© Empty shelves where packets of flour would normally be stocked are pictured below half-empty egg, and sugar stocks, inside a Waitrose supermarket store in north London on March 31, 2020, as l
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Na lezing van deze bijdrage vroeg ik mij af waar al deze wijsheid vandaan kwam. Was hier sprake van berichten uit een parallel universum. En toen bleek de primaire bron The Guardian te zijn. Ik heb een abonnement op de electronische versie van The Daily Telegraph. Dat is natuurlijk een heel rechtse krant. Daarom bezoek ik ook dagelijks de website van The Independent (in mijn ogen de meest woke Engelse krant, maar misschien is The Guardian nog woker). Bovendien heb ik een satellietschotel op het dak waardoor ik dagelijks kennisneem van de nieuwsuitzendingen van BBC, ITV, Sky en sinds kort GBNews (al was het maar omdat NPO, RTL en SBS mij hoofdzakelijk geleuter op het scherm brengen. Alleen al de dames Kwik, Kwek en Kwebbelien op NPO1 zijn een straf. Anyway. In mijn nieuwsbronnen zijn de in deze bijdrage opgesomde catastrofale ontwikkelingen niet aan de orde geweest. Maar ja. Als je mordicus tegen Brexit bent geweest en bent dan geeft natuurlijk elke strohalm de hoop dat je gelijk hab (hebt).
Soms schrik ik van de reacties hier als het om het VK gaat, leedvermaak en 'eigen schuld dikke bult' zijn hier veelal bon ton. 'The Albion' is grotendeels zelfvoorzienend als het om de voedselproductie gaat, dit geldt voor zowel de agrarische als de visserijsector. De bottleneck lijkt vooral logistiek van aard. Het VK kan natuurlijk nog steeds tijdelijk MOE-landers importeren als de nood aan de man is, maar dan wél onder eigen voorwaarden. Deze crisis biedt ook kansen en nieuwe mogelijkheden. Bv meer lokale voedselketens en werk voor een deel van de 1,7 miljoen! werkloze Britten tegen een fatsoenlijke beloning. Zou linksmensen toch juist moeten aanspreken, dunkt me.
Het VK is 60% zelfvoorzienend in haar voedselproductie. (volgens het Britse ministerie van voedsel). Dus nee, geen kans.
Het VK en tot mijn verrassing ook Duitsland zijn niet zelfvoorzienend op het terrein van voedsel. Nederlandse boeren en telers spelen daar goed op in. Veel van wat in het Westland wordt geteeld gaat rechtsreeks met de ferry naar Harwich en ligt de volgende dag bij Tesco en Sainsbury in de schappen. Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor veel andere landbouwproducten.
Hongarije, Roemenie, en Bulgarije in plaats van de VK was geen goede keuze.
De EU had destijds open moeten staan de terechte grieven van Cameron, dan waren de Britten gewoon binnenboord gebleven. 'Vrij verkeer van personen' werd heilig verklaard. Grappig is dat Frankrijk onlangs dezelfde discussie aan slingerde.
Cameron zei weinig en deed minder. Dat was gezwets voor de partijleden en wat binnenlandse politiek die hij niet beheerste.
Do not panic. Het is geen oorlog. Die tekorten in het VK aan wat dan ook kunnen gewoon door importen worden gedekt. Buitenlandse arbeidskrachten 'importeer' je uiteraard niet maar ze kunnen wel worden toegelaten.
Lege schappen? Dan dreigt er geen voedseltekort maar ís er voedseltekort. Of is schaarste het nieuwe normaal? Tijd voor een hulpbrug.
Minder transport van voedsel over de hele wereld zou hier op bijval moeten rekenen. Minder consumptie zou hier op bijval moeten rekenen. Hoger loon vanwege schaarste arbeid zou hier op bijval moeten rekenen. Minder fossiele brandstofgebruik zou hier op bijval moeten rekenen. Etc. Waarom dan toch zo’n somber bericht over de Brexit? Zijn toch allemaal verbeteringen.
@Sam V Je gaat ervan uit dat bij hogere kosten men vanzelf extra geld neerlegt om hetzelfde aanbod te voorzien. In het algemeen betekent hogere kosten dat veel zaken zullen verschralen, wat zeker geldt voor (algemene) voorzieningen. Als er een tekort is aan arbeid in de gezondheidszorg, zal dit vermoedelijk betekenen dat men minder gezondheidszorg zal aanbieden, vaak ten koste van de lagere klassen. Ook is de EU globaal op een steenworp-afstand van het VK. Als men meer moeite heeft om voedsel/spullen te importeren van de EU, heb je kans dat ze meer gaan importeren van lagelonenlanden buiten de EU, zoals in Afrika en Zuid-Amerika. Ik weet niet of dat zozeer winst oplevert qua fossiele uitstoot. Hoewel bij stijging van welvaart in een land rijkeren typisch meer erop vooruit gaan, is bij daling van welvaart in een land typisch de armeren die het meest ervan merken. Dus zo raar is het niet dat zo'n bericht toch wel als somber gezien kan worden.
@ Sam V Jij schrijft: Minder transport van voedsel over de hele wereld zou hier op bijval moeten rekenen. en: Waarom dan toch zo’n somber bericht over de Brexit? Zijn toch allemaal verbeteringen. Je vraagt veel van linkse mensen. Ik neem dat je daaraan deze vraag richt. Immers men moet afdalen naar jouw nogal simplistische rechtse gedachtegang. En dat kan niet zo maar. Zo simpel zit de wereld niet in elkaar. Ik doe toch een poging. Kijk: https://nos.nl/artikel/2386240-nederland-blijft-ondanks-afname-grootste-vleesexporteur-van-de-eu De vlees export vanuit Nederland is in 20 jaar met anderhalf keer gestegen. Nederland produceert voor de export. Dus er gaat al van alles verkeerd. Lokaal produceren van vlees zou ook moeten betekenen dier en milieuvriendelijk. Daar doen de Nederlandse boeren niet aan. Die produceren op industriële manier. Het kan dus zo zijn dat een Nederlandse kritische consument liever buitenlands voedsel heeft. Dus het vervoersprobleem is niet zo eenduidig. Minder consumptie is erg verstandig maar hoe wordt dat minder nu in het VK gerealiseerd? Zou het niet zo zijn dat de armste mensen minder krijgen? Ook ontstaat er geen hoger loon als er minder arbeidskrachten zijn. Dat is een enorme versimpeling van economische processen. Loonstijgingen ontstaan veel meer als gevolg van een groeiende economie dan door een tekort aan arbeidskrachten. Tenslotte is het maar de vraag of de Engelse problemen tot minder brandstof druk leiden. Johson ziet de hele wereld als het speelterrein van het VK. Dus de aardbeien die nu vanuit België naar het VK gaan kunnen binnenkort heel goed vanuit Pakistan geleverd worden. Daarom kiest men op een linkse site voor een sombere toon. Maar wat mij meer somber maakt is het simplisme ter rechterzijde. Linksom of rechtsom moeten mensen met elkaar tot een overeenstemming komen. Dat is wel lastig als van linkse mensen wordt geëist dat ze iedere keer in intellectuele zin zo diep door de knieën moeten. Het zou fijn zijn als je bijdragen er kwalitatief iets op vooruit zouden gaan.
Voor dit soort werk zijn Nederlanders ook al jaren niet (meer) te porren. Als het reservoir goedkope arbeiders opraakt worden de aarbeien of door robots geplukt of houden de telers ermee op.
De bio-industrie moet worden afgeschaft maar dat gaat nog wel even duren. Een kleine helft plofkip/martelvarken wordt kennelijk in Nederland geconsumeerd 60% is export.
@Sam V Arbeidsmigratie is lang niet altijd slecht voor een land. Zeker als het om hoogopgeleide expats gaat, die gaan voor werken voor techbedrijven. Maar ook voor Poolse vakmensen is er, gezien de tekorten in de bouw, genoeg emplooi. De landbouw kan ook al niet draaien zonder tijdelijke krachten uit Oost-Europa. Dat geldt voor het VK maar ook voor Nederland. Arbeidsimmigranten besteden een deel van hun inkomen in lokale winkels en er moet onderdak voor hen geregeld worden. Zo dragen ze bij aan de lokale economie. Het is de taak van de overheid om uitbuiting te voorkomen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.
Arbeidsmigratie leidt tot bevolkingstoename in het ontvangende land en (soms) ontvolking elders. Geen van beide zijn per definitie positief voor de samenleving.
Wat moet je er nog meer van zeggen. Om concurrerend te blijven op de globale vrije markt zal je een zo goedkoop mogelijke kostprijs moeten hanteren. Dan de concurrent die ook op prijs (niet hogere kwaliteit of service) duurder. Alles heeft zijn prijs. Het is een race to the bottom. Maar zolang de eindgebruiker voor de laagste prijs gaat zal je dit houden. Aan de ene kant heb je (arbeids)migranten nodig om die lage prijs te halen. Of je betaalt meer met dezelfde marge en hoopt dat de consument / eindgebruiker deze meerprijs wil betalen. Er is heel veel mogelijk. Zo goed als de hele westerse economische samenleving heeft te kampen met vergrijzing van de (arbeids)bevolking. Dan ontkomt je niet aan mensen van buiten de eigen grenzen. En dat zal de komende jaren voorlopig alleen maar erger worden. Ook Nederland zal meer zijn portie krijgen. Alleen kan je Nederland en UK niet 1 op 1 vergelijken. UK populatie: 68 miljoen; 4x Nederland met 17 miljoen. Een veel groter economisch afzet gebied. Bruto binnenlands product: 2827 miljard, NL 805 miljard; 3.5x groter. Met andere woorden; een (normaal gezien) betere onderhandelingspositie van de UK. Alleen het is een eiland, NL niet. In NL zou eerst moeten importeren, want veel meer tijd zou gaan innemen (Haven Rotterdam Amsterdam) Of er dan 14 miljoen containers per jaar door gaan en wat het extra liggeld zou gaan bedragen zullen we even buiten beschouwing laten. Je ben ook een doorvoerland naar Duitstalig gebied dat een groot aandeel heeft in de export. Duitsland moet dan weer importeren. Tijd, geld, bureaucratie. In Hamburg lachen ze dan wel met dan toegang tot de vrije markt / Unie. NL heeft veel meer aan export naar de rest van de EU landen dan de UK dat heeft of doet.
Wil je even concurrerend blijven hebt je goedkoper arbeid in UK zelf nodig of laten produceren in aan de andere kant van de wereld waar de arbeidskosten veel lager liggen. Dat heeft ook zijn uitdagingen. Voor de vestiging van bedrijven zijn zeer gunstige fiscale omstandigheden nodig. En de derving aan belastingen zal op de bekende plek vergoed moeten worden. Het is zoals met veel zaken die rechts omarmt: als de kosten (of verlies) eenmaal bekend is word het vaak al een iets ander verhaal en komen de gekste excuses en de bekende hypocrisie. Wat eigenlijk al heel lang zo is en nu dus meer zal worden is in feite een vorm van (gereguleerde) (arbeids)migratie. Wat je eigenlijk al hebt (of had in de jaren 60/70) maar dan meer. Je zal ook de mensen die nu niet mogen (juridisch) niet mogen werken of studeren de kans geven om deel te nemen aan de arbeidspool (migranten in de wachtkamer of hun kinderen). Het is een druppel. Maar het begin is er dan. Op een gegeven moment zijn de excuses op aan het rechtse blok en moet men gaan handelen. En niet alleen maar kijken naar de volgende verkiezingen. Het is vloeken in de rechtse kerk maar zeer waarschijnlijk gewoon nodig.
--- Dit bericht is verwijderd —
Flierefluiter Google eens waarom jouw “ buitenlanders” naar de VK willen dan vind je het vast niet meer onbegrijpelijk.
Situatie scheelt niet zoveel met Nederland. Ook hier schieten de prijzen van bv bouwmaterialen omhoog, levensmiddelen worden steeds duurder. Technici en horecapersoneel is niet te krijgen. Werknemers in de landbouw en slachthuizen zijn de slaven van de 21e eeuw. En daar moeten we niet blij mee zijn. De EU is goed voor internationale bedrijven maar de arbeider is er weinig mee opgeschoten.
De EU is nu inderdaad nog te veel EEG, die puur en alleen voor bedrijven was. Pas met de EU kwam er ook aandacht voor mensen in de EU.
rvb ja aandacht voor mensen , die werden lekker tegenelkaar uitgespeeld - 'bevalt je het niet , dan huur ik wel een pool' we zijn daar mooi in de aap gelogeerd de EU is nooit voor de mensen geweest maar altijd voor de bedrijven
Levensmiddelen worden inderdaad duurder. Maar ons inkomen wordt ook steeds hoger. Over de afgelopen jaren zijn de kosten van voedsel min of meer gelijkgebleven t.o.v. de consumentenprijzen-index. Ook heb ik nog geen lege schappen gezien. Dus nee, de situatie is totaal niet vergelijkbaar met het VK. Tenzij u cheddar eet en whiskey drinkt natuurlijk.
Voor risi e bisi gebruik ik bij voorkeur gerapte cheddar. Desnoods vervang ik de Ardbeg door iets anders, Ieren maken ook redelijke whiskey. De distillerij is allang in buitenlandse handen.
Als je een economie creëert die afhankelijkheid van Brussel predikt is het natuurlijk niet gek dat het zeer doet als je daarmee stopt. Als roker doet het ook 'zeer' als je stopt. Vraag is dan of het uiteindelijk niet beter voor je gezondheid is. In het geval van roken is dat wel duidelijk, hoewel dat vroeger onder de rooklobby ook niet zo duidelijk was. We zullen het zien. Pro-EU zal nog vele malen van dit soort verhalen schrijven. Iets objectiefs met alle pro's en contra's is welkom.
Overigens kan een poosje voedseltekort best een positieve uitwerking hebben op een ander nationaal probleem, overgewicht. Ik moet nog zien dat mensen dood gaan van de honger.
Waarschijnlijk niet, ongezond voedsel en snoep is schrikbarend goedkoop in vergelijking met verse groente en fruit.
O jee, en de Zwitsers zijn ook helemaal klaar met de EU (geen lid maar wel nauw verweven) Die zullen dan ook wel in een diepe poel van inktzwarte ellende storten. Uiteindelijk zal ieder land op deze wereld wat geen lid is van het paradijs EU ten ondergaan in een ongekende Apocalyps. Wee u afvalligen.
Ach Zapata. Helemaal niemand beweert dat er geen economisch leven mogelijk is buiten de EU. We zien alleen hoe pijnlijk het is om na tientallen jaren van economische verwevenheid en verbondenheid, al te vlot en al te lichtzinnig de banden door te snijden. Ontvlechten kan heus wel, maar het is blijkbaar niet gemakkelijk. En daarvoor waren de Brexit-schreeuwers ruimschoots gewaarschuwd. En niet alleen door politici, maar ook door mensen uit het eigen bedrijfsleven. We zien hier gewoon een schoolvoorbeeld van waartoe rechtse grote-bek-politiek kan leiden.
Zapata Dat is ook weer een manier van af doen onder het mom van sarcasme. De feiten zijn op dit moment zoals ze zijn. Wanneer landen voor het a kiezen, krijgen ze ook een stuk van de rest van het alfabet. Het lijkt me dat iedereen daaruit conclusies kan trekken, ook al zou het een belachelijke zijn.
Zapata, Zwitserland is niet zo bezig met de internationale politiek. Het biedt geen weerstand tegen China of Rusland en laat het werk aan de EU en/of de VS over. Hoe minder landen in de EU/NAVO zitten hoe zwakker de weerstand is en als elk land het voorbeeld van Zwitserland volgt dan verlies je een groot blok en dus een grote krachtenbundel.
@Lucaz. Ah we hebben grote blokken nodig om andere grote blokken een poepie te laten ruiken. We zullen die grote blokken wel eens laten zien wat concurrentie is, dat zal ze leren. Beste Lucaz, die koude oorlog retoriek hoorde ik al in 1965. Verzin nu eens wat anders.
Maar Zeeman, ook voor de Brexit ging het helemaal niet goed met vooral de werknemers in the UK. Die waren zo ongeveer weer in 1890 aangeland qua rechten. Niet dat het de EU ook maar een drol interesseerde, oh nee want dat was binnenlandse politiek. En nu gaan jammeren over die arme Britten? gimme a break.
Zwitserland voert gewoon het Bankgeheim weer in voor mensen uit de EU en de miljarden komen weer binnenwaaien.
@Zapata, Als na de dood van Alexander de Grote het oude Griekenland niet uiteenviel zou het waarschijnlijk niet door de Romeinen verslagen worden om maar een voorbeeld te noemen. In het algemeen maakt eendracht macht .. dat je dit probeert te falsifiëren laat je alleen je ontspoorde gezond verstand zien.
@Lucaz, welja, een ad hominem en een wel heel erg oud stukje geschiedenis om je gelijk te bewijzen en dan ga je direct maar weer oorlog en veroveren in. Wereldrijken komen en wereldrijken gaan. Uiteindelijk blijken die ook geen garantie geweest te zijn op voorspoed en vrede. Nogal kinderlijk om dat van een EU wel te verwachten. Ieder streven tot het verkrijgen van een groot blok als machtsfactor is uiteindelijk afgelopen met enorm veel leed en bloedvergieten wat miljoenen mensen trof. Ga wat meer zinvol met je tijd doen dan met grote blokken spelen.
Zowel Napoleon als Hitler wilden een Verenigd Europa. Maar alle gekheid op een stokje, samenwerken is nuttig en nodig, zowel in de NAVO als in de EU. Ondertussen moeten we Rusland onder controle houden en samen met de VS en de Aziatische bondgenoten voorkomen dat China de wereldhegemonie verwerft. We ontkomen er dus niet aan om aan blokvorming te doen.
"De Britten hebben een tekort aan vrijwel alles: van levensmiddelen en goederen, tot aan voldoende personeel om winkels, ziekenhuizen en horeca draaiende te houden. Experts waarschuwen voor een aankomend voedseltekort" Je zou bijna denken dat het VK een 3e wereld land aan het worden is - maar als je verder leest dan de aangehaalde bron: de Mail Online (rechts populistisch!), dan valt het allemaal best wel mee. Of gaan we op Joop nog meer aan rechts populistisch bijdragen? Het moet niet gekker worden hier...
Draai het om. Als rechts-populistisch al klaagt over de gevolgen van de brexit is de tijd rijp om dekens en voedselpakketten te gaan droppen. Of heeft post-brexit-rechts weer iets nieuws gevonden om over te mekkeren?
Het blijkt telkens maar dat het uiteenvallen van een eenheid (in dit geval van de EU) de landen voor problemen zorgt. Daarnaast is door minder binding en samenwerking de EU ook enigszins verzwakt. Kijk ook naar de resultaten van de onlangs plaatsgevonden G7- en NAVO-top: geen volle, gezamenlijke overtuiging van alle lidstaten tegenover China en Rusland. Intussen blijven China en Rusland naar de individuele EU-landen loeren en om zo de EU uit elkaar te kunnen spelen. De eigenbelang van de lidstaten is zo sterk dat ze gezamenlijke grotere belangen vergeten. Bij sommige lidstaten zijn Trump-achtigen aan de macht en ze doen hier een schepje bovenop.
Elke verandering zorgt (ook) voor problemen. Het is in zekere zin niet zo spannend hoe de zaken er na een half jaar voor staan: logisch dat hier en daar wat kanalen dicht blijken te zijn die eerder open waren. De vraag is hoe de vlag er over pakweg vijf jaar bij zal hangen als nieuwe (handels)overeenkomsten gesloten zijn en 'gastarbeiders' (excusez le mot) hun weg naar het VK weer gevonden hebben.
Dat er geen eensgezinde standpunten kunnen worden geformuleerd komt niet door "het uiteenvallen", maar juist door te enthousiaste uitbreiding met landen, die zeg maar ook wel toe zijn aan een "nieuwe bestuurscultuur". Helaas bewegen die zich wat dat betreft precies de verkeerde kant op. Eitje: Nou, ik denk toch dat het de bevolking ff geen ruk interesseert hoe de vlag er over 5 jaar bij hangt. Ik weet niet wat ze nog zelf verbouwen en produceren in het VK, maar het zal een verdomd eenzijdig dieet worden de komende tijd. En wacht maar tot de fish&chips niet meer te krijgen zijn - de vis die ze zelf vangen is uitsluitend voor de export, wat zij eten wordt geïmporteerd. In december werd er nog gehamsterd in de EU, maar die voorraad is zo op vermoed ik zo...
Terug naar de "Dig for Victory" campagne zou ik zeggen. https://www.youtube.com/watch?v=35NpLveVZDg
6! Maanden brexit en de voorspelde Apocalypse is uitgekomen ! 6 maanden brexit in corona tyd nog wel , zullen we het er nog eens over hebben over pakweg 6 jaar!
Oh maar het is dus hartstikke oké dat mensen ondertussen geen boodschappen kunnen doen de komende weken of langer. Tja, er is wel veel obesitas daar...Jamie Oliver zal ongetwijfeld enthousiast oproepen tot massale moestuinaanleg met gezonde groentes, want daar zijn de Britten echt dol op, helemaal niet verslaafd aan junkfood of zo. Dat schoolkantineproject van hem was ook al zo'n succes! Toch denk ik dat veel Britten best pissig zijn, dat "taking back control" betekent dat ze geen controle meer hebben over o.a. hun voedselvoorziening. Dat geeft nogal een knauw aan hun idee van Rule, Britannia! Maar hé, tenminste geen Polen en Roemenen meer om je aan te ergeren... Wat dat betreft: het wordt nog spannend op wie ze hun ongenoegen dan gaan botvieren!
1968 Ja, laten we dat doen: dáár heeft Engeland nu wat aan! Het zal mij worst wezen, wie blij is dat zijn/haar voorspelling is uitgekomen; de mensen in Engeland - in het begin wilde iets minder dan de helft dit niet en dat werd al maar meer! - hebben er niets aan.
@1968 Sowieso werden de positieve gevolgen per direct beloofd. Daarnaast: als het VK wat wil gaan doen aan de negatieve gevolgen ontkomen ze er niet aan om arbeidsmigratie weer toe te gaan staan. En laat het weren er van hét verkoopargument met betrekking tot de brexit was. Je kunt wel verwijzen naar over zes jaar, maar je steekt na 6 maanden je kop in het zand.
Hoeft uiteindelijk niet slecht te zijn. Dit is voornamelijk lobbywerk om meer goedkope arbeidsmigranten binnen te halen. Men zal de salarissen (en dus ook de prijzen) moeten verhogen om de eigen jeugd te motiveren dit werk te gaan doen. Bouw en levensmiddelen is toch wel een stuk belangrijker dan veel andere economische activiteiten. En zo kunnen de verschillen tussen arm en rijk misschien eindelijk een beetje gaan slinken, want die zijn in het VK heel erg groot!
@tempest ------------------------------ Zo zou het inderdaad kunnen gaan werken. De Brexit is niet voor iedereen een zegen, maar wel voor de arbeiders.
Dit dacht ik inderdaad dus ook. Naast het beter belonen kan er ook meer worden gedaan aan de werkomstandigheden. Het idee dat je goedkope arbeiders die weinig moeite hebben met zwaar werk maar gewoon moet kunnen importeren is ontzettend krom. We zien 't hier in Nederland ook in de agrarische sector. Daarnaast is het nog veel te vroeg om Brexit een succes of mislukking te noemen. Niemand dacht dat 't vanaf dag 1 perfect zou lopen. Uiteindelijk is het niet verkeerd dat de bureaucraten in Brussel eens wakker worden geschud. Het is namelijk maar zeer de vraag of het door hun gedroomde United States of Europe mogelijk is met onze huidige politieke systemen. Landen met 100en miljoenen inwoners werken nergens beter voor gewone mensen dan wat we nu hebben in Europa.
Tempé: Tuurlijk joh, want de Tory's zijn zo lekker sociaal, die gaan alle ellende natuurlijk helemaal niet bij de burger neerleggen, maar gaat het bedrijfsleven aansporen om eerlijker zaken te doen....*proest*. Ook gaan ze nu snel iets doen om de import van voedingsmiddelen vlot te trekken, want kinderen met lege maagjes dat kunnen ze niet aanzien, desnoods sparen ze het brood uit eigen mond....LMAOROTF En hun concurrentiepositie op de wereld wordt ook heus niet beïnvloed, mocht het bedrijfsleven op mirakelse wijze toch een sociaal hart ontwikkelen en de lonen flink verhogen, waardoor elke werkeloze Brit plots ook het licht ziet en de Dole vaarwel zegt om de handen uit de mouwen te steken...zo flexibel ook die Britten...als een loden deur!
@Karingin Ik heb nooit gezegd dat de Tory's sociaal zijn. Je kan echter het importeren van goedkope laagopgeleide arbeidsmigranten uit armere landen moeilijk sociaal noemen. De Tories zullen dus iets anders moeten gaan verzinnen om dit tekort aan mankracht op te lossen als ze zich aan hun "grenzen dicht" principe willen gaan houden. En als je dan toch de productie lokaal wilt houden is er op korte termijn weinig anders mogelijk dan hogere vergoedingen (dat is marktwerking). Op langere termijn zullen ze vast kijken naar verdere automatisering of het out-source-en van de productie (wat ze vast zullen presenteren als "groen en duurzaam" beleid) of korten op uitkeringen om mensen te motiveren/dwingen. Maar vergis je niet, dit is allemaal heel erg veel moeilijker om uit te voeren dan simpelweg goedkope mankracht van buitenaf naar binnen halen. Daarom hebben alle regeringen dat ook de afgelopen 50 jaar gedaan: links of rechts, maakte helemaal niets uit.
De voorspelde apocalyse die je wist dat komen zou. Het was een kwestie van tijd. Brexit-Boris die met Farage miljoenen onderbuikende Britten de hun gewenste EU-uittreding met droge ogen glashard inloog en hen koeien met gouden hoorns beloofde, het blijkt allemaal niet meer dan een stinkende rioolput. Droef voor de remainers.
Een stinkende rioolput voor de gewone man en een goudmijn voor de man met centen.
Vreselijk natuurlijk. Maar is waar de Brexiteers voor gegaan zijn. Ondanks de inspanningen van de Remainers. Kunnen de Nexit nitwits hier zien waar ze zelf eigenlijk voor staan. Stelletje eindeloze debielen.
De gebeurtenissen in de VK zijn een gevolg en niet de oorzaak van de problemen. Kijk naar de prijsstijgingen in de supermarkt, en de stijging benzine prijzen. De stijgingen van bouwmaterialen en de storingen bij de banken, nu weer Google app. Het systeem heeft de grenzen van het toelaatbare bereikt. Er moet met allerlei kunstgrepen de boel op de rails gehouden worden In het westen van de VS en Zuid Amerika is er een grote droogte met stijging hitte. Zo lang de gevolgen met maatregelen worden aangepakt en niet de oorzaak van een falend systeem, is dit het voorland van nog meer ellende. Dit zijn de voorbeelden van de gevolgen van een falend systeem. Je kunt de boodschappers beschuldigen en uitschelden, de andersdenkenden voor van alles en nog wat uitmaken. Blijft staan dat het systeem faalt en er een fundamentele verandering nodig is. Zet alle voorbeelden, en maatregelen op een rijtje en bezie of er iets wordt opgelost met die maatregelen. De oorzaak ligt er nog steeds. Zonder politiek spelletje van machtspolitici was er nooit een Brexit geweest, dan was er geen Toeslagschandaal geweest, dan was de gaswinning schade allang opgelost. Het ligt aan de mentaliteit en de machtswellust van de regeringspartijen. De Brexit was een alternatief en werd als perspectief geboden aan het volk, nu is er geen alternatief mogelijk voor het neoliberale systeem. Daarom moet Brexit falen, die "idioten" moeten voelen waar ze het lef vandaan halen om iets anders te willen dan het huidige repressieve systeem. Daarom is de formatie zo'n puinhoop, de regeringspartijen profiteren van de onwil om mogelijke sociale oplossingen een kans te bieden. De sponsoren hebben er bij het CDA zelfs €1.5 miljoen voor over om de minimum loon stijging te torpederen.
@gimli55 Wat is het probleem dan? Het is niet meer dan normaal dat voedselprijzen gelijke tred houden met de loonontwikkeling. Voedsel is nu eenmaal een arbeidsintensief product. Benzineprijzen zijn zo hoog omdat het onderliggend product schaars is. 1.5 jaar niet investeren (coronatijd) in olie en gasvelden levert een tekort op. Prijzen van bouwmaterialen zijn nu hoog, omdat fabrieken een jaar lang op een laag pitje hebben gedraaid en nu weer moeten opschalen. Bankstoringen zijn van alle tijden. De droogte in de VS en Zuid Amerika heeft niets met het VK te maken, maar met klimaatverandering. Het VK heeft tegen de EU gestemd omdat ze nooit voor de EU hebben gestemd. Er was wel een referendum 2 jaar nadat ze lid waren geworden. dat werd met 67% gewonnen, vooral omdat alle media (kranten) voor de EU waren. Ze moesten in 1973 wel lid worden omdat het VK financieel was ingestort na het uiteenvallen van het "empire". Het VK in 1960-70 was een van de armste landen van Europa en ze hadden een handelsmarkt nodig. Maar sinds het VK goed ging draaien en netto flink moest bijdragen en toen "Maastricht" (vorming EU) een bedreiging werd voor de soevereiniteit, is vrijwel heel het establishment van vooral Engeland tegen geweest. Toen ook nog Schengen werd ingevoerd en het VK daar niet aan meedeed, was eigenlijk het VK afgeschreven als toekomstig voortdurend lid. Het VK is nooit een goede match geweest. Net als Hongarije.