Zowel Syrische regeringstroepen als terreurgroep IS hebben aanvallen uitgevoerd met chemische wapens. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Verenigde Naties en van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).
De onderzoekers bogen zich over negen aanvallen waarvan al werd vermoed dat er gebruik was gemaakt van chemische wapens. In het geval van de regeringstroepen ging het in minstens twee gevallen om gifgas, IS heeft in elk geval één keer mosterdgas ingezet. Over de andere aanvallen is niet met zekerheid vast te stellen dat chemische wapens zijn gebruikt. Bij alle getoetste aanvallen waren Syrische opstandelingen het doelwit.
Nu het onderzoek is afgerond, moet de VN-veiligheidsraad een beslissing nemen over het al dan niet straffen van de verantwoordelijken. Een aanval met chemische wapens wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad.
Of die beslissing snel zal vallen, is te betwijfelen. Rusland en de Verenigde Naties bevinden zich aan tegenovergestelde zijden van het conflict, waarbij Rusland pal achter de Syrische president Assad staat en de Amerikanen de rebellen steunen. Daar komt nog bij dat ook China, dat net als Rusland vetorecht heeft binnen de Veiligheidsraad, zich tot nu toe steeds verzet heeft tegen sancties tegen de regering van Assad.