Joop

'VN falen in Congo'

  •  
25-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_VN_Monuc_Congo_UNphoto_300.jpg
De strijd van de VN-vredesmacht (Monuc) in het oosten van de Democratische Republiek Congo is uitgelopen op een mislukking. Dat stelt een groep deskundigen in een rapport waaruit de BBC woensdag citeert.
Foto: Flickr CC United Nations Photo

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2009 - 10:47

Veel van de oorzaken van deze ramp staat in het boek van Linda Polman: De Crisiskaravaan. Uittreksel op de Boeken VPRO site: Stel u krijgt een telefoontje van de Nazi's. U mag hulp naar de concentratiekampen komen brengen, maar de kampleiding bepaalt hoeveel daarvan naar het eigen personeel en hoe veel naar de gevangenen gaat. Wat doet u? Met die confronterende vraag zet Linda Polman al in het eerste hoofdstuk van De Crisiskaravaan het dilemma van hulpverlening in conflictgebieden neer. De vraag of humanitaire organisaties neutraal moeten blijven of weggaan als hun hulp misbruikt wordt, is volgens Polman actueler dan ooit nu veruit de meeste slachtoffers van oorlogen burgers zijn. De hulpindustrie is uitgegroeid tot de vijfde economie ter wereld. Polman durft het aan zeer kritisch te kijken naar deze markt van vraag en aanbod. Van ons diepgeworteld verlangen goed te doen, worden de ontvangers van hulp lang niet altijd beter. De vraag waar Florence Nightingale al in 1859 over debateerde met Henri Dunant is nog steeds aan de orde: Schiet hulp het doel voorbij als oorlogvoerende partijen er hun voordeel mee doen? Wat te doen als de concurrentie tussen NGO's zo groot wordt dat het eigen belang de hulpverlening in de weg staat? Misschien het juiste boek om Koenders cadeau te doen.

joão76
joão7625 nov. 2009 - 10:47

Zolang het autoritaire Rwandese régime van Kagame niet onder druk wordt gezet om haar veiligheidsondermijnende activiteiten in de naburige Congolese Kivu-streek per direct stop te zetten blijft het voor de MONUC-missie dweilen met de kraan open. Wat zich heden afspeelt in Oost-Congo is voornamelijk een strijd om beheer over de lucratieve grondschatten die er te vinden zijn, waarbij de voornamelijk door Rwanda gesteunde dan wel geallieerde milities de bestaande etnische spanningen tussen lokale bevolkingsgroepen over de jaren heen hebben aangewakkerd. Helaas weet het Kagame-regime nog steeds handig de genocide-kaart te trekken en de schuldgevoelens in het Westen te bespelen zodat Kigali tot op heden ongestoord kan doorgaan met haar bloederige plundering van de Congolese grondschatten.

1 Reactie
PaulodosSantos
PaulodosSantos25 nov. 2009 - 10:47

Zonder dat 'autoritaire' Kagame-regime was de kans groot geweest dat de pleuris allang weer was uitgebroken in Rwanda zelf, met alle gevolgen voor de regio vandien. Het zou extreem kortzichtig zijn om nu een liberaal democratisch systeem tot in de kleinste en fijnste details aan Rwanda op te leggen. Ik ben het er wel absoluut mee eens dat het Rwandese leger zich enorm heeft misdragen in de Congo en grove mensenrechtenschendingen heeft begaan, vooral tussen 1996 en 2003. Echter, vandaag de dag is het probleem veel meer een intern Congolees probleem dan een probleem van Rwandese inmenging. In het rapport staat, in zoverre het waar is wat de BBC erover meldt, dat het probleem vooral het Congolese leger en de FDLR Hutu rebellen betreft, en niet het Kagame regime. Het blijkt dat vooral de FDLR nog rustig doorgaat met mineralen te winnen (vooral goud en tin) en nog makkelijk aan wapens kan komen vanuit andere Afrikaanse landen alsook uit Europese landen. Die FDLR hebben hun genocidale ideologieen trouwens nog nooit naast zich neergelegd, en hebben als uiteindelijke doel nog altijd om Rwanda binnen te vallen om er een Hutu-staat te creeeren. Het is overigens wel een zeer positieve ontwikkeling dat twee FDLR-leiders twee weken geleden zijn gearresteerd in Duitsland.

Andre2
Andre225 nov. 2009 - 10:47

De oorlogen in Congo gaan over grondstoffen en met name COLTAN, waarbij de letters TAN staan voor Tantalium. Zonder tantalium is er geen supersnelle micro-electronica mogelijk. 80% van de wereldvoorraad van dit tantalium bevind zich in Oost-Congo. Al die zogenaamde 'rebellen' zijn er uitsluitend om zo goedkoop mogelijk aan tantalium te kunnen komen. Zij dwingen de bevolking om coltan te delven. Belastingen aan de 'rebellen' moet betaald worden met coltan, die daar weer hypermoderne wapens voor kopen. Vrede in dit gebied zou de prijs van coltan enorm verhogen en ook de internationale wapenhandel schaden. Dus blijft alles zoal het is en zullen alle landen met een omvangrijke micro-electronica-industrie er alles aan doen om de toevoer en de prijs van coltan stabiel te houden. Zolang er coltan in de grond zit blijft de oorlog en op basis van de geschatte hoeveelheid die er nog in de gron zit zal dit nog wel zo'n twintig jaar duren.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten25 nov. 2009 - 10:47

Alle oorlogen in Congo, vanaf de afscheiding van Katanga en de moord op Lumumba tot de huidige 'Afrikaanse wereldoorlog', hebben te maken met grondstoffen. Met geld, dus. Coltan, koper, tin, uranium, goud, diamant; Congo's rijkdom is een vloek. Internationaal ingrijpen heeft de zaak altijd alleen maar verergerd, en waarom? Omdat de belangen te groot zijn. Alle partijen in het conflict zijn gelieerd aan externe machten; de beslissingen worden genomen aan directietafels in hoofdsteden buiten Afrika. Wat de oliebelangen zijn voor Irak, zijn deze belangen voor Congo. Wie precies waarover beslist blijft onzichtbaar, maar wees er maar van overtuigd dat geen blauwhelmgeneraal daar iets aan zal kunnen veranderen. Sterker nog: de VN troepen zullen op hun beurt ook weer marionetten blijken te zijn van de echte poppenspelers. Net als eleders geldt ook hier: follow the money. De enige oplossing is het aan het licht brengen van de werkelijke verhoudigen, en daar dan iets aan doen. Een consumentenboycot heeft Shell uit Zuid Afrika gekregen. Het kan dus.