Het akkoord dat de EU met Turkije heeft gesloten over het terugsturen van vluchtelingen uit Griekenland komt onder steeds meer spanning te staan. Afgelopen weekend heeft een hoge adviseur van Erdogan gezegd dat Europa moet ophouden met de ‘dubbele standaard’ in de gesprekken met Ankara. Zo niet, dan overweegt Turkije de afspraken omtrent de vluchtelingenaanpak op te schorten. Als Europa geen gas terugneemt, was het dreigement, zou Turkije zelfs in staat zijn de douane-unie met de EU op te zeggen.
De adviseur van Erdogan, Yigit Bulut, zei dit maandag tegen de Turkse omroep TRT Haber, schrijft de Volkskrant. Zijn uitspraken zijn een nieuwe druppel olie op het vuur, lijkt het. De vluchtelingendeal die in maart werd gesloten, is sowieso al niet al te stevig, maar dit maakt het er niet beter op.
Een van de redenen waarom Turkije destijds akkoord ging met de afspraken was dat de eis om visumvrij te kunnen reizen voor Turken in Europa zou worden ingewilligd. Europa ging akkoord, onder de voorwaarde dat Turkije dan wel de antiterreurwet zou aanpassen. Dat heeft het land tot op heden niet gedaan. De Duitse krant Bild schrijft maandagochtend ook dat de Duitse regering er niet vanuit gaat dat Turken op korte termijn visumvrij mogen gaan reizen door Europa omdat het land nog steeds niet aan de voorwaarden wil voldoen.
Nieuwe premier De vluchtelingendeal met Turkije heeft een hoop kritiek gekregen de afgelopen twee maanden. De critici vrezen dat het onmogelijk is de afspraken uit te voeren. Zeker nu Turkije net een nieuwe premier heeft die in tegenstelling tot zijn voorganger meer pro-Erdogan is.
De vorige premier, Davutoglu, besloot te vertrekken na aanhoudende onenigheid met Erdogan. Davutoglu zette zich sterk in voor het sluiten van het akkoord met de EU. Zijn nieuwe opvolger, Binali Yildirim, minder. Hij is vooral voorstander van een grondwetswijziging om Erdogan meer macht te geven.
Niet veilig De uitspraken van de hoge adviseur van Erdogan zijn niet de enige tegenslagen voor de EU-deal met Turkije. Eind vorige week oordeelde een onafhankelijke Griekse commissie nog dat Turkije niet veilig zou zijn voor alle Syrische vluchtelingen. Het betrof de uitzetting van een Syrische vluchteling die als een van de eersten volgens de regels van de vluchtelingendeal teruggestuurd zou moeten worden. Volgens de commissie zou Turkije te onveilig zijn voor de man.
Uit een peiling van de Duitse krant Handelsblatt maandag, blijkt inmiddels dat tweederde van de Duitsers het niet eens is met de afspraken die met Turkije zijn gemaakt.