Joop

VN: Turkije misbruikt noodtoestand, schendt mensenrechten

  •    •  
20-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4702078321_c2e8d88051_b

© H.E. Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, United Nations Alliance of Civilizations (UNAOC) Rio Forum

De in Turkije geldende noodtoestand, ingesteld na de mislukte coup in juli 2016, leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen. Dat zeggen de Verenigde Naties die er daarom bij president Erdogan op aandringen de noodtoestand direct te beëindigen.
Dinsdag presenteerde het VN-agentschap voor de mensenrechten in Genève hun rapport waaruit blijkt dat honderdduizenden mensen het slachtoffer zijn geworden van de noodtoestand. Sinds de mislukte poging zittend president Erdogan uit zijn ambt te stoten, zijn 160.000 mensen gearresterd, 152.000 ambtenaren ontslagen, ruim 1.700 onafhankelijke organisaties verboden, zijn tientallen krantenredacties opgeheven en vele journalisten in de cel beland. Ook hebben de autoriteiten zich schuldig gemaakt aan het martelen van gevangenen, waarbij onder andere gebruik gemaakt werd van seksueel geweld, elektroshocks en waterboarding.
Volgens de VN misbruikt Erdogan de noodtoestand om de oppositie te smoren:
"Het enorme aantal, de frequentie en het gebrek aan verband tussen verscheidene decreten en wat voor nationale dreiging dan ook, wijzen op het gebruik van de noodtoestand om elke vorm van kritiek op de regering het zwijgen op te leggen."
Hoge Commissaris voor de mensenrechten Zeid Ra’ad al Hussein zei vooral geschokt te zijn door de arrestatie van zo’n honderd zwangere of net bevallen vrouwen:
"Zij werden aangehouden omdat hun mannen verdacht waren. Sommigen werden gevangen gezet met hun kinderen, anderen werden gewelddadig van hen gescheiden. Dat is buitensporig en uitermate wreed en kan niets te maken hebben met het land veiliger maken."
De Turkse regering heeft inmiddels gereageerd op de eis van de VN. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het rapport van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten bevooroordeeld als het om Turkije gaat en staat het rapport vol ‘ongefundeerde beschuldigingen die perfect overeenkomen met de propaganda van terroristische organisaties’.
Bronnen: Volkskrant, AD / cc-foto: unaoc
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Bernie2
Bernie221 mrt. 2018 - 15:52

Amai, dat wisten wij huis-tuin-keuken deskundigen bij Joop toch al vanaf het moment dat Erdogan met zijn geslaagde coup kwam? Op het moment dat je journalisten massaal opsluit en kritische media bedreigt, is het afgelopen met de democratie. En waar democratie ophoudt starten mishandelingen, martelingen en andere verkrachtingen. Een monddood volk blijft over.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2018 - 15:16

Wat de VN zegt wisten we vanaf dag1, ik had gehoopt dat het verslaan van Isis ertoe zou leiden dat syriërs kans zouden zien de afschuwelijke vernedering van vijandig volk in West-Europa en de onterende turkse (en andere) kampen achter zich te laten en nieuwe hoop te koesteren in de wederopbouw van hun land en een stukje we zijn weer thuis te bieden, maar nee, de turken willen zich doen gelden dankzij het fiat van Poetin, de bloedbak, die geeft niet om mensen, of de VN hierin wat kan betekenen lijkt me zeer de vraag, en Trump interesseert het geen reet, die geeft ook niet om mensen, geen wonder dat felicitaties werden overgebracht, soort zoekt soort.

jsbijl
jsbijl21 mrt. 2018 - 13:16

De VN, die totaal zijn geloofwaardigheid heeft verloren als het om schendingen gaat van de VS op allerlei gebied zoals het follteren van moslims in Irak, moet dan maar helemaal worden opgeheven. Want Frankrijk verlengt al jarenlang de noodtoestand na de aanslag in Parijs. Memsen worden gewoon uit hun huis getrokken en zonder aanklacht in de cel gezet. Iedereen zwijgt. Ook de VN. Want Frankrijk likt de VS de hielen.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer21 mrt. 2018 - 16:04

Erdogan die alle geloofwaardigheid verloren heeft aan de schandpaal gezet door de VN na alle wandaden die hij begaan heeft: volkerenmoord op de Koerden, samenwerking met IS, corruptie om er maar een paar te noemen. Niet direct met het vingertje gaan wijzen naar Frankrijk, wat Erdogan flikt is vele malen erger.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie21 mrt. 2018 - 11:59

Vraag een willekeurige Armeen wat voor een buurman Turkije is en je weet wat voor vlees er in de kuip zit.

Opa2
Opa221 mrt. 2018 - 10:51

ik heb begrepen dat de subsidies die de EU aan Turkye overmaakt, juist voor de begeleiding en opllossing van dit soort excessen bedoeld is ... 4 miljard ofzo-iets... heeft gewoon wat tijd nodig

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.21 mrt. 2018 - 10:39

Arme Turkse bevolking, dat een trots volk zo geknecht en vernederd kan worden door een autoritair en dictatoriaal leider die ze zelf aan de macht hebben geholpen. Turkije is geen schim meer van de natie van hoop en toekomstpersepctief die ze enige tientallen jaren geleden was. Ook toen worstelde men er met een geweldadig verleden, interne (gewapene) strijd en het voorzichtig omarmen van de economische en maatschappelijke vooruitgang, van vrijheid. Turkije was voordat Erdogan aan de macht kwam een serieuze gesprekspartner van het westen, een land dat aansluiting zoch bij de moderne democratieen van deze wereld en daarbij door Europa, door de VS gesteund en geholpen werd. En nu onder Saddam Erdogan gaat het van kwaad naar erger. Blijkbaar is Erdogan zo bang geworden dat hij niemand meer vertrouwt en de enige oplossing die hij heeft is de vlucht vooruit, de vlucht naar conflicten met andere landen en volken en de vlucht naar het ondedrukken van de eigen bevolking. En och arme Turken, die houden hun mond en leiden in stilte en angst terwijl ze het hardst verraden worden door hun landgenoten in het buitenland die goedkoop en in luxe vanaf hun social media accountjes de propaganda van Erdogan verspreiden of hun buurman aangeven bij de embassade als hij daar niet aan meedoet.

3 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk23 mrt. 2018 - 3:52

Dus dat bescherming is logisch. ... mits Erdoğan hun mannetje wordt.... Erdoğan is ook door Cia aan de macht gebracht netals radicaal Feto sekte. In 2011 heeft Erdoğan duidelijk verraad gepleegd en trouw gezworen om alleen Turkse belangen te dienen. Vanaf dat moment voert Cia en Feto oorlog tegen Erdoğan. Om beetje sterk te staan heeft Erdoğan alle leden van de Seculiere diepe staat uit de gevangnis gered en zijn ze partners geworden . Diepe staat seculieren was vroeger aan de macht gebracht door Cia maar daarna vanaf 2007 vervangen door Radicale sekte Feto. Sinds se Seculieren en Erdoğan samen werken heeft Erdoğan sinds 2011 zijn Islamitische karakter Verzacht en zijn achterban met tijd pro Atatürk gemaakt en gevoed met nationalisme.

TurkseTurk
TurkseTurk23 mrt. 2018 - 7:33

Dus wat als feit gezien kan worden is aan verandering onderhevig afhankelijk van de waarnemer. Maar vanuit wetenschap gezien is de waarheid altijd 1 en hetzelfde en kan onmogelijk mee geknoeid worden. Zij die niet vanuit een dwingende wiskundige wetenschappelijke kunde kunnen redeneren zijn makkelijk manipuleerbaar met losse ongegronde stellingen. Helaas is mijn stelling dat wat vaak als wetenschap door het leven gaat ook vol zit met dogma's. Politiek. ... is puur vol met dogma's totaal los van de waarheid levend in een waanzinnige fantasie wereld. Het zijn de goede wetenschappers die leven met de pure kennis van de werkelijkheid. Het zijn de normale mensen die leven in een fantasie wereld dat niet beseffend denken ze dat wat wetenschappers. Leven in dogmatische fantasie wereld geld ook voor rijke mensen gewone mensen en politiek. Bv mensen als Stephen Hawking die ver ver boven gemiddeld inzicht hebben moeten gedwongen altijd de waarheid verbergen of middels indirecte bewoording maat voren brengen zodat ze niet aangevallen worden door de blinde mensen die 2 vogels zien .... Dus het verhaal van 3 en 2 vogels kan je op vele levels zien.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.23 mrt. 2018 - 10:40

@TurkeTurk Ik heb je reacaties een keer of wat doorgelezen maar veel verder ongefundeerde verdachtmakingen en verhandelingen of opmerkingen over jouw "dwingende wiskundige redeneren" kom ik niet. Dat je het niet met mij eens bent begrijp ik maar zolang je niet met inhoudelijke argumenten of verifieerbare feiten komt kan ik er weinig mee.

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 9:01

De VN is Puppet van Usa. Turkije wordt gezuiverd van Cia invloeden en het radicale geloof sekte Feto dat een proxy leger is van Usa. Nu Turkije Pkk geneutraliseerd heeft binnen Turkije...en daarna Afrin op Pkk veroverd heeft... Dacht Usa... oei... ik moet Turkije serieus nemen... Usa doet een Bod van... jij nemen Manbic maar laten oosten Eufraat met Rust.... Reactie Erdoğan. ... Wij gaan door tot aan Irak en in İrak gaan we ook verder... Reactie Usa.... oei foute boel... opschalen naar plan B... dat is een begin maken met: UN. Maar goed. .. als Turkije daadwerkelijk doorzet zal Amerika militair samen met Europa Turkije moeten aanvallen. ...de belangen die in het spel zijn zijn zo groot dat het westen bereid is tientallen jongens en meisjes uit EuropA daarvoor op te offeren. .... mensen zo serieus is de zaak... Ik hoop dat het niet zover komt en dat ze samen uit komen aan de tafel.... Het westen duld Turkije niet aan tafel maar zonder Turkije aan tafel wordt de wereld een hel... Dus hopelijk is het westen wijs genoeg Turkije te dulden als partner.

18 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 9:04

Turkije alleen tegenover westen..Dus heel Europa Engeland en Usa samen is te sterk voor Turkije in combinatie met Israël en Arabische landen die Puppets zijn van het westen... Daarom houd Erdoğan de relatie warm met Rusland Iran en China... De kunst is Turkije isoleren en daarna aanvallen... Dus het wordt een wespennest van diplomatie informatie oorlog en geheime diensten operaties.

ErikDien
ErikDien21 mrt. 2018 - 10:11

Volgens mij plaatst Turkije zichzelf buiten de tafel. En de warme relatie met ? Rusland was volgens mij ook niet zo goed tot 2 jaar geleden. En als Turkije doorgaat op het grondgebied van Syrië dan koelt ook de relatie met Rusland af.

Thijs Schokland
Thijs Schokland21 mrt. 2018 - 10:15

Zeg Turkse Turk, allemaal aardig die complot theorieën, maar kunnen we even onn topic blijven: de grove schending van de mensenrechten aldaar? Een het vastzetten van zwangere vrouwen, praat dat eens goed dan!

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.21 mrt. 2018 - 10:45

@TurkseTurk Trap er nou niet in TurkseTurk, geloof nou niet in al die ingebeelde vijanden van Turkije. Doe je ogen open durf de werkelijkheid te zien. Waarom denk je dat Erdogan honderduizenden burgers zonder proces heeft opgesloten, waarom denk je dat Erdogan duizenden media en andere organisaties heeft verboden? Het antwoord is heel simpel TurkseTurk, Erdogan is bang en wordt steeds banger daarom slaat hij steeds woester om zich heen. Erdogan is de grootste vijand van het Turkse volk en niemand anders.

Remco5
Remco521 mrt. 2018 - 11:13

KoeKoeK!

Amijn
Amijn21 mrt. 2018 - 12:50

Wat het ontbreken van zelfreflectie en mensenkennis met je kan doen ..

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 15:19

Rusland... 2 jaar terug organiseerden feto eenheden binnen het luchtmacht en 2 spionnen van cia samen het complot om een Russiche vliegtuig neer te halen... nadat het vliegtuig neergehaald was was dat netjes op camera vast gelegd en riep Amerika meteen van de Turken hebben het neergeschoten zodanig dat er geen ruimte was... om het in de doofpot te stoppen. Zo werden Rusland en Turkije tegenover elkaar geplaatst... Goed georkestreerd. ... Poutin verklaarde later dat hij wist dat Erdoğan zelf geen directe opdracht heeft gegeven... en heeft de hoofd koel gehouden. Tevens paar dagen voor de coup heeft Poutin zijn Ortodoks nationalistische adviseur gestuurd met een lijst vol feto leden om Erdoğan voor te bereiden op de komende coup. Als Turkije valt in westerse handen heeft Rusland een probleem. . ...... Betreft complot theorieën. ... Is het ook een complot theorie dat olie en gas een belangrijke deel van de wereld economie is en dat alles stilvalt zonder deze grondstof? Is het ook een complot theorie dat de vraag naar de dollar wereldwijd zeer hoog is Door de vraag naar olie waardoor dollar als wereld handels munt gebruikt kan worden. Is het ene complot theorie dat alle olie en gas in het midden oosten zit en met deze olie de Chineze en Europese economie draaiend wordt gehouden . Is het een complot theorie dat usa met zijn vele bassisen en groot zeevloot alle handels routes op zee onder stevige wurg greep houd? Voor mensen die zeggen dat het een complot theorie is kan ik met een dwingende logica uiteenzetten dat ze het mis hebben. Wanneer ze tijd nemen kunnen ze niets anders concluderen als dat ik gelijk heb. Ik ben een Koerd...een Alleviet. ...niet gelovig.... links georiënteerd. ... westers georiënteerd. ... Volgens alle logica zou ik anti Erdoğan moeten zijn. ... maar nee mijn logica is de logica van de wetenschap en die dient alleen de waarheid.

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 15:28

Brenda.... Erdoğan is echt niet bang.... Zijn positie is zo sterk en doet het westen zo zweten.... Als Erdoğan tegen het westen zou zeggen... ik ga alles ondertekenen wat jullie van mij verlangen zal het westen meteen binnen 10 minuten (letterlijk niet figuurlijk ) 100 miljard dollar op zijn rekening storten en hem en zijn famillie untouchble status geven a la niveau van Beatrix famillie en alle andere elitaire machthebbers op wereldschaal. Dat betekent dat alle aan westen gelieerde geheime diensten hem zouden beschermen inplaats van hem proberen te vermoorden. Tevens zou hij meteen Nobelprijs en dat soort grapjes krijgen Etc etc.

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 15:30

Ps.... zonder overdrijven.... als gij 100 miljard zou willen zou het westen vrijwillig 300 miljard dollar geven....zolang hij maar meewerkt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2018 - 15:30

Wat je hier wil laten zien is hoe bijdehand Turkije is, wat je m.i. werkelijk laat zien is hoe bezeten je bent van de turkse zaak, blind voor de leugen dat Afrin een bedreiging voor Turkije vormt, als je vooringenomen bent ben je niet te redden, niet voor rede vatbaar.

Buzzer
Buzzer21 mrt. 2018 - 16:08

"Pkk geneutraliseerd heeft binnen Turkije" vermoord en steden vernietigd, noem het beestje toch bij de naam. En wanneer u een Turkse Turk was was u een Turk in de geest van Atatürk.

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 17:14

Raymond.... Ik ben het ten dele met je eens... het kan mij eigenlijk niets schelen wat er in Turkije en de rest van de wereld gebeurt. Het is niet mijn zaak... Het zou me ook niets moeten schelen wie wat denkt...of doet... Ik moet enkel handelen vanuit eigen belang... en dat is een eigen toekomst en zelf ontwikkeling. Ik vind het alleen leuk dingen te begrijpen... en hier praten heeft geen toegevoegde waarde om een diepere inzicht te ontwikkelen. ... ik vind het een beetje leuk dingen te zeggen waardoor mensen raar van kijken... ik zou het minder leuk gevonden hebben als iedereen met mij eens was. Maar goed dom van me... zonde van mij tijd. ... lezen kost tijd typen ook... Dus ik moet stoppen achterlijk gedrag te tonen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 mrt. 2018 - 3:24

“Ik moet enkel handelen vanuit eigen belang… en dat is een eigen toekomst en zelf ontwikkeling.” Daar is niets mis mee maar ik kan me voorstellen dat je toch wel volgt wat er in Turkije gebeurt, er is veel onrecht door Erdogan en de AK partij, geen vrijheid, geen vrede, uiteindelijk gaat dat niet goed, het Ottomaanse rijk is ten onder gegaan door nationalisme, als je minderheden respecteert zullen ze ook jou respecteren en andersom lijkt me, ik hoop dat je daarover wilt nadenken.

TurkseTurk
TurkseTurk22 mrt. 2018 - 12:40

Raymond. ... Je hebt goede intenties... maar wederom je bent naif. Je bent niet bekend met de feiten. Ik ken Zowel Turkije als Nederland. ... Natuurlijk weet ik ook heel veel niet maar bovengemiddeld heb ik inzicht. Ik kan met een dwingende logica alles uiteenzetten. Maar goed is niet mijn zaak... Ik zal natuurlijk altijd de hele wereld passief volgen en leren begrijpen in de diepte... Maar ik zal mezelf aanleren dat het mij niets kan schelen. ... mijn eigen belang zal ik voorop stellen.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.22 mrt. 2018 - 16:11

@TurkseTurk Je duim wordt steeds dikker TurkseTurk, hoe krijg je het verzonnen als je schrijft: "Dat betekent dat alle aan westen gelieerde geheime diensten hem zouden beschermen inplaats van hem proberen te vermoorden". Waarom zouden de westerse geheime diensten, en dus de westerse overheden Erdogan willen vermoorden? En waar blijkt dat dan uit?

TurkseTurk
TurkseTurk23 mrt. 2018 - 3:33

Brenda.... Dat kan je bedenken door middel van gezonde logica en wat kennis van de feiten. Ik zal een simpele voorbeeld geven. Er is een boom vol met bladeren. Zo vol dat je de achtekrant en binnenzijde boom niet zien kan. Je ziet 3 vogels aan komen vliegen. Vervolgens zie je alleen maar 2 vogels. 1 vogel is niet meer zichtbaar omdat het of in de boom of achter de boom is. Vraag. ... hoeveel vogels zijn er... Het antwoord hiervan is afhankelijk van wie er kijkt en hoe de hersenen van diegene die met zijn ogen ziet conclusies trekt. Eigenlijk zie je niet met je ogen maar met je hersenen. Idem dito voor je inzicht. Een minder slimme persoon zou als antwoord zeggen. .. er zijn 2 vogels. Wanneer een wat slimmer persoon hem erop wijst dat er eerst 3 vogels waren...Dus dat ene moet ergens in de boom of erachter zitten. ... geloof me als de 1e persoon een hard hoofd heeft kan niets in de wereld hem overtuigen van het bestaan van 3 vogels. ... De 1e persoon is zeer zeer slim omdat hij enkel hendelt met feiten. ... dat wat gezien wordt. Echter de 2e persoon kan met dwingende logica toch bewijzen dat de 1e persoon foute conclusies trekt. ... maar de 1e persoon moet er wel voor open staan en beseffen dat hijzelf mogelijk fout kan zitten en bereid zijn zichzelf en de andere persoon te toetsen.

TurkseTurk
TurkseTurk23 mrt. 2018 - 3:44

Brenda.... Dus om de conclusie te trekken dat westerse geheime diensten hem proberen te vermoorden kan je makkelijk cocluderen zonder 1 directe bewijs te hebben. Je hoeft alleen kennis te hebben van de wetenschap dat geheime diensten welles stiekum mensen omleggen.... De verhoudingen en de spanningen kennen... rol Erdoğan begrijpen. ... Alleen wil ik je wel erop wijzen dat westerse geheime diensten nooit een directe aanval hebben gepleegd op Erdoğan. Het is altijd via via.... Want wanneer zeer duidelijk naar voren komt dat Erdoğan door het westen is vermoord krijgt het westen zelfs alle Erdoğan haters binnen Turkije letterlijk hun haat over hen heen. Ik kan zelfs zeggen dat bv wanneer Erdoğan Bv wordt vermoord door Bv zijn eigen beveiligen of schoonzoon... ik zeg maar wat... De paranoia is zodanig hoog onder de Turken dat het westen nog altijd een directe probleem zal hebben met Turkije.... zelfs als niets wijst naar het westen. De relaties met het westen zijn sinds de coup poging zuur .... Na Herstel mits mogelijk zal nooit de relaties hetzelfde zijn. Turkije is een cruciaal land vanwege zijn strategische liging voor de gehele wereld.... zowel het oosten als het westen wil Turkije aan zijn zijde.... Zij die Turkije weten te trekken naar zichzelf zullen de mondiale getouwtrek winnen.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.23 mrt. 2018 - 10:48

@TurkseTurk Je schrijft "Dus om de conclusie te trekken dat westerse geheime diensten hem proberen te vermoorden kan je makkelijk cocluderen zonder 1 directe bewijs te hebben. Je hoeft alleen kennis te hebben van de wetenschap dat geheime diensten welles stiekum mensen omleggen…." Het enkele feit dat geheime diensten (en dan ga ik even in jouw stelling mee) "wel eens mensen omleggen" is op geen enkelewijze een argument om jouw stelling te kunnen onderbouwen dat de westerse geheime diensten Erdogan proberen te vermoorden. Oftewel, je verkoopt weer sprookjes en complot theorietjes.

Davy ????
Davy ????21 mrt. 2018 - 6:26

Je verwacht het niet...

Blijf
Blijf20 mrt. 2018 - 22:36

Is het nog altijd heel racistisch om Erdogan een "volstrekte gek" te noemen?

1 Reactie
Thijs Schokland
Thijs Schokland21 mrt. 2018 - 14:03

Waarom zou dat racistisch zijn? Overigens is die man zo gek nog niet, want het merendeel van de Turken daar en het overgrote deel van de Turken hier lopen met hem weg. Niks Mark Rutte onze premier of King Willem ons staatshoofd. Nee, Erdogan, die gehoorzamen we!

msj_meijerink
msj_meijerink20 mrt. 2018 - 19:35

En hoe denkt Denk hierover? Dat Reçep Pasja een repressief autoritair bewind voert weet de wereld inmiddels.

2 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 9:06

DeNk. ... wat denk je natuurlijk staan ze lijnrecht tegenover jouw. Ik zeg het openlijk maar in betwijfel of kuzu wel diepgaande kennis en inzicht hierover heeft hij leeft vooral in NL ikke... Kijk naar alle media...

Thijs Schokland
Thijs Schokland21 mrt. 2018 - 15:50

Turkse Turk, over Kuzu zijn we het eens! Die man associeer ik evenmin met diepgaande kennis of inzicht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2018 - 19:19

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett21 mrt. 2018 - 8:44

Op het islam gedeelte na moet hoe Erdogan dingen regelt een soort natte droom voor Wilders zijn.

TurkseTurk
TurkseTurk21 mrt. 2018 - 9:08

Hij is redder in Nood het lang verwachte redder van mensenrechten democratie vrijheid en welvaart. Hij straalt hoop naar de wereld toe naar hen doe genade en steun nodig hebben. Het is een bijzondere man in donkere tojdenmmm het licht aan het einde van de grot.