Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Vluchtelingenopvang brandt af, omstanders juichen, hinderen brandweer

  •  
21-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brand Bautzen
Duitse vluchtelingenhaters hebben voor een nieuw dieptepunt gezorgd. In het 40 duizend inwoners tellende stadje Bautzen, dat tegen de oostgrens van het land ligt, is door onbekende oorzaak een hotel afgebrand dat was bestemd voor vluchtelingenopvang. Terwijl de vlammenzee het gebouw verzwolg en brandweerlieden met gevaar voor eigen leven het vuur bestreden, stonden toeschouwers te juichen. Enkelen van hen hinderden de brandweerlieden die met man en macht probeerden te voorkomen dat het vuur oversloeg naar aangrenzende panden. Twee raddraaiers werden gearresteerd.
Volgens de eigenaar is het zeer onwaarschijnlijk dat de brand is veroorzaakt door een technisch defect. In Duitsland wordt steeds vaker brand gesticht in bebouwen waarvan bekend is dat er vluchtelingen opgevangen gaan worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

overlever
overlever22 feb. 2016 - 21:22

Moeten we niet even wachten met beschuldigen tot het onderzoek is afgerond. Het kunnen ook bijvoorbeeld asielzoekers zijn geweest die de opvang niet voldoende luxe vonden. Vergeet niet dat er ook wel andere panden afbranden en dat er ook tussen de vluchtelingen wel brandstichters zouden kunnen zitten. Dit heeft dus niets met cultuur of politiek te maken.

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 feb. 2016 - 9:58

Jij wil dat links ook zijn 'Keulen' krijgt. Dat gaat je niet lukken.

taylor
taylor23 feb. 2016 - 17:35

Frank links heeft allang zijn Keulen gehad. In optima forma 70 en 80er jaren vergeten. Tijd gaat snel.

Fatma Turan
Fatma Turan23 feb. 2016 - 18:46

Als er wat negatiefs wordt gezegd over een vluchteling Zou je dat blindelings geloven hé. "Het kunnen ook bijv asielzoekers zijn geweest blablabla.." Serieus? Man, ik hoop super erg dat jij ooit moet gaat vluchten! Dan weet jij niet eens wat LUXE is! Al die thuiszittende mensen zonder werk is ook allemaal de schuld van vluchtelingen zeker! Trouwens in Keulen worden vrouwelijke vluchtelingen verkracht door de bewakers van AZC's! Dus aub, kappen met onzin praten.

OlavM
OlavM22 feb. 2016 - 20:16

Opnieuw: “Vom besorgten Bürger über den Angstmob zum Hassmob”. Men juichte met biertjes in de hand. Op 19 februari hielden zo'n tweehonderd schreeuwers twee uur lang een bus met vluchtelingen tegen in Clausnitz, in dezelfde omgeving (Oost-Saksen). Op filmpjes is te zien hoe de inzittenden, vooral kinderen, rilden van angst. De politie moest sommige inzittenden het opvanggebouw binnen dragen. De leider van het desbetreffende asielzoekerscentrum is N.B. een rechts-populistische politicus, Thomas Hetze. (What’s in a name?). Als ambtenaar is hij verantwoordelijk voor vluchtelingen, tegen wie hij in zijn vrije tijd ageert! (Aldus het uitgebreide artikel hierover van correspondente Sterre Lindhout in de Volkskrant vandaag). "Wir sind das Volk!" Een meer toepasselijke leuze zou zijn: "Wir sind die Neo-nazis!" Het wordt steeds guurder, ook in de rest van Duitsland en Nederland. Gelukkig is ook steeds meer tegengeluid te horen. Op 20 februari demonstreerden een paar honderd mensen in Utrecht (onder wie ik zelf), afsluitend met toespraken van een paar vluchtelingen in de Janskerk. En op 19 maart a.s. zal een grote landelijke demonstratie plaatsvinden in Amsterdam onder de leus "Samen tegen racisme en discriminatie". Nodiger dan ooit.

MVtikt
MVtikt22 feb. 2016 - 12:03

Weinig neutraal/ feitelijk artikel. Grote kop: Vluchtelingenopvang brand af. Emotionele eerste reacties gegarandeerd: rechts tuig verbrand/ vermoord asielzoekers. Ergens tussenin gefrommeld: ow ja... er zat nog niemand in. Ergo: leegstaand pand afgebrand.* "...en brandweerlieden met gevaar voor eigen leven het vuur bestreden." Geen enkele brandweerman zal zijn leven op het spel zetten voor een leegstaand pand. "stonden toeschouwers te juichen. Enkelen van hen hinderden de brandweerlieden.." Hoeveel mensen waren er op de been? Kwamen die enkel voor het spektakel, zoals élke brand toeschouwers van divers pluimage trekt? Of om te genieten van 1 toekomstig AZC minder? (Hoe) Heeft de journalist hen geïnterviewd? Hoeveel mensen hinderden de hulpverleners? Bij demonstraties voor of tegen de goede zaak weet men meestal wél de opkomst te vermelden. *Brandstichting is slecht. Eerst het onderzoeksrapport afwachten, het kan ook de eigenaar zijn die verzekeringsgeld wil zien.

2 Reacties
MVtikt
MVtikt22 feb. 2016 - 14:57

verbrandT en vermoordT.... mijn excuses :S

OlavM
OlavM22 feb. 2016 - 20:05

@ MVtikt: In de Volkskrant vandaag staat een uitgebreid artikel van correspondente Sterre Lindhout. Daaruit blijkt dat in dit stuk niets is overdreven. Tientallen inwoners van Bautzen stonden te juichen en applaudisseren, met biertjes in de hand. De politie zelf noemt het brandstichting. Twee mannen zijn gearresteerd die probeerden het blussen onmogelijk te maken.Een klein groepje inwoners van Bautzen heeft zijn schaamte betuigd over het gedrag van hun stadsgenoten.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 feb. 2016 - 10:27

Al mijmerend - waarom kom je over zaken als deze niets tegen op GeenStijl? Ik acht die club van hoogbejaarde puistenpubers, mocht er bij ons iets soortgelijks voorvallen, ten volle verantwoordelijk voor zulk een misdrijf.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 feb. 2016 - 11:19

Had je niet eerder gezegd dat je never nooit niet een bezoek brengt aan GeenStijl?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 feb. 2016 - 11:46

@ Eric - ik scan heel af en toe wat daar staat. Steeds blijkt dat iets als de brandstichting te Bautzen niet genoemd word. Zou ik ook niet doen als ik medeschuldig aan zo iets was alhier; staat zo slecht. Wakker je eerst de haat aan, praat je de stupide hordes goed die optrekken naar gemeentes en AZC's; en dan gebeurt er iets smerigs. Ai. Maar zeg niet dat niemand je gewaarschuwd had. Dus: medeschuldig.

MVtikt
MVtikt22 feb. 2016 - 12:05

Ow, vertel? Waar heeft dit weblog opgeroepen tot brandstichting?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 feb. 2016 - 14:07

@ MVtikt - jaja - gebruikelijke terugtocht, iets dat Wilders ook doet. Je maakt de mensen gek, ze geloven je praatjes, een aantal voegt de daad bij het woord, en dan speel je de vermoorde onschuld (niet jij, MVtikt). Duitse media spreken van 'geestelijke brandstichting', en zo iets bestaat. Frau Petry en haar gestoorde vriendjes doen dat ook. Van bovenaf, 'netjes', via de media. Ik zou zeggen: de échte daders, dus Wilders en Petry, dat zijn de kwade genii. Eigenlijk zijn de feitelijke daders trekpoppen, marionetten, arme drommels. Ze zijn schuldig, maar ze zijn schuldig gemaakt. We weten door wie.

EricDonkaew
EricDonkaew22 feb. 2016 - 15:56

@ Frank Bedankt voor je reactie. Ik lees zowel Joop als GeenStijl, omdat ik van alle kanten geïnformeerd wil worden en van meerdere kanten van een zaak wil kennisnemen. Ik vind Joop prettiger, vooral omdat er met argumenten wordt gediscussieerd en eigenlijk al omdat er überhaupt wordt gediscussieerd en niet alleen in domme oneliners. Ik schrijf vaak op Joop en maar een enkele keer op GeenStijl, die ik overigens typeer als een uitgesproken mannensite. . Maar GeenStijl zet zich - sporadisch weliswaar - ook wel af tegen 'kaalkopjes'. Jouw opmerking vind ik dus wat overdreven en 'hoogbejaard' zullen de reaguurders daar meestal niet zijn. De gemiddelde Joop-scribent is vermoedelijk wat ouder. . Maar blijf schrijven.

FHeijman
FHeijman22 feb. 2016 - 17:06

Helemaal mee eens! Leuke kwalificatie trouwens van die club droeftoeters.

Common Sense
Common Sense22 feb. 2016 - 3:13

Merkwaardig dat dezelfde mensen die iedere keer vooropstaan om 'de gewone moslim', vrij te pleiten van Islamitische wantoestanden, nu iedere migratiecriticus op een hoop gooien met deze vandalen. Overigens vind ik dat verheven gedoe van 'warmte en gastvrijheid' zwaar hypocriet in een wereld waar 22.000 mensen per dag sterven van de honger en waar geen haan naar kraait. Waarschijnlijk geen punten mee te scoren op het bord ' kijk mij eens'.

IloveIsrael
IloveIsrael21 feb. 2016 - 22:14

Als er dit soort dingen gebeuren in een samenleving dan zou er zich toch iemand in het bestuur zich af moeten vragen wáár dit soort gebeurtenissen zijn aanleiding in vind. Gewone mensen zoals ik weten dat: we wíllen na 30 jaar massa-immigratie niet nog meer op ons bordje! Bestuurders hebben daar lak aan en hebben de grenzen als nooit tevoren open gezet. Tja, dan kun je op dit soort (verwerpelijke) acties wachten. En geloof me, dit is nog mild, wanneer men de gewone man blijft negeren gaan we nog veel dieper nat.

1 Reactie
jellevwal
jellevwal22 feb. 2016 - 8:00

Dat is ook mijn idee. Helaas komen Duitse politici niet verder dan 'entsetzt' en 'empört'. Het eerste woord betekent 'ontzet', het tweede kende ik de betekenis niet precies van, het blijkt 'verontwaardigd' te zijn. In hoeverre de Duitse plannen, het mogelijk te maken voor migranten te werken voor een lager loon dan het Duitse minimum loon, dit soort verzet versterken, dat blijft gissen. In elk geval tonen die plannen aan dat het verzet niet helemaal irrationeel is.

Haastig
Haastig21 feb. 2016 - 21:52

"Het lijkt erop, dat het toch redelijk normaal oudejaarsonrust is geweest." zou hier wel toepasselijk zijn geweest, want helaas hebben we ook hier allerlei idioten die van alles in de fik zetten en de brandweer en andere hulpverleners belagen... Maar, het is natuurlijk niet normaal. Mensen moeten met hun poten van andermans spullen en lijf afblijven.

voxpopuli2
voxpopuli221 feb. 2016 - 21:39

Ik zit net te kijken naar een reportage uit Sachsen, zelfde soort opstand , minder gewelddadig 5000 mensen op de been. En de politie steunt hen door linkse betogers op te pakken en asielzoekers aan te houden die beledigende gebaren maakten. Bizar natuurlijk maar je kan inmiddels wel concluderen dat merkel aan het verliezen is in het vm oost Duitsland

2 Reacties
peterh2
peterh221 feb. 2016 - 22:23

Niet alleen Merkel, ook Rutte en Hollande staan met de rug tegen de muur...

MVtikt
MVtikt22 feb. 2016 - 12:10

In NL heb je een vergunning nodig om te demonstreren. Die krijgt zowel het geluid van het linker als het rechter politieke spectrum. En net als in NL zullen voornamelijk de "antifascisten" geweld tegen "rechts" gebruiken. Want voor de "socialistische" zaak is blijkbaar álles geoorloofd. En ja..... daartegen treedt de politie op. Dat is geen "steun voor rechts" maar handhaving van de openbare orde.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 feb. 2016 - 19:06

De wereld, anno 2016, is een beetje gek geworden, volgens mij. Waar is het menselijkheidsgevoel gebleven?. In Nederland gooien aanhangers van DTG, VNU en Pegida (en de PVV ook natuurlijk) dag in dag uit modder richting oorlogsvluchtelingen. Kijken jullie maar naar de websites van Nu.NL, AD (soms), de Telegraaf (vaak), Elsevier enz. als goed voorbeeld van mijn bewering. Een fijne avond.

Kees Apollo
Kees Apollo21 feb. 2016 - 17:47

Gelukkig waren in dit brandgevaarlijke pand nog geen vluchtelingen ondergebracht. Pand gaat zonder belemmering in de hens. - Een ondernemer ziet zijn winstgevende plannen met vluchtelinghuisvesting letterlijk in rook opgaan. Uit zijn reactie mogen we wel opmaken dat hij hoopt te cashen van de verzekering en dat deze niet gaan mekkeren over onvoldoende brandbeveiliging.

Poezenmens
Poezenmens21 feb. 2016 - 16:54

Datzelfde Oost-Duitse geteisem kwam 25 jaar geleden met duizenden tegelijk de West-Duitse grens over om 200 mark op te halen om er een televisie voor te kopen.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus22 feb. 2016 - 0:35

Die 200 mark is een schijntje vergeleken met het geld dat er daarna die kant op is gegaan. En nog steeds ontvangen de ossies 75 miljard per jaar van de wessies. Maar daarmee breng je een bevolking die nimmer is gedenazificeerd en ook nog eens decennia door communisten is gedegenereerd natuurlijk geen moraal bij.

slopsma
slopsma21 feb. 2016 - 16:44

Mazzel voor de buurtbewoners!

peterh2
peterh221 feb. 2016 - 14:17

Wat ik niet uit het bericht opmaak: was het pand leeg of woonden er al migranten?

4 Reacties
Mark Gh
Mark Gh21 feb. 2016 - 16:09

Leeg

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 feb. 2016 - 16:23

Ik weet vrijwel zeker dat het leeg was. Het gaat om een voormalig hotel, dat nu klaargemaakt werd voor de huisvesting van migranten (ik hoor GeenStijl al brullen: 'hotel?!!! zie je wel!' - laat ze maar). Het was de bedoeling dat er 300 vluchtelingen zouden komen te wonen. Dit artikel meldt: '...war aber noch nicht bewohnt.'. Dat is goed om te lezen. De mensen die juichten en de brandweer hinderden, die doen hun eigen zaak geen goed. Het is niet onwettig om bezwaren te hebben, en je mag je redenen naar voren brengen. Tenminste: als een gemeente die kans biedt. Dat moet uiteraard. Nu hebben ze zichzelf te schande gemaakt. Ik vrees dat een segment van links dat ook niet zo van praten houdt (ja, dat is er) nu gaat roepen: zie je nou wel allemaal neonazi's, daar in Sachsen (zulke stemmen vond ik al bij de lezerscommentaren). Link naar Die Zeit: http://www.zeit.de/gesellschaft/2016-02/bautzen-brand-fluechtlingsunterkunft-sachsen

peterh2
peterh221 feb. 2016 - 17:07

[Leeg] . Gelukkig, kon me al niet voorstellen dat er mensen echt stonden te juichen als er migranten binnen waren. . Blijft bizar, dat wel...

taylor
taylor22 feb. 2016 - 5:42

De hotel brand vergeten van de hr Maat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 feb. 2016 - 13:30

In 2015 2000 van dit type incidenten (alleen gemelde incidenten) in Duitsland, geweld tegen vluchtelingen, wat moorden, brandstichtingen en dergelijke. Exact het zelfde zagen ze daar in aanloop naar de Kristallnacht... En dat alles met dank aan de randgroeppolitici die de volstrekt irrationele "bezorgde burger" een stem geeft en aanmoedigt in verzet te komen. Haat zaaien doen ze niet, maar de oogst smaakt goed.

2 Reacties
Machielse93
Machielse9322 feb. 2016 - 2:14

De Kristallnacht is er al maar daar kijkt u waarschijnlijk van weg.Meer joden dan ooit vluchten uit Europa. Betreft de islam en moslims in West-Europa. Het is beter om migratie te beperken omdat de frictie tussen de bevolkingsgroepen flink aan het groeien is. Het zijn geen politici als Wilders die haatzaaien, het zijn de pro-migratie groepen. Zij die ondanks alle signalen er lak aan hebben en doorgaan terwijl de samenleving het niet meer aan kan / wilt. Hoezo irrationele burgers? Zijn er geen rationele argumenten tegen de huidige migratiestroom?

MVtikt
MVtikt22 feb. 2016 - 12:23

En hoeveel "incidentjes" met migranten / asiel-/geluks-zoekers /eisers zijn er "onder de pet gehouden" om "Rechts niet in de kaart te spelen" ?? (Keulen, Hamburg, Malmö (tweede verkrachtingshoofdstad na Kaapstad ...daders... ach... )). Informatie moet objectief en vrij beschikbaar zijn. De interpretatie en duiding ervan is aan de mensen zelf. En zijn politici nou zo compleet rationeel?? Ik memoreer even 11 miljard aan Fyra-falen, een maandelijkse EU-verhuizing tussen Straatsburg en Brussel á 10 miljoen per keer...... maar de burger is dom... (ok..... aan de gemiddelde RTL avonden en Toppers te zien.....hm...)

Gert-jan2
Gert-jan221 feb. 2016 - 13:20

Zou er wellicht ook zo'n "technisch defect" kunnen optreden aan de Vlietlaan in Wateringen?

3 Reacties
Zandb
Zandb21 feb. 2016 - 14:20

Wellicht wel. Maar u bent toch nog niet zo ver heen, dat u hoopt dat zo'n technisch defect uitkomst brengt?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 feb. 2016 - 16:24

Mag ik vragen hoe je op deze vraag kwam, en wat je intentie was om hem hier zo neer te zetten? Ik hou het maar even op een slechte grap.

Moeder Pietje
Moeder Pietje21 feb. 2016 - 17:05

Zandb Je weet maar nooit waar de geesten rijp voor aan het worden zijn.

kapitanlaipose
kapitanlaipose21 feb. 2016 - 13:07

En we blijven maar praten in het frame "bezorgde burgers" Ik ben benieuwd hoeveel reacties het duurt voordat iemand Merkel de schuld geeft van dit (wan)gedrag.

5 Reacties
BasVV
BasVV21 feb. 2016 - 15:02

Dat zal niet lang duren. Dat begint zelfs binnen de politieke partijen in Duitsland een fors probleem te worden. Merkel heeft haar positie verspeeld. En heel politiek Europa is bezig hun positie te kiezen. Op welk paard wed je. Dit gedrag is natuurlijk niet goed te keuren. Maar politici weten meestal ook heel goed wanneer er een omslag plaats vindt onder de bevolking. En daar zullen ze toch hun kiezers vandaan moeten halen.

hugo bergveen
hugo bergveen21 feb. 2016 - 16:23

@Bas En dan te bedenken dat dit soort vandalen vaak niet eens gaat stemmen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 feb. 2016 - 16:30

Het kan best dat iemand Merkel de schuld geeft. Laat maar. Merkel heeft geenszins haar positie verspeeld, i.t.t. wat BasVV meent. Europa heeft het moeilijk. Dat is geen voorbode van een uiteenvallen van Europa, hoor. De Duitse Bondsrepubliek had het ook heel erg moeilijk in de jaren zeventig. Ook toen had je onheilsprofeten. Vliegtuigkapingen, binnenlands terrorisme met seriemoorden, extreme veiligheidsmaatregelen als gevolg daarvan, een overbelaste politie, een ernstig verbouwereerde politiek, buitengewone tegenstellingen tussen groepen politici en groepen burgers, en zo voort. Helmut Schmidt, de onlangs overleden ex-kanselier, heeft het land er door geloodst. Persoonlijk acht ik Merkel niet van eenzelfde statuur, maar ze zal het ook redden. Daarvoor moeten de onhaalbare eisen van de CSU in Bayern, t.a.v. de immigranten, geneutraliseerd worden. Dat gaat gebeuren.

kapitanlaipose
kapitanlaipose21 feb. 2016 - 17:27

@BasVV Ik had het over de reageerders die dergelijk wangedrag goed praten door naar Merkel te wijzen. Alsof dit soort gedrag (onder andere hinderen van de brandweer) goed te praten valt. We keuren dit gedrag bij Marokkaanse rotjochies af dus dan ook bij deze rotjochies (schijnen vooral jongeren geweest te zijn)

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer21 feb. 2016 - 17:33

Kapitan medio maart met de drie deelstaatverkiezingen worden de eerste nagels in haar Bundeskanzlerin doodskist geslagen. In Duitsland is het exit Merkel. Later dit jaar gaat ze Ban Ki Moon opvolgen. En eerlijk gezegd is hoofd van de VN wel een goede positie voor haar en voor de VN.