Joop

Vliegtuigje boven Den Haag wijst op misbruik-aanklacht tegen PVV'er Graus

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
556a7568-010d-44ee-a7a8-ec54945bb93d
Terwijl de politiek en burgers in Den Haag in spanning wachten op de Troonrede, eist een vliegtuig aandacht op voor een vergeten zaak. De aanklacht van zijn ex-partner tegen PVV-Kamerlid Dion Graus. NRC onthulde eerder dit jaar dat zij Graus ervan beschuldigt haar gedwongen te hebben tot seks met andere mannen, onder meer in het parlementsgebouw. Het betrof personen die door Graus werden ingezet om naar de buitenwacht de indruk te wekken dat hij beveiligd werd. In ruil voor die diensten zou hij zijn vrouw “ter beschikking hebben gesteld”. PVV-leider Geert Wilders weigert de zaak te onderzoeken omdat Graus de feiten ontkent.
De banner achter het vliegtuig dat vandaag boven Nederland vliegt en naast Den Haag nog andere plaatsen zal aandoen, roept op tot donaties voor juridische ondersteuning van de ex-partner, die overigens werkzaam is als fractiemedewerker van de PVV.
In een verklaring op de site staat:
"Het is bekend dat twee eerdere exen van Graus ook al tevergeefs aangifte tegen hem deden. Beide zaken werden geseponeerd. Echter, een aantal jaren later is de toenmalig Officier van Justitie hier op teruggekomen. De zaak van Graus’ tweede ex bleek door een fout te zijn afgewezen: er was wel degelijk voldoende bewijs. Maar helaas, de zaak was toen inmiddels verjaard. Er is niets meer mee gedaan. De aantijgingen nu zijn zo ernstig, dat wij vinden dat Joyce op zijn minst door een topadvocaat en de beste deskundigen bijgestaan zou moeten worden. Omdat wij er zeker van willen zijn, dat als Dion Graus zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachtingen en mensenhandel, de rechter hem hier ook voor kan veroordelen. "
De steungroep haalde eerder al 30.000 euro op maar door een administratieve vergissing werden de bijdragen teruggestort naar de donateurs.
0656c6e5-3cf2-4a51-9d4c-0446abf9787c

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Markzelluf
Markzelluf21 sep. 2021 - 17:09

Toen er hier op deze site kritiek kwam op de mannelijke helft van het duo Sophie en Khalid omdat laatstgenoemde werd verdacht van lekken van informatie naar verdachten, werd door Van der Horst gesteld dat iemand die niet veroordeeld was onschuldig is. Velen vielen hem hier bij. Geldt dat niet voor mensen waarmee je het politiek oneens bent?

4 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 18:27

Kassem heeft zélf om onderzoek door de deken gevraagd en die heeft geconstateerd dat er geen bewijs voor is. Graus is door drie vrouwen beschuldigd waarvan bij tenminste een wél bewijs is gevonden, dat de zaak verjaard is maakt het nog schrijnender, want die veroordeling is dus niet meer mogelijk. Bovendien weigert zijn politiek leider überhaupt naar de zaken te kijken. Dat jij het verschil niet ziet ligt aan jouw vertroebelde blik

Markzelluf
Markzelluf21 sep. 2021 - 19:26

Dank voor je diagnose. Maar klopt het dat je het uitgangspunt verwerpt dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is?

Paul250371
Paul25037121 sep. 2021 - 21:02

Geldt dat niet voor mensen waarmee je het politiek oneens bent? Een advocaat zit niet namens "de bevolking" Die pooier wel. Maar je hebt gelijk, hij is onschuldig tot dat ...bewezen is.

Jozias2
Jozias222 sep. 2021 - 9:11

@karin Het onderzoek van de Rijksrecherche loopt nog maar jij weet al dat hij schuldig is? Waar rook is is vuur? Zoiets. En dat bewijs is pas bewijs als dat door de rechter als zodanig is aangemerkt. Het kan bewijs zijn wat bepaalde feiten aan toont maar die feiten hoeven nog te betekenen dat er sprake is van een strafbaar feit. Voorbeeld: zijn ex kan wellicht bewijzen dat ze sex heeft gehad met zijn beveiligers. Maar een vrouw die sex heeft met andere mannen in het bijzijn van haar man is niet automatisch strafbaar. Dat heet cuckolding en dat doen hele volksstammen. Not my cup of tea maar niet strafbaar.

Ewout Pool
Ewout Pool21 sep. 2021 - 16:56

Ik sta erg achter #MeToo, maar er is onvoldoende bewijs. Volgens mij is in Nederland het zo het geval dat totdat je schuldig bent verklaard je onschuldig bent. Hier lijkt het erop dat deze mensen vinden dat Graus (wat ik overigens een naar en vies mannetje vindt) schuldig is, alleen moet dit nog "even" juridisch geregeld worden, en we gaan net zo lang drammen tot dit het geval is. Dat vind ik een onjuiste interpretatie van de wet. Er is een reden dat de alleen de staat in strafzaken kan overgaan tot vervolging, en dat is om de onpartijdigheid te waarborgen. Een tweede is dat Graus (net als alle andere 149 Kamerleden) niet eens uit de kamer kan worden gezèt. Pas als hij veroordeeld is en daarbij zijn passief kiesrecht verliest is dit het geval.

3 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 18:29

Ow ja, dus als een zaak door een fout van het OM verjaard is en iemand niet meer veroordeeld kan worden, is ie volgens jou onschuldig

Kilted
Kilted21 sep. 2021 - 19:04

@Karingin Formeel wel. Iemand dient als onschuldig te worden beschouwd totdat een rechter het tegendeel beslist. Dat Graus een griezel van de buitencategorie is, is daarmee irrelevant.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 19:41

@Kilted. Niet daarmee, want het blijft voor alles behalve het vaststellen van de schuld/onschuld in rechterlijke zin relevant. Wellicht was 'daarbij' hier beter geweest. Het is niet zo dat je als partij of fractie géén conclusie mag verbinden aan het feit dat iemand de-facto schuldig is maar dit niet in rechterlijke zin zo is. Ik kan me zo partijen voorstellen waar dat ook zo zijn consequenties had....

Dehnus
Dehnus21 sep. 2021 - 12:23

Ik denk niet dat de PVV stemmer hier ook maar een zier om geeft. Als je eenmaal je ziel verkocht hebt, zijn het maar kleine stapjes tot steeds erger. Tot je op een punt bent gekomen dat het je niet meer interesseert dat criminelen je vertegenwoordigen in de kamer. Je vind het allemaal wel best, zolang het maar niet "LINKSCH!" is. Diep triest eigenlijk.

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 12:11

Ik weet niet wat dat is, maar Bij PVV-leden (en stemmers) heb ik altijd als eerste gedachte: eigen schuld, dikke bult. Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voordat ik daar een dent aan spendeer.

Jozias2
Jozias221 sep. 2021 - 11:51

De laatste informatie is dat de Rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek doet. Als er voldoende bewijs is kan het OM besluiten hem te vervolgen. Vervolgens is het aan de rechter om te bepalen of hij wel of niet schuldig is. Bij onvoldoende bewijs op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche zal het OM besluiten te seponeren. Misschien is het handig om dat af te wachten? En ik zou niet weten waarom zijn ex zoveel geld nodig heeft voor het juridische traject. Het onderzoek en een eventuele vervolging staat daar los van en het OM kan namens haar een schadevergoeding meenemen in de eis.

1 Reactie
Henri Zwols
Henri Zwols21 sep. 2021 - 11:08

> PVV-leider Geert Wilders weigert de zaak te onderzoeken omdat Graus de feiten ontkent. Ik vind het volstrekt irrelevant wat Geert Wilders vindt over de schuld van zijn maat. Het betreft een strafbaar feit, dus de rechter hoort zich over de schuldvraag uit te spreken en de politie moet de zaak onderzoeken, niet Wilders.

8 Reacties
Jozias2
Jozias221 sep. 2021 - 11:46

Dat gebeurt toch ook?

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 sep. 2021 - 11:47

[de politie moet de zaak onderzoeken, niet Wilders] Onjuist. Beide onderzoeken moeten plaatsvinden. Justitie i.v.m. verdenking van strafbare feiten, Wilders i.v.m. verdenking van misdragingen door een partijgenoot tijdens uitoefening van functie. NB De term 'partijgenoot' is hier lastig, aangezien de pvv maar 1 partijlid heeft. Ik ben helaas minder geoutilleerd in dictatoriale terminologie dan dat ik ben met democratische bewoordingen.

Jozias2
Jozias221 sep. 2021 - 12:53

@le chat botte Klopt maar in dit geval is Graus democratisch gekozen als volksvertegenwoordiger en kan hij hoogstens uit de fractie gezet worden. Maar als je Wilders voor de vergelijking even als werkgever van beide ziet heeft hij dus te maken met twee volwassen werknemers die samen een relatie hebben waarbij er verschil van inzicht bestaat over de gang van zaken binnen deze privé relatie en is er een welles/ nietes situatie. Dan is het mi niet zo vreemd dat Wilders even het oordeel van het OM en vervolgens de rechter afwacht. Die uitkomsten kan hij gebruiken om eventuele stappen te ondernemen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 14:40

???? Jozias heeft voor elke uitwas wel een excuus. ????

Jozias2
Jozias221 sep. 2021 - 15:54

@de lieve heer Ik lees geen enkel excuus. Als Graus schuldig is moet hij veroordeeld worden zoals een ander en anders niet. Of gelden er aparte wetten en regels voor pvv’ers?

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 18:34

Jozias - We weten allemaal dat jij een brave volgzame en bovenal gezagsgetrouwe burger bent van het soort dat zich pas tegen een dictator keert als hij daadwerkelijk begint te moorden. Daarvóór krijgen ze allemaal het voordeel van de twijfel.

Jozias2
Jozias221 sep. 2021 - 20:47

@lieve heer Wat bedoel je precies? Ik zeg alleen dat de wet en grondwet voor iedereen gelden ongeacht de politieke overtuiging van de persoon. En als je wat anders vind dan discrimineer je. En in de (grond)wet staat is dat iemand onschuldig is totdat zijn schuld bewezen is geacht door een rechter. En tot die tijd is het überhaupt nog maar de vraag of Graus zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Een moreel oordeel over het reilen en zeilen binnen een relatie is daarvoor gelukkig onvoldoende. Overigens vind ik dat bij Graus of hij nu van de pvv, de SP of een andere partij is.

De Lieve Heer
De Lieve Heer22 sep. 2021 - 21:44

Jozias - Ik ga niet op de stoel van de rechter zitten, maar ik hen bezwaar tegen de voorstelling van zaken alsof Wilders de werkgever zou zijn van twee volwassen werknemers die samen een relatie hebben waarbij met een verschil aan inzicht. Ik zou nooit op Wilders stemmen en op Dion Graus nog veel minder en daarvoor hoef ik niet de uitspraak van de rechter af te wachten. Overigens laat ik ook hun bootje niet zinken om te voorkomen dat ze ooit een kans zouden maken voor de rechter.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 sep. 2021 - 11:03

Als het verhaal van mevrouw Joyce klopt, is er toch iets mis met onze rechtsstaat. Trouwens dat ander zeer droevig *minder minder minder* verhaal, hoe het allemaal liep tot nu toe, is het toch een belediging voor alle beschaafde mensen in Nederland en elders.✌

Eric Minnens
Eric Minnens21 sep. 2021 - 10:50

Ik volg dat allemaal niet zo. Maar vond bijgaande link wel verhelderend. https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-had-grote-moeite-met-de-manier-waarop-dion-graus-over-joyce-sprak~be92a730/

Haz
Haz21 sep. 2021 - 10:38

Ik ben net als (waarschijnlijk) de rest van Joop anti-PVV maar "PVV-leider Geert Wilders weigert de zaak te onderzoeken omdat Graus de feiten ontkent." Of het feiten zijn wordt nog uitgezocht toch? Tenzij iemand meer weet en objectieve bewijzen heeft.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté21 sep. 2021 - 11:43

[Of het feiten zijn wordt nog uitgezocht toch?] Klopt. Er had moeten staan ".. omdat Graus de aantijgingen ontkent"

Paul250371
Paul25037121 sep. 2021 - 10:27

Ludieke terechte actie.