Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VNO-NCW: vluchtelingen weigeren op basis van cv

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Hans de Boer

© cc-foto: UNIDO

De topman van de werkgeversorganisatie VNO-NCW meent dat mensen die op de vlucht zijn voor oorlog alleen opgevangen moeten worden als ze kansrijk zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zegt Hans de Boer in een interview met De Telegraaf.
"Die mensen laat je komen op basis van een test. Waarbij je vraagt: maak je kans in onze samenleving? Het zijn echte vluchtelingen, maar je laat niet iedereen binnen. De aantallen zijn zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status."
De topman maakt van vluchtelingen zo louter arbeidsmigranten door niet de behoeften van de vluchteling centraal te stellen maar die van het bedrijfsleven. Of iemand recht heeft op asiel wordt bepaald door de vraag of het leven van de persoon bedreigd wordt, niet door de vraag of de vluchteling de juiste opleiding heeft. De uitspraken van De Boer passen in een economische benadering van het vluchtelingenprobleem. Zo worden door de overheid van vluchtelingen al bezittingen afgepakt om op die manier de kosten van de opvang terug te vorderen.
‘Ongeschikte’ vluchtelingen zouden achtergelaten moeten worden in kampen in de regio.
Hans de Boer raakte eerder in opspraak door botte taal. Zo noemde hij vorig jaar het neerhalen van vlucht MH17 ‘een incident’ en maakte hij uitkeringsgerechtigden uit voor ‘labbekakken’. Premier Rutte nam afstand van de uitspraken en kwalificeerde ze als “volledig ongepast”.
Update 11:15
Staatssecretaris Dijkhoff, belast met asielzaken, wijst de ideeën van De Boer resoluut af:
"Ik denk dat je vluchtelingen niet in moet zetten als arbeidsmarktinstrument. We hebben mensen nodig voor onze economie maar dat is echt een heel ander traject dan vluchtelingen. Je moet ook niet net doen alsof je een vluchtelingenstroom zo kunt doen dat het heel erg goed is voor onze economie. (…) Volgens mij maakt een bom geen onderscheid tussen hooggeschoolde en een laaggeschoolde."
 
cc-foto: Unido
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.