Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vliegtuigpassagiere weet deportatie man naar Afghanistan te voorkomen

  •  
24-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
elin
Een jonge Zweedse vrouw heeft met een even moedige als simpele actie de deportatie van een 52-jarige man naar Afghanistan weten te verhinderen. Ze bevond zich aan boord van een passagiersvliegtuig dat klaar stond om te vertrekken van Gothenburg naar Istanbul. Tussen de passagiers zat ook de man die door de Zweedse immigratiedienst naar Afghanistan uitgezet ging worden. Elin Ersson wilde die wreedheid niet accepteren. “In Afghanistan is het oorlog en gaat deze man zijn dood tegemoet.” Ze ging in het gangpad staan en startte een Facebook live stream die al snel door grote aantallen mensen gevolgd werd.
Elin filmt zichzelf omdat ze de privacy van de andere passagiers wil respecteren. Ze vertelt dat ze niets illegaals doet maar dat ze in het gangpad blijft staan totdat de man van boord gehaald wordt. Ze wil niet dat iemand naar de hel gestuurd wordt, zegt ze. “Zo lang ik hier sta, kan het vliegtuig niet vertrekken. Ik hoop dat andere passagiers mijn voorbeeld zullen volgen.”
In het toestel ontstaat onrust. Een Brit begint haar uit te foeteren en zegt dat ze de kinderen bang maakt. Ze antwoordt dat het leven van de man nu belangrijker is. De Brit pakt haar telefoon af maar die diefstal wordt ongedaan gemaakt door een steward die de telefoon teruggeeft. Ook wordt ze voortdurend gemaand haar toestel uit te zetten maar Elin weet dat de live stream haar redding is. Ze heeft een foto bij zich van een jongen die aanvankelijk uitgezet zou worden maar die blijkt vervangen door de 52-jarige man.
Op 7:30 verklaart een Turkse man zich solidair met haar. Elin schiet vol. Er klinkt applaus. Even later volgt een voetbalteam dat ook is gaan staan. En daarna gaan er meer mensen staan.
Uiteindelijk wordt de Afghaan van het vliegtuig gehaald. Elin volgt hem. Een tijd later meldt ze dat de deportatie afgelast is. Meer weet ze niet.
Op social media spreken kijkers hun bewondering uit:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.