Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingen moeten weer welkom zijn

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1536 keer bekeken
  •  
32422207201_113bdc0039_k

© cc-foto: Laurie Shall

De inhumane Europese omgang met vluchtelingen en asielzoekers moet veranderen
De afgelopen week hebben er verschrikkelijke toestanden met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers plaatsgevonden. Aan de grens tussen Turkije en Griekenland zijn mensen doodgevroren. In Nederland worden kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen, naar uitzetlocaties gebracht om zo uiteindelijk Nederland uitgezet te worden. Het roept woede en teleurstelling op, want waarom staan wij toe dat mensen als u en ik zo misdadig en onmenselijk behandeld worden? Het inhumane beleid van de Europese landen jegens vluchtelingen en asielzoekers zal aangepast moeten worden, als wij een continent willen blijven waar menselijkheid voorop staat.
Het is simpelweg een feit dat mensen uitgeprocedeerd worden en om verschillende juridische redenen niet welkom zijn in Europa. Zij zijn dus ook niet welkom hier in Nederland. I vind het rechtvaardig omgaan met mensenlevens echter ontzettend belangrijk en waardevol. Dat mag een gekozen beleid, internationaal verdrag of een wet niet in de weg staan.
Bovendien vluchten deze mensen ook niet zonder reden naar Europa. Het verlaten van het land waarin je bent opgegroeid is niet een vanzelfsprekend iets. Als er een immens onveilige of onrechtvaardige situatie in het thuisland is, dan is het vanzelfsprekend dat mensen er wegtrekken in de hoop op een beter leven. Wij als Nederlanders hebben het privilege om opgegroeid te zijn in een veilig land en ik zie geen enkele humane reden waarom asielzoekers en vluchtelingen een dergelijke kans niet mogen hebben. Dit verschrikkelijke en onrechtvaardige beleid, dat zowel in Nederland als in andere Europese landen wordt gevoerd, zou daarom moeten veranderen.
Het lijkt alsof de houding van de Europese Unie jegens asielzoekers en vluchtelingen niet erg verandert is, maar dat is het zeker wel. In 2015 deed Merkel nog haar beroemde uitspraak: ‘Wir schaffen das’. De meeste landen binnen de Europese Unie zagen toen dat er een verantwoordelijkheid was om vluchtelingen en asielzoekers op te vangen. De situatie is in 2022 ernstig verandert. Alhoewel vluchtelingen wel asiel mogen aanvragen, krijgen zij daartoe steeds minder vaak de kans. De Europese grens is een hekwerk geworden en Fort Europa wordt strenger bewaakt dan ooit.
Alle mensen worden gelijkwaardig geboren en hebben daarom, wat mij betreft, ook het recht om te gaan en wonen waar zij nodig vinden. Wij als Europese Unie hebben de plicht om vluchtelingen en asielzoekers te helpen. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat wij de capaciteit en mogelijkheden hebben hen te helpen.
Uiteraard is het zo dat niet iedere vluchteling of asielzoeker goede bedoelingen heeft. Het merendeel heeft echter bewezen deze wel te hebben. In de media wordt vaak het beeld geschetst dat vluchtelingen en asielzoekers voor problemen zorgen. Er wordt niet op een gelijke schaal verteld over vluchtelingen en asielzoekers die wél positief bijdragen aan de maatschappij.
Het is niet eerlijk duizenden asielzoekers en vluchtelingen te weren, omdat een klein deel van hen slechte bedoelingen heeft. Dit kleine deel zou geweerd kunnen worden via goede procedures, waardoor de rest van de vluchtelingen en asielzoekers wel verwelkomd kan worden. Het is aan de beleidsmakers van de Europese landen om het tij te keren en de mensen te helpen die echt hulp nodig hebben. Het is tijd om mensen eens menswaardig te behandelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2022 - 15:09

Met alle respect maar volgens mij is de auteur hier als een roepende in de woestijn. Momenteel zit Nederland tegen de grens van zowel de opvang als absorptie capaciteit aan. Er zijn geen woningen en woningen schieten ook niet als padestoelen uit de grond. We kunnen niet heel veel meer mensen opvangen zonder dat dat echt ten koste gaat van anderen en daar is simpelweg nu al geen draagvlak voor. Het is ook niet uit te leggen waarom Syrische twintigers die duizenden euros betalen om naar Nederland af te reizen meer recht op een woning hebben dan Nederlandse twintigers die hier werken en belasting betalen. Het huidige asielbeleid is compleet failiet, het antwoord daarom kan gewoonweg niet zijn: we hebben meer van dit nodig. Zonder hekken, grenzen en pushbacks komen er hier meer asielzoekers dan wij ooit kunnen hopen te huisvesten. We zullen echt werk moeten maken met het asielbeleid en asielrecht te hervormen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2022 - 14:10

Het is een kansloze missie. Slechts enkelingen staan onvoorwaardelijke toegang, met slechts uitzondering van echte "slechterikken", tot Europa voor. Daarbij is het niet bepaald glashelder hoe je die eruit zou kunnen halen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2022 - 14:50

PS Sinds het einde van de Koude Oorlog is het aantal gewapende conflicten sterk gedaald. Dat kan ondanks alle kritiek op het conto van de VN worden geschreven. De belangrijkste migratiemotor is materiele welvaart ihb het gebrek daaraan.

Hernandez
Hernandez5 feb. 2022 - 12:18

We moeten het vluchtelingenverdrag aanpassen, dit is oud,achterhaald en zorgt er voor dat heel veel mensen bijvoorbaat geen kans maken op asiel hier een asielaanvraag kunnen doen en zo zorgen voor volle AZC's.

Koen Janssens
Koen Janssens5 feb. 2022 - 11:50

Vluchtelingen, zijn wanneer goede opvang in de regio niet al voorrang heeft, wat niet zelden ook de voorkeur van deze mensen zelf is, volgens de meeste mensen en partijen welkom in Europa. Zij zijn het probleem niet. Het grote probleem vormen de meeste illegale immigranten die hen in grote mate verdringen, en met hen de criminele mensensmokkelaars, de ideologisch gedreven activisten-organisaties, en een aantal bewust kwaadwillende landen aan de grenzen van de EU.

Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2022 - 11:43

Het is wel heel vreemd dat er steeds meer geld vrijkomt voor de allerrijksten van de wereld die met dat geld alle sociale huurwoningen aan het opkopen zijn in Europa, maar dat niemand er iets voor over heeft om de arme vluchtelingen, die helemaal niets hebben, te helpen.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2022 - 13:17

De rijken hebben al zoveel, het geld klotst tegen de plinten op bij die mensen, en dat laten de regeringen van de wereld die mensen ook nog alle woningen opkopen, waar ze nog weer veel rijker van worden, de rest van de wereld wordt alleen maar armer.

Oki Doki
Oki Doki5 feb. 2022 - 13:18

En de armoede schijnt voor meer overbevolking te zorgen waardoor er weer meer vluchtelingen komen in de toekomst. En zo is de cirkel rond, de verkeerde cirkel.

agnar123
agnar1235 feb. 2022 - 14:50

De extreme inkomensverschillen zijn een grote oorzaak van de ellende in de wereld. Ik vind de beloning van de top weerzinwekkend. Een paar honderd keer het minimumloon eisen de CEO's, voor minder 'komen ze hun bed niet uit'. Laat ze er maar lekker in liggen. Voor ieder van hen 1000 anderen, die minder narcistisch zijn. Op de website van groenepolitiek staat een oproep voor een Maximum loon. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2850&n1=70 Als we een betere wereld willen, zullen we eerst zelf moeten veranderen.

agnar123
agnar1235 feb. 2022 - 11:25

Systeemtheorie: Als een systeem te weinig energie krijgt van buiten, komt het tot stilstand. Krijgt het teveel energie, dan spat het uit elkaar. Europa is een systeem. Te weinig immigratie leidt tot stilstand en stagnatie. Te veel immigratie laat Europa uit elkaar spatten. De afgelopen 30 jaar was er te veel immigratie. Gevolg: Toename van asociale partijen, populisme en vreemdelingenhaat. Sociale biologie: Mensen zijn territoriale apen. Een paar 'vreemdelingen' is interessant. Komen er 'te veel', dan worden onze territoriale instincten geactiveerd. Bij 'primitieve' mensen wat eerder en snellen, bij 'ontwikkelde' mensen wat langzamer. Kijken we naar de biologische reactie van de inboorlingen van Europa, dan zijn er te veel 'vreemdelingen'. Machtsovername door primitieve apen: Van 1933 tot 1945 hebben we kunnen zien wat er kan gebeuren als de macht wordt overgenomen door 'primitieve apen'. Iets dergelijks kan weer gebeuren. Als dat gebeurt, loopt het verkeerd af met alle immigranten. Dat moeten we voorkomen. Europese vluchtelingen verdragen: Ik heb begrepen, dat we in de EU verdragen hebben gemaakt, die ons verplichten om vluchtelingen op te nemen. Dat leek leuk na de tweede wereldoorlog. Inmiddels is de situatie veranderd. Afrika kan gemakkelijk 10 miljoen vluchtelingen per jaar 'leveren', en de bevolking zou nog steeds groeien. Maar als Europa drie jaar lang 10 miljoen Afrikanen opneemt, hebben 'Hitler en co' voor 2025 de macht. Dat moeten we voorkomen. Toenemende vluchtelingen stromen: De klimaatverandering raakt Afrika hard, veel harder dan Europa. Gevolgen: Droogte en overstromingen. Daardoor: voedsel tekort en sociale onrust. Staatsgrepen. Stammen oorlogen. Daardoor: Steeds meer vluchtelingen, die alleen maar naar Europa kunnen. En dat kan Europa niet aan. Noodzakelijk: 1. Herschrijven Europese verdragen. Opname van vluchtelingen dient een politieke keuze te zijn en geen juridische verplichting. 2. Beveiligen en afsluiten van Europese buitengrenzen. Wenselijk: Vorming van een Europees Vreemdelingen Legioen. Dit zou moeten bestaan uit mensen uit Afrika en het Midden Oosten. Soldaten die het Midden Oosten en Noord Afrika kennen. Dit Legioen dient te worden ingezet om rust te scheppen aan de buitengrenzen van Europa. Men kan lokale rechters beveiligen en hun rechtsbesluiten handhaven. Daarmee worden de buitengrenzen van Europa veiliger voor ons en de bewoners rondom Europa. Na drie of vijf jaar dienst in het Legioen kunnen de soldaten een Europese identiteit krijgen. Geen recht of rechtvaardigheid: Het bovenstaande houdt geen rekening met recht, rechtvaardigheid of naastenliefde. Het is gewoon praktisch. Recht is alleen mogelijk als er orde is. Zonder orde geldt het recht van de sterkste. Voor een rechtvaardige wereld kan Europa niet zorgen. We kunnen wel de orde handhaven. Of dat in ieder geval proberen. En we kunnen proberen Europa een beetje menselijk te houden. Als dat lukt, ben ik al heel blij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 feb. 2022 - 9:33

Gewoon de grenzen sluiten en dit duidelijk communiceren is inderdaad humaner dan mensen hoop geven en vastzetten aan de grens. De grenzen dicht, opvang in de regio, en vanuit daar (beperkt) vluchtelingen op halen. En dan het liefst volgens een Canadees of Nieuw-Zeelands model, alleen vluchtelingen/migranten die hier iets kunnen bijdragen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt5 feb. 2022 - 12:50

"Opvang in de regio". HET uitwijkargument pur sang. Hoe lang wordt dit al gezegd? 10 jaar? 20 jaar? Het gebeurt niet. 'Humaner' is nog niet automatisch 'humaan'. Zoals (niet alleen) Nederland de vluchtelingenellende in Griekenland en Turkije compleet negeert, niet bijdraagt aan een opossing, is verrekte inhumaan.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2022 - 15:12

Is wel zo. Met de kosten van 1 asielzoekers / statushouder hier zou je legio mensen daar kunnen helpen.

Satya
Satya5 feb. 2022 - 9:29

Natuurlijk zou iedereen die naar Europa wil komen dat moeten mogen. Europa heeft een parasitair financieel systeem opgezet wat andere landen leegtrekt. Nooit hoor je mensen daarover.

4 Reacties
Hernandez
Hernandez5 feb. 2022 - 12:15

'Natuurlijk zou iedereen die naar Europa wil komen dat moeten mogen.' En iedereen gratis bier!

Satya
Satya5 feb. 2022 - 14:42

"En iedereen gratis bier!" Beter als de elite gratis wiskey.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2022 - 6:23

Dat is natuurlijk onzin. Het is niet zo dat iedereen die wil staatsburger kan worden van een land waarvan die staatsburger wil worden. En totdat er geen landen met staatsburgerschap meer zijn blijft dat zo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2022 - 9:01

Het is naïef te denken dat de elite dan haar whiskey zal laten staan. Die laat de onderkant liever het brood delen, ook al gaan de kinderen daar al zonder ontbijt naar school. Dat kan in hun ogen nog wel wat minder. al zullen ze het niet uitspreken. Dat is het grote probleem.

Daniel Blank
Daniel Blank5 feb. 2022 - 8:38

Het woord eerlijk wordt gebezigd.... Is het eerlijk dat de Europeanen de kosten moeten dragen voor ellende in andere landen? Is het eerlijk dat bevolkingsgroei in Nederland leidt tot nog meer problemen op de huizenmarkt? Is het eerlijk vluchtelingen opeengepakt vele jaren te laten wachten op duidelijkheid over hun verblijf? Het leven is niet eerlijk. Ja we moeten ze menswaardig behandelen! Dit is echt duidelijkheid geven. Want huis en haard verlaten is niet niks. Maar het verdelen van de 'lasten' van immigratie worden ook niet eerlijk verdeeld. AZC is doorgaans niet in een villawijk, grachtengordel, etc. Het beleid is in de afgelopen jaren hap snap geweest. Negatieve effecten zijn onder tapijten geveegd, wat heeft geleid tot het aanpakken van enkele symptomen. Alle grenzen open zetten kan ook gewoon niet, daarvoor zijn er op enkele plekken gewoon te weinig woningen en/of leidt het tot bovengemiddeld veel armoede in specifieke wijken. Nederlandse migratiebeleid is stuk, want wanneer je uitgeprocedeerd bent, kun je mensen veelal niet terugsturen. Dus dit moet je oppakken, met een duidelijke visie hoe en waar je ze huisvest. Hoe je omgaat met grensoverschrijdend gedrag, dus ja die rotte appels eruit halen. Want de groep met slechte bedoelingen verpesten het voor de overige migranten.

1 Reactie
gimli55
gimli555 feb. 2022 - 8:58

Het Nederlandse beleid is zo wie zo stuk, dat geldt niet alleen voor immigratie, of het vluchtelingen beleid. Er wordt te veel op incidenten geregeerd en niet op visie, stip op de horizon of echte plannen. Zoals je al zegt, is het hap snap, en dat geldt ook voor alle fundamentele problemen. Gebrek aan visie en principes, het wordt gemanaged, niet opgelost.

wittecisnoot
wittecisnoot5 feb. 2022 - 6:52

"De situatie is in 2022 ernstig verandert. Alhoewel vluchtelingen wel asiel mogen aanvragen, krijgen zij daartoe steeds minder vaak de kans. De Europese grens is een hekwerk geworden en Fort Europa wordt strenger bewaakt dan ooit". Zou dat kunnen omdat 'wir schaffen es' een slogan was die die realiteit nog al versimpelede (bij rechts schijnt dat populisme te heten, hier is er geen woord voor)? Inmiddels hebben we een woningnood. Die Syrische tandartsen en neurochirurgen (zoals dat toen werd verkocht) zijn massaal de bijstand in verdwenen. Kortom, de prijs om het te 'schaffen' is astronomisch. "Alle mensen worden gelijkwaardig geboren en hebben daarom, wat mij betreft, ook het recht om te gaan en wonen waar zij nodig vinden". Haal je voordeur er uit. Jij hebt het privilege gehad om te studeren en daarom een prima huis te hebben. Dus waarom zouden anderen niet in jouw huis mogen gaan en wonen... (Of zijn die mooie principes ineens minder mooi als je zelf de offers moet brengen?) Of heeft jouw gezin recht op een eigen stukje wereld waar niet iedereen zo maar binnen mag lopen? Oh, waarom zou een volk/land dan dat recht niet hebben?

6 Reacties
Satya
Satya5 feb. 2022 - 9:53

Hier staan zoveel leugens, dit is dus desinformatie. "De Europese grens is een hekwerk geworden en Fort Europa wordt strenger bewaakt dan ooit”. Zou dat kunnen omdat ‘wir schaffen es’ een slogan was die die realiteit nog al versimpelede (bij rechts schijnt dat populisme te heten, hier is er geen woord voor)?" Al ver voor de burgeroorlog in Syrië was er sprake van Fort Europa en lieten Europeanen mensen verzuipen. Een daad van medemenselijkheid als populisme bestempelen, dan ben je diep gezakt. "Kortom, de prijs om het te ‘schaffen’ is astronomisch." Dan zul je wel alle opbrengsten van de 3e wereld buiten beschouwing moeten laten. Dan zul je zoals Jan van de Beek pseudowetenschap moeten gaan bedrijven. De werkelijkheid is dat zonder grondstoffen uit de 3e wereld de economie hier volledig stil komt te staan, zonder kapitaalvlucht hier een stuk minder geïnvesteerd kan worden, productieoverschotten op de schroothoop blijven liggen. "Haal je voordeur er uit. Jij hebt het privilege gehad om te studeren en daarom een prima huis te hebben. Dus waarom zouden anderen niet in jouw huis mogen gaan en wonen… " Waarom zou hij individueel een collectieve verantwoordelijkheid op zich nemen? Het parasitaire systeem stopt niet bij jouw voordeur. Geef jij je pensioen op? 1 dollar naar het globale zuiden zorgt ervoor dat er 24 naar het westen gaan. https://www.mo.be/opinie/het-globale-zuiden-heeft-nood-aan-rechtvaardigheid-niet-aan-hulp "Oh, waarom zou een volk/land dan dat recht niet hebben?" Waarop denk jij een claim op land te kunnen maken? Je komt van een continent dat al 400 jaar die grenzen van anderen niet respecteert. Denk je bijzondere rechten te hebben omdat je blank bent? Je reactie staat vol leugens en desinformatie. Hopelijk ben je er trots op.

GHS
GHS5 feb. 2022 - 10:13

Kijk maar eens uit welke landen deze "vluchtelingen"komen.

Hernandez
Hernandez5 feb. 2022 - 14:26

@Satya 'Waarop denk jij een claim op land te kunnen maken? ' Wat dacht je van een paspoort, het zelfde paspoort dat jij hebt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2022 - 15:15

@Satya, Het is niet het schuld van het westen dat rijke en corrupte of rijke & corrupte Afrikanen massaal welvaart onttrekken uit Afrika en dat stallen op plekken waar die welvaart veiliger is. Jij zet je spaargeld toch ook niet neer in een instabiel land met een instabiele valuta?

Satya
Satya5 feb. 2022 - 19:41

Rdz Mensen als Goetz en Gertler zijn niet Afrikaans. Kabila en zijn marionetten hadden maar een klein deel. Misschien dat je eens moet lezen uit wat kapitaalvlucht allemaal bestaat, wat er voor zorgt. "Wat dacht je van een paspoort, het zelfde paspoort dat jij hebt." Dat is een gevolg van die claim, heeft de oorspronkelijke bevolking daar een stem in gehad?

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2022 - 9:03

Als Nederlandse bedrijven met die overheden in zee gaan, wat ze doen, zijn ze zelf toch ook corrupt!

FredD2
FredD25 feb. 2022 - 4:28

Vluchtelingen zijn ook welkom, het probleem zit 'm bij de mensen die graag op dezelfde stroom meegevoerd willen worden en daar geen recht op hebben. Dat geldt ook voornamelijk voor de perikelen bij Griekenland, maar ook op onze eigen AZC's. De grootste problemen worden veroorzaakt door mensen die geen vluchteling zijn. Die overlast is ook groot en net zoals dat heel Giethoorn racistisch is (https://joop.bnnvara.nl/videos/giethoorn-blijkt-racistische-hel-voor-turks-nederlands-gezin) omdat een groepje jongeren een Turks gezin wegjaagd, zorgen de misschien wel kleine groepen misbruikers ervoor dat er steeds meer mensen niet achter een soepel vluchtelingenbeleid staat. Zo zorgt Griekenland wel voor mensen die daadwerkelijk uit gevaarlijke gebieden komen, maar de mensen die daar niets te zoeken hebben daar wordt niets voor gedaan. Doen ze dat wel, dan gaat dat ten koste van mensen die er wel wat te zoeken hebben en dat willen we ook niet. Natuurlijk is elk mens evenveel waard, echter hoe meer er zijn hoe minder ze waard worden.Zo geldt dat met alles en er zijn nu eenmaal verdomd veel mensen en steeds meer zoeken hun heil in gebieden zoals de EU en alhoewel de EU misschien wel prima leefbaar is, zal dat niet zo blijven als iedereen zomaar hier kan komen wonen. Net zoals bij de vluchtelingen kampen die perfect zijn voor zeg maar 16000 mensen die nu helemaal niet meer functioneren omdat er bijna het dubbele aan mensen in zitten.

Peter1957
Peter19574 feb. 2022 - 23:51

Helemaal mee eens!

Eid
Eid4 feb. 2022 - 22:34

Vluchtelingen zijn welkom, en voor dat draagvlak moeten kanslozen uit veilige landen ajb tegengehouden worden, tenzij ze een bijdrage kunnen leveren. Punt. En laten we nou niet zo studentikoos naief doen.

2 Reacties
Satya
Satya5 feb. 2022 - 9:56

"En laten we nou niet zo studentikoos naief doen." Laten we eens naar internationale geldstromen kijken en de consequenties daarvan accepteren of er verandering in aanbrengen.

Karingin
Karingin5 feb. 2022 - 17:26

Aha, dus omdat er "kanslozen" komen, valt het draagvlak voor "echte vluchtelingen" weg? En dus mogen alle vluchtelingen, kansloos of niet, van jou de tering krijgen en actief de dood in gejaagd worden? En welke bijdrage lever jij eigenlijk? Kan nooit veel soeps zijn, met een dergelijke moraal

Effie2
Effie24 feb. 2022 - 22:16

Een nobel streven. Vluchtelingen zouden hier welkom moeten zijn. ...Maar waar laten we ál die andere mensen die het hier beter denken te krijgen dan thans in hun eigen land mogelijk is? Wat hebben we ze te bieden met een woningmarkt op slot. Met een systematisch uitgeklede overheid? En waar de ecologische leefbaarheid en de energievoorziening onder druk staan? ...We kunnen veel van die door het bedrijfsleven hierheen gehaalde arbeidsmigranten niet eens menswaardig huisvesten. In veel wijken in de grote steden waar mensen met een niet-Nederlandse achtergrond zijn gaan wonen vormen ze nú al een meerderheid. En mede door hún aanwezigheid komt het restant van ons gestaag afkalvende sociale vangnet nog verder onder druk te staan. De gewenste culturele integratie vindt logischerwijze lang niet altijd plaats. En hierdoor scheppen we 'stukjes buitenland' in ons eigen land. ...Wat in toenemende mate tot botsingen tussen de diverse groepen bewoners leidt. ...En ja, een relatief klein groepje raddraaiers verziekt het voor de meeste goedwillenden. Verbeter me als ik te somber ben.

2 Reacties
Karingin
Karingin5 feb. 2022 - 17:21

Oh dus omdat VVD & co hier een ravage hebben aangericht is het oké om mensen te laten creperen of zelfs actief de dood in te jagen? Ennuh, hoezo verziekt een klein groepje het voor goedwillenden? Geldt dat ook voor autochtonen? Want dan kunnen we hele dorpen gaan deporteren. Misschien kunnen die eens een jaartje in een kobalt- of uraniummijn gaan werken, worden ze hard van

Effie2
Effie26 feb. 2022 - 8:28

Karingin, ik schreef, dat vluchtelingen hier welkom zouden moeten zijn. Voor hén zouden we moeten willen inschikken. ...Maar door geraffineerde politieke keuzes en systematisch angst zaaien voor vreemdelingen, blijken we daar als land steeds minder toe in staat te zijn. En kijk bijvoorbeeld eens naar het programma Opsporing Verzocht. Élke keer dezelfde riedel. 'Lichtgetint en donker' in onevenredige mate als dader(s) in beeld gebracht. ...Natuurlijk doet dat iets met de publieke opinie. Waarom denk je dat Wilders en al die andere rechtse partijen de meerderheid in het parlement hebben veroverd? En hebben de goedwillende 'lichtgetinte en donkere' burgers, die dagelijks hun broodnodige bijdrage aan onze samenleving leveren, daar niet het meeste last van?

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 feb. 2022 - 22:14

Een stuk met een verontwaardigde toon zonder het over de zaken in enig detail of analyse te hebben. Er is een verschil tussen een vluchteling en een niet vluchteling Er is een verschil tussen wat Turkije in haar land laat gebeuren en wat er hier gebeurt Er is een verschil tussen veel vluchtelingen opnemen en iedereen die wil opnemen Er is een verschil tussen reguliere vluchtelingen opname en processen en irreguliere chaos en mensensmokkel. Er is een verschil tussen asiel en emigratie Er is een verschil tussen steun aan vluchtelingen ook buiten europa en emigratie Er is een verschil tussen een bewegende mensenmassa aan de grens met Duitsland moeten opnemen en iedereen altijd van overal die wil opnemen Er is natuurlijk ook een verschil tussen procederen en uitzetten en te lang procederen voor uitzetting Er komen wel degenlijk veel vluchtelingen naar Europa. De schrijver doet net alsof dat niet zo is, door geen verschillen te erkennen.

2 Reacties
Karingin
Karingin5 feb. 2022 - 16:57

Er is een verschil tussen vragen om humaan beleid en iedereen hierheen willen halen. Dat dpmrechtse frame is een verzinsel. En als we zowel hier als in ontwikkelingslanden humaan en verstandig beleid zouden voeren, zouden ook minder mensen naar Europa willen. Maar als wij half Nigeria onder de olie laten verzuipen en mensen geen schoon drinkwater meer hebben, en de plaatselijke vissers kunnen hun brood niet meer verdienen omdat de vis allemaal op apegapen ligt, dan moet je niet zeiken dat die lui hier een beter leven komen zoeken. Om maar eens 1 van de vele ellendige toestanden die wij daar aanrichten te noemen. Maar hoe dan ook is het NOOIT goed te praten dat er met scherp geschoten wordt, om mensen op zee expres te laten verzuipen, ze dood te laten vriezen of (terug) naar Libië te slepen om gevangen gezet, gemarteld en als slaaf verkocht te worden. Jij en je domrechtse vriendjes vinden dat wel prima natuurlijk, maar beschaafde mensen gunnen zelfs jou dat lot niet

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2022 - 6:17

Ik laat zien dat de schrijver helaas maar wat hete lucht blaast en daar ga jij persoonlijk en beledigend van worden. Dan ben je dus ook niet serieus bezig. Verspilde tijd.

Sand dunes
Sand dunes4 feb. 2022 - 21:40

Neem er een in huis zou ik zeggen. Op eigen kosten natuurlijk, of koop een huis voor ze.

1 Reactie
Hernandez
Hernandez5 feb. 2022 - 12:16

Ja maar niet bij Hugo in Utrecht, nee die stoppen we weg in Budel of Oranje.

Farmer 2.0
Farmer 2.04 feb. 2022 - 21:31

Omdat wij de capaciteit en mogelijkheden hebben hen te helpen. Jazeker, opvang en ondersteuning in de regio waar ze vandaan komen. Landen in Europa waar ze naar toe willen zijn bomvol. Nederland, Duitsland en Engeland bijvoorbeeld. Landen als Frankrijk en Spanje hebben meer ruimte, vooral het leeglopende platteland. Maar daar wil amper een vluchteling heen. Dus opvang in de regio !

2 Reacties
Karingin
Karingin5 feb. 2022 - 16:01

Je bedoelt bijv. in Libië waar ze opgesloten en gemarteld worden, voordat ze als slaaf voor een prikkie te koop worden gezet? Of in de Sahara waar ze nu al bij bosjes dood neer vallen. Of in de buurlanden, waar ze nu al vaak naartoe willen omdat daar werk is, maar dat niet kunnen omdat door ons ingehuurde milities ze tegenhouden tenzij ze een dikke vette omkoopsom kunnen betalen? Ennuh, denk je dan dat ze daar blijven? Weet je, ik gun mensen zoals jij bijna een enkeltje naar de goot, en dat je terwijl je rock bottom zit nog een paar trappen na krijgt ipv hulp

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2022 - 6:33

Ja, die mensensmokkel praktijken is waarvan de irreguliere immigratie uit bestaat. Na ze in de woestijn creperen en aan de kust worden gemarteld tot hun families thuis blut zijn worden ze op een gammel scheepje gezet om te verdrinken. Weer een reden om het niet te ondersteunen, en het via gereguleerde processen te doen. Helaas lijkt het alsof de schrijver de praktijken die je aankaart wil aanmoedigen.