Joop

Voedseltop: grotere rol arme landen bij hongerbestrijding

  •    •  
13-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_voedselcrisis_byPublik16_300.jpg
Trouw – De 192 lidstaten van de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome vinden dat ontwikkelingslanden meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen bij de hongerbestrijding. Dat staat in de verklaring die maandag op de Internationale Voedseltop wordt aangenomen. ‘In Ethiopië wonen nu ook rijke mensen. Dan mogen we hen ook aanspreken op hun verantwoording’, zei Agnes Van Ardenne, de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de FAO, vrijdag.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette13 nov. 2009 - 16:21

Goed dat Trouw het naar voren haalt. Hoe afschuwelijk om ondervoed te zijn..................

Scooter2
Scooter213 nov. 2009 - 16:21

En dit was besloten...na een grandioos diner. Heb meerdere foto,s gezien na zo,n topbespreking!! Dan ga ik me mar plaatsvervangend schamen.........

meijerlahn
meijerlahn13 nov. 2009 - 16:21

Ik ben verbijsterd over dit bericht. Het continent Afrika stikt van de grondstoffen. Het had economisch een rijk continent kunnen zijn. Nigeria heeft gigantisch veel olie. In sommige landen liggen de diamanten voor het oprapen. Hoe zit dat dan met die verantwoordelijkheid van de landen zelf. Zolang de corruptie daar zo welig kan tieren heb ik daar weinig hoop op. En heb ik het gevoel dat de westerse landen ook niet van plan zijn om daar wat aan te doen. Nee. als wij die olie maar krijgen. Voor de rest bekijkt iedereen het maar. Zolang de westerse wereld niet bereid is om serieus handel te drijven met bijvoorbeeld de Afrikaanse landen zal zo'n land zichzelf nooit kunnen bedruipen. Zolang de westerse wereld toelaat dat een man als Mugabe een heel land naar de kloten kan helpen zal het nooit beter worden. Als schoon drinkwater nog een gigantisch probleem is en nog groter gaat worden, zal het voor de derde wereld pappen en nathouden blijven en houden we de mensen zoet met een handje vol rijst. We zijn tot zoveel in staat. We gaan naar de maan om te kijken of daar ook water is. En ja hoor, negentig liter wel. Wat heeft deze onzin gekost? We geven al meer dan vijfig jaar aan ontwikkelingshulp en voedselhulp. De armoede en honger neemt alleen nog maar toe. Een deel van dit geld zou goed besteed zijn geweest om eens te onderzoeken of het mogelijk is om ontziltingsinstallaties te bouwen. ER lopen ook pijpleidingen voor de olie-export onder de grond over de hele wereld. Wat zou het prachtig zijn als we dit ook met schoon drinkwater zouden kunnen doen. Maar ja, dit zal wel een utopie zijn.

Nicci2
Nicci213 nov. 2009 - 16:21

Elly, Als ik jouw reactie lees, leg je geen enkele verantwoordelijkheid in de landen waar het niet goed mee gaat. Als in een land veel corruptie is, suggereer je dat het westen er iets aan moet doen. Wat dan? Voorzover ik weet heeft de westerse justitie daar geen jurisdictie. Hoezo staat het westen toe dat Mugabe aan de macht blijft? Wat moeten we doen? Een leger sturen; hem oppakken om vervolgens iemand die in de ogen van het westen wel oke is op de troon zetten? Persoonlijk ervaar ik het als een verademing dat de FAO ziet dat ontwikkelingslanden een eigen verantwoordelijkheid hebben.