Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Veiligheid in Afghanistan is beroerder dan ooit

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Afghanistan_300_02.jpg
Kinderen krijgen er volgens het kabinet beter onderwijs ... Maar veilig de school bereiken is een andere zorg
De afgelopen tien jaar is het nog nooit zo onveilig geweest in Afghanistan als nu. VN generaal Ban Ki Moon maakte vandaag een rapport bekend over geweldsincidenten in het land. In de eerste 8 maanden van 2011 vonden er gemiddeld 2108 geweldsincidenten per maand plaats.
Het rapport is opgesteld door de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties. De geweldsincidenten zijn met 39 procent toegenomen, vergeleken met dezelfde periode in 2010. Doordat de westerse troepen bezig zijn met hun vertrek uit Afghanistan voeren militante groeperingen en de Taliban de druk op. Hun acties zijn vooral gericht op burgerdoelen. Veel Afghanen slaan daarom op de vlucht. Het gaat ongeveer om 130.000 Afghanen.
Tegelijkertijd meldt het kabinet dat de missie in Uruzgan ‘zichtbare resultaten’ heeft opgeleverd, zo blijkt uit een eindevaluatie van het kabinet. Tussen 2006 en 2010 zou de veiligheidssituatie in Uruzgan verbeterd zijn, de economie gegroeid, is er een beter functionerend bestuur gekomen en krijgen kinderen nu beter onderwijs en gezondheidszorg.
Het kabinet meent dat er ‘een goede basis’ ligt in Uruzgan, terwijl de VN rapporteert dat 2011 het ‘dodelijkste jaar’ voor Afghaanse burgers is. In juni telde de VN 1462 burgerdoden. In de laatste drie maanden kwamen daar nog eens 971 doden bij.  Belangrijkste doodsoorzaken zijn bermbomexplosies, vuurgevechten, zelfmoordaanslagen en luchtaanvallen door de internationale troepenmacht ISAF. Het gevaarlijkste gebied is het zuiden, grenzend aan Uruzgan, dat als de bakermat van de Taliban wordt gezien.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Bernie2
Bernie228 sep. 2011 - 19:55

Naast Irak behoort Afghanistan tot de grootste militaire beerputten van de laatste decennia waar alleen maar grote verliezers zijn. Wat ook geldt voor de Nederlandse overheid, die er vuistdiep in zat. En zit, want aanschouwt het clowneske opleidingspakket dat Afghaanse agenten tegen hun wil door de strot gejast krijgen. Het is dan ook niet vreemd dat de huidige regeerclub PVC zich nu bij de belastingbetaler haast te verontschuldigen dat "... de Uruzgan missie Uruzgan wel degelijk positief effect had..." VK: http://bit.ly/nbM9W1 Dat moet toch wel weer een beetje feel-good opleveren.

ColorHugo949
ColorHugo94928 sep. 2011 - 19:55

Het bewijs dat Afghanistan niet veilig is, blijkt uit de grote Westerse troepenmacht die nog steeds aanwezig is. Speculanten in oorlogsvoering, cultuur en politiek. Oorlog op krediet van belastingbetalers. Het geld is op voor Atlantische hobby's.

FrenkMahon
FrenkMahon28 sep. 2011 - 19:55

Het kabinet kan toch slecht zeggen dat de 5,1 miljard die de missies naar Afghanistan hebben gekost weg gegooid geld is.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 sep. 2011 - 19:55

Dat heet knallende stille diplomatie met de Vrienden, de Amerikkanen die ooit ons van de duivel hebben gelost en dus mag wat kosten. Ach, ook als Amerika valt, kunnen wij de Amerikanen weer op twee benen krijgen, wij hebben het geld, waar het geld is zeggen wij het niet, het gewone volk moet alles uit zijn half- leeg broekzakken betalen.

denmol
denmol28 sep. 2011 - 19:55

Iedere keer als ik beelden zie van die stoffige bende in Afghanistan met mensen in lompen gehuld en die rechtstreeks uit de middeleeuwen lijken te komen, vraag ik me af wat we daar te zoeken hebben en wat we er denken te willen bereiken met die mensen. Hoelang is het verhaal van het brengen van democratie nog geloofwaardig en waarom komen wij hier in het westen niet in opstand tegen deze leugenachtige motieven voor het sturen van echte moderne goed getrainde soldaten om daar die primitieve mensen af te slachten? Ik ben het hele gedoe in Afghanistan zo zat en vind dat wij als burgers onze regering ter verantwoording moeten roepen en confronteren met vragen over het waarom en vooral hoelang wij nog meedoen aan deze misdadige nonsens die allang niets meer met het brengen van democratie te maken heeft.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online28 sep. 2011 - 19:55

mijn vraag is eerder hoe men onder het mom van religie geweld durft te gebruiken. dat is het meest schizofrene idee ooit: dat mensen vreedzaam moeten leven onder de wetten van een religie maar als er een oliebaron zijn geld niet verdient of iets dergelijks.. ik vind het een hele foute geescaleerde gang van zaken waar wij bovenop moeten zitten. niet met een leger maar ja dat is dan weer onze keuze.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250028 sep. 2011 - 19:55

Het artikel en de reacties, daar heb ik niets aan toe te voegen. Maar ik zou weleens willen weten wie de Taliban van wapens blijft voorzien. Kost klauwen met geld, moet ergens vandaan komen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger28 sep. 2011 - 19:55

Wat mij vooral beangstigd is het feit dat de taliban (kleien letter) vaak wapens van de 'vijand' niet eens meer meeneemt na een aanval. Ze schijnen er voldoende van te hebben. De meeste wapens komen vanuit Pakistan en worden daar gemaakt, (Pakistan heeft een hele grote wapen industrie vooral als het om handvuurwapens gaat) maar een klein gedeelte komt uit het noorden (Tajikistan, Uzbekistan) en nauwelijks iets uit Iran Talibanstrijders hebben decennia lang ervaring in het smokkelen en transporten van wapens via smokkelroutes. Hiernaast schijnen er diverse hoge functionarissen te zijn binnen Afghanistan zelf die betrokken zijn bij wapen en drugs handel. De vermoorde broer van Karzai zou een sleutelrol hebben gespeeld in de wapen en drugshandel met de Taliban.

Yggdrasil
Yggdrasil28 sep. 2011 - 19:55

Volgens de Nederlandse regering : De Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft zichtbare resultaten opgeleverd. Dat stelt het kabinet in een evaluatie, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens de VN : De afgelopen tien jaar is het nog nooit zo onveilig geweest in Afghanistan als nu. VN generaal Ban Ki Moon maakte vandaag een rapport bekend over geweldsincidenten in het land. In de eerste 8 maanden van 2011 vonden er gemiddeld 2108 geweldsincidenten per maand plaats. ================= Hier moet ik maar eens even diep over nadenken, allereerst nadenken over het feit dat de meningen van "onze" regering en de VN nogal haaks op elkaar staan of anders gezegd totaal met elkaar in tegenspraak zijn. Nadenken over wie er gelijk heeft, alhoewel de leugens die "onze" regering over allerlei onderwerpen dagelijks de wereld in helpt de keuze ook wel weer gemakkelijk maakt.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon28 sep. 2011 - 19:55

Hoe kun je de berichtgeving van de Nederlandse regering nu in twijfel trekken. Ban Ki Moon schijnt toch een verwent kereltje te zijn want toen Rosentahl aan hem vroeg; "Kunnen we je ergens mee helpen met in Libië, een politiemissie met Dutch-approach misschien" schijnt Ban Ki Moon gezegd te hebben;" Doe maar geld."

BenJoosten
BenJoosten28 sep. 2011 - 19:55

U mag daar best diep over nadenken, en dan moet u in overweging nemen dat Uruzgan niet Afghanistan is en Afghanistan niet Uruzgan. Met andere woorden: het zijn twee onvergelijkbare grootheden en beide partijen (Nederlandse regering - VN) kunnen allebei gelijk hebben. Kunnen. Of ze het hebben zal moeten blijken uit een onderzoek waarin de situatie per provincie en per regio bekeken wordt. Tot die tijd heb ik zelf ook zo mijn twijfels, daar niet van.