Joop

‘Vluchtelingen verkocht op slavenmarkten in Niger en Libië’

  •  
11-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
LIBYA-CONFLICT-MIGRANTS

© 2017-03-22 10:53:48 Director-General of the International Organization for Migration (IOM) William Lacy Swing (L), visits the Tripoli branch of the Anti-Illegal Immigration Authority, in the

Op slavenmarkten in Niger en Libië worden vluchtelingen gekocht en verkocht. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt daarover de noodklok in Genève. Mensensmokkelaars drijven handel met honderden mensen, voor bedragen variërend van 200 tot 500 dollar. De slachtoffers worden maandenlang vastgehouden en gedwongen tot dwangarbeid. Niet in de laatste plaats worden ze ingezet als seksslaven of prostituees, aldus Othman Belbeisi. Belbeisi leidt de operaties van het VN-agentschap in Libië.
Libië is één van de belangrijkste vertrekplaatsen voor Afrikanen die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa. Het IOM heeft getuigenissen van vluchtelingen verzameld die Libië probeerden te bereiken. Ontvoerders zouden hen geld hebben afgeperst en hen hebben gefolterd. Ook zouden ze zijn gedwongen familie op te bellen om losgeld te vragen. Anderen getuigen gedwongen te zijn om op slavenmarkten te werken, of om plaatsen met losgeld te bewaken. Zij die er niet in slagen om het geld bijeen te krijgen, sterven de hongerdood. Zo behandelde een IOM-dokter een Gambiaan die nog maar 35 kilo woog.

Meer over:

buitenland, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 apr. 2017 - 11:22

Gezien het aantal reacties interesseert de moderne slavenhandel in dit soort landen de gemiddelde reaguurder bitter weinig.

2 Reacties
Voice of Reason
Voice of Reason12 apr. 2017 - 15:30

In ieder geval minder dan een man die uit een vliegtuig wordt gesleurd.

Don Quichote
Don Quichote13 apr. 2017 - 8:12

helaas is men drukker met de slavenhandel van eeuwen geleden...... maar dan komt waarschijnlijk door de daders ....

Cheng2
Cheng212 apr. 2017 - 10:00

Het ENIGE wat je hieraan kunt doen is hetzelfde als de australiers. Echte vluchtelingen kunnen we dan in de regio opvangen . En degenen die echt politiek asiel nodig hebben, zoals christenen die vervolgd worden, kunnen we dan zelf per vliegtuig overbrengen. win-win-win.

Luisje
Luisje12 apr. 2017 - 9:32

Frontex omvormen van veerdienst naar Europa naar echte grensbewaking. Vluchtelingen lokaal opvangen in Afrika. Kost 10% van wat het hier kost dus je kan 10x zoveel mensen helpen. Er zijn genoeg landen die hiervoor, tegen vergoeding, een stukje land voor ter beschikking willen stellen. Dan zullen er veel minder verdrinken want je hoeft niet te varen. En als je geen vluchteling bent maar economische migrant kun je ook niet illegaal in Europa rond gaan zwerven.

neutral2
neutral212 apr. 2017 - 6:50

Justitie in Italië heeft gelukkig twee onder Nederlandse vlag varende hulpschepen op de korrel in een groot onderzoek naar samenwerking tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars in Libië. Zogenaamde "Search and Rescue NGO" schepen die voor de Libische kust migranten oppikken en ze als "vluchteling" honderden km's verder in Italië dumpen.

3 Reacties
rbakels
rbakels12 apr. 2017 - 10:44

Een vluchteling kan praktisch niet zonder hulp. Het is te gemakkelijk om de mensen die vluchtelingen helpen af te schilderen als verwerpelijke mensensmokkelaars. Je moet een scherpe scheiding maken tussen bona fide en mala fide mensensmokkelaars. Ik las dat mala fide mensensmokkelaars vluchtelingen die bij het zien van de gammele bootjes rechtsomkeert willen maken met geweld dwingen om toch in te stappen.

Irons
Irons12 apr. 2017 - 13:07

@Frits Jansen Er bestaat niet zoiets als een bona fide mensensmokkelaar.

jandebakker
jandebakker12 apr. 2017 - 14:19

@Frits Jansen Dus omdat deze NGO’s goede intenties hebben mag er niet kritisch gekeken worden naar hun handelen en kunnen zij niet aansprakelijk worden gehouden voor de situatie die zij mede in stand houden? Zoals anderen ook al hebben aangegeven zijn deze “Bona fide mensensmokkelaars” een belangrijke schakel geworden in de stroom van vluchtelingen en illegale immigranten. Doordat zij – met de beste intenties – mensen oppikken voor de kust van Libië is de route naar Europa veiliger en goedkoper geworden (smokkelaars hoeven niet langer te investeren in zeewaardige schepen met ervaren bemanning) met als gevolg dat er nog meer mensen komen die hun leven wagen om in Europa te komen, met alle gevolgen van dien. Wat deze NGO’s alleen niet willen begrijpen is dat paradoxaal genoeg een extreem gevaarlijke overtocht minder slachtoffers kan opleveren als een relatief veilige overtocht.

Don Quichote
Don Quichote12 apr. 2017 - 6:49

2017, en de slavenhandel tiert welig. Er is de afgelopen honderden jaren weinig veranderd, helaas.

6 Reacties
rbakels
rbakels12 apr. 2017 - 10:49

Is het vooruitgang dat Afrikanen nu niet meer nar Amerika worden gedeporteerd maar "lekker" binnen Afrika kunnen blijven? Een echte slavenhouder zal zijn slaven nog wel goed behandelen want het is zijn kapitaal. Ze moeten voor hem werken en misschien wil hij ze nog wel eens verkopen. Een goede slavenhouder is misschien wel beter dan een slechte werkgever. Maar in Afrika zal het zo niet werken. Daar betekent slavernij gedwongen worden voor niets te werken in miserabele beroepen zoals prostitutie, zonder dat er een duidelijke eigenaar is die zich ook wel verantwoordelijk voelt voor zijn slaven. Zou de huidige Afrikaanse slavenhandel gefinancierd worden door louche westerse banken? Hier is werk aan de winkel voor onderzoeksjournalisten.

jandebakker
jandebakker12 apr. 2017 - 14:26

@ Frits Jansen het valt mij al langer op dat u - voor mijn gevoel - in het koloniale tijdperk bent blijven hangen. U schijnt niet in te kunnen zien dat ook niet-Westerse mensen autonoom kunnen handelen en hun eigen ,soms zelfzuchtige, belangen na kunnen streven. Dit omdat u consequent het handelen van niet-westerlingen probeert te verklaren door te zoeken naar Westerlingen die het gedrag van de niet-Westerlingen sturen.

Voice of Reason
Voice of Reason12 apr. 2017 - 15:33

"Zou de huidige Afrikaanse slavenhandel gefinancierd worden door louche westerse banken? " Hoe kom je erbij?

Frank Boeiend
Frank Boeiend12 apr. 2017 - 16:26

"Een goede slavenhouder is misschien wel beter dan een slechte werkgever." Fascinerend om te zien hoe u slavernij terloops bagatelliseert als u het niet voor uw antiwesterse karretje kunt spannen. U bent me er eentje.

Machiels**1993
Machiels**199312 apr. 2017 - 16:29

Die tiert al heel lang. Zoek eens op slavernij in Mauretanië (mss in het Engels als Nederlands te weinig resultaten geeft). Je zal versteld staan.

Kees777
Kees77715 apr. 2017 - 11:18

@ Frits Jansen De islamitische handel in zwarte slaven bestaat er al sinds de 7e eeuw: https://www.amazon.com/Islams-Black-Slaves-History-Diaspora/dp/1903809819 in die zin is er niets nieuws onder de zon. Helaas heeft dit amper aandacht in de media.

harry6
harry612 apr. 2017 - 5:26

Zolang er een veerdienst bestaat die migranten oppikt, houden we dit in stand. Er is geen alternatief, dan een harde lijn te kiezen, en niemand meer binnen laten.

Machiels**1993
Machiels**199312 apr. 2017 - 0:08

*migranten. De meesten komen uit west en oost afrika waar geen oorlog is. Dat is ook de paradox, ze gaan van veilige landen, naar onveilige landen om een risicovolle overtocht te doen.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood12 apr. 2017 - 8:39

Een land waar jij en je gezin verhongert is een veilig land?

Piet van Vliet
Piet van Vliet12 apr. 2017 - 10:26

@Vuurrood Iemand die verhongert kan helemaal niet zo'n reis maken.

Machiels**1993
Machiels**199312 apr. 2017 - 10:38

Het beeld dat je hebt klopt niet. Niet heel Afrika is aan het verhongeren en zeker niet in west afrika. Bovendien zouden migranten die zich deze reis kunnen veroorloven met gemak ook eten kunnen kopen. Als ze echt noodzaak hebben om te vluchten dan zouden families dat natuurlijk ook doen ipv praktisch alleen jonge mannen. Ik raad je aan je meer te verdiepen in deze Afrikaanse migratiestroom. Tot slot, ik neem het deze mensen niet kwalijk, zou het zelf in hun positie ook doen. Toch is het niet wenselijk want dit zijn niet de echte hulpbehoevenden die hierdoor out of the picture blijven.

Pater
Pater11 apr. 2017 - 23:38

Afschuwelijk.

Wittemuis2
Wittemuis211 apr. 2017 - 19:49

Gedeelte van Libië innemen en daar een voorhaven maken voor asielaanvraag. Mensen in de boten lever je daar af. Opvang met humane inrichting en behandeling. Door onze aanpak zoals nu speel je de handelaren vol in de kaart.

4 Reacties
Pater
Pater11 apr. 2017 - 23:40

Heb je ook bedacht dat zoiets ook in overleg kan, dus geen gebied "innemen"? Als je daar oorlog over krijgt ben je pas echt slecht bezig. Mits in overleg lijkt het me verder een prima idee.

RoBru
RoBru12 apr. 2017 - 5:47

Sterker nog, door ze voor de kust vanLybië op te pikken collaboreer je met mensenhandelaren en verlaag je hun kosten (of vergroot je hun winst). Je laat daarnaast zien dat er daadwerkelijk een haalbare route naar het beloofde continent is, wat een sterk aanzuigende werking zal hebben. Dit zal op zijn beurt leiden tot een verlaging van het draagvlak voor echte politieke vluchtelingen..

Irons
Irons12 apr. 2017 - 6:35

Een gedeelte van een soeverein innemen? Bespottelijk. En er is geen enkele morele verplichting een veerdienst van Afrika naar Europa op te zetten, geen enkele. Prettig voor mensen die hun bestaan aan de asielindustrie ontlenen misschien, maar daar houdt t dan ook echt mee op. En voor die mensen is heel nuttig werk te doen met ouderen bijvoorbeeld. Gewoon heel duidelijk maken: de grenzen zijn dicht, Europa kan en wil geen economische 'vluchtelingen' meer opvangen. Het wordt tijd dat de mensen in Afrika aan geboortebeperking gaan doen en serieus werk maken van het opbouwen van hun eigen landen. Hun energie gaan steken in het afdwingen van goed bestuur ter plekke.

Voice of Reason
Voice of Reason12 apr. 2017 - 8:30

"Gedeelte van Libië innemen" Wat is dat toch met witte mannen en hun eindeloos verlangen om andere landen te in te pikken?