Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voedselverspilling is onaanvaardbaar: beleidsmakers, doe er wat aan

  •  
12-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1158 keer bekeken
  •  
voedselverspilling

In 2009 formuleerde de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Gerda Verburg, het doel om 20 procent minder voedsel te verspillen in 2015. Dit streven faalde grandioos: in 2015 was de verspilling nog exact hetzelfde als zes jaar daarvoor. Hoewel dit doel niet werd behaald, zijn er sindsdien diverse initiatieven opgezet om voedselverspilling tegen te gaan. Met de ambitie van de Nederlandse overheid om voedselverspilling tegen 2030 met 50% te reduceren werden er in 2022 al significante stappen gezet; de hoeveelheid voedselverspilling thuis was met 23% afgenomen ten opzichte van 2015. Desondanks verspilt Nederland jaarlijks nog steeds miljoenen tonnen aan voedsel, wat aantoont dat er nog veel werk aan de winkel is om het doel voor 2030 te behalen.

Tegelijkertijd wordt anno 2024 nog steeds een kwart van al het eten verspild. Wereldwijd is dat zelfs 40%. Voedselverspilling kost geld. Veel geld. Het is bovendien één van de belangrijkste drijvers van klimaatverandering. En alsof dat nog niet genoeg reden is om voedselverspilling onacceptabel te vinden, staat daar het pijnlijke contrast tegenover dat wereldwijd meer dan een miljard mensen honger lijden.

Niet voor niets pleitte Piet Adema, onze voormalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, afgelopen jaar voor ‘een tandje erbij’ om voedselverspilling in de hele keten (van boer tot bord) te verminderen. Ja, mensen gooien thuis al een stuk minder weg, maar er valt nog steeds veel winst te behalen. Ook bij boeren, restaurants, bedrijven en retailers.

Voedselverspilling laat de Nederlandse consumenten ook niet onberoerd. Volgens onderzoek maken 6 op de 10 Nederlanders zich veel zorgen over voedselverspilling. En bijna driekwart is ervan overtuigd dat de overheid meer maatregelen moet nemen om voedselverspilling te verminderen.

De pogingen van de afgelopen decennia tonen aan dat ambities alleen niet voldoende zijn. Om echt verschil te maken, moeten effectieve maatregelen wettelijk worden vastgelegd, te beginnen met de verplichte rapportage van voedselverspilling door bedrijven. ‘Meten is weten’: met uitgebreide, transparante gegevens kunnen we beter in kaart brengen waar en waarom verspilling plaatsvindt, van boer tot bord. Daarnaast is het cruciaal om ambitieuze reductiedoelstellingen te formuleren, zoals de 50% vermindering tegen 2030 in lijn met de VN-doelstellingen, en deze in elke fase van de voedselketen te handhaven. Een voedselverspillingshiërarchie, met preventie als prioriteit, kan als verplicht kader dienen om bedrijven te stimuleren overschotten te voorkomen en efficiënter met voedsel om te gaan. De maatregelen moeten verplicht zijn, uitvoerbaar en gericht op concrete resultaten.

Dat wetgeving werkt is al zichtbaar in landen als Frankrijk en Italië. Dus nieuwe beleidsmakers van Nederland, bouw voort op de ervaringen uit het verleden en grijp de Verspillingsvrije Week aan om extra aandacht te besteden aan voedselverspilling. Jullie zijn het onze planeet, de volgende generatie en de ruim 1 miljard mensen die dagelijks met honger te maken hebben verschuldigd.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Anna R. Chist
Anna R. Chist
12 sep. 2024 - 15:44
Zou ontzettend helpen supermarkten hun voedsel verplicht te laten afprijzen op 50%, zeker op vers. Vooral de Jumbo moet zich schamen. Daarbij zou het verboden moeten worden om goed voedsel te vernietigen. Maar goed de grote bedrijven zijn hier de baas dus het zal niet gebeuren.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-212 sep. 2024 - 18:18
Kom nooit bij de jumbo. Ik verblijf of in in nederland op 50 meter van een AH XL of in duitsland op 200 meter van een winkelcentrum met o.a. de rewe. Dus eigenlijk wel geïnteresseerd wat de Jumbo zo anders maakt dat vooral zij zich moeten schamen. "Daarbij zou het verboden moeten worden om goed voedsel te vernietigen. " Door twee van de prijs van één of vergelijkbare acties laten ze de vernietiging door de consument uitvoeren. Want dat is hoe het werkt. Als er niet meer gestunt mag worden met voedsel door de supermarkten en op doordraaien een prijs staat zal er preciezer moeten worden ingekocht. Vaste prijzen 50% lager is een goed idee. Incidenteel lager is om allerlei redenen niet slim.
Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
12 sep. 2024 - 14:50
Welke definitie van voedselverspilling wordt hier gehanteerd? Valt het niet effectief bestrijden van ziekten en plagen in de (biologische) landbouw daar ook onder? En is het ook niet nodig om aan te geven welke mate van verspilling geaccepteerd moet worden en je eigenlijk geen verspilling kunt noemen?
1 Reactie
LaBou
LaBou 12 sep. 2024 - 16:28
Blablabla. In plaats van suggestieve "vragen" kun je mksschien beter ingaan op de inhoud.
Joop1961
Joop1961
12 sep. 2024 - 14:48
Of gewoon n keuze menu samen stellen waar je van kunt inschatten dat er minder weggegooid hoeft te worden.
KM2
KM2
12 sep. 2024 - 12:24
Verplichte rapportage gaat niet werken. In ieder geval niet voor de horeca. In het restaurant waar ik in de keuken werk (als sous-chef), werkt met het horeco systeem. In dat systeem zit ook een tool voor afval & breuk. Dit systeem werkt deels en wij gebruiken het uitsluiten voor bederft en ongeval van de producten die nog niet verwerkt zijn in gerechten of componenten die al bewerkt zijn maar niet meer verwerkbaar door bederf. Deze tool geeft inzicht in de afvalstromen en de kosten daarvan. Het is een redelijk tijdrovend proces om in het systeem alles te registreren, een beeldscherm in de keuken. Voordat je alles ingevuld hebt ben je 2 minuten verder en dus passen wij het uitsluitend toe op volledige verpakkingen en complete bakken met mise en place. Minder dan 1 portie is simpelweg teveel werk en teveel tijd. Daarnaast zijn we, verplicht volgens de haccp, producten weg te gooien die na de productie ouder zijn dan 2 dagen. Dat betekend dat wij verplicht zijn, om maar een voorbeeld te geven, zuurkool weg te gooien die ouder is dan 2 dagen, complete onzin want zuurkool kan wel 5 dagen (zelfs wel meer) goed blijven (mits bewaard in schone bak/verpakking en met schone handen of bestek uit verpakking gehaald). Het bedrijf hanteert een a-la-carte kaart, ofwel: mensen kunnen zelf kiezen. Onze kaart heeft 12 hoofdgerechten en is gericht op rundvlees, natuurlijk staat er vis en veganistisch op de kaart. Het vis en vegetarisch wordt nauwelijks gekozen en gaat dus vaak de bak in.
5 Reacties
KM2
KM212 sep. 2024 - 12:36
Vooral de vis, heilbot, is moeilijk in te schatten, soms verkoop je 10 op een avond, dan weer een week helemaal niet. Je wil het wel in je menukaart hebben voor de personen die een voorkeur hebben voor vis of vegetarisch/veganistisch. Wij hebben er voor gekozen om de gerechten op te maken met een simpel doch smakelijk groentegarnituur. Als men er een ander bijgerecht bij wil is dat mogelijk, tegen extra betaling. Diverse salades, verschillende groente en aardappelbereidingen... alles zelf gemaakt, tot de mayo aan toe die bij de huisgemaakte friet komt. Ondanks dat men extra betaald voor de bij-garnituren zit aan het einde van de avond de afvalbak bij de afwas vol met groente, salade en saus. Het is onmogelijk om dit te registreren voor de afwas. Dat zou betekenen dat er een extra afwasser bij moet (in de keuken trouwens ook 1 persoon erbij) om alles te kunnen registreren. Dat zou voor mijn werkgever onbetaalbaar worden, de prijzen zouden te hoog oplopen om nog aantrekkelijk te zijn voor de consument. Onze grondstoffen zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit en dus duur op inkoop. Aandacht en zorg voor je product staat daarom hoog in het vaandel, het is in ons eigen belang om de prullenbak te vullen met verpakking en dus niet voeding. Ons vlees dry-agen wij zelf in de rijpkast, de korst die we afsnijden van het gedroogde vlees verwerken wij in de jus-de-veau, in deze jus gaat ook ander rest-materiaal zoals wortel-schillen, restjes verse kruiden, (kalfs) botten, etc etc...
weereenmening
weereenmening12 sep. 2024 - 13:13
@KM2 Leerzame info. Dank je.
Radio-Head
Radio-Head12 sep. 2024 - 14:36
Beste KM Diegene die oproepen tot meten is weten, verplichting en controle, kom je werkelijk ondertussen tot in de kleinste haarvaten van zo,n beetje elk domein tegen, en natuurlijk lees je ook vaak de woorden beschermen en slim in hun voorstelling van zaken, want hey wie kan daar nu tegen zijn. Het is een ziek makend fenomeen, mogelijk gemaakt door het eerder al verkleuteren van een samenleving. Maar goed, succes met uw werkzaamheden, en hopelijk blijven de hopeloze verweesden hongerig op zoek naar macht en controle, out of your kitchen. In de Wereld waar ik in verkeer (Het ruime sop) zijn ze helaas veel te machtig geworden, voor hun waait de wind niet, het water staat stil, en het onmetelijke Universum is in hun hersenpan verkleint tot een GPS signaal, wat een triestesse. Een ander ziekmakend voorbeeld in De Groene over het opgelegde meetgedrag in de Geestelijk Gezondheidszorg. https://www.groene.nl/artikel/ik-ga-niet-mijn-ziel-omkeren-als-dat-niet-in-de-spreekkamer-blijft?
Joop1961
Joop196112 sep. 2024 - 14:46
Dan wordt t tijd dat ivm weggooien daar n doelgroep gevonden voor moet worden ( leger des Heils bijvoorbeeld) , tenminste er moet n regel of beter convenant om het n bestemming te geven anders dan de kliko .
KM2
KM212 sep. 2024 - 16:23
@weereenmening Alsjeblieft @Radio-Head Collega van mijn broer. Ik ken de verhalen. Compleet losgeslagen van de werkelijkheid. Als er iets gebeurd moet er "beleid" gemaakt worden zodat men hun eigen werkzaamheden kan verantwoorden. @Joop1961 Dat zou mooi zijn, maar is niet haalbaar. Toen ik als leerling begon in de horeca hadden we in de afwas blauwe tonnetjes staan voor al het rest-afval. Dit ging naar de varkensboer, is door wet en regelgeving niet mogelijk. Als wij er voor kiezen om een doelgroep te vinden die het alsnog kan consumeren zitten we wederom aan regelgeving betreffende voedselveiligheid... wat op tafel heeft gestaan mag niet meer gegeten worden ivm voedselveiligheid. Daarnaast zou het voor ons in de keuken betekenen dat we nog meer uren gaan draaien of er iemand bij aan moeten nemen voor het verpakken, coderen en evt terugkoelen van de producten. In het algemeen: Voedselveiligheid is (terecht) een zeer belangrijk onderdeel van werken met voeding. Ondanks dat is het mijn mening dat we heel dom zijn wat betreft houdbaarheidsdatums, de kwaliteit en houdbaarheid beoordelen aan de hand van cijfertjes... Onze smaak is duizenden en duizenden jaren ontwikkeld voor het beoordelen van eetbaarheid. Is het bitter, dan is de kans groot dat het giftig is, is het zuur dan is het vaak ook verrot/bedorven. Zuur en bitter zijn daardoor de 2 minst gewaardeerde smaken, voornamelijk onder kinderen. Ik kan hierover een monoloog houden van 15.000 leestekens, ga ik niet doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor