Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Keulen: vluchtelingen seksueel belaagd door beveiligers

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-18-om-15.10.34
Vrouwelijke vluchtelingen in een opvangcentrum in Keulen worden stelselmatig seksueel geïntimideerd en misbruikt door de beveiligers. Dat schrijven de vrouwen in twee open brieven aan de Duitse autoriteiten. Die brieven zijn nu, nadat woensdag een demonstratie plaatsvond voor een betere behandeling van vluchtelingen, door verschillende Duitse media online gezet.
"Wij, de vrouwen uit het vluchtelingenkamp in de Westerwaldstraße in Keulen, willen via deze open brief aan het publiek en de autoriteiten duidelijk maken onder welke volstrekt onaanvaardbare omstandigheden wij hier moeten leven. Voor ons is deze sportschool, die dienst doet als opvangcentrum, geen onderdak. Het is een gevangenis. We zijn hier met gezinnen uit verschillende landen. Onder ons zijn zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen. We zitten met honderden mensen in één ruimte zonder afscheidingen en zonder privacy. Het is vies en er zijn weinig sanitaire voorzieningen. We hebben honger en zijn ondervoed. Ons is meerdere malen dringende medische verzorging geweigerd. En alsof dat niet genoeg is, maken de beveiligers zich schuldig aan maffiapraktijken."
Voor ons is deze sportschool, die dienst doet als opvangcentrum, geen onderdak. Het is een gevangenis. We zijn hier met gezinnen uit verschillende landen. Onder ons zijn zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen. We zitten met honderden mensen in één ruimte zonder afscheidingen en zonder privacy. Het is vies en er zijn weinig sanitaire voorzieningen. We hebben honger en zijn ondervoed. Ons is meerdere malen dringende medische verzorging geweigerd. En alsof dat niet genoeg is, maken de beveiligers zich schuldig aan maffiapraktijken.
In de tweede brief treden de vluchtelingen verder in detail over de misstanden in het centrum en met name dat waar de beveiliging zich schuldig aan zou maken:
"Er is geen privacy voor vrouwen. Moeders kunnen hun baby’s niet ongestoord borstvoeding geven, zwangere vrouwen krijgen geen rust en extra zorg, moeders zijn niet in staat hun kinderen te voeden en naar school te sturen. De beveiligers van het complex, een groep van negen mannen, maken sinds hun aanstelling georganiseerd misbruik van de vrouwen onder ons. Ze filmen de vrouwen die borstvoeding geven, tijdens het douchen en ’s nachts tijdens het slapen. Van echtparen die intiem met elkaar zijn, worden de dekens afgerukt. Vrouwen worden met geweld tot seks gedwongen. Ook spelen ze psychologische spelletjes met de vrouwen. Zo wordt er hulp bij het vinden van woonruimte beloofd in ruil voor seks. De beveiligers liggen constant op de loer. Wanneer vrouwen naar het toilet gaan, worden ze door een beveiliger verkracht terwijl zijn collega’s op de uitkijk staan. De mannen slepen soms ook vrouwen mee hun kantoor in. Een deel van de betrokken vrouwen is minderjarig."
De beveiligers van het complex, een groep van negen mannen, maken sinds hun aanstelling georganiseerd misbruik van de vrouwen onder ons. Ze filmen de vrouwen die borstvoeding geven, tijdens het douchen en ’s nachts tijdens het slapen. Van echtparen die intiem met elkaar zijn, worden de dekens afgerukt. Vrouwen worden met geweld tot seks gedwongen. Ook spelen ze psychologische spelletjes met de vrouwen. Zo wordt er hulp bij het vinden van woonruimte beloofd in ruil voor seks. De beveiligers liggen constant op de loer. Wanneer vrouwen naar het toilet gaan, worden ze door een beveiliger verkracht terwijl zijn collega’s op de uitkijk staan. De mannen slepen soms ook vrouwen mee hun kantoor in. Een deel van de betrokken vrouwen is minderjarig.
De Keulse politie heeft de zaak momenteel in onderzoek. Volgens een woordvoerder is er geen aangifte gedaan. Ook zegt de politie dat geen van de vrouwen die zij nu gesproken hebben iets heeft gezien of zelf meegemaakt. De vrouwen schrijven in de brief ook niet exact te weten om hoeveel vrouwen het gaat. ‘Velen zijn te bang om erover te praten.’
Bron: NOS cc-foto: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.