Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Voedselbanken kampen met tekort aan producten

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voedselbankenkassa

© Beeld: Kassa

Supermarkten sporen klanten de laatste jaren met kortingsacties aan om producten te kopen die bijna over de datum zijn. Maar door deze aanpak van de voedselverspilling blijft er minder over voor de voedselbanken, waar deze restproducten ook terechtkomen. “We hebben tweederde producten minder dan voorheen”, vertelt Monique Bueving van de Voedselbank Groningen aan Kassa.
Ondertussen zijn er meer mensen aangewezen op de hulp van de voedselbanken. Vorig jaar klopten 151.000 mensen aan voor voedselpakketten, 8 procent meer dan een jaar eerder. Dit jaar zal dat alleen maar verder toenemen: door de coronacrisis rekenen de voedselbanken in heel Nederland op een stijging van 50 procent. “Nu supermarkten ons steeds minder kunnen geven, baart ons dat enorme zorgen”, aldus Bueving.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Juanita Laan
Juanita Laan5 okt. 2020 - 9:49

Misschien dat ze tijden de twee halen een betalen reclame. Bij de supermarkten weer verzamelpunt kunnen maken voor de voedselbank. Ik zou dan namelijk de tweede artikel graag afstaan voor de lokale voedselbank.

Bert de Vries
Bert de Vries4 okt. 2020 - 12:17

Bijna een half jaar geleden vroegen de voedselbanken het kabinet om een steun van €23 miljoen. Het kabinet weigerde. Van D66 en VVD kun je niets anders verwachten. Dat zijn partijen waarvoor het primaat van eigenbelang een dogma is. Maar van de ChristenUnie zou je mogen verwachten dat de opdracht tot naastenliefde wel tot iets anders zou leiden dan tot buigen omwille van de macht.

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 13:46

De Voedselbank is een particulier initiatief en onafhankelijk van de Staat. En dat willen de Voedselbanken graag zo houden. Dat jij zo graag in staatswinkels wil binnenstappen , mag, maar in Rusland waren er altijd lege schappen.en enorme rijen. De Staat moet zorgen voor het algemeen belang, Bert de Vries. De Staat der Nederlanden is er niet als de valet voor jou persoonlijk.

Bert de Vries
Bert de Vries4 okt. 2020 - 14:50

Bouman, je bent een wonder van intelligentie. Zou bijvoorbeeld de KLM geen particulier initiatief zijn? Of de HEMA? Of Tata Steel? Of VDL? Of DAF? Graag een reactie. Ik geniet er van.

NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 15:50

@Bouwman 4 oktober 2020 at 15:46 . De Staat der Nederlanden is er niet als de valet voor jou persoonlijk. De Staat heeft een zorgplicht t.a.v. haar onderdanen. Is wettelijk vastgelegd. De Staat heeft derhalve er dus voor te zorgen dat mensen niet naar de voedselbank moeten. Mocht er toch behoefte zijn aan de minimale voedselvoorziening voor degenen die niet anders kunnen, dan heeft de Staat der Nederlanden daar maar voor te zorgen. Heeft niets te maken met een valet.

Zapata
Zapata4 okt. 2020 - 16:20

Het is totale waanzin dat er voedselbanken zijn en dat zoveel mensen er van afhankelijk zijn. En al helemaal dat zoiets wordt overgelaten aan particuliere initiatieven. Natuurlijk vinden de christenen of de paganisten dat prima want daarmee kunnen ze hun wekelijkse aflaat kopen. Wel stemmen ze altijd mee met die clubjes die er voor gezorgd hebben dat er voedselbanken nodig zijn in Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2020 - 9:35

Er bestaat een Europese subsidie die je hier speciaal voor kunt aanvragen, Ik heb begrepen dat het kabinet daar geen gebruik van maakt. Voedselbanken bestaan duidelijk niet in Nederland!

Fredje3
Fredje34 okt. 2020 - 11:58

Ik woon in zo'n vreselijk naar rechts Christelijk dorp met allemaal achterlijke Christenen (even de woorden van velen hier) en ook wij hebben hier mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank en wat doen ze dan in dat vreselijke Christelijke dorp? De voedselbank heeft boodschappenlijstjes klaar staan bij de supers die we hebben en mensen kopen dan wat er op die lijstjes staan en leggen dit na de boodschappen in kratten die worden opgehaald door de voedselbank. De voedselbank heeft dan ook meer dan voldoende en voor de feestdagen worden ook veel pepernoten, snoepgoed en speelgoed ingeleverd voor kinderen. Vervloekt zijn die vreselijke Christelijke rechtse mensen.

7 Reacties
JoepJos
JoepJos4 okt. 2020 - 12:30

Het CBS heeft al enige tijd geleden aangetoond dat er op het platteland meer aan vrijwilligerswerk wordt gedaan dan in de steden. Ook zijn dit veel vaker mensen met een religieuze betrokkenheid.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 okt. 2020 - 13:14

Deed laatst boodschappen bij de Lidl in een zeer paaps, eveneens landelijk en vermoedelijk conservatief dorp. Hadden ze ook al zo'n actie.

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 13:51

Namens de vervloekte Christenen zeg ik u als paganist hartelijk dank. voor uw bijdrage. En de repeteerkop moet nu uit, het is zondag en dan klinkt er zang en klokkenspel. Morgen is het maandag, dan mag u helemaal los gaan. . Je houdt je toch wel aan de instructies, niet?

GoudenBergen
GoudenBergen4 okt. 2020 - 21:30

@Fredje Kerkmensen geven ruim 5x zoveel aan goede doelen als niet-kerkelijken: https://www.fondsenwerving.nl/verdieping/artikel/2020/04/15/Geven-in-Nederland-2020-nog-nooit-gaven-we-zo-veel-aan-goede-doelen download: volledige publicatie Geven in Nederland 2020 , pagina 41 Kerken doen veel aan vrijwilligerswerk en steunen duizenden projecten over de hele wereld met geld en mensen. Mensen die uitgezonden worden, worden vaak gesponsord door kerkleden.

Fredje3
Fredje35 okt. 2020 - 3:54

@Bouwman, gevoelige snaar geraakt? Mag er niets positiefs over Christenen gezegd worden?

TheBigLebowski
TheBigLebowski5 okt. 2020 - 10:47

Er zijn zoals JoepJos hier ook zegt zeker wel (vooral linkse) goede christelijke mensen. Veel CU stemmers zijn gewoon links. SGP is eng ja, brrrrr.

Fredje3
Fredje37 okt. 2020 - 5:12

@TheBigLebowski, Ik weet het. Anders denkenden zijn eng. Daar hebben we een woord voor. Bang voor het onbekende, dat heet xenofobie.

Kwant2
Kwant24 okt. 2020 - 11:58

Wat nou als we alle groenten in de supermarkten voor iedereen gratis zouden kunnen maken? Misschien ook wat olijfolie en zout.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 12:43

Daar zullen de tuinders blij mee zijn .

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 14:00

Prima idee, ik ben voor. En zout, inRusland krijg je dat altijd, met een stukje brood.Je zou het niet meteen denken, Kwant als je gefocussed bent op Wladimir Poetin, maar Russen zjin vergeleken met Nederlanders traditioneel gul en gastvrij.

adriek
adriek5 okt. 2020 - 12:48

@Thuiszitter: er staat niet dat de tuinders het ook gratis moeten aanleveren. Gratis groente zou (gemakkelijk) gefinancierd kunnen worden door de prijs van vlees en bereid voedsel te verhogen. Zo maak je gezond, zelfbereid, diervriendelijk eten goedkoop.

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 11:51

Vanmorgen zei ik via Joop dat Voedselbanken een bewijs zijn van de levende solidariteit. Ik steun daarom de Voedselbanken deswege. en verwelkokm de berichtgeving over Voedselbanken als een positief bericht. De Voedselbank is een nuttige aanvulling op bestaande sociale wetgeving. Er kan een gat zitten tussen wat die vermag en daarin voorziet de Voedselbank. Uiteraard na gedegen controle. Omdat er blijkbaar een storing optrad bij het aanbieden van positieve berichten, vermeld ik dat hier even nardrukkelijk: voedselbanken vullen het hiaat tussen droom en werkelijkheid naar beste kunnen met enorm veel vrijwilligers op. Dus opnieuw: Op hoop van zegen. (soms voele ik me net de vrouw van reder Bos)

5 Reacties
LaBou
LaBou 4 okt. 2020 - 12:59

Meneer bouwman, u is een eikel. Een ongelooflijke eikel. Maar eigenlijk was dat van u wel te verwachten.

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 14:10

Maar LaBou, waarom bent u toch altijd zo boos? Ik zeg enkele dat ik voedselbanken Nederland zo fijn en solidair vind. Heeft u iets tegen solidariteit soms?

MaxMax2
MaxMax24 okt. 2020 - 15:04

@Bouwman Omdat de argumenten op zijn natuurlijk.

NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 15:53

@LaBou 4 oktober 2020 at 14:59 Meneer bouwman, u is een eikel. Een ongelooflijke eikel. Maar eigenlijk was dat van u wel te verwachten. Dont feed trolls. Bouwman sabbert wie ein Entenarsch. Gewoon négeren

LaBou
LaBou 5 okt. 2020 - 11:22

@NA: hoe meer je ultrarechts negeert hoe meer ze hier de boventoon gaan voeren. Mensen als bouwman moeten gewoon van tijd tot tijd neergezet worden als wat ze werkelijk zijn. Bij dubbele max hoeft dat niet, die is prima in staat zichzelf voor lul te zetten. En voor bouwman geldt: het bestaan van voedselbanken laat zien hoe weinig hij en zijn soortgenoten met hun medemens ophebben, ondanks zijn vrome geprevel. In prachtige, nietszeggende volzinnen zegt bouwman: laat een ander maar in de stront zakken.

Aart van de aap
Aart van de aap4 okt. 2020 - 11:11

Grappig dat Nederland zo'n derde wereld land is geworden, dat het alleen nog maar kan bestaan, omdat de helft van de werkende bevolking naar de voedselbank moet gaan. Echt een gaaf land hé, Rutte. Ik vind Somalië ook een gaaf land

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 12:47

Alleen in Somalië zijn er geen voedselbanken voor de armen dat is het verschil . Overdrijven is ook een vak , de helft van de werkende moet naar de voedselbank, je bent niet goed man ..... 150.000 mensen bij de voedselbank dus er werken er maar 300.000 in Nederland ?

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 13:07

Wat een sjagrijn, het is druk bij de Voedselbank dat is waar, maar toch niet zo druk dat je moet gaan wanhopen aan de soldariteit.

Tampert
Tampert4 okt. 2020 - 13:50

Gelukkig hebben mannen en vrouwen in dat land gelijke rechten.Gaaf land toch?

Aart van de aap
Aart van de aap4 okt. 2020 - 14:24

Ik overdrijf een beetje, om mijn punt te maken. Het is beeldspraak. Een hyperbool. Een sarcasme. Ik vind alsnog 150 000 bij de voedselbank vrij bizar, als de Supermarkt eten in de schappen laat staan en/of weg gooit. De helft van het vlees, wordt weg gegooid, door supermarkten. En ze geven dit niet weg, want dan zou de prijs omlaag gaan Best bizar, toch ? Of mag ik dat niet bizar vinden ? Mag ik daar geen vraagtekens bij plaatsen ?

Visionair NL
Visionair NL4 okt. 2020 - 10:44

Voedselbanken zijn er, omdat sommige mensen niet voldoende geld hebben om te kunnen eten en daarom zelf geen eten kunnen kopen. Voor een deel komt dit door onvoorziene omstandigheden, zoals de overheid die de kinderopvangtoeslag terugvordert waardoor veel jonge gezinnen diep in de schulden worden gedrukt, voor een deel omdat mensen niet met geld om kunnen gaan. Als zodanig zijn voedselbanken een lapmiddel, een doekje voor het bloeden. Twintig jaar geleden waren voedselbanken niet nodig. Nu wel. Klaarblijkelijk zijn er tijdens paars en daarna ernstige beleidsfouten gemaakt, waardoor deze ernstige sociale ellende is ontstaan. https://voedselbankennederland.nl/wat-we-doen/historie-voedselbanken-nederland/

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 13:15

Ik zie anders ook heel veel mensen die geen kinderen te verzorgen hebben. En voor hen geldt solidariteit ook. En ook voor mensen die bedrogen werden door bureautjes die gratis geld beloven. Ik wil je best geloven, dat je visie hebt, maar je ziet desondanks niet scherp. Je ziet steeds enkel fouten maar nooit het fijne. Ga naar een van die beroemde winkelketens voor optisch maeriaal. Oog meting is er volledig gratis.

Visionair NL
Visionair NL4 okt. 2020 - 21:22

Ik gaf slechts een voorbeeld van onvoorziene omstandigheden, wat bleek uit het voegwoordje 'zoals'. Uiteraard zijn er zat andere voorbeelden. Jammer dat dit je arendsoog is ontgaan.

Petra Privacy
Petra Privacy4 okt. 2020 - 10:27

De Tweede Wereldoorlog heb ik zelf niet meegemaakt. Maar dat Nederland een land zou worden met zoveel voedselbanken, had ik nooit bedacht als kind. En, daar kunnen we echt wel vanaf! Door volgend jaar een sociaal en positief beleid te gaan kiezen. Daar zijn een aantal partijen voor beschikbaar, dus die keuze is er ook echt wel. Nu is armoede de reden waardoor mensen te weinig inkomen hebben om hun voedsel te betalen in een winkel. Tijdens mijn generatie is de armoede afschuwelijk toegenomen, er zijn mega veel mensen met schulden en we hebben een belachelijk aantal dakloze mensen erbij. Dus gaan we kamers met kansen realiseren voor al die mensen, voor een menswaardig bestaan. Toch gaan die mensen vaak zelf niet meer stemmen, maar wij zijn iedere dag beschikbaar voor jullie en daar gaan we ook na de verkiezingen samen mee verder. Zelf doe ik de dossiers sociale zaken in combinatie met natuur en milieu, zoals duurzaam wonen en leven. Wie dus een beleid wil met de menselijke maat als basis kan bij ons terecht. Dan gaan we weer investeren in mensen, middelen en mogelijkheden voor iedereen die mee wil doen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2020 - 13:11

[Door volgend jaar een sociaal en positief beleid te gaan kiezen.] Ach ja hoor GroenLinks Pvda grote verhalen over sociaal beleid en zelf vrolijk de slopershamer hanteren

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 13:39

Je hebt de oorlog niet hoeven meemaken. Dus weet je ook niet dat er toen zogenaamde gaarkeukens waren.De kwaliteit van het gebodenen uit die gamellen was stukken lager dan wat er in nu de dozen van de vedselbanken zit. Geen gore suikerbieten, maar heerlijke erwtensoep. in blik. Een bloemkolen, hele grote bloemkolen. Je hebt het over mensen die mee willen doen. Daar is de Voedselbank ook voor. Heel veel mensen willen mee doen, maar kunnen dat desondanks niet. Voor hen is er solidariteit. Die vriendelijke vrijwilligers, de bedienaren van de solidariteit, die gaan gewoon door.Op hen kan je je beroepen.. ( wel even het beroep onderbouwen, want de Voedselbank is wel solidair, maar natuurlijk niet van lotje getikt.) Dan de menselijke maat. Mensen voor de Voedselbank weten hoe beperkt die is. Heel wat kleiner dan de jouwe, schat ik in. Ik weet waar de Voeselbank staat. Vlak bij de kerk. En voor beide hoef je je niet te schamen als je er naar toe gaat. Ook al ga ik niet naar beide, ik heb veel respect voor ze. Natuurliijk zit er weleens iets wat minder smakelijk is in hun beider aanbod. Als het maar voedzaam is is het hogere doel. . Ook een boterham met tevredenheid helpt uitstelend tegen de grote trek , Petra. .

NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 15:56

@Bouwman 4 oktober 2020 at 15:39 Je hebt de oorlog niet hoeven meemaken. Kan mij de zondagen nog goed herinneren. Precies om 6 uur werd de tulpenbol in zes partjes gesneden door pa. Geweldig

adriek
adriek4 okt. 2020 - 10:18

Veel van de overschotten worden zeer voordelig, bijvoorbeeld via too good to go, verkocht. Als de supers op deze manier de functie van de voedselbanken, mensen met weinig geld toch gezond voedsel verstrekken, kunnen overnemen is dat alleen maar mooi toch?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2020 - 13:19

Ik ben ook arm, maar niet voedselbankarm omdat ik tot dusver uit de schulden wist te blijven en handig omdat mijn ouders ook al weinig geld hadden. Ik ben heel blij met die kortingen van supermarkten gezien de regering door hun asociale btw verhogingen het leven knetterduur maakt. Maar het is wel triest dat dit dan ten koste gaat van mensen die het financieel dus nog slechter hebben . We hebben een nieuwe politieke partij nodig die werk gaat maken van armoe , want armoe is een niet alleen een sociale schadepost maar ook een economische , helaas zijn de mensen in de tweede kamer gewoon te dom om dat te zien.

Rick Hofland
Rick Hofland4 okt. 2020 - 10:11

Positief dat er minder voedsel wordt verspild. Misschien dat de voedselbanken wat meer financiële steun kunnen krijgen zodat die in staat worden gesteld genoeg voedsel in te kopen.

Joop Schouten
Joop Schouten4 okt. 2020 - 9:50

Voedselbanken zijn een schande in een hoogontwikkelde economie. Geef alle mensen een bestaansminimum.

9 Reacties
adriek
adriek4 okt. 2020 - 10:17

In principe is er voor iedereen in Nederland recht op een bestaansminimum. Hoogste tijd om eens te onderzoeken waarom er talloze subsidieregelingen en zelfs voedselbanken nodig zijn.

Tampert
Tampert4 okt. 2020 - 10:23

Iemand enig idee waarom steeds meer mensen gebruik moeten maken van de voedselbank? Rutte met zijn neoliberale politiek is natuurlijk oorzaak nummer één!

MaxMax2
MaxMax24 okt. 2020 - 10:34

'Geef alle mensen een bestaansminimum.' Dan krijg je inflatie en gooien ze de prijzen omhoog.

LaBou
LaBou 4 okt. 2020 - 13:01

Aha, dus we houden de lonen zo laag mogelijk omdat daardoor de prijzen laag kunnen blijven. Die dubbele max is een ware neoliberaal.

MaxMax2
MaxMax24 okt. 2020 - 13:53

@LaBou 'Aha, dus we houden de lonen zo laag mogelijk omdat daardoor de prijzen laag kunnen blijven. Die dubbele max is een ware neoliberaal.' Dat zeg ik niet, ik constateer alleen iets; dwaas.

Zapata
Zapata4 okt. 2020 - 16:13

Onzin MaxMax, je denkt weer eens zero sum. Dat is al zolang achterhaald als economische visie. Mensen krijgen meer centjes, hoeven daarom hun tijd niet te verdoen om naar de voedselbanken te gaan kunnen die tijd gebruiken voor economische activiteiten die de algehele economie weer een impuls geven waardoor anderen weer meer kunnen kopen en de supermarkten de prijzen laag kunnen houden. Dat klinkt al wat anders nietwaar?

MaxMax2
MaxMax24 okt. 2020 - 20:51

@Zapata Dat zou mooi zijn, alleen leven we in een vrij land. Denk je nou werkelijk waar dat de supermarkten de prijzen niet omhoog zouden gooien als ze wisten dat de mensen meer te besteden hebben?

TheBigLebowski
TheBigLebowski5 okt. 2020 - 10:50

@ MadMax, dat is onzin en allang weerlegt. Zelfs de zo vervloekte Milton Friedman was voor een negatieve inkomstenbelasting. Het jammere is dat van zijn erfenis alleen het neo-liberale gedeelte is verkracht en niet het verhaal over een basis voor iedereen. Gelukkig komt het steeds meer aan de orde. AOW is ook een basis voor mensen boven de 65-66. Die basis komt er, lees en luister maar eens naar mensen als Piketty, Musk, Gates, Yang e.v.a.

LaBou
LaBou 6 okt. 2020 - 7:12

"Dat zeg ik niet, ik constateer alleen iets; dwaas." Ach, den dubbele max, de man van de argumenten. Tja, die kan ik dus niet serieus nemen.

frankie48
frankie484 okt. 2020 - 8:58

Ik snap de houding van de EC niet als het om de subsidiering van voedselpakketten gaat voor de Europese bevolking, dan laat je die hulp toch niet afhangen van de grilligheid van een regering in één van jouw lidstaten, en zorg je toch dat die subsidieaanvraag direct door de hulpverlener zelf aangevraagd kan worden?