Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Vluchtelingenorganisaties hekelen hardvochtige Griekse migratiewet

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
prikkeldraad

© Cc-foto: Thomas Meier

Het Griekse parlement heeft donderdag ingestemd met een nieuwe, strenge asielwet. Premier Kyriakos Mitsotakis van de rechts-conservatieve partij Nieuwe Democratie beloofde tijdens de verkiezingscampagne afgelopen zomer al dat hij meer wil doen om asielzoekers terug te sturen. Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties hekelen de nieuwe wetgeving die asielzoekers de kans op een eerlijk asielproces ontneemt. De Volkskrant schrijft:
"Zo wordt het voortaan makkelijker asielzoekers tot 18 maanden op te sluiten zonder al te veel tussenkomst van rechters. De definitie van ‘familie’ wordt flink afgezwakt, zodat het argument dat er elders in Europa familie woont veel minder uithaalt. Ook wordt het lastiger te bewijzen dat iemand een martelslachtoffer is, wordt het moeilijker een werkvergunning te krijgen, is de lijst van veilige landen uitgebreid en gelden er minder uitzonderingen voor voorheen kwetsbare groepen zoals alleenreizende minderjarigen."
Inzameling Ondertussen is de situatie in de Griekse opvangkampen nog altijd om te huilen. Nu de winter in aantocht is, dreigt de situatie voor de duizenden mensen die leven in de overvolle kampen, nog verder te verslechteren.
Vrijwilligersorganisatie Because we Carry uit Weesp zamelt daarom winterjassen in voor de vluchtelingen die zijn gestrand op Lesbos. “Het kan er extreem koud worden en zelfs sneeuwen”, vertelt initiatiefnemer Steffi de Pous aan NH Nieuws. “Ik krijg er al rillingen van als ik eraan denk dat de mensen in dat weer moeten overleven.”
Cc-foto: Thomas Meier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter2 nov. 2019 - 18:32

Geef de Grieken eens ongelijk. Die ongebreidelde influx van gelukzoekers moet inderdaad maar eens een halt worden toegeroepen. Procedures drastisch verkorten. Geen eindeloos - gesubsidieerd - gedram in rechtszalen. Echte vluchteling? Best. Avonturier? Ga je eigen land opbouwen. Kaf van koren scheiden. Op een effectieve en efficiënte manier. Griekenland ligt in de frontlinie en ook daar daalt, net als elders in Europa, het realisme langzaam in. Prima zaak! Ondoenlijk om dit continent tot veilige haven voor Jan en alleman te verklaren. En dat vluchtelingenorganisaties hun raison d'être én hun broodwinning zien verdwijnen? So be it. Jullie hebben de langste tijd gehad.

5 Reacties
Samen Delen
Samen Delen3 nov. 2019 - 9:18

Zoals het spreekwoord zegt: "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."

LaBou
LaBou 3 nov. 2019 - 14:11

"Zoals het spreekwoord zegt: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”" Dat moet je aan die boeren hier vertellen. En aan de bouwheren.

Gefaald
Gefaald3 nov. 2019 - 15:14

@Labou Het zijn ook de bouwvakkers hoor. Jouw frame van werkgevers die klimaatplannen bestrijden is vals. Het zijn zeker ook de bouwvakkers, ooit de linkse achterban, die schouder aan schouder staan met de boeren.

LaBou
LaBou 4 nov. 2019 - 7:15

Gefaald, die bouwvakkers knappen het vuile werk op voor die bouwheren. Maar dat jij dat niet begrijpt snap ik wel.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter4 nov. 2019 - 19:48

@LaBou. Je grossiert in nietszeggende one-liners. Wordt het niet eens tijd je van argumenten te bedienen? Dit is wel erg basisschool, vind je niet...?

wegmetons
wegmetons2 nov. 2019 - 16:35

En zoals altijd moeten de goeden onder de kwaden lijden. Als alleen echte oorlogsvluchtelingen naar Europa kwamen dan was het probleem lang niet zo groot. Maar iedereen komt maar en gaat nooit meer terug, de grenzen zijn bereikt van wat de EU aan kan.

OlavM
OlavM2 nov. 2019 - 15:54

Het grootste probleem is, dat er helemaal geen echte Europese solidariteit is. Zo lang nieuwe stromen vluchtelingen in Griekenland aankwamen, en hun verzoeken tot toelating volgens de “Dublin-regel” daar moesten worden beoordeeld, vonden de West-Europese landen het wel best zo. Ondanks dat juist Griekenland al enorme problemen had ten gevolge van de economische en financiële crisis –mede door het keiharde EU-beleid- moest het land het zelf maar zien te rooien met de vele duizenden vluchtelingen die op de eilanden belandden. Hetzelfde verhaal gold later voor Italië. Landen als Hongarije en Slovenië weten zich door het plaatsen van grote hekken aan het leveren van een solidair aandeel te onttrekken. Overigens zijn van die hekken, die vele trekroutes doorkruisen, ook vele tienduizenden wilde dieren slachtoffers. Alleen een goed georganiseerd pan-Europees opvang- en verdeelsysteem, waarbij elk land een evenredig aandeel levert, en een redelijk snelle afhandeling van verzoeken tot toelating die de inzet van grote aantallen arbeidskrachten vraagt, zullen m.i. soelaas kunnen bieden. Zo’n Turkije-deal maakt Europa gijzelaar van de Turkse politiek, en is trouwens met een land als Libië totaal ondenkbaar. Nu blijft de ellende van concentratiekampen in Libië, overvolle opvangkampen in Griekenland, vele duizenden levens kostende wilde oversteekroutes over zee enz. voortbestaan.

1 Reactie
Lantaarnpaal
Lantaarnpaal2 nov. 2019 - 18:09

Met het eerste deel van je betoog kan ik het eens zijn OlavM. Met het tweede deel doe je aan wensdenken in mijn ogen. Natuurlijk zou jouw voorstel ideaal zijn. De praktijk is echter dat de meeste immigranten niet geïnteresseerd zijn in een verblijf in Bulgarije, Letland of Roemenië, om maar een paar voorbeelden te noemen. Die willen het liefst naar Duitsland, Nederland of Zweden, om ook een paar voorbeelden te noemen. Zelfs als je de utopische verdeelsleutel gerealiseerd krijgt, heb je na een aantal jaar, als immigranten recht krijgen op het EU-paspoort van residentie, het effect dat men alsnog van Bulgarije, Letland en Roemenië naar de landen emigreert met een hogere levensstandaard. Ik denk dus dat jouw oplossing geen oplossing is.

Satya
Satya2 nov. 2019 - 13:32

Ook hier zijn de erfgenamen van de nazi's hun parasiteren weer aan het excuseren.

3 Reacties
Extra belegen
Extra belegen2 nov. 2019 - 13:49

750 arrestaties van criminele asielzoekers, dit jaar, enkel in Amsterdam... zijn dat die erfgenamen van de nazi's waar je op doelt Satya? https://www.telegraaf.nl/nieuws/1379050940/politie-heeft-handen-vol-aan-rovende-asielzoekers

Satya
Satya3 nov. 2019 - 13:16

De volgende racist laat zich kennen.

Gefaald
Gefaald3 nov. 2019 - 15:15

Satya, als jij zo snel iemand een racist noemt devalueer je het begrip. Alles wat niet extreem links is is racistisch bij jou. Moet je zelf weten, maar bedenk wel dat het verwijt "racisme" elke kracht verliest op deze manier.

dirkdirk
dirkdirk2 nov. 2019 - 12:46

De wal gaat het schip keren, zoveel is duidelijk. Ooit gaat zelfs de meest linkse kiezer inzien dat dit niet houdbaar is, en we niet de halve wereld naar Europa kunnen halen. Dus zullen we buitengrenzen dicht moeten gooien, en kom niet met het sprookje aan dat zoiets niet werkt, want de praktijk wijst anders uit. (Hongarije)

7 Reacties
Satya
Satya2 nov. 2019 - 13:49

Je aow en pensioen na 40 dienstjaren inleveren als herstelbetaling. Jij en je voorouders zijn verantwoordelijk voor de migratie.

wegmetons
wegmetons2 nov. 2019 - 16:33

Nee Satya, dat zijn we niet. Als er al een direct verantwoordelijke is dan toch echt de corrupte leiders in Afrika die door het eigen volk gekozen zijn vaak. Maar dat mag je van u niet zeggen, alles wat er in Afrika fout gaat ligt aan West Europa in uw ogen.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter2 nov. 2019 - 19:27

@Satya. Je bent kennelijk pas tevreden als landen als Zimbabwe, Zuid Afrika en nog een riedel daar op het continent volkomen naar de kl*ten zijn geholpen door al die verlichte heersers daar? Sterkte, meid. En mijn voorouders waren respectievelijk medewerker bij de reinigingsdienst en kleine middenstanders. Tuurlijk: volkomen en onvoorwaardelijk verantwoordelijk voor de huidige ellende daar. Slavendrijvers! Diep door het stof. Deemoedig postuum op de knieën. We trekken de portemonnee ook nog even, dat spreekt. Helemaal en vast en zeker! Ander brilletje een optie?

mariamaria2
mariamaria22 nov. 2019 - 21:45

@Satya, Mijn voorouders hadden vroeger niets....helemaal niets. Als 9e in de rij droeg mijn moeder 8e hands kleding. Smeerde in de oorlog brood met suikerstroop ( het enige wat ze nog hadden) voor mensen uit het westen die met hun hele hebben en houden langs kwamen lopen in lompen en kapotte schoenen. Ga je mond spoelen, 95% van de Nederlandse bevolking heeft niets te maken met uitbuiting van wie of wat dan ook!

dirkdirk
dirkdirk2 nov. 2019 - 22:48

Satya 2 november 2019 at 14:49 Je aow en pensioen na 40 dienstjaren inleveren als herstelbetaling. Jij en je voorouders zijn verantwoordelijk voor de migratie. Haha u heeft humor, dat kan ik wel waarderen.

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen2 nov. 2019 - 22:53

@ Satya? Ik geloof mijn ogen niet. AOW en pensioen inleveren aan wie? En waarom zouden wij verantwoordelijk zijn voor de migratie-golf? Ik ga snel wat klompenlijm zoeken.

Satya
Satya3 nov. 2019 - 13:23

wegmetons Gekozen dictators? Echt? Nee door het westen in stand gehouden die het belang van zichzelf en de westerse bevolking dienen. Somsweetikhetbeter Dokken of open grenzen. Mariamaria 'Ga je mond spoelen, 95% van de Nederlandse bevolking heeft niets te maken met uitbuiting van wie of wat dan ook!' Als ze niet hadden meegeprofiteert van de uitbuiting hadden ze nog niets. Doordat de uitbuiter een mooi huis wil........ Dirkdirk Te laf om zichzelf een spiegel voor te houden in jouw geval. ' En waarom zouden wij verantwoordelijk zijn voor de migratie-golf?' Door parasiteren.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal42 nov. 2019 - 12:25

dit is nu een uitbreidende toestand dat de goeden onder de slechten moeten lijden ... wie een oplossing weet mag het zeggen maar tot die tijd geef ik de Grieken gelijk dat ze niet alles op hun schouders meer kunnen nemen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee932 nov. 2019 - 11:56

Strenger wordende wet, regelgeving en de handhaving daarvan is een onvermijdelijk gevolg van het het steeds ruimere begrip en toepassing van de vluchtelingenverdragen. Grote groepen migranten doen nutteloze asielaanvragen. Dit pakt helaas nadelig uit voor echte vluchtelingen.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 nov. 2019 - 15:51

Op links beseft men helaas onvoldoende dat het steeds verder oprekken van de definitie van wat oorspronkelijk onder "verdragsvluchtelingen" werd verstaan, zorgt voor afbrokkeling van het draagvlak voor de opvang en opname van asielzoekers.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 nov. 2019 - 5:45

Zolang de Dublin-overeenkomst van kracht is, is dit voor de Grieken de enige manier om de influx beheersbaar te maken. Het asielbeleid is nog steeds een nationale aangelegenheid, dus het staat de Grieken vrij om dit te doen. Er is nu nog geen draagvlak voor een Europees asielbeleid, zelfs Nederland sloot zich onlangs niet aan bij een "coalition of the willing" om uit zee opgepikte asielzoekers/migranten over een aantal EU-landen te verdelen.

3 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 nov. 2019 - 5:46

uit de Middellandse Zee opgepikte

OlavM
OlavM2 nov. 2019 - 16:00

@ Deplorable Lefty: Dat is juist het grote probleem: het totale gebrek aan werkelijke Europese solidariteit. Juist voor Griekenland dat zwaar gebukt is gegaan onder de economische en financiële crisis is het eenvoudigweg niet goed te behappen. Landen als Nederland vinden het wel best zo lang de lasten niet al te dichtbij komen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 nov. 2019 - 17:05

@ OlavM Er staan slechts weinig EU-landen te trappelen om deze asielzoekers hier in procedure te nemen, een substantieel deel maakt geen enkele kans op asiel. De praktijk leert dat je die slechts mondjesmaat weer terug kunt sturen naar herkomstlanden. Daarom vinden de meeste EU-landen dit ontmoedigingsbeleid wel prima zo.

BigKnor
BigKnor1 nov. 2019 - 21:48

Op het Griekse eiland Leros is de haven al door de bevolking geblokkeerd. Het land kan de toevloed niet meer aan en gaat de regels voor migranten aanpassen.

1 Reactie
EmC2
EmC22 nov. 2019 - 9:12

Je zal er maar wonen! https://www.goededoelennederland.nl/sector/sectoronderzoek/beloning-directeuren-goede-doelen

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 nov. 2019 - 18:50

Zolang de EU ze in de kou laat staan is dit de enige optie!

Gefaald
Gefaald1 nov. 2019 - 16:38

Ja veel landen zitten niet te springen om migranten. Misschien wel de meerderheid van de EU.

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen1 nov. 2019 - 23:33

Niet elke migrant is een vluchteling. Het is bekend dat de Griekse overheid veel te traag is in het beoordelen welke migranten dat wel zijn. De rest moet terug, juist om ruimte te houden voor echte vluchtelingen.

TigressApril
TigressApril2 nov. 2019 - 0:22

Ja de relatief kleine oostblok landen staan vrij negatief t.o.v. niet westerse migratie maar veel inwoners hebben ze niet (behalve Polen). Italië is er klaar mee, Griekenland is er klaar mee, GB is er klaar mee (Brexit uitslag). Ook in Frankrijk is Le Pen met FN zeer populair. Waarschijnlijk is er een meerderheid tegen nog meer emmigratie van on en laaggeschoolden, als Ukraine zich aansluit is er absoluut een meerderheid want dat zijn 45 miljoen mensen vaak conservatief misschien nog wel meer dan de Polen.

TigressApril
TigressApril2 nov. 2019 - 0:23

Excuus ik bedoelde natuurlijk Immigratie. Er is een meerderheid voor emmigratie van laaggeschoolden, haha maar die zijn nergens echt welkom.