Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: executievideo Sri Lanka is authentiek

  •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
sri-lanka-executie.jpg
Oorlogsmisdaden tegen Tamil Tijgers in beeld
Een video die vorig jaar opdook waarin de executie van Tamil Tijgers is te zien, is authentiek. Dat is de conclusie van een speciale VN-rapporteur die Amerikaanse specialisten naar de beelden heeft laten kijken.
Te zien is hoe mannen in het uniform van het Srilankaanse leger naakte en geblinddoekte mannen van achteren door het hoofd schieten. De wazige opnamen zijn naar buiten gebracht door een groep die zich de Journalisten voor Democratie in Sri Lanka noemt. Het NOS Journaal zond ze vandaag gecensureerd uit.
Volgens de groep zijn de opnamen gemaakt in januari 2009. Toen was het Srilankaanse leger bezig met een groot offensief om de Tamil Tijgers definitief te verslaan. Dat lukte uiteindelijk in mei van dat jaar.
De regering in Sri Lanka heeft altijd gezegd dat de video nep en propaganda van de Tamil Tijgers was. Nader onderzoek naar de beelden wordt volgens de VN-rapporteur door het land ‘geblokkeerd’. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.