Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'Vrouwen in Syrië seksueel uitgebuit in ruil voor hulp door VN-medewerkers'

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
A UN Patrol Car
De afgelopen weken is er in diverse media veel aandacht geweest voor seksueel geweld en uitbuiting in oorlog- en rampgebieden door hulpverleners. Na de misstanden bij onder meer Oxfam en Artsen zonder Grenzen, meldt de BBC nu dat vrouwen in Syrië seksueel uitgebuit worden door lokale mannen die er aan hulpverlening doen namens de VN en andere grote humanitaire organisaties. In ruil voor eten en vervoer, zouden de vrouwen seksuele handelingen moeten doen.
Het is niet de eerste keer dat deze berichten aan het licht komen. Drie jaar geleden werd al gewaarschuwd voor misbruik door lokale partners. De humanitaire organisaties claimden destijds dat ze geen weet hadden van misbruik, maar uit een nieuw VN-rapport blijkt nu dat er wel degelijk sprake is van seksuele uitbuiting door hulpverleners. De BBC schrijft zelfs dat een aantal Syrische vrouwen inmiddels weigert om naar de distributiecentra te gaan, uit angst voor uitbuiting. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de humanitaire organisaties een oogje dichtknijpen, omdat zij zelf de meest gevaarlijke regio’s van het land niet in kunnen, maar de lokale partners wel.
De Verenigde Naties willen nu dat iedereen die meedoet aan een vredesmissie zijn of haar DNA afstaat. Zo kunnen claims van seksueel geweld of uitbuiting door VN-militairen en/of -personeel geverifieerd worden. Bijvoorbeeld bij de vrouwen die zeggen zwanger te zijn geraakt na seksueel misbruik door iemand van de VN. Dat aantal is de afgelopen vijf jaar gestegen van 12 vrouwen in 2013 naar 56 vrouwen in 2017. Een woordvoerster van de VN-vredesmissie zegt nu dat wat haar betreft er “ter plaatse DNA afgenomen wordt bij moeders en kinderen om dat te vergelijken met het DNA van mogelijke vaders”.
VN-functionarissen zouden er al eerder op hebben aangedrongen dat alle VN-medewerkers – ‘zowel burgerpersoneel als militairen’ – DNA afstaan voordat ze op missie gaan. Niet omdat ze potentiële misbruikers zouden zijn, maar:
In plaats daarvan moet het gezien worden als een uiting van eerlijkheid en de oprechte wens om te dienen. Een DNA-test moet echter niet de enige maatregel zijn om seksueel misbruik te voorkomen.
Tussen 1 oktober en 31 december 2017 zijn er zo’n veertig meldingen van misbruik gedaan bij alle VN-organen en partnerorganisaties. Vijftien kwamen er van vredesmissies.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

JanVG2
JanVG21 mrt. 2018 - 11:03

Voor een interessante inkijk zie ook het artikel van Sybilla Claus in Trouw (1 maart) `meisjes lopen in oorlogsgebieden meer gevaar dan soldaten ' waar niet alleen over oorlogsgebieden wordt gesproken. www.trouw.nl/home/-meisjes-lopen-in-oorlogsgebieden-meer-gevaar-dan-soldaten-~af367307/

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2018 - 20:19

Weerzinwekkend. In die contreien waar zogenaamd geen werk is werken de vrouwen zich nog altijd te pletter. Tenslotte moet er wel hout en water worden gehaald, gewassen, gekookt, schoongemaakt, enz enz. Oh ja, en sexen, zin of geen zin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mrt. 2018 - 18:01

DanielleDefoe Liefst zonder condoom, een condoom daar houden de mannen niet van. Reden waardoor ziekten zoals aids zich zodanig verspreiden dat heel jonge kinderen geheel alleen achterblijven als er niet toevallig een oma in de buurt is, die zoals je begrijpt, ook niet het eeuwige leven heeft.

Audiomind
Audiomind1 mrt. 2018 - 0:03

Laat de hulpverlening uitsluitend nog door vrouwen doen. Mannen lopen blijkbaar alleen hun lul achterna.

henk-alexander
henk-alexander1 mrt. 2018 - 0:02

De doelen van sommige ngo's zijn goed alleen de integriteit van de uitvoering is twijfelachtig. Als er minder aan overhead wordt besteed en meer controle aan de directe uitvoering, moet dat kwetsbare mensen toch ten goede komen?

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2018 - 10:36

Volgens het BBC artikel werden de vrouwen misbruikt door LOCALE Syrische mannen in gebieden waar de UN zelf niet kon komen.

henk-alexander
henk-alexander1 mrt. 2018 - 13:55

In welke gebieden deze lokale distributeurs misbruik maken van hun positie is niet helemaal duidelijk. Zijn het vluchtelingenkampen die door de UN zijn opgezet in Jordanië? Of in Syrië? Door het regiem of door rebellen gecontroleerd?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2018 - 16:13

Wel duidelijk is dat het locale partners betrof oa in Dara'a and Quneitra. Beide liggen in het zuiden van Syrie. De opstand begon daar.

henk-alexander
henk-alexander1 mrt. 2018 - 22:57

De opstand begon zo'n zeven jaar geleden in de stad Daraa. Nu is de provincie Daraa en Quneitra verdeeld tussen Damascus en de oppositie. Laatstgenoemde bestaat weer uit gematigde oppositie en jihadisten - en er is zelfs een pocket met IS-strijders. Vrouwen en kinderen proberen een veilig heenkomen te vinden in de kampen, waar ze belaagd worden door de lokale partners van de hulporganisaties. Kom ik weer bij mijn vraag waarom er geen beter toezicht is te organiseren. Met minder overhead kan men een heel eind komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2018 - 14:47

Wellicht mocht de UN de kampen niet in. Dan valt er weinig toe te zien. Minder overhead? Tsja, de NGO's zijn een soort multi-nationals met grote aantallen werknemers.

Mostafa
Mostafa28 feb. 2018 - 14:46

Voorzien alle die loslopende VN- militairen van een opblaaspop dan hebben de zwakke en machteloos burgers in oorlogsgebieden geen last meer van deze springende geiten. Als de opblaaspop niet helpt dan moeten de VN militairen aan de mannelijke kuisheidsgordel met dubbel slot.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus1 mrt. 2018 - 2:04

"Voorzien alle die loslopende VN- militairen van een opblaaspop" Kennelijk is het je ontgaan dat het niet gaat over VN-militairen maar over locals waarmee wordt samengewerkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2018 - 13:47

In de meeste delen van de wereld is de macht tussen mannen en vrouwen scheef verdeeld. Als dat in het "rijke Westen" al vaak fout gaat en ook nog eens door de vingers wordt gezien, laat het zich raden hoe het gaat in een omgeving waar de staat niet functioneert, de rechters/politie corrupt zijn en armoede heerst. De grootste bedreiging voor vrouwen en kinderen wordt gevormd door de "eigen" mannen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 feb. 2018 - 14:36

In alle settingen van hulpverlening zie je dit fenomeen slachtoffers maken, de kinderopvang, psychiatrische ziekenhuizen, etc., VN vluchtelingen kampen hoewel dat in dit geval meer op een gebrek aan controle lijkt, wat het niet minder abject maakt kan je denk ik in het algemeen zeggen dat waar er sprake is van een afhankelijke (werk) relatie mensen zich aandienen met minder integere motieven, kan variëren van zelftherapie tot seksueel misbruik tot moord, de regels om in nabijheid van kinderen te verkeren zijn aangescherpt, of dat iets uithaalt weet ik niet, hoe dan ook zal je denk ik voor tal van hulpverleners willen weten of ze zuiver op de graat zijn, misschien dat selectie procedures moeten worden herzien en knappe koppen doortimmerde methoden gaan bedenken eerder kaf van het koren te scheiden.

3 Reacties
JanVG2
JanVG228 feb. 2018 - 17:30

Helaas veranderen mensen over tijd en kunnen ze eerst minder gevaarlijk lijken, maar door omstandigheden in hun prive leven of in hun arbeidsomgeving veranderen tot gevaarlijker of erg gevaarlijk. Belangrijk is toezicht ter plekke.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 feb. 2018 - 23:29

“Belangrijk is toezicht ter plekke.” Dat ben ik met je eens, ik denk dat het om verschillende redenen erbij in kan schieten zoals in dit geval, ik kan me voorstellen dat je als VN moeilijke afwegingen moet maken waardoor je vuile handen maakt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 mrt. 2018 - 22:38

reactie op A3 – 1 maart 2018 at 23:08 Dat vind ik een boude uitspraak, dat steeds vaker blijkt dat er van misbruik sprake is wil nog niet zeggen dat men willens en wetens dit risico als organisatie wil lopen, ik denk dat ze goed in de gaten hebben wat zulke berichten voor de organisatie betekenen.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard28 feb. 2018 - 13:57

De VVD zal het geld wel weer terug gaan eisen. De VVD wil ook al de 8 mijloen terugvorderen die naar Oxfam in Haïti ging. Omdat enige medewerkers over de schreef gingen. Een loffelijk streven - vooral omdat nu iedereen die in goed vertrouwen de VVD sponsorde zijn geld terug kan eisen. Er zijn tenslotte heel wat meer malafide, liegende, de kluit belazerende VVD-ers dan sexende Oxfammers. . .

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap28 feb. 2018 - 12:32

Na 80 jaar ontwikkelingshulp naar bijv Afrika is er nog maar weinig veranderd sterker nog: het is verslechterd. Tik in Google: Ontwikkelingshulp zinloos of werkt averechts en je krijgt een hele hoop resultaten. Hier een betoog van Arjen Nijeboer NGO specialist. http://www.arjennijeboer.nl/artikelen/waarom-ontwikkelingshulp-niet-werkt-en-hoe-afrika-zich-wel-kan-ontwikkelen/ Ontwikkelingshulp is een miljoenenindustrie geworden en er zijn mensen die er alle belang bij hebben dat deze industrie bestaan blijft. Denk er maar eens goed over na.

1 Reactie
BarendDeVries
BarendDeVries1 mrt. 2018 - 13:12

Ik denk dat het belangrijk is om een onderscheid te blijven maken tussen ontwikkelingshulp en noodhulp. Noodhulp moet ten allen tijde geboden blijven worden omdat het gaat om het redden van mensen in nood. Hier is sprake van noodhulp net als in Haïti. Ontwikkelingshulp heeft inderdaad de nare bijsmaak dat het afhankelijkheden schept, de economische ontwikkeling tegenhoudt en dictatoren aan de macht houdt. Hoe lullig het ook klink voor linkse mensen, maar de vrije markt doet het aantoonbaar beter als het gaat om armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)28 feb. 2018 - 12:07

Seksueel geweld komt dus ook voor in de linkse kerk. Ik ben teleurgesteld maar niet verbaasd.

JanVG2
JanVG228 feb. 2018 - 10:26

In de kerken is door sommigen gerommeld - kerken opheffen in de jeugdzorg is door sommigen gerommeld - jeugdzorg opheffen in de ouderenzorg is door sommigen gerommeld - ouderenzorg opheffen in de politiek is door sommigen gerommeld - politiek opheffen Hint: in situaties waarin sommigen "macht" hebben en anderen in afhankelijke positie verkeren - zeker als het toezicht verzwakt of afwijzig is - maken sommigen misbruik van de situatie; maken misbruik van de zwakken. Dat er misbruik plaats vindt is afschuwlijk, schandalig en moet gestraf worden, MAAR dat maakt het werk ten behoeve van die zwakkeren niet nutteloos of overbodig, juist het tegenover gestelde, het maakt het nog urgenter!!! Het maakt het ook urgent om de regels duidelijk te maken en duidelijk te handhaven!! Toezicht is belangrijk - en openheid. Maar gooi nooit het kind met het badwater weg. Hulp aan zwakkeren MOET!!

1 Reactie
JanVG2
JanVG228 feb. 2018 - 11:36

was een reactie op Benliberaal ...

[verwijderd]
[verwijderd]28 feb. 2018 - 10:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
datkanbest
datkanbest1 mrt. 2018 - 10:35

Mensen met abjecte voorkeuren vind je in de gehele samenleving (van AH tot de plaatselijke garage, van Shell tot de plaatselijke groenteman).

JanBakker2
JanBakker228 feb. 2018 - 9:21

Lees de crisiskaravaan van Linda Polman uitgave 2008!!! Ik heb met metoo hype al aangegeven dat dit gaat om meestal weerbare en mondige vrouwen maar dat heden ten dage vrouwen en meisjes doe op wat voor reden onmondig zijn worden uitgebuit, aangerand en verkracht door machtsmisbruik. Al die zo genaamde slachtoffer groepjes hebben geen benul hoe het werkelijk als slachtoffer voelt.

1 Reactie
Robbels
Robbels28 feb. 2018 - 11:36

Des te urgenter dat het spreken van de mondigen aangewend wordt om de situatie van onmondigen te verbeteren! Gek genoeg hoor je daar de metoo critici dan weer verrassend weinig over...

[verwijderd]
[verwijderd]28 feb. 2018 - 8:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2018 - 14:15

Onderwijs aan meiden werkt in ieder geval wel

Joyce Klassen
Joyce Klassen28 feb. 2018 - 7:39

Harvey Weinstein hoeft niet te wanhopen : hij kan altijd bij Oxfam of Unicef solliciteren.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal28 feb. 2018 - 7:10

al die jaren wisten alle insiders dat er maar wat aangerotzooid werd met het vele geld dat over de hulporganisaties werd gestort. Teveel dus om op te maken en werden de bonussen maar verhoogd, meer management , hogere salarissen, mooiere gebouwen... Eindelijk komen de misdadigers nu in openbaarheid, en wat doet men ? een onderzoek en het afmaken met de opmerking; ""het gaat maar om een paar rotte appels''. geloof er niets van; er zijn maar een paar gezonde appels in dergelijke organisaties: en die gaan de huizen langs voo rwat geld. bah en foei. Opheffen ALLE hulporganisaties.

3 Reacties
Robbels
Robbels28 feb. 2018 - 10:48

'Opheffen ALLE hulporganisaties.' Zo Liberaal Bent u dus niet!

Rechtse   Bal
Rechtse Bal28 feb. 2018 - 15:59

@Robbels: juist wel; door te stoppen met blindelings geld te storten zullen de georganiseerde slemppartijen ook niet meer doorgaan. Geen geld is in deze gevallen het redden van veel onschuldige slachtoffers van die organisaties.

Robbels
Robbels28 feb. 2018 - 16:54

@ Ben Liberaal Dus de situatie van deze onschuldige slachtoffers is volgens u niet dusdanig noodbehoeftig dat zij hulp dienen te krijgen? Dan doel ik dus op de situatie VOOR de slemppartijen... Syrië is natuurlijk een prima veilig land met een functionerende overheid? Niemand heeft het overigens ooit gehad over blindelings geld storten. Dat lijkt mij sowieso een dom idee.

Joop den Uil
Joop den Uil28 feb. 2018 - 7:06

die hele ontwikkelingshulp,globaal maar NL in byzonder, stinkt van alle kanten. als ik lees hoe er met geld/miljoenen wordt geschoven: belastingen->ontwikkelingshulp->oxfam engeland->oxfam Amerika->oxfam haiti->lokale oxfam afdelingen->sexorgies en daartussen in blijft er van alles aan strijkstok en management en autos en kantoren hangen. van de 120 miljoen komt er uiteindelijk gelukkig nog een euro in de zakken van de slachtoffers... in de vorm van een condoom geen cent gaat er ooit nog van mij in de colectebus

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 feb. 2018 - 20:29

Wat ook nogal stinkt is wat er gebeurd is als volgt samenvatten >ontwikkelingshulp->oxfam engeland->oxfam Amerika->oxfam haiti->lokale oxfam afdelingen->sexorgies Walgelijk om over de rug van hulpbehoevenden je punt te maken dat omdat er misstanden zijn de ontwikkelingshulp dan maar helemaal te stoppen. En vooral dat praktische geen geld meer geven. Klasse. Bent u toevallig lid van de VVD, want dan heb ik een goed agendapunt voor de komende ledenvergadering voor u.