Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN mengt zich in boerkinidebat: 'Verbod ondermijnt openbare orde'

  •  
30-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ondanks de uitspraak van de Franse Raad van State houdt een aantal Franse kuststeden vast aan het boerkiniverbod. Dit tot grote ontsteltenis van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Deze stelt nu dat het verbod juist contraproductief werkt. Daar waar de Franse burgemeesters beweren met het verbod de veiligheidssituatie in het land te willen verbeteren, werkt het verbod juist stigmatisering en religieuze onverdraagzaamheid in de hand, aldus de VN. Het Hoog Commissariaat juicht de beslissing van de Raad van State dan ook toe en betreurt de koppigheid van de burgemeesters die vast houden aan het verbod. De uitspraak van de Raad van State had enkel betrekking op Villeneuve-Loubet – tussen Cannes en Nice in -, waardoor de overige gemeenten niet gedwongen kunnen worden het verbod te schrappen.
In Cannes heeft de burgemeester na een uitspraak van een administratieve rechtbank besloten het verbod, dat in strijd is met de vrijheid van geloof en in strijd is met de individuele vrijheid, in te trekken. De rechter oordeelde er dat de gemeente zich moet houden aan de wet. Handhaving van het boerkini-verbod zou juridische gevolgen zal hebben. Reden voor Cannes om het verbod te schrappen.
Franse premier Manuel Valls slaat plank mis Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad houdt de Franse premier Manuel Valls vast aan zijn geloof dat de boerkini verboden zou moeten worden. Hij trok zelfs de vergelijking met het nationaal symbool, Marianne. In Toulouse haalde hij uit naar het ‘totalitaire islamisme’ door een beroep te doen op Marianne. Historisch en contextueel gezien sloeg hij de plank compleet mis. Hij zei onder meer:
“Marianne, het symbool van de Republiek, heeft een naakte borst omdat ze het volk voedt. Ze is niet gesluierd omdat ze vrij is. Dat is de Republiek.”
Onder de Republiek hadden vrouwen echter lange tijd helemaal geen rechten, zegt historica Mathilde Larrère, expert op het gebied van de Franse Revolutie. Mariannes naakte borst was een simpele artistieke keuze en had niets met vrouwelijkheid te maken. Marianne werd in de 19e eeuw vaak genoeg volledig gekleed en ongewapend afgebeeld. Sterkte nog: Marianne wordt op veel afbeeldingen zelfs mét haar hoofd bedekt afgebeeld.
cc-foto: Bellmon1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.