Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht

  •  
25-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gebroken belofte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

a.doorgeest
a.doorgeest29 jan. 2020 - 21:11

In de hele discussie over de verhuizing van een gedeelte van het Korps Mariniers is er op geen enkel moment aandacht geweest voor de strategische ligging van Vlissingen, en die is vanuit militair-technisch oogpunt vrij beroerd. Walcheren is één grote badkuip. Mochten er ooit hele rare en nare dingen gebeuren in dit land, dan zet je Walcheren zo onder water - in 1944 is dat ook gebeurd. De Mariniers zitten daar in open gebied, met beroerde en lange aanvoerlijnen over Zuid-Beveland. Een locatie midden in Nederland voor een gedeelte van het Korps Mariniers is vanuit militair-strategisch oogpunt veel beter. In de tijd dat men nog nadacht over een geloofwaardige afschrikking, is er terecht voor Doorn gekozen. Een locatie nabij Apeldoorn zou vanuit militair-strategisch oogpunt even goed zijn. walcheren is kwetsbaar, het getuigt van een enorme onnadenkendheid juist daar dit paradepaardje van Defensie te willen stationeren...

Freek3
Freek325 jan. 2020 - 15:53

En de mariniers die moesten verhuizen juichen.

Thuiszitter
Thuiszitter25 jan. 2020 - 14:52

Eerst overleg plegen had een hoop geld gescheeld, typisch ambtenaren besluit geweest, eentje zonder al te diep nadenken dus, het apparaat moet log worden gehouden , nietwaar ?

6 Reacties
vdbemt
vdbemt25 jan. 2020 - 19:06

Ambtenarenbesluit? Het is de politiek die, zonder overtuigende redenen en ondanks de grote weerstand onder de mariniers, in 2012 besloten heeft de marinierskazerne naar Vlissingen te laten verhuizen. Die weerstand is er in de loop der jaren niet minder op geworden. Het leidde zelfs tot het afscheidnemen van vele mariniers. De grote fout is in 2012 gemaakt. Niet nu.

Thuiszitter
Thuiszitter25 jan. 2020 - 21:27

Politici zijntoch ook ambtenaren

JanB2
JanB225 jan. 2020 - 23:08

Politiek besluit dus. Gekozen nitwits.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 jan. 2020 - 9:16

In de tijd van De Ruyter was de mentaliteit duidelijk anders: "De Heeren hebben mij niet te verzoeken, maar te gebieden... "

vdbemt
vdbemt26 jan. 2020 - 12:24

@Thuiszitter. "Politici zijn toch ook ambtenaren" Jazeker. Maar ik denk dat dat veelal niet beseft wordt en zo ook niet opgevat wordt

johannn2
johannn226 jan. 2020 - 12:35

vdbemt, Mariniers die zelfs al niet zijn opgewassen tegen Vlissingen en daarom drossen zijn zeker niet opgewassen tegen de hardere praktijken van hun beroep. .

Jozias2
Jozias225 jan. 2020 - 14:51

Het argument om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen was werkgelegenheid maar die snap ik niet helemaal. Het is toch niet zo dat er allemaal Zeeuwen bij de mariniers gaan als de kazerne daar komt. De werving en aantrekkingskracht voor de mariniers is landelijk dus de banen die er komen worden door mensen uit heel Nederland ingevuld dus dat doet weinig voor de Zeeuwen die nu zonder werk zitten.

4 Reacties
Freek3
Freek325 jan. 2020 - 20:05

En behalve dat, op dit moment bestaat er niemand in Nederland die geen betaald werk heeft omdat ie het niet kan vinden, er zijn uitsluitend werklozen die het niet willen vinden.

jantje
jantje26 jan. 2020 - 0:15

Dezelfde probleem speelde jaren geleden toen er ambtenaren vanuit Den Haag naar Veendam werden "gedeporteerd". Het Rijksdienst voor wegverkeer had daar een nieuw kantoor gebouwd en mensen vanuit de randstad en Den Haag zouden er komen wonen. Daar is veel weerstand tegen geweest. En nu zijn er mensen die nooit meer uit Groningen weg willen. Werkgelegenheid zit ook in de toeleveringsbedrijven, er moet ook gegeten worden, vaak worden burgers ingezet om gebouwen en kantoren schoon te maken. Enz. De soldaten willen in de omgeving ook wel iets van vertier hebben. en daar zijn dan de kroegen weer goed voor.

LaBou
LaBou 26 jan. 2020 - 11:52

En dat kan Freek ook gewoon bewijzen.

Jozias2
Jozias226 jan. 2020 - 12:41

Dus we gaan honderden miljoenen investeren in een kazerne in een uithoek van het land waardoor 1800 mariniers moeten gaan verhuizen of de hele week van hun gezin zijn, vrouwen moeten carrières opgeven, kinderen worden uit hun sociale omgeving weggehaald etc etc. om wat werkgelegenheid te creëren voor wat toeleveringsbedrijven. Defensie koopt voor haar kazernes echt niet bij de lokale slager, groenteboer, meubelhandel etc om de hoek. Die logistiek wordt gewoon geleverd vanuit landelijke contracten. Dus dan heb je het over een handjevol schoonmaak en catering personeel.

GHS
GHS25 jan. 2020 - 13:20

Men wist allang dat de mariniers tegen waren. Hun gezinnen (vrouwen die hier werken enz.) gaf de doorslag. Maar er werd niet naar de mariniers geluisterd. Dat had een hoop gezeur kunnen voorkomen.

1 Reactie
Eigenwijs2
Eigenwijs225 jan. 2020 - 15:45

Hier ? Hier is Zeeland ! Zonder randstadproblemen.

Natnekker
Natnekker25 jan. 2020 - 11:28

Het Korps Mariniers hoort bij de stad Vlissingen en niet elders, zonder dat korps bestond Nederland niet eens. Onze leiding van de geniale admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter behaalde het korps zeezoldaten de ene naar de andere glorieuze overwinning.

9 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman25 jan. 2020 - 13:14

Wat een flauwekul. De obstakels zijn te groot. Vlissingen is een uithoek, prachtig gebied voor vakantie maar om je gezin mee te nemen, veel minder. Het Korps Mariniers zit veel beter in Doorn. En ja ik heb mijn diensttijd in Vlissingen doorgebracht, 1,5 jaar eens in de 3 weken naar huis. En de treinverbinding is de laatste 50 jaar niet veel sneller. Maar als je de Ruyer wilt zien moet je zeker even naar de boulevard. Het uitzicht is geweldig met zeeschepen die vlak langs varen.

Pindaklaas
Pindaklaas25 jan. 2020 - 13:29

Piraat en schurk Michiel.

Eigenwijs2
Eigenwijs225 jan. 2020 - 15:47

Michiel de Ruyter wist wel raad met de Engelsen. Ketting over de Theems. Lang voor de Brexit.

itsme3
itsme325 jan. 2020 - 17:43

Dan wordt het toch wel een Korps Mariniers zonder mariniers. Ik kan heel goed begrijpen dat zij en hun gezinnen geen zin hebben om in Vlissingen te gaan wonen en een ander baantje zoeken.

Folkert2
Folkert225 jan. 2020 - 18:42

Zoals Frans Kwakman al zegt, dat is onzin. Doorn heeft een mariniersbataljon, en het tweede bataljon (incl. de bootcompagnie) zit op Texel dichtbij de marine haven in Den Helder. Logistiek is dat dus dichtbij. 1 MARNSBAT vanuit Doorn opereert vaak in samenwerking met de luchtmacht (Eindhoven) dus logistiek is dat ook het beste.

JanB2
JanB225 jan. 2020 - 23:10

Het Korps Mariniers hoort daar waar de mariniers willen wonen en werken als ze niet op missie zijn. Punt uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 6:34

Frans Kwakman En jij had die stad en die uithoek nog wel mee kunnen slepen in de vaart der volken. Alles was er wel gekomen als er maar reuring dus rede toe is. En geloof me daar hadden de mariniers wel voor gezorgd..

Frans Kwakman
Frans Kwakman26 jan. 2020 - 12:07

Minoes, ik was daar dus verplicht, dienstplicht. Wij hebben het land beschermd tegen boze vijanden. Maar Vlissingen veranderen, nee dat zat zeker niet in mijn takenpakket. Ook in mijn tijd was er een klein detachement mariniers trouwens. Maar veel beroepsmilitairen hebben in hun standplaats familie. Ik denk dat er in mijn huidige woonplaats meer Reuring is. Wat die mariniers in Noorwegen op oefening doen is een heel andere zaak, als je een week lang door de kou en modder gekropen hebt, wil je wel eens uit je bol gaan. Neem het ze eens kwalijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jan. 2020 - 5:41

Ik vind het wel wat slap om het weer op de vrouwen te schuiven. Ik heb nog niet een land gezien waar de mariniers dit voor het zeggen hadden. Feitelijk weet je dat je verplaatst kunt worden als je eraan begint. Dat is met de landmacht nooit anders geweest. Die zaten/zitten ook in Duitsland en weet ik waar nog meer. Volgens mij is dat onderdeel van je dienstcontract.