Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

VN-medewerkers mogen onveilige WhatsApp niet gebruiken

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30139115302_61924b5011_k
Medewerkers van de Verenigde Naties hebben een verbod gekregen op het gebruik van WhatsApp. De organisatie vindt de beveiliging van de app niet veilig genoeg.
Het verbod kwam naar buiten toen een verslaggever vroeg naar het WhatsApp-gebruik van VN-chef Guterres, naar aanleiding van de hack van Amazon-CEO Jeff Bezos. Zijn telefoon werd besmet met een virus door een video die hij van de Saudische kroonprins had ontvangen via WhatsApp.
“Alle hoge functionarissen van de VN hebben opdracht gekregen WhatsApp niet te gebruiken. Het wordt door ons niet ondersteund als een veilige techniek”, verklaarde de woordvoerder van Guterres. Het verbod geldt sinds juni 2019.
WhatsApp zegt dat de app uitermate goed beveiligd is. Elk privébericht zo zijn versleuteld, zodat berichten niet te lezen zijn voor de berichtdienst of voor anderen.
Nadat er verschillende privéberichten en foto’s in de media opdoken, besloot Bezos zijn telefoon te laten onderzoeken. Een roddelblad zou hem hebben gechanteerd met zijn buitenechtelijke relatie.
De onderzoekers ontdekten dat er kort na het contact met prins Mohammed veel materiaal van Bezos’ telefoon is gedownload. Daaruit concludeerden ze dat het videobericht van de Saudische leider besmet moet zijn geweest. Concrete bewijzen zijn echter niet geleverd.
De Saoedische autoriteiten zouden Bezos willen beïnvloeden als eigenaar van de invloedrijke Washington Post, waar ook  journalist Jamal Kashoggi werkte toen hij in een Saudische ambassade werd vermoord.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

adriek
adriek25 jan. 2020 - 14:20

Waarom zou de Saudische kroonprins een filmpje naar Bezos gestuurd hebben? En als het filmpje 'onverwacht' (door malware) verstuurd is, waarom zou Bezos het dan geopend hebben? U opent naar ik mag hopen nooit (nee, nooit) 'leuke filmpjes' die in uw whatsapp groepen verschijnen?

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos24 jan. 2020 - 15:26

In de bankwereld is het streng verboden om klantgegevens via whatsapp te chatten of te bespreken.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jan. 2020 - 15:05

En zo zie je maar, dat mensen die geen flauw verstand hebben van de techniek van de 21e-eeuw, de meest domme, ongeinformeerde beslissingen kunnen nemen. Ik neem aan dat e-mail nu ook voor alle medewerkers wordt verboden? Want daarmee kun je ook besmette berichten ontvangen. Wat zeg ik? Verbied het hele internet! Overal virussen en malware!

TigressApril
TigressApril24 jan. 2020 - 12:17

Whatsapp is end to end encrypted en het was dus gewoon een besmet bestand dat verzonden is via whatsapp ofwel dat heeft eigenlijk niet met whatsapp te maken maar gewoon met de matige antivirus op smartphones.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 jan. 2020 - 14:05

Of de gebruiker, dat is meestal de zwakke schakel in welke beveiliging dan ook. Door bv. de voicemail pincode op 0000 te laten staan of hooguit aan te passen naar 1234 is Whats app al 'onveilig' voor veel gebruikers. Of ze klikken wel op een linkje o.i.d.

Joop den Uil
Joop den Uil24 jan. 2020 - 11:11

en dat zijn dan 2 dingetjes die nu bekend worden van Salman; topje ijsberg ? (rare metafoor voor de woestijnlanden)

Thuiszitter
Thuiszitter24 jan. 2020 - 10:58

Als it’er zeg ik dat juist what’s app behoorlijk veilig is zoals de dienst omschrijft de berichten worden versleuteld er zijn natuurlijk andere veilige diensten ter beschikking.

2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique24 jan. 2020 - 12:33

End-to-end encryptie voorkomt niet dat het bericht malware bevat. Maakt in dit geval gebruik van lek in videoplayer.

madbako
madbako24 jan. 2020 - 12:36

Probleem is dat whatsapp wel end to end encrytion heeft, maar dat er in de content [in dit geval het filmpje] een remote code execution mogelijk is op het toestel waarmee je het filmpje bekijkt.

msj_meijerink
msj_meijerink24 jan. 2020 - 10:13

"als", "waarschijnlijk", etc. Allemaal aannames, meer niet. Laat onverlet dat de Salman een rotzak is.

Karingin
Karingin24 jan. 2020 - 9:24

Er zijn genoeg alternatieven, maar ik vraag me af of die bijvoorbeeld zo'n video met malware zullen blokkeren. Ik denk 't niet. Op 't werk gebruiken wij Signal omdat een van mijn bazen een pesthekel heeft aan Facebook en daarom geen WhatsApp wil gebruiken, maar volgens mij maakt 't qua veiligheid weinig uit.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen24 jan. 2020 - 16:11

Het hele eieren eten is geen berichten te openen uit onduidelijke bron. Maar de SG van de VN kan moeilijk tegen zo'n Arabier zeggen: jouw berichten vertrouw ik niet. Of toch misschien?