Joop

VN-hoofdeconoom: ‘Achteruitgang wereldeconomie meer dan twintig keer zo groot als in de crisis van 2008’

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
684 keer bekeken
  •  
5644554403_bcdfac724e_k
De coronacrisis zal sociaaleconomisch nog jarenlang ‘doordreunen’, ook als er inmiddels een vaccin is tegen de ziekte. Dat zegt Dirk-Jan Omtzigt, hoofdeconoom van het Verenigde Naties Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) in de podcast Betrouwbare Bronnen.
"Wij maken ons enorm veel zorgen over de impact van de coronacrisis op lage- en middeninkomenslanden. We verwachten dit jaar wereldwijd een krimp van 4,4 procent. Dat is meer dan twintig keer zo veel als tijdens de financiële crisis van 2008. Toen was de krimp van de wereldeconomie 0,2 procent."
Omtzigt combineert en analyseert voor de Verenigde Naties alle beschikbare cijfers. “Ongeveer 90 procent van alle landen is nu in recessie. Dit is de diepste recessie in acht decennia en de grootste ineenstorting van het inkomen per hoofd van de bevolking sinds 1870”, zegt hij.
“In Afrika bezuiden de Sahara gaat het inkomen naar het niveau van 2007. Dat is een enorme terugslag. In het tweede kwartaal van dit jaar is een half miljard banen verdwenen. In lage- en middeninkomenslanden heeft 80 procent informeel werk. Voor toch al kwetsbare mensen is het heel moeilijk om dan nog een inkomen te verwerven.” Volgens de Wereldbank duiken komend jaar 150 miljoen mensen extra onder de inkomensgrens van 1,90 dollar per dag.
“In India is het inkomen van mensen onder de armoedegrens in april met 61 procent gedaald. We voorspellen dat het aantal mensen in de wereld dat acuut hongerlijdt dit jaar stijgt van 130 miljoen naar 265 miljoen”, zegt Omtzigt. “Kinderen die hongerlijden hebben moeite met leren. De kosten van honger zijn enorm. Honger is duur.”
Op een aantal landen drukken leningen zo zwaar, dat ze niet meer uit de crisis kunnen komen. “Als landen failliet gaan, dreigt een systeemrisico.” Hij adviseert schuldverlichting of zelfs kwijtschelding.
Groot probleem is volgens hem dat economische modellen niet toegerust zijn op het rampzalige scenario dat zich nu voltrekt. “Een model weet precies wat er gebeurt als je de rente verhoogt, maar niet wat het gevolg is als iedereen thuisblijft. Wat we nu zien is in het algemeen slechter dan de voorspellingen.”
Dirk-Jan Omtzigt en zijn team hebben mede als taak om binnen de VN de bestaande redeneringen ter discussie te stellen. “Wij vragen ons af: doen we wat juist is? Weten we wat we niet weten? En als er een andere werkelijkheid ontstaat, veranderen we dan van koers?” Een van de beleidswijzigingen die op advies van Omtzigt in gang werd gezet is: meer aandacht geven aan de sociaaleconomische gevolgen van covid-19. “Oorspronkelijk werd het voornamelijk als gezondheidscrisis gezien.”
cc-foto: AliAlbader
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

EricDonkaew
EricDonkaew20 okt. 2020 - 10:03

Ik zie het hier in Thailand. Het virus is al vijf maanden compleet weg. Besmettingen - Ernstig zieken - Dagelijkse doden : 0 - 0 - 0. Met uitzondering van een hoogst enkele repatriant die direct in quarantaine gaat. Maar... 5-10 miljoen Thais werkloos, vaak hebben ze niets meer. De lagere, maar ook een deel van de middenklasse is tot de bedelstaf veroordeeld. En dat komt niet door het virus, het komt echt alleen door de lockdowns. En dat is overal zo. Dus roep niet te snel 'lockdown', wat natuurlijk wel de makkelijkste en meest stoer klinkende oplossing is. Misschien is laveren (klinkt niet stoer, dat klopt) en wachten op een vaccin toch de beste oplossing, mede gezien het bij nader inzien meevallende mortaliteitscijfer na besmetting. Want dat is allang geen 3-4% meer, wat aanvankelijk vrij algemeen werd gedacht. Het is echt een stuk lager. De ellende is anders te groot.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki20 okt. 2020 - 12:04

China met anderhalf miljard mensen heeft het virus goed onder controle en de Chinese economie draait en groeit weer als vanouds. Wij blijven daarentegen nog even een hele tijd doorsukkelen, dat staat in ieder geval wel vast.

Oki Doki
Oki Doki20 okt. 2020 - 12:12

Hoe had Thailand eruit gezien zonder de lockdowns? Vast niet veel beter, overal zieken en doden, ziekenhuizen die zodanig vol zitten dat je alsnog in een lockdown moet, zoals wij hier in Nederland. Je kunt het risico niet nemen om het virus gewoon z'n gang te laten gaan.

EricDonkaew
EricDonkaew21 okt. 2020 - 1:29

@Oki Doki --------------------------------- Wel goed lezen. Ik heb het over laveren. Niet over het virus zijn gang laten gaan.

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 7:31

Wederom een probleem. En het is evident dat de kwetsbaren niet zo zeer hier maar veel verder weg wonen. Er is naast veel dat niet veel geweten wordt ook veel kennis en expertise. Het is niet voldoende enkel het probleem ( pandemie slaat over op de bancaire wereld en dan heb je een susteem dat omvalt) te tonen maar er ius ook een oplossing te vinden. De vraag is dan HOE voorkom je met elkaar dat.dit zwarte scenario werkelijkheid wordt? Hoe wentel je een ramp af, waar schijnt er licht tussen de kieren, wat gebeurt er nu al? Bij moedeloos bij de pakken neerzitten is bepaald onvoldoende.

3 Reacties
LBNB
LBNB20 okt. 2020 - 8:26

Dat is heel simpel, door geen draconische maatregelen meer te accepteren van overheden.

frankie48
frankie4820 okt. 2020 - 9:18

Beste LBNB, En laat dat nou juist door een verstandige keuze van cohesie en adhesie door de lagere- en middeninkomens zelf bepaald kunnen gaan worden, dus wachten wij na deze gitzwarte boodschap maar even af waar hun keuze deze keer weer op gaat vallen?

LBNB
LBNB20 okt. 2020 - 11:21

@frankie48 Het zijn enkel gitzwarte scenario's volgens deze doemdenkers en enorme rampen. Helder nadenken kunnen ze niet meer. Ze hebben van een zorgcrisis een nationale crisis gemaakt met hun hysterie.

Uilenspiegel
Uilenspiegel20 okt. 2020 - 7:23

En rijk komt rijker uit de crisis. Wat ligt er voor de hand? Daarvoor hoef je geen econoom te zijn.

1 Reactie
rvb2
rvb220 okt. 2020 - 8:46

Die ongemakkelijke waarheid wordt door rechts ontkend. Rechts wil armoede in stand houden, omdat bijdragen aan de samenleving door de rijken wordt gezien als een straf.