Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-klimaatrapport waarschuwt: het is al bijna te laat

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16194695709_42939bc820_o
Terwijl 2017 opnieuw een record aan broeikasgassen werd uitgestoten, waarschuwde de VN gisteren opnieuw dat het roer nu echt heel rap om moet. Landen moeten hun inspanningen wereldwijd onmiddellijk verdrievoudigen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te kunnen houden. Dat meldt het  Emissions Gap Report  van de VN, dat gisteren werd gepubliceerd in de aanloop naar de internationale klimaattop in Polen maandag.
Het rapport onderzocht de beloftes (dus nog niet eens de daadwerkelijke inspanningen) van alle landen op klimaatgebied en plaatste het verwachte resultaat naast de wat er aan maatregelen nodig zou zijn om de Parijse klimaatdoelen te halen. Het gat daartussen bleek groter dan ooit. Slechts 57 landen liggen op schema om hun eigen beloften waar te maken. De EU loopt momenteel hopeloos achter.
De Nederlandse onderzoeker Michel den Elzen, werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving, werkte mee aan het rapport. Ondanks de slechte vooruitzichten blijft hij erop hameren dat een beleidsomslag niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. In Nieuwsuur zegt hij:
"Het is nog steeds mogelijk om het 2-gradendoel te bereiken. Er zijn voldoende technische mogelijkheden, er is hernieuwbare energie, er zijn nog stappen te zetten op het gebied van efficiency en het is mogelijk om ontbossing tegen te gaan en over te gaan tot herbebossing."
Ook in de Verenigde Staten werd recentelijk een groot klimaatrapport gepresenteerd. De regering van Trump probeerde het rapport te begraven door het te publiceren op de dag na Thanksging en toen dat niet lukte, besloot Trump maar om publiekelijk zijn eigen onderzoekers af te vallen.  In het rapport staat dat de stijgende temperaturen nu al schade aanrichten in de VS en wereldwijd catastrofale gevolgen zullen hebben. Het beperken van de uitstoot van broeikasgassen zou zeer goed zijn voor de Amerikaanse economie en jaarlijks duizenden doden voorkomen.
Afbeelding: Een opgedroogde rivierbedding in Sri Lanka, cc-foto: Bioversity International
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.