Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingen thuis opvangen steeds normaler

  •  
14-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Vluchtelingen_300.jpeg
Meer mensen nemen een vluchteling in huis
Steeds meer mensen vangen vluchtelingen op in hun huis, dat signaleert Kerk in Actie. Het zijn zowel erkende vluchtelingen die op woonruimte wachten, als uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land.
Volgens hulporganisatie Kerk in Actie vangen zeker honderd gezinnen vluchtelingen op, maar gedacht wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt dan honderd. Op plaatsen waar je het niet vermoedt, zijn er mensen die andere mensen opvangen, aldus hulpverlener Geesje Werkman.
In veel gevallen gaat de opvang van vluchtelingen goed maar er zijn ook gevallen bekend waarbij dat niet zo is. Werkman zegt hierover: ‘Dan bellen mensen ons op en vertellen dat ze geen raad weten omdat een uitgeprocedeerde vluchteling s’ nachts loopt te ijsberen waardoor mensen niet kunnen slapen.’  Ook kent ze mensen die de koelkast op slot doen.
Werkman adviseert mensen die overwegen een vluchteling in huis te nemen er eerst goed over na te denken. ‘Zorg dat je iemand goed kent en weet wat je moet doen als je het niet meer aankunt, want je kunt mensen niet zomaar weer op straat zetten’. Ook is het raadzaam om met de advocaat van de vluchteling te overleggen of ‘de zaak’  zich ervoor leent, soms hebben mensen (te)veel meegemaakt. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.