Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN verbiedt afvaldumping op zee

  •  
17-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Beachwaste_300.jpg
Noordzeekust ligt bezaaid met afval ... Gemiddeld zo'n 450 stuks per 100 meter ... Tot voor kort was alleen lozing van plastic verboden ... Verdrag over afvaldumping was sinds 1987 niet gewijzigd
De 169 landen verenigd in de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN zijn overeengekomen dat zeeschepen niet langer afval in zee mogen dumpen. Tot nu toe was alleen de lozing van plastic verboden. De nieuwe regel verbiedt nu ook het dumpen van glas, metaal en papier.
Als voorzitter van de Clean Shipping Coalition (CSC) pleit Stichting De Noordzee al jarenlang bij de IMO voor een verbod op overboord gooien van afval: ‘zero discharge, zero waste’.
Het nieuwe verdrag is een mijlpaal binnen ons werk voor een schone scheepvaart! Met een internationaal verbod op het lozen van bijna alle soorten afval in zee, komt er hopelijk een einde aan de grote hoeveelheid vuilnis dat in zee drijft en op het strand ligt,” aldus Eelco Leemans, directeur Stichting De Noordzee op Duurzaamnieuws.nl.
Ook GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren laat via Twitter weten blij te zijn met de beslissing. “Dit is heel belangrijk nieuws voor alle zeebeesten”, tweet ze. Veel dieren sterven doordat ze afval aanzien als voedsel of ze raken er in verstrikt. De Noordzeekust ligt vol met afval dat afkomstig is van de scheepvaart en visserij. Gemiddeld liggen er zo’n 450 stuks afval per 100 meter.
Het nieuwe verdrag treedt per 1 januari 2013 in werking. Voor overheden is het moeilijk om schepen op zee te controleren. Stichting De Noordzee wil daarom nog verder met andere milieuorganisatie, nationaal en internationaal, werken aan de naleving en handhaving van de nieuwe regels.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Sonia2
Sonia217 jul. 2011 - 12:34

Heel goed voor de zeebeesten. Dus waar gaat het nu gedumpt worden? En waarom de stookolie niet? Ben benieuwd wat de straffen worden. Voor de komende 10 jaar verwacht ik een niet noemenswaardig geldbedragje per schip. Dat in de prijzen wordt doorberekend, zodat de burgers het weer mogen ophoesten.

.2
.217 jul. 2011 - 12:34

De papieren werkelijkheid is weer een stukje beter geworden.

DikBrix
DikBrix17 jul. 2011 - 12:34

Alleen verbieden schiet niets op. Overal in NL staan vuilcontainers en prullenbakken, voor de vuilnisophaal wordt al verplicht betaald en toch gooien hele volksstammen hun rotzooi op straat. Dat is op zee niet anders. Maar even de zee schoonvegen is lastig, de milieuschade is veel groter. Bovendien wordt er door schepen pas betaald als ze vuilnis en olierestanten inleveren, dus dumpen is goedkoper. En inleveren kost ook tijd, dus geld. Als een schone zee deze staten echt aan het hart gaat, dan is de enige oplossing om het inleveren niet alleen verplicht te stellen, maar ook gratis te maken in elke haven. Kosten van verwerking (geen winst!) betaald uit een gezamenlijk fonds, verdeling nader te bepalen. Dan hebben de reders al betaald dus besparen niets met dumpen. Blijft over tijdsbesparing. Dat kan worden opgevangen door per scheepstype te bepalen wat er gemiddeld aan afval wordt geproduceerd, dat is niet zo moeilijk en waarschijnlijk voor een groot deel al lang bekend. Alle schepen/reders staan in principe geregistreerd. Als blijkt dat reders/schepen geen verantwoording kunnen afleggen voor ingeleverd afval, dan moet daar een zo hoge boete op staan, dat elke reder zich de pleuris schrikt en nooit meer zal dumpen. Kost misschien 10 jaar om zo'n systeem te bedenken en op te zetten, maar is wel nodig. En natuurlijk blijven er zat havens over waar een reder de juiste persoon wat geld kan toeschuiven voor een officiële stempel, maar dan moet men daar wat aan doen. Dat is geen reden om een redelijk sluitend systeem dan maar niet op te zetten.

AE911TRUTH
AE911TRUTH17 jul. 2011 - 12:34

Imperialisme, olie en controle. Alweer een door het systeem zelf veroorzaakt probleem (decennia lang niets doen na vele klachten van burgers), en nu komt het de VN met de 'oplossing', strenger worden op afvaldump op zee. Het gaat de hele tijd maar om een ding, controle. Heel de wereld verandert in een grote controlestaat (ter land, ter zee en in de lucht) De hoeveelheid problemen die nooit een probleem hadden moeten worden, zijn vooral dingen waar men controle op kan uitvoeren. De VN verbiedt bijvoorbeeld niet schadelijke diesel dampen (dioxine, fijnstof, giftige roetdeeltjes) uit de olietankers en cruiseschepen (de meeste vervuilende onder de schepen) M.a.w de top van dit wereldwijd imperialisme (de VN) doet niets tegen de grootste luchtvervuilers op zee maar gaat plotseling wel iets doen tegen vervuile stranden.

Meta Foor
Meta Foor17 jul. 2011 - 12:34

ik denk eerder dat dit boodschappewagentje ht resultaat is van een heel ernstig ongeval of tsunami; wellicht kan Joop onderzoeken uit welk land / streek / superwinkel het muntje afkomstig is ? dan kan tevens de schade verhaald worden

joostjoost
joostjoost17 jul. 2011 - 12:34

Ik heb ooit ergens gelezen dat het grootste deel van het plastic in de oceanen als afval via de rivieren is aangevoerd. Daar zitten ook de miljarden filters uit sigaretten bij die op straat worden gegooid

Volksmenner
Volksmenner17 jul. 2011 - 12:34

Zolang men er grof geld mee kan verdienen/besparen zal het voorkomen.

RondeWeerd
RondeWeerd17 jul. 2011 - 12:34

Quote: Tot nu toe was alleen de lozing van plastic verboden. Dat is (..sarcasme..) een groot succes gebleken http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/vissen_in_diepzee_stikken_in_plastic/ Quote: De nieuwe regel verbiedt nu ook het dumpen van glas, metaal en papier. Dat zal (..sarcasme..) ook wel een groot succes worden dat vernieuwde verbod.

keck66
keck6617 jul. 2011 - 12:34

Op sommige plaatsen op deze wereld is afval op straat gooien een doodzonde (Singapore o.a.). Daar gebeurt het dus ook niet. Ik heb hier al ns eerder gepost dat Nederlanse bermen en slootkanten vol liggen met blikjes, plastic, peuken, flesjes enz.enz... Giftig afval dat ten lange leste in ons grondwater terecht komt.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2011 - 12:34

Dat dumpen van afval is allang verboden. Maar heel weinigen houden zich daar aan. Is toch niet of nauwelijks controleerbaar.

1 Reactie
Berthold2
Berthold217 jul. 2011 - 12:34

Hoe weet u dat weinigen zich daar aan houden? Controleert u op zee?

JoWe62
JoWe6217 jul. 2011 - 12:34

Helemaal mee eens. Het is belachelijk wat er in zee wordt geflikkerd. Daarom ben ik ook een groot voorstander om Green Peace keihard aan te pakken voor datgene zij in zee flikkeren. Deze organisatie is het niet waard om groene vrede te heten.

1 Reactie
drsAndus
drsAndus17 jul. 2011 - 12:34

Helemaal mee eens Jo. En nog gevaarlijk ook. Ook al doen ze soms ook wel goed werk. Maar die betonblokken kan écht niet!