Joop

Vmbo-leerlingen doen kankerscheldwoorden in de ban

  •    •  
23-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
leerlingen
Terwijl Nederland al jaren debatteert over de verruwing van het publieke debat zijn een aantal vmbo-leerlingen in actie gekomen om er daadwerkelijk wat aan te veranderen. Nadat een van het, de 15-jarige Zoë, getroffen bleek door leukemie besloten haar geschokte medeleerlingen te stoppen met het gebruik van het woord kanker als verwensing. Daar bleef het niet bij, bericht RTL Nieuws , ze zamelden ook meer dan 25.000 euro in voor KiKa, de organisatie die zich richt op kinderen met kanker.

Meer over:

vmbo, kijk nou, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

michellekepen
michellekepen23 dec. 2017 - 18:08

"Vmbo-leerlingen doen kankerscheldwoorden in de ban" als men zich daar inderdaad aan gaat houden dan kan ik (vanuit Rotterdam) vertellen dat het opeens heel, heel stil gaat worden......

Wittemuis
Wittemuis23 dec. 2017 - 18:03

Dat K scheldwoord is inderdaad regio gebonden. Dikwijls wordt men bij ons aangesproken wanneer iemand het K scheldwoord gebruikt, zie dat in Den Haag niet gebeuren. Maar mooi voorstel dat het moge helpen.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus25 dec. 2017 - 3:29

"zie dat in Den Haag niet gebeuren" Terwijl kankâh in Den Haag toch echt het stopwoord is. Wellicht niet onder Hagenaars maar beslist wel onder Hagenezen. Je kunt daar een politiek correcte toer omheen bouwen of je kunt het nemen voor wat het is. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Persoonlijk interesseert het mij geen ene moer.

MomentInFocus2
MomentInFocus223 dec. 2017 - 12:56

'Schelden met ziektes als kanker is iets typisch Nederlands' vermelden zij, maar het is typisch Hollands of Randstedelijk en met name Rotterdam en Den Haag waar men met scheldwoorden als tering en kankerleider schreeuwt. In andere regio's hoor je dat zelden of nooit. Ik zou wel eens willen weten waarom het voornamelijk Rotterdammers en Hagenezen zijn die voortdurend elkaar ziektes toewensen. Scheldwoorden met god erin gebruiken is dom want waarom zou je iets verdoemen wat niet bestaat. Geslacht organen als scheldwoord is typisch Nederlands en zeiken er op los wanneer ze het over Duitsers en Engelstalige hebben wanneer onze buurlanden de achterkant van het lichaam gebruiken waar de mest de arsehole verlaat. Zij krijgen veel last van Scheiße of Shit wanneer ze boos zijn. Maar het ergste blijft die middelvinger.

4 Reacties
wesley2811
wesley281123 dec. 2017 - 16:35

ik woon in groningen en werk in de horeca en kanker hoor ik toch echt wel iemand roepen om de paar minuten het is altijd kankervet kankerlekker kankerdronken zijn. en het grappige is het zijn voor namelijk de vindicat en albertus kereltje die het gebruiken.

wesley2811
wesley281123 dec. 2017 - 16:37

wat een van de eerste woorden die mijn Portugese collega opving was kanker.

Kaas2
Kaas223 dec. 2017 - 18:31

Hier in friesland word het woord "kanker" ook vaak gebruikt om een zin kracht mee te geven. Waarschijnlijk doordat het zo gewoon is geworden link ik het bij gebruik als krachtterm niet aan de ziekte waar mijn zusje aan overleden is. Al zal dat natuurlijk iets persoonlijks zijn en kan een ander er wel past van hebben.

DeRedeMist
DeRedeMist24 dec. 2017 - 14:05

[Geslacht organen als scheldwoord is typisch Nederlands en zeiken er op los wanneer ze het over Duitsers en Engelstalig....] Duits schelden, daar ben ik niet bekend mee, wel met Engelse scheldwoorden als Cunt, Dickhead, Pussy, en ga zo maar door. Eerst weten waar je het over hebt, en dan iets beweren, dat is een betere volgorde.

Ecclesia
Ecclesia23 dec. 2017 - 11:34

Tja, nobel doel, maar dat soort woorden zullen nooit uit de taal verdwijnen, die worden al duizenden jaren gebruikt. Hier in Den Haag zien we het woord kanker bijna als een standaard bijvoeglijk naamwoord, zonder daadwerkelijk de ziekte te bedoelen ('het is maar een woord'), zelfs als we zelf meerdere familieleden hebben verloren aan de ziekte. Vergelijkbaar met godverdomme, als we dat zeggen beweren we ook niet dat ene god ons verdomd heeft, aangezien het merendeel dat dat woord gebruikt niet eens (meer) in een god gelooft. Het is zeer begrijpelijk dat dat woord pijn doet bij sommige mensen, maar alles in het leven doet pijn bij mensen. Onvruchtbare vrouwen voelen pijn bij het zien van een zwangere vrouw, donkere mensen bij het zien van ZP, etc. Er moet echt opgepast worden met het puriteinse gezicht van links op dit vlak: het jaagt steeds meer mensen naar rechts, een trend die al jaren gaande is.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis23 dec. 2017 - 11:05

Mooi initiatief. Het K woord is een naar woord om te gebruiken als scheldwoord, en ik weet uit ervaring dat het niet makkelijk is om zoiets af te leren, maar het is aangeleerd gedrag, dus het kan wel worden teruggedraaid, of aangepast. Misschien moet de lijn verder worden doorgetrokken richting de beleidsbepalers. Ik heb vaak het idee, dat mensen alleen maar op een harteloze manier kunnen bezuinigen op de zorg, omdat ze zelf nooit ernstig ziek zijn geweest, dus ook daar kunnen we wel wat meer empathie gebruiken.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2017 - 16:15

Het wordt hier nooit als scheldwoord gebruikt. Wel als werkwoord i.p.v. mopperen. Loop toch niet zo te kankeren...Wijzelf gebruiken het zelden tot nooit en al helemaal niet als scheldwoord. Ik zou het vroeger thuis niet gezegd moeten hebben overigens. Maar ik ben van de oude stempel. Alhoewel ikzelf kanker heb gehad hoor ik het zelden of nooit als de ziekte zelf. Het is misschien anders als je er middenin zit en niet beter wordt. Ikzelf heb dat er nooit in gehoord moet ik zeggen. Alleen als mensen letterlijk zeggen; Krijg de k...dan is er misschien een direct gelegde link. Ieder mens is anders.

Paddy3
Paddy323 dec. 2017 - 16:20

Omdat het een naar woord is, is het toch juist logisch om te gebruiken als scheldwoord?

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis23 dec. 2017 - 19:50

Scheldtechnisch gesproken wel Paddy, maar iemand linken aan een dodelijke ziekte die ook jou en je naasten zou kunnen treffen is wel heel erg naar.