Ik heb misschien geen vlees nodig, maar dat neemt niet weg dat ik het wel lekker vind en wil eten. Als ik moet kiezen tussen een courgette en een biefstuk? "Sorry koe", maar jij bent de mijne.
Prima initiatief trouwens van Joop om deze onderzoeker te interviewen. Goede afgewogen antwoorden.
Kern van zijn betoog; Het belangrijkste punt dat ik wil maken is dat we erachter zijn gekomen dat de complexiteit van voedingsstoffen, en hoe deze werken in ons lichaam, ons begrip te boven gaat. De wetenschap blijft echter nog één reactie per keer bestuderen. Dit is waardeloos zolang je niet naar de gehele context kijkt.'
Vlees smaakt pas wanneer het wordt "veredeld" met zout,peper en wat dies meer zij..........dus het is niet de vulling maar wat er omheen zit. Ik stap ook over op vleesloos, vanaf nu!!
Deze meneer Campbell van de China Study is nogal bevooroordeeld en zijn slecht opgezette China Study is inmiddels uitvoerig gedebunked, Zie bv. http://rawfoodsos.com/category/china-study/
het gevaar van slechte informatie voorziening staat op de site: http://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Waar_moet_je_op_letten_als_je_vegetarier_bent. [Tessa - Dinsdag 29 november 2011 22:51 Heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik heb 6 jaar vega geweest, eet sinds een paar weken weer vlees. Maar zit nu met flink heftige bloedarmoede, doordat ik zolang geen vlees heb gegeten. En geloof me, het is niet fijn. ] ------------- Sandra - Dinsdag 6 december 2011 10:19 Ik ben nu ruim 5 jaar vegetarisch en heb een ijzertekort en B12 tekort opgebouwd. Inmiddels krijg ik injecties voor de laatste om dit op pijl te houden.Ik denk dat het prima te vervangen is, en heb het idee dat ik mijn B12 tekort heb overgehouden aan de periode dat ik veganist ben geweest. -------------- Diantha Averil Nota waarschuwing lijkt mij dus wel op zijn plaats.
Binnen mijn ooms-tantes-groep (1910-1920) zaten veel vegetariërs met een eigen moestuin en geen auto en geen rijbewijs. Alles met de fiets en openbaar vervoer. Wat mij opviel bij deze groep is dat ze zeer lang fit zijn gebleven. De vergelijkbare groep vleeseters, met snacks en auto’s konden daar niet tegen op en moesten het laten afweten.
Ik ben sinds 1 jaar veganist en sinds 2 jaar 'nutritariër' (eten op basis van hele plantaardige voeding) en het bevalt mij uitstekend. Ik gebruik echter wel voor de zekerheid een B12-supplement. Dit wordt ook door vrijwel alle auteurs op het gebied van veganisme aangeraden. Ik vraag me dan ook af wat er achter de bewering over B12 zit van T Colin Campbell. PS: Lees mijn ervaringen met plantaardig eten hier: http://michielborkent.blogspot.nl/2012/11/bespreking-eat-to-live-2011-joel.html
Volgens mij is het het belangrijkst dat je plezier aan je eten beleeft en het in goed gezelschap nuttigt. Of je dan een jaartje langer of korter leeft doet toch niet ter zake.
Een overduidelijk verhaal. Niet de minste onder ons; Bill Clinton heeft zijn dieet veranderd naar aanleiding van The China Study van Campbell. De grote positieve veranderingen die dit voor hem opleverde zijn te vinden op Youtube. Ik zou iedereen aanraden in ieder geval na te denken over de eigen voeding inname. En terecht, zoals Campell als laatste zegt: 'Ga het uitproberen.' Pas dan ben je ervaringsdeskundige.
ongeloofwaardig verhaal waarbij alle voordelen van dierlijk voedsel worden verzwegen. Verder is dierlijk voedsel eten vooral een teken van welvaart, zeker in landen als China. Omdat dit westers te noemen lijkt mij eerder een compliment
Nou, mooi compliment. De meest geïndustrialiseerde landen zijn momenteel de grootste vervuilers. En eerlijk gezegd interesseert me uw geloof niet zoveel (u vind het ongeloofwaardig; ik niet). Liever wijs ik erop dat men voor de productie van 1 kilo vlees 10x zoveel landbouwgrond nodig heeft als voor 1 kilo plantaardig voedsel. Ik ben zelf [nog] geen vegetariër. Vlees vind ik echter al lang geen meerwaarde meer. Mijn vriezer gaat nog leeg, en dan zal ik nog slechts spaarzaam bio-vlees kopen. Simpelweg omdat het geen meerwaarde meer biedt. Af en toe een heerlijke steak met frietjes of een lamskoteletje, ok. Maar voor de rest? Plantaardig zijn de mogelijkheden zóveel ruimer. En omdat ik koken leuk vind, weet ik uit ondervinding dat plantaardige bereidingen ook nog eens veel bevredigender zijn. Een stukkie vlees bakken is niet zo moeilijk; een heerlijke pasta of pesto maken is echter tijdrovend en plezierig om te doen...
"De algehele conclusie was echter het meest geruchtmakend: overal in China bleek een volwaardig en plantaardig dieet verbonden met minder "welvaartsziekten" als kanker, hartziekte en diabetes." Ten eerste is een plantaardig dieet nooit volwaardig en ten tweede hebben Chinezen waarschijnlijk minder welvaartsziekten omdat ze vrijwel geen geraffineerde suiker en tarwe eten. Bovendien eten ze veel minder industrieel geproduceerde bagger zoals margarine dat gemaakt is van transvet en waar je aderen van dichtslibben.
Donald, als deze meneer beweert dat een volwaardig plantaardig dieet bestaat, wie ben jij dan om het tegendeel te beweren? Dan wil ik op zijn minst enkele bewijzen zien. Je zou de docu "Earthlings" eens moeten bekijken. Dan zie je hoe er wordt omgegaan met ons industriëel vlees. Mij is de honger naar vlees daarmee echt wel gestild... GMO-voer, antibiotica, stressvolle omgeving, allerhande experimenten om meer vlees en melk te produceren; onze vleesindustrie is ziek beyond repair. Serieus. Zelfs hier op het platteland wordt doorgefokt op het pijnlijke af. En dan is het hier nog melk en vlees dat als 'natuurlijk' kan worden bestempeld...
Mijn god! De kwalijke onzin! "Onder omnivoren komt bloedarmoede, één van de gevolgen van onvoldoende opname van B12, net zo vaak voor als onder mensen met een veganistisch dieet." Steeds minder mensen krijgen bloedarmoede met een b12 tekort zoals dat normaal was tot in de jaren 20, omdat velen van ons betere groenten eten en foliumzuur verrijkt voedsel tot ons nemen. Het lichaam gebruikt foliumzuur als vervanger met als gevolg voldoende, maar kwalitatief slechtere, bloedcellen. (En met name vegans krijgen natuurlijk genoeg foliumzuur binnen.) Maar B12 is nodig voor alle celdeling in het lichaam! En waar ga je dat dan merken? In je zenuwstelsel wat -net als rode bloedcellen - continu vernieuwd moet worden om het op peil te houden. En hallo, B12-tekort slachtoffer meldt zich! Jarenlang langzaam afgetakeld tot het op het laatst rap ging naar het niveau van een ziek-zwak-misselijk-onderweg dementerende bejaarde op haar einde. Tot een simpele bloedtest op mijn 24e en een flink aantal injecties en maanden later vrijwel volledig hersteld ben. Na jaren symptomen van ME/CVS en een onzin diagnose in de psychiatrie tot uiteindelijk op het laatst zenuwaantasting, migraine, uitvalsverschijnselen (mooi woord voor tijdelijke verlamming), kwam men er ein-de-lijk achter dat de oorzaak een tekort aan B12 was. Ik zal de 1,5 bladzijde aan bizar angstaanjagende symptomen maar voor me houden. Maar bloedarmoede had ik NIET. Nou heb ik een ziekte die absorptie bemoeilijkt, maar geen B12 binnen krijgen door het simpelweg niet te eten, heeft hetzelfde effect. En B12 zit alleen in dierlijk voedsel. Ik heb honderden wetenschappelijke artikelen opgevraagd bij de universiteit en de algemene consensus is zoals ik het beschrijf. Ruim een derde van alle b12 patienten had geen bloedarmoede bij de diagnose. Toch nemen de meeste Nederlandse (en ook Deense, moet ik toegeven) huisartsen alleen een bloedarmoede test af. Zolang de vegan wereld niet eerlijk is over B12 supplementie en onzin verkoopt over zeewier, het niet wassen van biologische groenten omdat de aarde B12 zou bevatten, of dat B12 helemaal niet nodig zou zijn, moet er opgetreden worden! Ik gun niemand hetzelfde wat mij is overkomen, en al helemaal niet als het voorkomen kan worden door deze desinformatie te stoppen. Het liefst zie ik zulke veganistische propaganda verboden worden, op hetzelfde niveau als pro-ana sites.
Sorry dat je dat hebt moeten meemaken, maar dat neemt niet weg dat wat je schrijft onjuist is. B12 zit niet alleen in dierlijk voedsel, het zit ook in bijvoorbeeld peulvruchten. Sterker nog de vitamine B12 uit peulvruchten is door je lichaam veel beter op te nemen dan die uit dierlijke producten. Eet al jaren geen vlees meer inmiddels en voel me fitter en ben bovendien veel minder vaak ziek. Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die dit bovendien onderschrijven. Er zit dus wel degelijk een kern van waarheid in.
'Propaganda'... ik weet niet waar u die 'propaganda' leest, maar het is niet op de plekken waar ik kom. Ik ben nochtans al jarenlang veganist en zou van deze 'propaganda' dus wel op de hoogte moeten zijn, zou ik denken. Af en toe neem ik een B12-pil (uiteraard van veganistische oorsprong) en al die jaren zijn al mijn bloedwaarden perfect gebleven (en die van mijn vriendin, en die van enkele veganistische vrienden van me), en eigenlijk ken ik maar een vegetarier (nota bene geen veganist) die ooit last had van haar bloedwaarden, maar dat was een genetische aanleg (vreemd genoeg ontkent de prof dat dat kan) want haar hele vleesetende familie had daar ook last van. De prof zegt ook helemaal niet dat dat niet nodig is, om voedingssupplementen te nemen. Het gaat om 'de context', de 'gehele voeding'. Ik zie niet in waarom het een het ander uitsluit. Het gaat er enkel om dat je geen melk, eieren of kadavers nodig hebt om aan je B12 te komen. En dat is gewoon een feit. Veganisten letten vaak ook een stuk beter op dat ze goed, gevarieerd eten. Ook dat is een feit. Het is tof om moreel superieur te zijn, maar als dat ten koste gaat van je eigen gezondheid is het toch beter om ermee te stoppen. Dus het spijt me om te horen dat je een probleem hebt gehad met B12 en je bloed-waarden, maar ik vermoed dat je de woorden van de professor verkeerd interpreteert. Dat er van 'propaganda' sprake zou zijn is alleszins nieuw voor me, ik dacht namelijk dat juist vooral vleeseters 'propaganderen'. Logischerwijs is er namelijk geen positief woord over vleeseten te benoemen.
"En B12 zit alleen in dierlijk voedsel." Klopt. Maar het is een misverstand dat je daarvoor slechts terecht kunt bij (zoogdier)vlees. Vis, schelp- en schaaldieren zijn een heel goede bron voor B12 (en bv omega-3 vetzuren). Het zou best nog wel eens kunnen dat onze (verre) voorouders dit als belangrijkste bron voor deze vitamine hadden en niet zoogdiervlees. Het is bekend dat de migratieroutes tijdens het paleolithicum en ook nog in het neolithicum bij voorkeur langs water liepen zoals rivieren en kustlijnen. Dat daar vis en schelpdieren een belangrijke (belangrijkste?) voedingsbron vormden moge duidelijk zijn. Bij archaelogische opgravingen vormen etensresten van schelpdieren (de schelpen zelf dus) in sommige gevallen een belangrijke component van de voedselafvalresten (bekend zijn oa de køkkenmøddinger, zie bv http://en.wikipedia.org/wiki/Kitchen_midden). Interessant is dat het eigeel van (vogel)eieren eveneens betrekkelijk veel B12 levert. Veel vogelsoorten houden zich vaak bij water op en eieren zijn relatief gemakkelijk te rapen.
Feit is natuurlijk wel dat we de anatomie en fysionomie van alleseters hebben en ook zijn er legio bewijzen voor jacht tot minimaal 500.000 jaar terug. Het kan echter niet anders of vlees was schaars voordat de veeteelt werd uitgevonden, het hoofdvoedsel zal toch vegetarisch geweest zijn. Onlangs is overtuigend aangetoond dat mensen (de huidige soort en zijn voorlopers) al zeker 3.2 miljoen jaar C4 planten eten. De grootste groep C4-planten zijn de grassen, waartoe de huidige granen behoren! (De koolstofverbindingen die kenmerkend zijn voor C4-planten zijn aantoonbaar in bot en laten maar een conclusie toe: er werden grassen gegeten). Vrijwel zeker niet zo veredelt als wat de huidige mensensoort sinds enkele duizenden jaren verbouwt maar zeer zeker de voorlopers van de huidige graan- en grassoorten. Dat is dus heel anders dan we tot voor kort dachten: grassen staan al enkele miljoenen jaren op ons menu en niet slechts een paar duizend jaar. Dat is niet zo gek want de eerste Homo-soorten leefden in de savanne.
Het is volgens de studie NIET overtuigend aangetoond dat we granen direct hebben gegeten of dat we dieren hebben gegeten die granen hadden gegeten, zie http://thepaleodiet.com/paleo-basics-2/rebuttal-to-the-proceedings-of-the-national-academy-of-sciences-june-2013-papers-early-edition/
Altijd mooi om deze bevestiging te lezen. Ik zweer al jaren bij 'overdosis' groente, fruit als snoep en voor de rest stevig eten maar geen tot weinig vlees/vis. Melk/kaas? Doe mij maar magere yoghurt/kwark met wat noten. Een gekke gewoonte van me is om zowat elke dag een gestoofde broccoli dan wel bloemkool te eten:)
Nou dan zul je zonder problemen de honderd wel halen denk ik. Wel blijven oppassen met oversteken.
"Borstkanker is volgens u gerelateerd aan zuivelconsumptie? 'Ja, dat denk ik wel. Het is de beste verklaring die we hebben. " Wow! Wat een overtuigend wetenschappelijk bewijs.
"Wow! Wat een overtuigend wetenschappelijk bewijs." Doe niet zo overtrokken. Je verwacht een wetenschappelijk bewijs in een interview? Dat meen je toch niet serieus. Ik vind juist dat hij zich uitdrukt zoals een wetenschapper zich zou moeten uitdrukken. Veel is tot op zekere hoogte onzeker, niet in de laatste plaats Uw propaganda.