Joop

Voedingsstoffen selenium en zink voorkomen mogelijk ernstige gevolgen corona

  •  
12-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
7325631374_f15b313d02_k

© cc-foto: Stephanie Kraus https://flic.kr/p/cakLZd

Wetenschappers aan de Universiteit Gent hebben ontdekt dat er een verband is tussen de gevolgen van besmetting met het coronavirus en de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen in de lichamen van de patienten. Ze bestudeerden daartoe het bloed van 138 coronopatiënten die in het ziekenhuis belandden.
"De analyse van de Belgische Covid-patiënten legde alvast iets opmerkelijks bloot. ,,Bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden, bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben.” Bij de Covid-patiënten die het niet haalden, hadden zeven op de tien een ernstig tekort aan zowel selenium als zink. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder uitgesproken was, overleefden Covid-19 vaker en genazen vlotter. ,,Zij werden duidelijk minder zwaar ziek.” "
Volgens de onderzoekers gaat het om een risicofactor waar weinig aandacht voor is. Eerder concludeerden Duitse onderzoekers ook al dat de twee voedingsstoffen van belang zijn.
Professor Gijs Du Laing (UGent) stelt in het AD desgevraagd dat het niet zo is dat iedereen nu supplementen moet gaan nemen. Alleen zeer kwetsbare personen die kampen met tekorten kunnen daar baat bij hebben. Volgens het Voedingscentrum komen selenium en zink in zoveel producten voor, van noten tot vis, dat het bij een normaal dieet vrijwel onmogelijk is er een tekort aan te krijgen. De kwetsbare ouderen in zorgcentra lopen dat risico wel omdat ze bijvoorbeeld niet meer kunnen kauwen en alleen nog vloeibaar voedsel toegediend krijgen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein17 okt. 2021 - 10:04

- Kijkend naar de mondiale cijfers van corona, komt dat vooral in hoogontwikkelde - dus industrieel gevoede - bevolkingsconcentraties voor. Noord-Amerika en Europa kent mo0menteel zo'n 200 besmettingen per miljoen inwoners. Afrika minder dan 5, en Azië zo'n 25. In die gebieden lijken vooral toeristisch aantrekkelijke concentraties een groter aantal besmettingen te kennen. - Inzake zink wordt het volgende opgemerkt: >> De rijkste bron van zink is de oester. Zink zit ook in graanproducten, noten, kaas, vlees, garnalen, andere schaal- en schelpdieren en in mosselen.<> Een recente studie van de Ohio State University heeft aangetoond dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met bloedvergiftiging gebeurt. << - Verontrustend is dat de opmerkelijke verdeling en ontwikkeling van de besmettingen nauwelijks aandacht krijgt. Te vrezen valt dat (ook hier) de belangen van chemie en farmacie achter schuil gaan.

HarrieV2
HarrieV213 okt. 2021 - 7:02

Vreemd. Lees ik in een zelfde artikel over dit onderwerp (link hieronder) dat zink en selenium vooral in vlees en vis voorkomen. Hier worden noten en vis genoemd. Is hier vlees bewust geschrapt uit het rijtje van selenium en zink bronnen? https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/3038603/selenium-en-zink-bepaalt-voeding-of-je-ernstig-ziek-wordt-van-covid-19.html

Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 13:09

Correlatie is ook hier niet direct causatie. 138 is ook wel een minimale sampleset en gezien deze genomen is onder een specifieke groep lijkt het me niet verstandig om nu allerlei supplementen te gaan hamsteren. Zal onder deze risicogroep vaker dan gemiddeld een tekort aan voedingsstoffen voorkomen? Ja, natuurlijk! Mag je hier uit afleiden dat die specifieke stoffen of het gebrek daaraan als direct resultaat hebben dat men vatbaarder is voor Covid? Nee.. Lijkt me beetje kort door de bocht.

Autofiets
Autofiets12 okt. 2021 - 12:01

Aller leukste is natuurlijk dat Hydroxychloroquine (Trump z'n medicijn) een ionofoor is, oftewel een middel om ionen zoals Zink je cellen in te kunnen transporteren zodat ze daar hun antivirale werking kunnen doen. Dit is ook de reden geweest dat veel experimenten gedaan zijn met de combi HCQ/Zinc. - Er is aangetoond dat HCQ geen enkel positief effect heeft - Er is aangetoond dat HCQ zorgt voor betere opname van Zink - Er wordt nu opgevoerd dat voldoende Zink zorgt voor een gunstiger COVID verloop Welke van de 3 klopt dus niet?

3 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2021 - 13:55

Bij voldoende zink is geen 'betere opname' nodig. Je kunt je een situatie voorstellen waar iemand problemen heeft met de opname van zink, en HCQ zou bij die persoon kunnen helpen als ik het goed begrijp, maar je kunt dat niet generaliseren door te stellen dat HCQ 'dus' tegen corona helpt. Als iemand te weinig zink binnenkrijgt, gaat HCQ daar niets aan verbeteren maar moet er gewoon meer zink in.

Autofiets
Autofiets12 okt. 2021 - 15:09

@Eirda, Ik generaliseer dat ook niet, ik maak de statement dat men heeft aangetoond dat HCQ geen enkel positief effect heeft, terwijl de verbeterde opname van Zink wel een positief effect zou zijn volgens 'dezelfde media'. Wat ik eigenlijk probeer aan te geven is dat in het gepolitiseerde media landschap het belangrijker is wie er iets zegt, dan wat er gezegd wordt.

lmgikke
lmgikke12 okt. 2021 - 16:03

autofiets, goed lezen is een kunst. De media claimt nergens dat een verbeterde opname van zink een positief effect heeft. Men heeft geconcludeerd dat een tekort aan zink voorkwam bij het merendeel van de patiënten die erg ziek werd. Dat zegt helemaal niets over verbeterde opname.

Verver
Verver12 okt. 2021 - 12:01

...dakgoten, mosselen en paranoten zullen wel gehamsterd worden denk ik.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois13 okt. 2021 - 7:27

Heb jij een goed recept voor de bereiding van dakgoten? Kort of lang koken?

Joop16
Joop1612 okt. 2021 - 11:23

Het maken van gericht coronabeleid wordt steeds eenvoudiger. Heel kwetsbaar zijn dus oude(re) mensen, veelal met onderliggende aandoeningen (obesitas, copd, diabetes), met een tekort aan zink en selenium. Lockdowns, avondklokken, mondkapjes, QR-code, allemaal niet nodig. Alle aandacht op de meest kwetsbare groep richten. Aandacht voor gezond en gevarieerd eten en drinken en veel beweging. Kortom, breng je lichaam in een optimale conditie. En wegblijven uit binnenruimtes waar veel mensen samenkomen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 12:02

[En wegblijven uit binnenruimtes waar veel mensen samenkomen.] Graag regel dat !

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2021 - 5:33

Griezel Je valt hier wel door de mand!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 11:11

We kunnen prima koken met noten en vis voor de kunstegebitdrager. Sinds wanneer kan men een vis niet kauwen zonder tanden? Het zal wel puur besparing zijn met als gevolg dat onze bejaarden gewoon eenzijdig voedsel krijgen. Maar wij wel eens in een bejaardentehuis is geweest weet dat men daar de menswaardigheid niet al te veel aandacht wil geven.

2 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2021 - 11:38

Beter lezen griezel: " ... niet meer kunnen kauwen en alleen nog vloeibaar voedsel toegediend krijgen." is ernstiger dan een kunstgebit waar men tegenwoordig zelfs zonder grote problemen spare-ribs mee kan eten. In theorie kan de zalmfilet natuurlijk ook in de foodprocessor... Het menswaardige deel van de zorg ligt tegenwoordig bij mantelzorgers en familie, het personeel is te druk met verplichte registratie van elke handeling. Familie is blij van opa of oma af te zijn en beperkt zich tot één bezoekje per maand als er geen andere afspraken zijn, andere mantelzorgers (vrijwilligers) wordt het leven niet makkelijker gemaakt: fulltime werken tot 67 is de norm tenslotte.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 13:31

je kunt alles pureren zelfs de hardste noten en er zijn er vast mensen die keihard werken om de bejaarden een beetje plezier nog te gunnen in hun gevangenis maar het beleid en de mensen aan de top van die ongetwijfeld sterk geprivatiseerde tehuizen zullen maar weinig geld over hebben om die mensen van divers eten te voorzien