Joop

Voedselindustrie propt kinderen bewust vol met ongezond eten

  •  
01-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
369 keer bekeken
  •  
29282985057_f1fc82410b_k

© cc-foto: Marco Verch https://flic.kr/p/LBCXfH

De schappen van supermarkten met producten voor kinderen liggen vol met eten dat niet past in een gezond voedingspatroon. Dat constateert UNICEF na uitgebreid onderzoek.
De VN-organisatie die wereldwijd opkomt voor kinderen analyseerde in Nederland 2000 kinderproducten in verschillende supermarkten en keek of ze pasten binnen de richtlijnen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum. Ook de promotie van kinderproducten in folders, online en marketing op de verpakking werd onderzocht. UNICEF wil dat supermarkten zich bewuster gaan tonen voor wat ze kinderen aanmoedigen te consumeren.
In een verklaring stelt UNICEF:
"Voor het onderzoek zijn verschillende productcategorieën geanalyseerd. Op de toetjesafdeling is er geen enkel kinderproduct dat binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum valt. In sommige categorieën, zoals de kinderontbijtgranen, zijn de kinderproducten zelfs minder gezond dan de producten voor volwassenen. In de categorieën meeneemkoeken en een deel van de kinderdranken en het broodbeleg, vallen de producten per definitie niet in de Schijf van Vijf. De meeste producten bevatten teveel suikers, verzadigd vet, zout of te weinig vezels. Ook het babyschap kwam slecht naar voren. Ruim tweederde van de producten die in dit schap liggen, sluit niet aan bij de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon voor deze leeftijdscategorie. UNICEF wil dat supermarkten het babyschap anders gaan inrichten en alleen de verantwoorde producten laten staan."
UNICEF wil ook een einde aan het gebruik van kindermarketing – reclame met animatiefiguren en bijvoorbeeld termen als kids – voor producten die niet bijdragen aan de gezondheid van kinderen.
"Voor ouders is het moeilijk kinderen gezond te laten eten zolang de supermarkt zoveel ongezonde producten aanbiedt, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit. „Kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet, vet en zacht. Dingen die minder zoet zijn en vezels waar je op moet kauwen, moet je leren eten, zoals je ook moet leren aanvoelen wanneer je verzadigd bent. Fabrikanten weten wat kinderen lekker vinden. Daarom zitten in kinderproducten vaak weinig voedingsstoffen en vezels en veel calorieën. Al die toetjes en tussendoortjes ondermijnen de ontwikkeling van normale smaakbeleving en voedselinname.”"
cc-foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

inktvis75
inktvis752 sep. 2020 - 11:33

Hoe makkelijk blijkt het te zijn in het frame te trappen wat ons steeds wordt voorgehouden door liberalen: als consument heb je alle macht, want jij bepaald de markt... Zo lees ik toch veel commentaren hier. En daarbij gevoegd natuurlijk nog even eigen hobbies toevoegen zoals amandelmelk vs koemelk (nee amandelmelk is niet ongezond, en aan suikers (afhankelijk van merk): 2.4g op 100ml, volle melk 6,8g. Probleem is dat zelfs voor volwassenen het ongelofelijk moeilijk is om de keuzes te maken, veel misleiding op etiketten, geen enkele controle (zie onlangs weer uitgebreide noodkreet van consumentenbond) etc. Probeer maar eens een week lang je hoeveelheid suiker consumptie terug te brengen naar een kwart van normaal, en hoe ongelofelijk moeilijk dat is in de supermarkt. Informatie moeilijk te vinden, tig termen voor suikers, suikervervangers die ook niet per definitie goed zijn en ga zo maar door.

Ivan61
Ivan612 sep. 2020 - 7:48

Wij als consumenten kiezen er voor en ouders geven dat aan eigen kinderen. Jij kan Nee zeggen tegen verslavende suikers en misschien zelf een toetje voor eigen kind maken. Zolang wij voor gemak kiezen worden wij bediend.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 sep. 2020 - 17:10

'Zolang wij voor gemak kiezen worden wij bediend.' Je onderschat de kracht van marketing.

Ivan61
Ivan612 sep. 2020 - 20:16

Nee, ik laat mij niet verleiden door valsheid,

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 sep. 2020 - 15:35

'Nee, ik laat mij niet verleiden door valsheid,' Dat zegt iedereen. Onderzoeken tonen echter aan dat vrijwel iedereen zich in min of meerdere mate laat beïnvloeden door reclame. Bedrijven gaan echt geen miljarden besteden zonder dat ze er iets voor terug krijgen.

KM2
KM22 sep. 2020 - 4:12

De oplossing: https://www.youtube.com/watch?v=go_QOzc79Uc&t=45s

Rutger Groot
Rutger Groot1 sep. 2020 - 14:29

"Voedselindustrie propt kinderen bewust vol met ongezond eten" - nee hoor dat doen de kinderen zelf door het voedsel dat gekocht en bereid wordt door hun ouders. Even los van het feit dat het helemaal niet erg is om soms even te 'zondigen' mbt de schijf van 5 (ijsje eten, snoepen etc.) gaat het toch echt te ver om de verantwoordelijkheid met name bij de producenten en supermarkten te leggen "oor ouders is het moeilijk kinderen gezond te laten eten zolang de supermarkt zoveel ongezonde producten aanbiedt". Supermarkten bieden dit aan omdat ouders dit kopen.... Het hoort bij de opvoedkundige taak van ouders om verpakkingen te lezen...

Fredje3
Fredje31 sep. 2020 - 13:09

Het probleem is dat het niet gaat om koek snoep of ijs of iets dergelijks. Het gaat niet om ouders die niet opletten, het gaat om fabrikanten die rotzooi in het eten "verbergen" en valse gezondheidsclaims leggen bij hun producten. Amandelmelk met 10 amandelen per liter en veel suiker.... Amandel melk is dan ook veel beter dan koemelk -_-. Soep met suiker? Gehakt 0% suiker, maar als je soepballetjes koopt wat op gewoon gerold gehakt lijkt, zit er opeens 5% suiker in. TADA huup huup huup huup, Barbatruuk. Zelfs groente en fruit is geen groente en fruit meer. Snel laten groeien, weinig vitamines, veel winst. We hebben een enorm voedsel tekort, vooral in het westen. Vulling genoeg, maar we mogen dat echt geen voedsel noemen.

JasDon
JasDon1 sep. 2020 - 12:53

Net zoals religie is veel eten ook aangeleerd. Een ongezond kindertoetje moet overigens gewoon kunnen, zolang het dieet en beweegpatroon van een kind maar in balans is.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2020 - 12:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Gaz Typari
Gaz Typari1 sep. 2020 - 14:58

Tja, je doet er dan ook verstandig aan om met 1 persoon per huishouden naar de supermarkt te gaan.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg1 sep. 2020 - 12:37

Slechts een fractie van wat er in de supermarkt ligt, is voedsel. Het overgrote meerendeel amusement. En de voedselindustrie heeft het voor elkaar gekregen dat we ons daar nauwelijks nog bewust van zijn.

Ryan2
Ryan21 sep. 2020 - 12:14

Hallo! Het is misdadig wat de voedselindustrie doet! Waarom gebruiken ze veel zout, zoet en vet? Omdat het goedkoop is. En verslavend werkt. Het is te belachelijk voor woorden, maar de staat houdt de handen er van af. Laat zogenaamd de markt zijn gang gaan. Ondertussen is er wel degelijk een groot aantal lobbyisten bezig. Van zoetigheid tot sigaretten. De staat speelt hier een dubbele rol in. De behoeften worden bewust gecreëerd, en later komt er dan een tax op. Niet te veel cola drinken.. In België ook al suiker tax. Niet te vet eten.. In België ook al de vet tax. Kan je na gaan wat ze straks ook hier gaan invoeren. En dat in plaats van het stimuleren van gezond voedsel zoals fruit van eigen bodem. Nee, niet die zoete tropische zooi! Bramen en blauwe bessen kunnen hier prima gekweekt worden, maar zijn in de supermarkt belachelijk duur. Als je wat grond hebt, zet er dan fruitbomen en struiken op!

GHS
GHS1 sep. 2020 - 11:51

De ouders opvoeden en die moeten hun kinderen leren wat gezond is en wat niet gezond is. Ja, ik weet het. Jan./Marietje mag het wel eten en ik niet. En vooral op de scholen aandacht voor goede/nietgoede producten. (maar ook de ouders lusten graag een lekkere, zoete vla na het eten).

adriek
adriek1 sep. 2020 - 11:36

"„Kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet, vet en zacht..." Niet alleen kinderen, volwassenen hebben dat ook. Zoet, zout, vet verkoopt. De oplossing is simpel: laat alle voorverpakte en bereide pakjes en zakjes voor wat ze zijn, koop verse ingredienten een maak zelf je eten. Dan weet je wat er in zit (wie voegt er suiker toe aan vrijwel al zijn gerechten?) en wordt je bewust van wat je eet.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2020 - 11:21

Jong overgehaald, klant voor het leven. Precies de reden dat Heineken bier heel goedkoop aanbied aan studentenverenigingen.

Mostafa
Mostafa1 sep. 2020 - 11:05

Voedselindustrie, het weerstand en het strijd tegen corona...is de juiste discussie in deze corona tijd!!

korheiden2
korheiden21 sep. 2020 - 10:55

Gelukkig genieten de meeste kinderen in ons land van een uitstekende gezondheid, al neemt het aantal gevallen van overgewicht flink toe. Het zijn toch vooral de ouders die het eetpatroon van hun kinderen in de gaten moeten houden. Ook scholen hebben soms regels voor traktaties. Daarnaast is het een feit dat kinderen te weinig bewegen, de goeden niet te na gesproken. Iedere dag is het bij de vlak bij ons huis gelegen basisscholen (drie stuks) druk met ouders die hun kinderen met de auto afzetten. Meer dan vijfhonderd meter lopen naar school wordt doorgaans al te veel gevonden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 sep. 2020 - 10:22

Ik mis iets in het verhaal: Ouders en verantwoordelijkheden.

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg1 sep. 2020 - 12:40

Is het redelijk kinderen te laten lijden onder onverantwoordelijke ouders? Of vinden we als maatschappij dat we daar wat aan gaan doen?

Appel2
Appel22 sep. 2020 - 8:49

@Hanneke Aan die zich onverantwoordelijke gedragende ouders dan naar ik aanneem? Of wil je een maatschappij vol verboden omdat er zijn die zich onttrekken aan hun verantwoordelijkheden? Een algeheel alcoholverbod omdat er zijn die met alcohol achter het stuur kruipen of zelfs een verbod op auto's omdat er zijn die dronken achter stuur kruipen of zonder drank onverantwoord rijden? Een verbod op van alles en nog wat omdat er mensen zijn die er onverantwoord mee omgaan?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander1 sep. 2020 - 10:14

Junkies creëren, van af de geboorte. Zo werkt het systeem. Niets nieuws onder de zon.

Middenman
Middenman1 sep. 2020 - 10:04

Niet de voedingsindustrie maar de ouders proppen kinderen vol met ongezond eten. Iedere ouder kan intussen beoordelen of een product gezond is of niet, zo moeilijk is dat echt niet. Het hoort bij de opvoeding om kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met verleidingen die ongezond zijn of op een andere manier slecht zijn voor het kind.

Appel2
Appel21 sep. 2020 - 9:53

Als iemand als verantwoordelijken de kinderen dit soort ongezonde voedsel geeft zijn het de ouders en geen geval de op de vraag inspelende voedselindustrie. Meer waarschijnlijk zijn die ouders dan dus niet bestand tegen hun eisen stellende kinderen terwijl het ouders zijn die waar nodig eisen moeten stellen.

3 Reacties
Zandb
Zandb1 sep. 2020 - 12:58

Arne Voor het gemak ziet u maar even af van de nodige nuance. Dat redeneert natuurlijk wel zo prettig. De voedsel industrie is verantwoordelijk voor wat ze maakt en hoe ze reclame maakt. Daar staan de ouders volkomen buiten. Wanneer die voedselindustrie alles in het werk stelt om mensen te verleiden, dan is die industrie daar verantwoordelijk voor en niemand anders. Wanneer de voedselindustrie eerlijk en open is, dan is het aan de ouders wat ze er mee doen. Waarbij u er blijkbaar ook maar weer voor het gemak van uitgaat, dat alle ouders in staat zijn om de gevolgen van hun keuzes op lange termijn te overzien. Hoe vaak kan je iets eten of drinken, zonder nadelige gevolgen? Iets wat bv slecht is, is niet altijd slecht, bijvoorbeeld. Wanneer je een enkel sigaretje per jaar rookt of alleen op de eerste van de maand alcohol gebruikt of alleen met Sint Maarten snoep eet....... Ook is er een grote kans, dat kinderen die helaas wat minder verstandige ouders hebben, maar al te vaak de toon zetten. Of heeft u nog nooit van 'groepsdruk' gehoord. Kortom; zo simpel als u het doet voorkomen is het bij lange na niet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 sep. 2020 - 22:29

Spot on, zandb, spot on!

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 sep. 2020 - 17:21

'en geen geval de op de vraag inspelende voedselindustrie.' Tamelijk naïef te denken dat de wereld zo werkt, vraag kan je namelijk ook creëren. De tijd van markt-gedreven is bij veel bedrijven al lang vervangen door design-gedreven. Winkels liggen tegenwoordig vol met producten waar nooit ook maar één consument om heeft gevraagd. Producten die door creatieve geesten zijn verzonnen en waar vervolgens kunstmatig vraag voor is gecreëerd dmv slimme marketing.