Wie voor zijn eten afhankelijk is van de voedselbank, eet als snel ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het aanbod van de Voedselbank schiet tekort wat betreft groente, fruit, vis en vezels. Aan de andere kant krijgen de voedselbankklanten te veel verzadigd vet binnen.
Voor de inhoud van de pakketten is de Voedselbank volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De klanten zijn op hun beurt voor hun voeding vooral afhankelijk van wat er wekelijks in het voedselpakket zit.
Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen:
"Het is zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander. Daardoor hebben zij een hoger risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten."