht voor ouderen. Hoe ouder je bent hoe meer je immers van de samenleving geprofiteerd hebt. Dus vanaf 65 jaar iedere vijf jaar een half jaar “een bijdrage leveren aan de samenleving”. Hoe langer je leeft, hoe vaker dienstplicht.
Zo kan bijvoorbeeld ervaring die anders maar verdampt achter de geraniums of aan de Costa del Pensionado, hergebruikt worden.
Er is zoveel nuttig werk te doen. In Londen zie je ouderen als stewards van de stad optreden en op straat toeristen en andere passanten helpen. Ouderen die minder mobiel zijn kunnen vanuit hun leunstoel webcam-diensten draaien en de beelden van beveiligingscamera’s in de gaten houden. Zo maak je de genegeerde generatie ook weer volop onderdeel van de samenleving. Win-win!
Het is bovendien veel eerlijker. Jongeren een maatschappelijke dienstplicht laten vervullen komt neer op ‘vooraf betalen’. Bij de senioren-dienstplicht betaal je naar gelang je zelf voordeel van de maatschappij hebt gehad. Neem Mark Rutte, een gezonde vent die maar liefst acht jaar op kosten van de samenleving Geschiedenis heeft gestudeerd aan de universiteit. Die kan na z’n pensioen best een paar jaar iets terugdoen voor de gemeenschap. Iets in de sector Schadeherstel bijvoorbeeld. Of bij de belastingdienst aftrekposten controleren. Iemand die vanaf jonge leeftijd zwaar werk heeft gedaan kan daarentegen juist weer ontzien worden.
Vanzelfsprekend vervalt de plicht voor ouderen die in hun jonge jaren de militaire dienstplicht reeds vervuld hebben. Zo wordt meteen de onrechtvaardigheid uit het verleden rechtgetrokken dat indertijd maar 1 op de 3 jongens daadwerkelijk in het uniform gehesen werd. De rest werd uitgeloot of onttrok zich aan hun plicht, bijvoorbeeld door zich af te laten keuren. Zij krijgen zo opnieuw kans deze nobele taak alsnog te volbrengen. Evenals alle vrouwen natuurlijk, want voor hen gold de plicht helemaal niet.
Helaas zitten er te weinig jongeren in de Kamer om zo’n plan voor senioren-dienstplicht gerealiseerd te krijgen. 50PLUS krijgt collectief een toeval als het geopperd wordt en in veel andere partijen hebben de ouderen eveneens de macht. Ook daarom is het tijd voor de partij 25MIN, die opkomt voor jongeren. Misschien een idee voor de komende dienstplichtigen om die op te richten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

adriek
adriek23 aug. 2018 - 17:21

"Dus vanaf 65..." Helaas klopt het sommetje. Ik ben tot 67 of langer 'werkplichtig'. Daarna mag ik dus eerst vijf jaar van mijn in ruim 45 jaar opgebouwde pensioenrechten genieten, dus pas vanaf 72 op zijn vroegst ben ik beschikbaar. Als man is mijn levens- maar vooral mijn gezondheidsverwachting zodanig dat het tegen die tijd waarschijnlijker is dat ik de de zorg terechtkom als ontvanger dan als verlener. Ik vind het daarmee een raar plan. Veel handiger is om gebruik te maken van jonge gezonde niet-werkenden er is een flinke potentie aan niet werkenden beschikbaar: zo'n vier miljoen 15 tot 75 jarigen werken niet. Als we de groep 65-75 niet meetellen blijven er nog zo'n drie miljoen potentiële dienstplichtigen over. Genoeg om bij elke kassa iemand neer de zetten die papieren tassen met boodschappen vult en iemand die de (automatische) deur bij de supermarkt bedient. De fysiek gezondere types kunnen de Polen in de land- en tuinbouw vervangen zodat er veel minder euro's het land uitgaan en de economie sterkt genoeg wordt om de sociale dienstplicht op te heffen :)

1 Reactie
5trong5tyle
5trong5tyle27 aug. 2018 - 8:23

"Als we de groep 65-75 niet meetellen blijven er nog zo’n drie miljoen potentiële dienstplichtigen over." Je beseft dat dit nummer inclusief gehandicapten en verstandelijk beperkten is? Wil je nu daadwerkelijk hulpbehoevenden inzetten om hulpbehoevenden te helpen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 4:49

Het mooiste is dat ze de pensioenleeftijd verhoogd hebben voor eenieder terwijl een groot deel van die hongeropgeleiden vanwege meer bezit en inkomen, zelf gewoon met hun 65 of zelfs eerder stoppen met werken om te gaan genieten. Daar is onderzoek naar gedaan. Overigens zou ik het Rutte niet toevertrouwen mijn aftrekposten of die van zijn mede-VVD-ers bij de belasting te laten controleren. Foutje? Bedankt!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2018 - 4:49

hoogopgeleiden. Wat is dat nu hongeropgeleiden, haha..

dickser
dickser22 aug. 2018 - 19:20

Leuk idee, zeker omdat alle gepensioneerden van nu al een keertje dienstplicht hebben gehad, in 1953 bestond deze gewoon nog, dus de auteur wil deze groep voor de 2e keer oproepen.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 9:23

Dick, je moet het verhaal wel even lezen voordat je reageert !!! Dit schrijft FvJ: 'Vanzelfsprekend vervalt de plicht voor ouderen die in hun jonge jaren de militaire dienstplicht reeds vervuld hebben. Zo wordt meteen de onrechtvaardigheid uit het verleden rechtgetrokken dat indertijd maar 1 op de 3 jongens daadwerkelijk in het uniform gehesen werd. De rest werd uitgeloot of onttrok zich aan hun plicht, bijvoorbeeld door zich af te laten keuren. Zij krijgen zo opnieuw kans deze nobele taak alsnog te volbrengen. Evenals alle vrouwen natuurlijk, want voor hen gold de plicht helemaal niet.' Dus als jij wel in dienst hebt gezeten, dan hoef je je nergens druk over te maken ;-) Hoop wel dat het goed bijgehouden is wie wel en wie niet in dienst is geweest. :-)

5trong5tyle
5trong5tyle22 aug. 2018 - 12:54

Ik heb nooit gesnapt dat dienstplicht een functionerend idee is geweest. Het eerste wat je toch doet als zo'n malloot je een wapen geeft en je een beetje gaat lopen commanderen tegen je zin in is het toch tegen hem gebruiken? Kom je nog mee weg ook omdat je nog geen training gehad hebt, dus je niet wist wat je deed. "Sorry sergeant, wat deed de trekker ookalweer?". Dienstplicht bestaat nog steeds trouwens. Ik kreeg op mijn 18e van defensie zo'n dreigbrief dat ik vooral niet moest denken dat er geen dienstplicht was. Het was slechts "opgeschort". Blijkbaar kunnen de generaaltjes mij nog sommeren als kanonnenvoer op te treden als ze het nodig vinden. Ik wens ze veel succes. Ook de nieuwe maatschappelijke dienstplicht voelt als kul. Genoeg jongeren die wat terug doen, sportclubs en scouting-groepen zitten er vol mee. Wat ze eigenlijk willen is gratis werkkrachten om te verhullen dat ze de zorg hebben uitgekleed, onder het motto van "maatschappelijke verantwoordelijkheid". Het is bezuiniging verkopen als goed burgerschap.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 12:41

Ik heb mijn hele leven niets anders gedaan dan een maatschappelijke dienstplicht. Ik had gewild dat ik wat meer, zoals de jeugd nu, aan mezelf zou hebben gedacht. De jaren vliegen voorbij en voor dat je het beseft wordt je zelf hulpbehoevend. Dus geef mijn portie maar aan fikkie. Ik ben ook tegen de dienstplicht. Als er iemand getemd moet worden dan is het dit kabinet wel. Ook de CEO's van Unilever en Shell zou een lange dienstplicht weleens ten goede kunnen komen. Leren ze ook eens hoe het is als iemand anders de lakens uitdeelt. Tegensputteren kan, maar dan wel op straffe van water en brood of een flinke belasting. Dan hoop ik dat we allemaal weer met beide benen op de grond staan.

1 Reactie
Stientje2
Stientje223 aug. 2018 - 9:09

@Minoes "Ik heb mijn hele leven niets anders gedaan dan een maatschappelijke dienstplicht. Ik had gewild dat ik wat meer, zoals de jeugd nu, aan mezelf zou hebben gedacht". Jij ook al? :)).

JvanDeventer
JvanDeventer22 aug. 2018 - 7:35

Ik heb de leeftijd van 65 bereikt en zou best iets voor het vaderland willen doen. Ik zou ook wel wat nuttigs weten. Er zijn twee moeilijkheden. 1) De meningen zijn verdeeld over de inhoud van de dienstplicht. Over de duur en de intensiteit ervan kun je ook twisten. 2) Een deel van mijn landgenoten is hogelijk opgelucht dat die ouwe zeuren eindelijk weg zijn; ze hopen op ons vlotte overlijden; het laatste wat ze willen is ons zien terugkomen.

nieko47
nieko4722 aug. 2018 - 7:26

'Logischer is het dan ook dat je pas aan het eind van je leven wat terugdoet voor de samenleving waar je zo van genoten hebt. Een maatschappelijke dienstplicht voor ouderen. Hoe ouder je bent hoe meer je immers van de samenleving geprofiteerd hebt. Dus vanaf 65 jaar iedere vijf jaar een half jaar “een bijdrage leveren aan de samenleving”. Hoe langer je leeft, hoe vaker dienstplicht.' Wellicht satirisch bedoeld Francisco, maar volstrekt tegenstrijdig. Iemand die zijn hele leven hard heeft gewerkt moet alsnog een bijdrage leveren? Of is je dienstplicht alleen voor diegenen die hun hele leven een uitkering genoten hebben?

Joop Schouten
Joop Schouten22 aug. 2018 - 6:37

'Logischer is het dan ook dat je pas aan het eind van je leven wat terugdoet voor de samenleving waar je zo van genoten hebt.' Zo van genoten hebt? 'Dad's Army' zou wellicht een divisie kunnen vullen. Dan houdt het op. Het beste is legers af te schaffen. Costa Rica kan dat ook.

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 aug. 2018 - 22:22

Voer de dienstplicht weer in, maar wel alleen voor ouderen Omdat (rechtse) ouderen hier arrogant / autoritair over jongeren denken te kunnen beslissen, is het een goed idee van de schrijver om de rollen om te draaien, volgens De Gulden Regel: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 7:16

Lijkt me niet, is niet erg democratisch. Waarom hebben wij dan destijds gestemd en waarop waarvoor? Slaat nergens op. Evenals dat de aversie tegen de oorlog in Vietnam door de dienstplicht kwam. Ook al zo'n vreemde link. Hier heeft niemand en terecht dienstplicht gehad omdat wij zowel a. tegen dienstplicht waren en B. tegen de oorlog in Vietnam, sowieso tegen aanvalsoorlogen, Ik ken nog wel wat andere zaken die met tegenwerkende kracht kunnen worden gerepareerd, denk niet dat dat gaat gebeuren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2018 - 7:20

terugwerkende kracht

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 aug. 2018 - 12:44

@Minoes&tuin, 22 augustus 2018 at 09:16, Volgens mij is o.a. dat argument over de dienstplicht komisch bedoeld. Zijn voorstel ook. Vandaar mijn reactie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2018 - 4:59

Woeki Hypo Bedankt. Ik weet het. Maar er zit ook een beetje een serieuze ondertoon in, beetje dubbel.

Peterrr3
Peterrr321 aug. 2018 - 21:44

Origineel en ludiek verhaal. Grappig om de zure reacties van de oudjes te lezen. Allemaal op hun 15e of 16e begonnen met werken (was er toen geen dienstplicht of zo?). Ik heb zelf helaas wel in dienst gezeten. Was zonde van mijn tijd. Je leerde er niets wezenlijks. Was wel heel gezellig hoor, daar niet van. Een ding is me altijd bijgebleven. Op de afwasband had iemand geschreven 'er is geen leger leven dan het leger leven'... en zo is het !!!!

5 Reacties
nieko47
nieko4722 aug. 2018 - 7:23

(was er toen geen dienstplicht of zo?) Ook toen werden er mensen afgekeurd en er was zo iets als broederdienst.

Peterrr3
Peterrr322 aug. 2018 - 10:08

Af laten keuren en wel werken vanaf je 15e... dan is het toch mooi dat je daar volgens de plannen van FvJ dan op je 65e toch nog voor moet boeten. Kun je alsnog je dienstplicht vervullen. Immers de mensen die al geweest zijn, die hoeven niet meer :-)

Zapata
Zapata22 aug. 2018 - 12:34

In mijn geval was ik al twee jaar aan het werk toen mijn oproep voor de keuring binnenkwam. Goedgekeurd en ik mocht mijn voorkeur uitspreken. Dat was in de Libanon periode en dat leek me wel wat. (Joost mag weten waarom) In ieder geval, een week voordat ik op moest komen kreeg ik bericht dat er geen plaats meer was bij mijn onderdeel. En ik hoefde ook nergens anders naar toe ??!! Dat heb ik altijd heel vreemd gevonden. Dus terwijl anderen hun dagen verprutsten in de kazerne op kosten van de staat verdiende ik al belastingcentjes voor de staat.

LaBou
LaBou 22 aug. 2018 - 18:34

@Peterr: wie zich "liet" afkeuren deed dat op basis van s5. Dat heeft niets met fysiek te makenmaar met psychisch, dus ja,je kon wel gewoon werken.

Peterrr3
Peterrr322 aug. 2018 - 22:16

@Zapata, ik denk dat veel van die anderen graag met je hadden willen ruilen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 21:24

"In Nederland was de dienstplichtigenvakbond VVDM – uniek in de wereld – in de praktijk ook een opleiding voor activisten." Zeker weten en nou denk je zeker dat ik het vak verleerd ben? Moet je opletten hoe gauw je er achter komt dat dat niet zo is.

Max Eisenmann
Max Eisenmann21 aug. 2018 - 20:57

De pensioenleeftijd door Bismarck eind 19e eeuw ingevoerd was 70 jaar maar werd al snel naar de in Europa internationaal geaccepteede leeftijd van 65 verlaagd. Inmiddels is die vanwege de gemiddeld hogere leeftijd aan het einde van het leven in Nederland tot 67 verhoogd en zal 68 worden. De pensioenleeftijd in vooral zuidelijker Europese landen, dezelfde die ook op andere manieren de eigen broek niet of tenauwenood op kunnen houden incluis, is lager en een mogelijke en zeker nodige verhoging laat op zich wachten. Het is dan ook zeker niet nodig in ons land, als serieus mogelijk straks geplunderde vetpot voor genoemde landen, verdere verplichtingen op te leggen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 aug. 2018 - 9:10

De Grieken werken gemiddeld meer uren dan de Nederlanders.

Stientje2
Stientje221 aug. 2018 - 20:51

Oh oh Fransico pas maar op. Voordat je het weet ben je zelf aan de beurt. Je haren beginnen al aardig te grijzen:)). Aardig stuk, en heb me er kostelijk mee vermaakt. Alleen al het feit dat er een aantal reageerders hier serieus op in zijn gegaan, was al vermakelijk. Ik wens je een hele fijne en goede oude dag toe. Zonder ditjes en datjes en vooral.........veel Geraniums. Of..............????

1 Reactie
OlavM
OlavM21 aug. 2018 - 23:18

@ Stientje: Er ligt wel degelijk een serieus verhaal onder over de maatschappelijke dienstplicht. Het eerste deel van het verhaal is dan ook gewoon feitelijk. Je hebt er gelijk in dat het vervolg over de dienstplicht van ouderen ironisch zal zijn bedoeld. Desondanks geeft dat ook aanleiding tot een serieuze discussie over ouderen.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer21 aug. 2018 - 20:11

Ach, er wordt natuurlijk altijd gekscherend gedaan over militaire discipline. Dat begrijp ik, zeker gezien de farce die dienstplicht in Nederland op een bepaald moment was. Maar vroeg afgezwaaide beroepsmilitairen in NL presteren veelal ruim bovengemiddeld (ook de niet bijster slimme, vroegere probleemjongens) in hun maatschappelijke carriere. Dat is niet voor niets...

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 21:27

Vroeg afgezwaaide beroepsmilitairen, tja, nou noem je ook net de categorie die blijkbaar niets beter kan dan gehoorzaam doen wat ze wordt opgedragen.

Peterrr3
Peterrr321 aug. 2018 - 21:33

Je haalt twee dingen door elkaar. Beroepsmilitairen (dus eigen keuze) en dienstplichtigen (niet eigen keuze). Dus appels met peren vergelijken.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer22 aug. 2018 - 8:14

Ik merk alweer dat jij geen enkele notie hebt van de realiteit van wat een militair leert @HM van der Meulen... Een ver bovengemiddeld percentage wordt namelijk (succesvol) ondernemer. @Peterrr, klopt, maar ik denk dat een goed opgezette dienstplicht iedereen veel kan bieden. Ook veel plezier en niet zoals vroeger je de hele dag vervelen.

Peterrr3
Peterrr322 aug. 2018 - 22:20

@Lood, zoals jij het aangeeft zou het ook moeten zijn. Toen Buma met dat onzinnige plan over herinvoering van de dienstplicht kwam reageerde iemand van defensie en hij merkte terecht op dat een beroepsmilitair opgeleid wordt voor oorlogstaken. Een militair wordt dus niet opgeleid om jongeren te begeleiden in hun maatschappelijke ontwikkeling. Dat is echt iets waar Buma en alle andere voorstanders niet bij stilgestaan hebben...

Zandx
Zandx21 aug. 2018 - 20:02

FvJ denkt dat die oudjes nog tijd hebben om na hun pensionering op hun 67-68 verplicht onbetaald werk te doen? Heel erg grappig, maar eigenlijk ook te triest voor woorden.. @TommyT eens dat babyboomers het gemiddeld makkelijk hebben gehad, maar dit is wel een beestenmiddel. Lijkt me dat jongeren en eigenlijk iedereen wel af en toe vrijwilligers werk kan doen. In de USA is dat vrij normaal naast een fulltime baan. Hier werken we het liefst 24-32 uur in de week en gaan we “leuke dingen doen”

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr321 aug. 2018 - 21:34

@zandx, sinds wanneer is 'leuke dingen doen' leeftijdsgebonden?

Thuiszitter
Thuiszitter22 aug. 2018 - 9:59

Zandx - leeft u om te werken of werkt u om te leven ( = leuke dingen doen ) ?

LaBou
LaBou 23 aug. 2018 - 10:36

Een rechtgeaarde grefo leeft om te werken. Daarnaast doet hij er alles aan om dat ook voor anderen te laten gelden.

OlavM
OlavM21 aug. 2018 - 19:30

Dienstplicht heeft altijd al grotendeels de functie gehad jonge mannen te “disciplineren”. Ja, officieel ging het vroeger om verdediging van het vaderland, zo nodig, of –na de oprichting van de NAVO- van de westerse landen tegen de “communistische dreiging”. Nederlandse militairen konden op deze manier ook worden ingezet bij oorlogvoering in het buitenland, b.v. in Indonesië en Korea. Maar in feite was de functie van disciplinering en in het systeem inpassen ook belangrijk. Jonge jongens moesten natuurlijk niet te kritisch gaan worden en zich vragen gaan stellen over het kapitalistische systeem onder de paraplu van de Amerikanen. Met dienstweigeraars had het systeem dan ook problemen. Als die goed hun principiële weigering om wapenen te hanteren onder woorden konden brengen, werd die gehonoreerd. “Vervangende dienstplicht” die daarvoor was bedacht was feitelijk maatschappelijke dienstplicht. In de jaren zestig gingen jonge mannen ook deze weigeren, en dat kon het systeem natuurlijk niet accepteren. Dat was te ondermijnend, en dus strafbaar. Hoe dan ook: dit soort types kon je natuurlijk beter niet onder je rekruten hebben. Het zou maar onrust teweeg kunnen brengen. En zo ontstond als reactie juist de VVDM: de vakbond die kritische, linkse jonge mannen juist wél militaire dienst wilde laten doen, zodat zij politiek werk onder de dienstplichtigen konden verrichten! --------------------------- Zelf was ik op mijn 18e jaar (nog) geen principiële weigeraar, al gaf ik bij de keuring wel al aan het eigenlijk geen nuttige zaak te vinden. En ik vond het zonde van de tijd, zei ik. Mij werd meegedeeld dat ze mij geschikt vonden als trukchauffeur. En ik werd goedgekeurd. Desondanks ben ik nooit effectief onder de wapenen geweest wegens…..broederdienst, die net toen ik aan de beurt kwam werd verruimd. Maar ik heb dus niets “gemist”. Vanaf mijn 20e jaar ben ik maatschappelijk en politiek actief geworden, en als activist kwam ik “in aanraking” met politie en justitie, dus men zal er niet rouwig om zijn geweest dat ik buiten de boot was gevallen. ---------------------------------------------------------- De rechtse roep om herinvoering van dienstplicht vind ik al met al geen goede zaak. Dat geldt zeker voor jongere generaties. Ik proef al de disciplinering. Natuurlijk moeten jongeren zich bewust worden van het belang van de samenleving in haar geheel, en de rol van de politiek en hun eigen keuzes daarin. Maar dat moet gewoon een taak in opvoeding en onderwijs zijn, die niet kan worden vervangen door een nogal willekeurige tijdelijke werkplicht. Zo’n dienstplicht voor ouderen vind ik ook geen goed idee. De motivering: een bijdrage leveren of iets “terug doen” voor de samenleving vind ik ronduit merkwaardig. Oudere mensen hebben sowieso al bijgedragen aan de samenleving, door studie en toepassing daarvan of arbeid (betaald of vrijwillig) met bijbehorende belastingafdrachten. Als het om sociale activiteiten gaat kunnen en moeten die niet op deze wijze worden afgedwongen. Veel mensen zijn sowieso al gemotiveerd om op vrijwillige basis activiteiten voor de samenleving te verrichten. Dat doen velen in de vorm van allerlei al dan niet politieke acties. Die zijn in principe gericht op het verbeteren en/of veranderen van de samenleving. Ouderen hebben lang niet altijd zo veel “geprofiteerd” van de samenleving. En alsof ieder die 65 jaar is geworden achter de geraniums zou gaan zitten. Veel ouderen gaan juist door met werk of andere activiteiten die ze vrijwillig altijd al hebben gedaan of juist willen gaan doen. Op vrijwillige basis dit soort dingen doen is prima, maar verplicht: nee. Denk ook aan ouderen die een zwaar leven achter de rug hebben en heel blij zijn als ze nog een tijdje van rust kunnen genieten. Moet ook kunnen. Een algemene situatie van ouderen bestaat niet, en we moeten niet doen alsof dat wel zo is.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 21:31

Het beste voorstel vond ik altijd nog dat van die sabotage-opleiding tegen vreemde indringers, te beginnen bij het eigen leger. In die 2 maanden dat ik in dienst was heb ik lui leren kennen die niet onder dat voertuig vandaan kwamen, want er was altijd wel IETS aan kapot.

Klaas Punt
Klaas Punt22 aug. 2018 - 9:47

Olav - een uitstekende reactie. Ik was al wat ouder dan 18, maar was inmiddels bekwaam in mijn beroep, toen ik opgeroepen werd. Toen 22 maanden gediend. Mijn oolitieke bewustwording is toen aangewakkerd door vele weekeinden wachtlopen met een stapel kranten en tijdschriften als ontspanning. Ik ben later nooit beter op de hoogte geweest van de politiek hoewel ik toch jarenlang NRC gelezen heb tot die tot de "dark side" overgingen. Het is natuurlijk van de zotte om mensen aan het einde van hun werkzame leven op dienstplicht te verrassen. Dan eerder voor jongere schoolverlaters, m/v , in de zorg. In plaats van een jaar zwerven naar Australie of Goa. O, ja, die 2 jaar dienst, geen pensioen. Hoewel ik hard gewerkt heb voor die tijd, ook geen pensioen en omstandigheden waar de huidige generatie best wel een TV-serie over kan maken. Hoe warm het was en hoe lang (vrij naar Hildebrand). Dank aan HM vdM. Nu weet ik eindelijk hoe er een wiel van ons Dafje af kon lopen.

Sammie3
Sammie321 aug. 2018 - 18:58

Hahaha, goede satire Francisco! Het aantal idiote ontwikkelingen in Europa lijkt inderdaad eindeloos, dus van Hongaars hek tot verbod op hoeren in Zweden. Het zijn niet de tijden van de progressieven. En vreemd genoeg voegen ze zich vaak ook naar het frame van de vijand. Dus gemeier over wat dividendbelasting (nog geen procent van de begroting), in plaats van first things first politiek. Dan denk je momenteel niet aan minder kapitaal maar rmeer kapitaal gezien het feit dat markten als Afrika al jaren wel groeien en Europa niet. Dan denk je aan het rommelige Europa verbouwen tot normale democratie, in plaats van gezeur over superstaten. Dan loop je ook niet op Blok te zeuren, maar prijs je het feit dat Europa juist één vrije multiculturele samenleving is waar ieder individu beschikt over een rugtas vol burgerrechten. Waar zijn al die Obama's gebleven die dit soort dingen voortdurend riepen?

Klaas Punt
Klaas Punt21 aug. 2018 - 18:29

Ja, joh, dienstplicht voor ouderen. Een lumineus plan. Maar ik wil wel graag dichter bij huis, Vlissingen is mij echt te ver. Ik zie de oproep wel komen hoor maar helaas is er van mijn oude spullen niets meer over, mijn dekens en lange onderbroeken zijn weg.

[verwijderd]
[verwijderd]21 aug. 2018 - 18:15

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
Wim6
Wim621 aug. 2018 - 19:22

Wat een zure reactie. En wat een jaloezie. Ik ben inmiddels 62, en moet nog gewoon elke dag werken. En dat doe ik al vanaf mijn 16e. En in het begin 48 uur per week. Elke studie heb ik zelf betaald, en ik heb ook aan de studie meebetaald van al die studenten die, zo zult u er vast over denken, zich van het ene naar het andere zuipfeest slepen. Daarnaast heb ik aan elke vut, pre-pensioen meebetaald. En heb ik in de jaren 80 en 90 salaris ingeleverd om opleidingen van collega’s mee te betalen. Moest volgens de vakbond. En als ik straks 57 ben heb ik 51 jaar gewerkt, zonder noemenswaardige uitval. En u durft te beweren dat ik de “wind” heb gehad? Door mensen als u worden groepen tegen elkaar opgezet. En dat is nou net waar de VVD groot van wordt. Ga u schamen!

OlavM
OlavM21 aug. 2018 - 19:40

@ Tommy T: Leuk geschreven, maar nogal generaliserend, vind je zelf ook niet? Alsof het "baby boomers" te verwijten zou zijn dat ze in het direct na-oorlogse tijdvak zijn geboren! Zouden jongere generaties van nu zich anders hebben gedragen als zij zelf tot de "baby boomers" zouden hebben behoord? Ik denk het niet. Verder ga je heel grof te werk dopr iedereen over een kam te scheren. Je vergeet dat veel leden van de door jou zo verguisde generatie zich enorm hebben ingezet voor allerlei idealistische en politieke doelen, en dat voor het grootste deel niet betaald. Daaraam mogen velen van jongere generaties zich ook spiegelen. Voor het overige verwijs ik naar mijn algemene commentaar dat waarschijnlijk hierboven verschijnt.

Zapata
Zapata21 aug. 2018 - 19:41

Juist Wim, Ik ben 58 en ben begonnen toen ik 15 was met werken. Ja ja er was nog wel leerplicht maar daar lette niemand op. Ze waren allang blij dat ze van me af waren. Lekker de donkere jaren 80 ingerold met de no nonsense lubberiaanse praktijken en ieder verdomd baantje aangepakt. Ik kon er nauwelijks voor wonen. Zelf daarna mijn studies opgepakt en zelf betaald en uiteindelijk goed terechtgekomen na mijn veertigste. Maar goed, volgens Koolmees en consorten kan ik gemakkelijk door tot 68, immers zij gaan er vanuit dat iedereen een jaar of acht in de college bankjes kon hangen op kosten van de staat. Dan mag ik na 53 jaar werken ook nog eens dienstplicht vervullen? Toe maar jongens het kan niet op.

Observer1948
Observer194821 aug. 2018 - 21:21

Ik heb erg veel respect voor jongeren die zonder mopperen 2 of 3 jaarcontracten accepteren en als er even geen werk is een eigen bedrijfje opzetten, terwijl ze weten dat er voor hen weinig of geen pensioen zal zijn en ze minstens tot hun 75e moeten doorwerken.

Uitgekleed
Uitgekleed21 aug. 2018 - 22:49

Wat de jonge generatie nalaat is zich weerbaar opstellen tegen de afbraak van onze democratie. Ze laat zich op de mouw spelden dat we zo'n goede democratie hebben. Helaas de vakbonden zijn machteloos en de 1ste en 2de kamer zij machteloos tot stemvee verworden. Onze huidige minister president Rutte is niet bij machte de multi nationals te weerstaan. Door wie worden we heden ten dage geregeerd. Dat zijn de globalisten waarin een werkbare democratie niet past. Nee zij hebben allen gestudeerd maar missen de intelligentie om het gevaar te onderkennen en marcheren bereidwillig mee in het neoliberalisme. Wel laten ze toe dat jong en oud tegen elkaar wordt uitgespeeld.

LaBou
LaBou 22 aug. 2018 - 5:16

Jammer, Tommy T. Meestal schrijf je genuanceerder. Zo zie je maar. Iedereen heeft momenten dat hij generaliseerd en anderen zonder reden en aanleiding beschuldigd van van alles en nog wat. Volgende keer weer beter.

Uitgekleed
Uitgekleed22 aug. 2018 - 10:12

"maar wel dat ze niets can dat ‘geluk’ willen delen met latere generaties door bijvoorbeeld korting op hun pensioen te accepteren." Korting op pensioen is heel goed en verantwoord als het tot doel heeft een houdbare economie te creëren. Dan zal de rekenrente ook niet meer dan 2% moeten blijven voor de komende decennia. Maar de pensioen beheerders smeken om hoge rentestanden dan hoeven ze niet te korten. Die fondsen behoren bij het beleggersgilde wat al jaar en dag zonder arbeid in weelde leeft. Om dit gilde te stoppen met op kosten van de reële economie hun zakken te vullen, moet de rente max. 2% blijven dan groeien we langzaam naar een houdbare economie, voor iedereen een zegen. Dus korten op de pensioenen alleen als de rente niet meer wordt dan 2% of minder. Dit voorkomt de inflatie waardoor te leven is met zelfs een gekort pensioen. Zo niet dan is pensioenkorting vergelijkbaar met stelen van de armen ten behoeve van de rijken.

Observer1948
Observer194822 aug. 2018 - 11:54

De volgende uitspraak over babyboomers vond ik wel aardig: "De babyboomers, die de wereld hebben leeggevreten, hun kinderen en kleinkinderen hebben opgezadeld met hun problemen en in veel te grote huizen wonen"

Observer1948
Observer194822 aug. 2018 - 12:00

Het jaar 1948 in mijn nick is het stichtingsjaar van de staat Israel. Ik ben zelf in 1957 geboren en werk nog steeds met veel plezier. Mijn pensioendatum lijkt op een wijkende horizon.

OlavM
OlavM23 aug. 2018 - 22:46

@ Tommy T: Volgens mij wordt al lang gekort op pensioenen. Verder had ik zeker niet de PvdA op het oog. Die heb ik nooit vertrouwd. Mijn punt is: jij scheert te veel heel verschillende mensen over één kam.

Alfons de B
Alfons de B21 aug. 2018 - 17:00

"Logischer is het dan ook dat je pas aan het eind van je leven wat terugdoet voor de samenleving waar je zo van genoten hebt. Een maatschappelijke dienstplicht voor ouderen. Hoe ouder je bent hoe meer je immers van de samenleving geprofiteerd hebt. Een maatschappelijke dienstplicht voor ouderen." Scribent FvJ 'vergeet' dat de netto-betalers aan het NL-systeem -de werkenden/netto belastingbetalers buiten de (semi)publieke sector- het hele sociale systeem in stand houden. Om deze te schofferen met 'profiteren van de maatschappij' terwijl zij deze juist in stand hebben gehouden ondanks de vele netto-ontvangers (waaronder scribent zelf) getuigt van -eufemistisch gezegd- weinig inzicht in financiele structuren. "Ook daarom is het tijd voor de partij 25MIN, die opkomt voor jongeren. Misschien een idee voor de komende dienstplichtigen om die op te richten." Francisco, voeg daad bij woord en richt die partij op! Sneeuwklokjes galore! En voor de 25MIN-ers, dit betekent: klaag iedereen aan (t/m de zoveelste generatie terug), want na ons: de zondvloed..

Haya Payab
Haya Payab21 aug. 2018 - 16:40

"Die kan na z'n pensioen best een paar jaar iets terugdoen voor de gemeenschap." Wat een onzin, ze hebben al een leven lang belasting betaald, op die manier hebben ze al veel mogelijk gemaakt.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 aug. 2018 - 16:20

Zie je het voor je. Met de hete zomers die er aan staan te komen - 40 graden- lopen de ouderen met karretjes water om de jongeren (languit) in het park te bedienen.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr321 aug. 2018 - 21:41

Die jongeren worden toch ook oud en zullen dat later dan precies hetzelfde moeten doen. Ik zie het probleem niet zo...

ton14024
ton1402421 aug. 2018 - 16:11

.. en minima (aow-ers) zijn vrijgesteld.

Ozon
Ozon21 aug. 2018 - 16:01

De oudere mannen in mijn omgeving vonden allen hun diensttijd een leuke en nuttige tijd. Nuttig vooral vanwege de interactie met andere jongeren die ze normaal niet tegen kwamen: uit een ander milieu, waar ze nu wel mee moesten samenleven, samenwerken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2018 - 21:03

Dat laatste is zeker waar.