Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Vluchtelingen Venezuela niet naar Nederland, blijven op Aruba en Curaçao

  •  
23-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maracaibo-107299_640
Venezolaanse vluchtelingen die nu nog op Aruba en Curaçao verblijven mogen niet door naar Nederland, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken. Hij heeft technische ondersteuning aangeboden om de komst van de Venezolanen in goede banen te kunnen leiden. Blok vindt dat de eilanden een eigen verantwoordelijkheid hebben om de problemen op te lossen. De vraag is of dat wel mogelijk is.
Al jaren zoeken Venezolanen een beter heenkomen om de economische neergang en het geweld te ontvluchten, met name in de regio. In februari van dit jaar hadden al 600.000 mensen de wijk naar Colombia genomen, 40.000 Venezolanen vluchtten naar Trinidad en Tobago, 30.000 naar Brazilië, 20.000 naar Aruba en 5.000 naar Curaçao. Sindsdien is dat getal opgelopen tot zo’n anderhalf miljoen , schrijft Vice. Waarmee een nieuwe vluchtelingencrisis van enorme omvang is ontstaan.
Wonderen Soldaten hebben het niet veel beter dan de bevolking. De 150.000 Venezolanen die dienen in het leger verdienen gemiddeld nog maar tussen de twee en twaalf dollar door de hyperinflatie. Odalys Bermudez, getrouwd met een sergeant van de Nationale Garde, ‘hoopt op wonderen’ om haar vier kinderen te kunnen voeden. Regelmatig zet ze een snel in elkaar gezet winkeltje op, naast haar appartement in de buurt van de militaire basis in Maracay. ‘Ik verkoop van alles, van ijs tot koekjes. Alles om het gat in mijn maag te vullen,’ zegt Bermudez tegen ABC News.
De zeer omstreden Nicolás Maduro won afgelopen weekend de verkiezingen , die overigens zeer discutabel waren. De opkomst was krap 46%, manipulatie en intimidatie in de aanloop naar het stemmen waren aan de orde van de dag. In 2013 volgde Maduro zijn voorganger Hugo Chavéz op en deed daarbij de belofte zijn socialistische revolutie voort te zetten. Hyperinflatie en extreme voedselschaarste hebben het land sinds die tijd in een wurggreep genomen.
Cc-foto: Pixabay

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

OOF
OOF24 mei 2018 - 14:56

Socialisme is een politieke maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit, of de verzamelnaam voor een verscheidenheid aan politieke en ideologische stromingen die naar een dergelijke maatschappij streven. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief, al dan niet belichaamd door de overheid/staat, de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen. Arbeiderszelfbestuur staat centraal bij verscheidene socialistische theorieën. Traditioneel wordt hiermee bedoeld dat de staat het verschil in economische macht, dat samenvalt met het verschil tussen arm en rijk, nivelleert en zo een einde maakt aan de klassenmaatschappij. Een wat modernere interpretatie is dat volledige nivellering niet noodzakelijk is voor het verwezenlijken van een eerlijke samenleving, maar vrijwel elke socialistische theorie gaat uit van een sterk overheidsingrijpen om sociale en maatschappelijke problemen op te lossen en kenmerkt zich door een sterke antipathie versus een (te) vrije markt. In dat opzicht staat het socialisme van oudsher lijnrecht tegenover kapitalisme en liberalisme. Het idee van een maakbare samenleving staat centraal in het socialisme. Bron Wikipedia. Ik lees niets over politiestaat, gebrek aan democratie, Er is antipathie ten opzichte van een (te) vrije markt. Volgens deze definitie is heel Noord west Europa op socialistische school gestoeld, precies zoals de rechtse rakker dat vinden ( Brussel = USSR enz....)

Zapata
Zapata23 mei 2018 - 18:06

Een ieder weet dat het zo niet langer door kan gaan in Venezuela. Ruim honderd jaar lang wordt er een waanzinnig economisch beleid gevoerd wat alleen rust op olie export. Dit terzijde. Wist u dat een EU land met 3.2 miljoen inwoners sinds 1992 al 750.000 emigranten kent? Jawel Litouwen. En het zijn vooral de jongeren en mensen met een hogere opleiding die blijven wegtrekken. Vergelijk dat aantal emigranten eens percentueel gezien met Venezuela. Dus alles in perspectief blijven zien.

OOF
OOF23 mei 2018 - 17:41

@ Big bane Ik kies Noorwegen, Zweden en Finland, Moet je een nieuwe stap 3 en 4 verzinnen

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 mei 2018 - 22:13

Finland, Noorwegen en Zweden zijn geen gewoon landen met een vrij markt economie. Je kunt alsnog terug naar stap 1.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)24 mei 2018 - 4:12

"Moet je een nieuwe stap 3 en 4 verzinnen" Je kan pas naar stap 3 als stap 2 is afgerond. Want het is natuurlijk geen echt socialisme in de landen die je opnoemt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2018 - 11:39

Noorwegen is een "gewoon" europees land met een markteconomie. Wel is er regulering van een aantal sleutelbedrijven in de private sector maar ook hier is er sprake van een gestage deregulering (Store Norske Leksikjon). Het uitmoorden van de bevoking staat bij mijn weten niet op het programma.

Cat Conrad
Cat Conrad23 mei 2018 - 16:49

Het begrijpelijke zoeken naar meer inkomsten dan de bij gebrek daaraan ruimhartig door de Venezolaanse socialistische heilstaat gratis verstrekte levensmiddelen en en zorg is beslist geen grond om deze mensen een asielstatus te verlenen zoals werkelijke vluchtelingen die voor oorlog en geweld vluchten. Dat geldt ook voor het overgrote deel van de stroom wat voornamelijk uit Afrika naar Europa onderweg is en er al illegaal verblijft.

Rara5
Rara523 mei 2018 - 15:46

De eilanden wilden nou eenmaal meer autonomie. Overigens is er wel een kanttekening. De heer blok zegt uitdrukkelijk “Hij benadrukt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen economische vluchtelingen, die een land niet verplicht hoeft op te nemen, en politieke vluchtelingen. "Echte politieke vluchtelingen moeten op basis van het vluchtelingenakkoord wel worden opgenomen."

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 mei 2018 - 20:44

Een stuk of 10?

madbako
madbako23 mei 2018 - 15:17

Prima toch. Opvang in de regio.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 mei 2018 - 15:12

Stap 1: Kies een land Stap 2: Implementeer socialisme Stap 3: De economie stort in Stap 4: Zeg dat het geen echt socialisme was en ga terug naar stap 1

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 mei 2018 - 20:42

Stap 1: Kies een land Stap 2: Breng de democratie Stap 3: Vermoordt duizenden mensen Stap 4: Laat het plunderen door de multinationals en ga terug naar stap 1

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 mei 2018 - 22:23

@vd Meulen Je kunt geen enkel socialistisch land noemen dat niet is veranderd in een politiestaat en waarbij de economie niet volledig is ingestort. Misschien kan je eens uitleggen hoe dat kan. Dat er ook onder het mom van de vrije markt economie en het kapitalisme fouten en misdaden zijn begaan doet daar niets aan af.

RosaLange
RosaLange24 mei 2018 - 8:47

"Dat er ook onder het mom van de vrije markt economie en het kapitalisme fouten en misdaden zijn begaan doet daar niets aan af. " Je hebt groot gelijk, dat komt voor in de vrijemarkteconomie, maar in socialistische landen ligt het succespercentage bij 0! Daarentegen blijkt de geleide markteconomie zelfs zeer goede resultaten op te leveren als het gaat om verbreding van de welvaart.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky23 mei 2018 - 12:11

Venezuela en Cuba .... je zou denken met al die olie uit Venezuela kunnen ze de bevolking heerlijke cadeaus geven (zoals in de tijd van Chavez). Maar linkse leiders hebben de bijzondere gave om alle rijkdom te doen verdampen. Hadden de armen het maar, maar zelfs die krijgen nu niets meer. Verdelen tot je een ons weegt, letterlijk.

1 Reactie
Zapata
Zapata23 mei 2018 - 17:14

Venezuela maakt al sinds 1910 de fout om haar economie en export volledig te laten steunen op olie export. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk want als de olieprijs instort dan stort de economie in. Die fout hebben de socialisten gemaakt maar ook de neo-libs als je de geschiedenis er op naleest. Dus als er daar nog verstandige mensen zijn en de olieprijs stijgt weer dan het geld beleggen in zaken die ook bij een lage olieprijs voldoende economische ruggengraat bieden.

RosaLange
RosaLange23 mei 2018 - 12:10

Mensen vluchten uit het arbeidersparadijs? Vroeger bouwde men in zo'n geval muren om het paradijs heen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 mei 2018 - 11:27

25 jaar geleden ben ik in Venezuela geweest. In die tijd klotste het geld tegen de muren op. Hoewel het verschil tussen arm en rijk heel groot was had iedereen te eten en een dak boven z'n hoofd. Colombianen vluchtten naar Venezuela en als je goede gezondheidszorg nodig had of goedkope medicijnen ging je naar Venezuela (b.v. vanuit Curacau). Toen kwamen de (linkse) populisten met het motto "nivelleren is een feest". Het verschil tussen arm en rijk is idd veel kleiner geworden: Vrijwel iedereen is nu straatarm.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 mei 2018 - 13:06

Ja, 25 geleden was Venezuela een paradijs; dat Chavez de steun van 2/3 van de bevolking genoot, laat alleen maar zien hoe dom de kiezer is.

JasDon
JasDon23 mei 2018 - 13:50

Ik was er 10 jaar geleden en toen gingen mensen al 'naar het werk', wat betekende dat ze tot einde werktijd moesten rondhangen bij een fabrieksgebouw. Dit kwam omdat alle apparatuur kapot was en niet meer werd gerepareerd of vervangen als gevolg van mismanagement en corruptie. Ik ontmoette een Nederlandse posada eigenaar in Choroni die bang was voor wat de toekomst zou brengen, omdat hij zijn bezit niet meer kon verkopen tegen in het buitenland bruikbare valuta en omdat de overheid alles nationaliseerde wat enigszins iets waard was. Nabij Santa Fe kwamen we een paar Franse studentes tegen die het regime aanprijsden vanwege de gezondheidszorg en daarom ook rondliepen in rode Si shirts van de Chavistas. Venezuela is een erg mooi land met hele leuke sociale mensen, een land dat volledig kapot is gemaakt door een corrupt en incompetent regime. Ik zou graag een groep van deze mensen verwelkomen in onze maatschappij..

punt2
punt223 mei 2018 - 14:03

het nivelleren is wel gelukt ......

JohnVKR
JohnVKR23 mei 2018 - 11:25

"Venezolaanse vluchtelingen die nu nog op Aruba en Curaçao verblijven mogen niet door naar Nederland, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken." Wat een ontzettend verrassend nieuws. Dat had ik nu echt niet verwacht. Volgens mij had dit artikel pas nieuwswaarde gehad als er zou hebben gestaan: "Venezolaanse vluchtelingen zijn zeer welkom in Nederland, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken."

Rick Hofland
Rick Hofland23 mei 2018 - 10:28

Vluchtelingen uit Venezuela? Daar geloof ik niets van. Venezuela is een prachtig land waar de socialistische partij al jaren de regering vormt en ook nu weer democratisch door het volk verkozen is om hen te mogen leiden. Het zal wel nepnieuws zijn vanuit het kapitalistische Amerika dat er vluchtelingen uit Venezuela komen.

Hallahan2
Hallahan223 mei 2018 - 10:18

[In 2013 volgde Maduro zijn voorganger Hugo Chavéz op en deed daarbij de belofte zijn socialistische revolutie voort te zetten.] En zie het resultaat. Zimbabwe 2.0.

JStokx
JStokx23 mei 2018 - 10:15

Ah, Venezuela. De socialistische utopia.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker223 mei 2018 - 15:03

Daar vlucht je toch niet uit weg. Het is een socialistisch paradijs.