Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Hongersdood grijpt om zich heen in Somalië

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-HongersnoordSomalie_300_01.jpg
Kritiek Oxfam: Hulp uit EU komt traag op gang ... Onderdrukkende Afrikaanse regeringen willen geen cijfers vrijgeven over de ernst van de toestand
In Somalië zijn al tienduizenden mensen omgekomen door honger en uitdroging, meldt de VN. De toestand is zeer kritiek. De zuidelijke regio’s Bakool en de zuidelijke delen van Shabelle zijn er het ergst aan toe. Meer dan 10 miljoen mensen hebben daar dringend hulp nodig. De regio in de Hoorn van Afrika heeft sinds 60 jaar nog nooit zo’n enorme droogte gekend.
De hongersnood wordt officieel uitgeroepen wanneer twee volwassenen of vier kinderen per 10.000 mensen per dag omkomen van de honger. Naar schatting van de VN komen in de zuidelijke regio’s van Somalië nu zo’n zes mensen per dag om en meer dan de helft van de kinderen is ondervoed.
Somalië heeft binnen korte tijd zeker 300 miljoen dollar nodig zegt Mark Bowden, de VN vertegenwoordiger in Somalië. In het land is in sommige regio’ zeker 90 procent van de oogst mislukt als gevolg van de droogte. De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar met 270 procent gestegen als gevolg van hevige droogte, het mislukken van oogsten en burgeroorlogen.
Als we nu niets doen zal de hongersnood zich binnen acht maanden over alle zuidelijke regio’s verspreiden”, zegt Bowden in The Independent. Hij vreest dat nog meer honderd duizenden mensen zullen sterven omdat ze geen eten hebben of een infectieziekte hebben opgelopen. “We hebben nog steeds geen goede toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en medische voorzieningen.
Volgens Oxfam is de situatie in de Afrikaanse landen als Djibouti, Ethiopië, Kenia en Eritrea ook erg slecht. Maar omdat de onderdrukkende autoriteiten geen cijfers loslaten naar de buitenwereld komt de hulp daar moeizaam op gang.
De VN heeft in Somalië de komende maanden zeker nog 300 miljoen dollar nodig. Oxfam schat in dat voor de gehele Afrikaanse regio zeker een miljard dollar nodig is tot januari 2012. De hulporganisatie hekelt de Europese landen die traag geld vrijmaken voor de hongersnood in Afrika. Rijke Europese landen hebben tot nu toe 200 miljoen dollar gegeven, maar laten daarmee een gapend gat over. Oxfam is vooral kritisch naar Frankrijk die anders dan andere Europese landen nog niet heeft aangegeven meer te willen doneren dan het tot nu toe al gedaan heeft. The Independent: Parts of south Somalia suffering from famine, says UN
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Tealc2
Tealc220 jul. 2011 - 11:45

Afrika heeft geen voedsel hulp nodig...Maar ze hebben wel eerlijke manier van handel drijven nodig en geen bemoeienis van buiten af.. Alleen zal dat nooit gebeuren..Of beter gezegd zullen G8+4 nooit toelaten. Anders moeten ze(G8+4) de welvaart delen met Afrika..En dat gaat nooit gebeuren.

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 11:45

Stop met het dumpen van gif voor de kust van Somalie, stop met de overbevissing voor de kust van Somalie en verkoop geen wapens aan landen. Ook NL verkoopt wapens aan dictaturen en Afrikaanse landen. http://stopwapenhandel.org/sites/stopdewapenhandel.antenna.nl/files/10083743-bijlage.pdf http://stopwapenhandel.org/node/1046 Oude informatie maar Nl is niet onschuldig wat betreft het leveren van wapens aan de landen in de hoorn van Afrika. Ukraine schijnt ook flink wapens te verkopen aan Afrikaanse landen, http://books.sipri.org/product_info?c_product_id=420 Voor TRUUS, de VS heeft de dictator Mubarak voorzien van alle soorten wapens en Europese oliemaatschappijen deden goede zaken. http://money.cnn.com/2011/01/31/news/international/egypt_economic_interests.fortune/index.htm Ook NL bewapend dictators en pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten. Ook Israel verkoopt wapens aan dictators of landen die nu om hulp vragen, http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2010/04/30/Africas-oil-wealth-boosts-arms-sales/UPI-38821272652572/

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 11:45

Maar als ik kijk naar al die hongerige mensen dan word ik er triest van, triest omdat er genoeg te eten en te drinken is voor iedereen. Als wij maar willen delen en stoppen met het verkopen van wapens om oliestaten te beveiligen voor onze olie.

bertvanbaar
bertvanbaar20 jul. 2011 - 11:45

.... en onderhand halen wij nog steeds onze spercieboontjes uit die regio ....

Maanlander2
Maanlander220 jul. 2011 - 11:45

Het zijn Islamistische landen. Zegt al genoeg.

bacher
bacher20 jul. 2011 - 11:45

En dan te bedenken dat de Bill Gates van deze wereld tientallen miljarden bezitten aan vermogen. ....1 persoon die zo het hele tekort aan voedsel in 1 klap op zou kunnen lossen.... Nee we gaan eerst even onderling hoeveel enkele miljoenen door welke landen bijgedragen moet worden alvorens de de hulp op gang komt. We houden ze klein en plunderen het land. Brengen hen telkens weer in de economische malaise en waar besteden we ons gemeensschap geld aan, een paar tanks en JSF's zodat we onze olie in de ***stan landen te verdedigen onder het mom van opbouw en vrede. En nog zie je dan reacties in de trant van, moeten ze maar constructief omgaan met dat wat ze al krijgen. Wat ben je dan een waardeloos mens zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 11:45

haal de marine weg zodat de piraten weer kunnen vissen

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 11:45

" haal de marine weg zodat de piraten weer kunnen vissen " Naar andermans schepen?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 11:45

Oxfam, vraagje hoe zit het met de hulp uit de oliestaten??

1 Reactie
NNenNN
NNenNN20 jul. 2011 - 11:45

Bedoel je die door het Westen gesteunde totalitaire dictaturen die het druk hebben om de eigen bevolking te onderdrukken?

Royaal2
Royaal220 jul. 2011 - 11:45

Kenia heeft de afgelopen tijd het 'defensiebudget' verhoogt naar 25% van het BBP. Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië zijn ook druk bezig om van verschillende landen wapens te kopen en hebben dit in de afgelopen periode ook veelvuldig gedaan. Laat de inwoners maar verkommeren, die worden (deels) wel weer uit de brand geholpen door westerlingen met een slecht geweten en een goed hart. De strijd tegen de honger is een enorme industrie, waarvan uiteindelijk slecht een handje vol mensen enorm profiteert. Of het nou de zakenlui zijn die in de betreffende landen overal (extra) geld voor vragen, of de directeuren met een vorstelijk salaris bij de hulpinstanties. Ik ga dit keer niks geven, niet omdat ik een ander geen goed leven gun maar omdat er nu eens een structurele oplossing gevonden moet worden. Dit mag in mijn optiek zelfs een militaire interventie zijn, maar je kunt niet verder bouwen aan een huis als de fundering verrot is.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 11:45

De Keniaanse elite troepen worden door de VS getraind, zoals andere elite troepen van Afrikaanse landen. Ook NL heeft militairen in Afrika en vele landen gaan op bezoek in Afrika om wapens te verkopen, vooral in landen waar wat te halen valt.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 11:45

Al meer dan 50 jaar dezelfde beelden: Biafra, Sahel en weet wel niet hoeveel andere Afrikaanse landen hun handen op houden. Miljarden zijn er al aan hulp en overheidssubsidies gegeven en niets heeft geholpen. Geef je geld dan blijft het aan de strijkstok hangen of er worden wapens voor gekocht. Conflicten hebben de Afrikaanse ontwikkeling ongeveer 300 miljard dollar gekost tussen 1990 en 2005, volgens een nieuwe studie van Oxfam International, IANSA en Saferworld. Dat bedrag stemt overeen met wat de internationale hulpverlening in diezelfde periode heeft ontvangen. Dus van mij geen cent, naar deze bodemloze put.

1 Reactie
ElChe
ElChe20 jul. 2011 - 11:45

Had ik van jou ook niet verwacht.

Archie2
Archie220 jul. 2011 - 11:45

De lokale overheid wil geen massale volksverhuizing en ook vanuit de directe omgeving van de kampen komen bezwaren. Op z'n Nederlands gezegd: wijzigingen o het vigerende bestemmingsplan zijn nog niet vastgesteld. Dit belemmert de hulp ernstig En zo rommelen ze van de ene ramp in de andere ramp. De oplossing zal toch echt vanuit het land zelf moeten. Hulpverlening hoe goed bedoeld ook is slechts de pleister

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 11:45

"Hulpverlening hoe goed bedoeld ook is slechts de pleister " Klopt, het gaat om noodhulp om de gevolgen van de ergste droogte sinds 60 jaar te bestrijden. Ver niet. Inderdaad moet er een weg worden gezocht om Afrika als verzameling van volkeren, voor zichzelf te laten zorgen. Ontwikkelingshulp helpt niet. Dat onderwerp is al stevig uitgespit op Joop, enkele dagen geleden. Zie: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/knapen_hongersnood_doe_het_zelf/

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 11:45

Bijzonder triest dat de Somalische islamitische strijders hulp van het Westen tegenhouden, en dat islamitische landen geen hulp geven. Ik heb te doen met die mensen daarzo.

1 Reactie
bobbono
bobbono20 jul. 2011 - 11:45

je verwijt allemaal anderen van alles, maar wat heb jij werkelijk gedaan......

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 11:45

Ik vraag me af op welk rekeningnummer Linda Polman haar bijdrage heeft gestort. ...En, nu ik me toch weer wat afvraag, zou ik haar opinie over Hulp graag eens op joop.nl willen lezen.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei20 jul. 2011 - 11:45

Ik heb haar boek niet gelezen dus een vraagje: maakt zij een onderscheid tussen ontwikkelingshulp en noodhulp?