Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-baas waarschuwt voor ongekend leed: 'Deze oorlog kan niet gewonnen worden'

22-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
794 keer bekeken
  •  

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de strijdende partijen in Oekraïne opgeroepen de strijd te staken en te gaan onderhandelen. "Oekraïne kan niet stad per stad, straat per straat, huis per huis ingenomen worden. Het zal alleen maar tot meer leed en vernietiging leiden. Hoeveel levens moet dat nog kosten? Hoeveel bommen moeten er nog gegooid worden? Hoeveel Marioepols veroorzaakt voordat iedereen zich realiseert dat deze oorlog alleen maar verliezers zal kennen," stelde hij. De secretaris-generaal zei dat het Russische leger amper of geen vorderingen boekt. "Het is onvermijdelijk dat op een gegeven moment onderhandeld moet gaan worden." Begin daar nu mee, riep hij op.

Guterres wees er op dat de Russische invasie in strijd is met het Handvest van de Verenigde Naties en onwettig is. Hij zette ook uiteen dat het leed zich niet beperkt tot de verschrikkingen in Oekraïne maar dat de strijd over de hele wereld zijn tol eist, bijvoorbeeld door het veroorzaken van voedseltekorten. "De voortzetting van de oorlog in Oekraïne is moreel onaanvaardbaar, politiek niet verdedigbaar en militair gezien zinloos. Het is tijd om deze absurde oorlog te beëindigen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.