© Cc-foto: James Evans
Leg mij dit uit. Het meest wordt gevlogen door rijke of grote bedrijven laten hun personeel vliegen. Huppakee extra belasting op vliegen. De armere mensen kunnen niet meer vliegen en de rijken? Die betalen gewoon een honderdje extra. Ik betaal elk jaar 2300 euro om naar Japan te reizen, het land van mijn vrouw + kind en ik. Moet dat nu extra belast worden zodat ik niet meer kan vliegen maar de elite wel? Ik snap niet hoe u dit kan verantwoorden tenzij u heel diep in uw eigen echo kamer zit
Vliegen is bij uitstek een terrein waar de EU de leiding zou moeten nemen met flinke milieuheffingen. Helaas blijft het van die kant stil. Een dagje naar Milaan om te winkelen voor een paar tientjes is natuurlijk waanzin in deze tijd. En dan hebben we het nog maar niet over de waanzin van de toeristische tripjes naar de ruimte die eraan zitten te komen.
Roerend mee eens. Maar vliegen is inderdaad doorgedrongen tot in de haarvaten van de samenleving. Er hangt een enorme toeristenindustrie aan vast. Vandaag stond er in het AD weer een kortingsbon voor een stedentrip in Europa : 115 euro p.p. voor vlucht en twee hotelovernachtingen. Overigens denk ik dat het wat langer dan 'enkele' jaren gaat duren voor we allemaal elektrisch rijden.
ik zal het in de bouwkeet ff zeggen dat er voor het werk niet meer gevlogen mag worden,wat een elite probleem
> maar het schijnt dat een elektrisch vliegtuig zijn complete laad- en passagiersruimte vol met accu’s zou hebben. Klopt. En als je wil weten waarom, inclusief berekeningen: https://youtu.be/VNvzZfsC13o
Het wonderlijke is dat een jaar of vijfentwintig geleden (in de tijd van het paperless office) telewerken en videoconferencen de toekomst leek te hebben. Serieus videoconferencen (fraai anglicisme...) is effectief de kop ingedrukt door halfbakken oplossingen zoals skype waardoor niemand het (meer) serieus neemt. Met een goede VC oplossing zijn vergaderingen en zelfs conferenties best te doen na een gewenningsperiode. Ja ik heb ervaring, met videocolleges, teambesprekingen en zelfs conferencies met meer dan honderd deelnemers op even zovele locaties (dat laatste heeft wel beperkingen...) Maar: vliegen (lees: buitenlandse reisjes maken op kosten van de baas) is natuurlijk gewoon leuker en daarmee niet zomaar uit de wereld.
Gewoon niet doen dat vliegen. Zo moeilijk is dat. En, bovendien sta je meestal in het centrum van een stad als je de trein uitstapt.
Vliegen, roken, geloof, kwakzalverij en kapitalisme schaden de gezondheid van anderen(!) - en moeten daarom terecht worden verboden ! .
Ondertussen is het vanuit klimaatoogpunt nog lang niet duidelijk of het nemen van de trein in plaats van het vliegtuig nu goed of slecht is. Voor Europese afstanden is in elk geval bekend dat de CO2 uitstoot per reizigerskilometer voor hoge snelheids treinen groter is dan die voor Beoing 737's. Kortom blind met de trein gaan zou nog wel eens het klimaatprobleem kunnen verergeren.
"Voor Europese afstanden is in elk geval bekend dat de CO2 uitstoot per reizigerskilometer voor hoge snelheids treinen groter is dan die voor Beoing 737’s." Uit welk bullshitonderzoek zou dat moeten komen? Een TGV is per kilometer minstens een factor tien efficiënter dan welke 737 ook. Is een door Boeing gesponsord onderzoek uitgegaan van heel creatieve bezettingsgraden welciht, of misschien van een extreem inefficiënte treinroute als maatstaf?
@Quibus, DDS denkt dat de spoorwegen in Europa nog met stoomtractie rijden.
"Uit welk bullshitonderzoek zou dat moeten komen?" Ach nee, dat komt regelrecht uit zijn eigen duim.
en kinderen krijgen? Kinderen krijgen is vele malen slechter voor de aarde dan kinderloos blijven, af en toe is vliegen en vlees eten en nog autorijden bovendien. (kun je overigens ook het beste zoveel mogelijk laten) Maar ik blijf het verwonderlijk vinden dat als het over duurzaamheid en co2 reductie gaat overbevolking bijna altijd wordt doodgezwegen. Mensen moeten gewoon minder kindjes krijgen. Misschien zijn diverse milieu heffingen op kinderen wel veel rationeler dan kinderbijslag en kinderopvang toeslag. De vervuiler betaald.
De groei van de wereldbevolking remt al af (naar bijna niets in de gebieden waar de grootste vervuilers zitten). De groei van vliegverkeer is vooralsnog onstuimig.
Helaas. Geen enkele econoom heeft serieus met krimp leren rekenen. Krimp = recessie = slecht = taboe
Het is ook een status-symbool. Je voelt je belangrijk, tijd is geld, dus een vliegreis is vanzelfsprekend. Ook is het modieus om zoveel mogelijk “van de wereld” te hebben gezien, en dus reizen we wat af om je status als “global citizen” uit te dragen. Mensen willen nu eenmaal erbij horen en dus verander je dit gedrag niet gemakkelijk.
Globetrotters zonder noemenswaardig citizenship. Bouwwerk gezien, selfie gemaakt, maar niet de tijd genomen om iets van de context van het bouwwerk te leren. Zonder die context is ook de Taj Mahal niet meer dan een stapel stenen. Veel zinlozer kun je je vakantie niet vullen, denk ik.
'Het is ook een status-symbool. Je voelt je belangrijk,' Spreek voor jezelf. Vliegen is een middel om snel van A naar B te komen. De tijden van het Peter Stuyvezand gevoel zijn al een paar decennia voorbij.
Joe Speedboot 10 oktober 2018 at 18:53 Vliegen is een manier om, na een taxirit van een uur vanuit A, en een uur of wat rondhangen op een luchthaven naar een andere luchthaven te komen, vanwaar je er nog een uur per aanvullende vervoer over doet om in B te arriveren.
Er zitten wel wat puntjes in dit verhaal dat enige nuance behoeft, maar het is goed dat er eindelijk is gekeken wordt in een breder verband. Want ja, er zijn erg veel voor de hand liggende zaken die logischer zijn dan zsm van het gas af en iedereen aan de warmtepomp tegen enorme kosten. Ik vlieg voor mijn werk regelmatig, maar absoluut niet meer dan noodzakelijk. Zoals... De ongebreidelde groei van vliegacties van en naar Schiphol, heilig verklaard boven alles tbv economiische groei Voor een paar tientjes naar Zuid-Europa kunnen vliegen Reisprogramma's op NPO dat verre reizen aanmoedigd Businessclass mogelijkheid, dat geeft een relatief hoge belasting Spaar- en vliegstimuleringsprogramma's van vliegmaatschappijen Amper ontwikelingen in de luchtvaartsector, behalve dan dat het goedkoper moet Etc... Waar een wil is, is een weg. Alleen de politieke wil ontbreekt. Willen we daadwerkelijk wat doen aan CO2 dan is het huidige beleid pure symboolpolitiek waarbij de burger ietsje meer bewust moet worden gemaakt. Maar je lampje een uurtje eerder uit of van het gas af, terwijl de bevolking met duizenden zoniet miljoenen stijgt (?!), waar hebben we het in godsnaam over
Sympathiek betoog. Met dat vliegen is het een beetje als met vergaderen: eraan meedoen werkt prestigeverhogend. Ik kan me uit mijn eigen tijd in het bedrijfsleven vliegreizen herinneren voor zaken die achteraf net zo goed telefonisch geregeld hadden kunnen worden. Los van de milieuwinst was het ook nog een stuk efficiënter geweest.
Ben het grotendeels met het stuk eens. Hogere belasting maakt alleen geen verschil. Ga je echt niet met het vliegtuig als het 200 euro duurder is? Vliegtuigen en de industrie zijn de grootste vervuilers. Al zou heel Nederland een elektrische auto/fiets hebben en van het gas af zijn. Dat heeft veel minder effect dan het vliegverkeer halveren. Niet door het duurder te maken maar gewoon een maximaal aantal vluchten per jaar. Gaat niet gebeuren. Dus wat doet onze regering symboolmaatregelen die burgers veel geld gaan kosten maar nauwelijks iets oplevert. Als er straks een Boeing 747 over je dak met zonnenpanelen vliegt. Bedenk je dan dat de uitstoot van die ene Boeing al gelijk is aan 1 miljoen vrachtwagens. En dat is alleen al bij het opstijgen. Maar ome Henk mag met zijn net te oude scooter het centrum van Amsterdam niet in. Op het zelfde moment vliegen er talloze vliegtuigen over Amsterdam heen... Het verbeteren van het milieu gaat alleen nog maar om emotie en niet meer om de feiten.
Het lijkt mij vrij plausibel dat er aanzienlijk minder mensen een weekendje naar Barcelona gaan als dat 229 euro kost in plaats van 29, ja. Voor een drieweekse reis naar Bali zul je met een ander bedrag moeten komen, maar waarom zou dat niet kunnen? Als je het vliegtuig op benzine zou laten vliegen zou de BTW over die branstofaccijns (=> Bali, zeker meer dan 500 liter) al meer dan 200 euro bedragen. Reken je BTW en accijns, dan gaat het minstens richting 700 a 1000 euro. Er zullen genoeg mensen zijn die dan een strand in Zuid-Frankrijk gaan heroverwegen. Pure winst. Waarmee maar weer wordt geillustreerd hoe absurd het vliegen wordt bevoordeeld. Deze uitsoot van een Boeing is (in de meeste opzichten) niet equivalent aan een miljoen vrachtwagens. Een hondertal vrachtwagens is een stuk reëler. En dat is erg genoeg. En een langsrijdende stinkende tweetakt ruik je vrij goed, in tegenstelling tot dat voervliegende vliegtuig. Dat is toch een sterke indicatie dat die scooter lokaal meer vervuilt dan het vleigtuig, en het is prima om ook dat te beperken.
@Quibus: voor particulieren maakt het verschil. Zakenreizen zijn zoals het artikel beschrijft vaak meebegroot, en de belastingdienst betaalt flink mee aan zakelijke reisjes.
Maar is dat vliegen dan zoveel meer vervuilend dan de vervuiling door de gemotoriseerde voertuigen op aarde?
Ja, want je wordt niet alleen voortgeduwd maar ook nog eens opgetild. Uiteraard zorgt de hogere snelheid ook nog voor een veel grotere luchtweerstand die overwonnen moet worden. Grofweg verbruik je per vliegtuig een factor tien meer dan per trein.
Per persoon, per kilometer, jazeker, veel meer uitstoot dan een trein, bus of auto. De enige reden waarom vliegen economisch rendabel is, is omdat op kerosine geen accijnzen zitten, op diesel, benzine en elektriciteit (trein) wel. Maar het is ook lastig te veranderen. Vliegvelden concurreren met die van andere landen, dus een nationale belasting doet schade aan je concurrentiepositie. Helemaal als die zo hoog is als voor ander transport. Verder zijn vliegtuigen een extreem lange termijn investering. Snelle (minder dan 30 jaar) veranderingen zullen voor de ondergang van vliegmaatschappijen zorgen en vermoedelijk zullen de kosten daar dan van bij de overheid belanden, omdat ze de bedrijven met de snelle veranderingen onredelijk benadelen. Het verminderden van vliegverkeer is dan ook geen prioriteit, veel en veel te duur. Dat is het hypocriete aan de situatie rond uitstoot beperking. Eerste levensbehoeften zoals verwarming en voedsel zullen duurder worden en dingen als vliegen en productie in landen als China blijven buiten schot.
Even google gevraagd: https://www.thebluedeal.nl/co2-emissie-luchtvaart-blijkt-enorm/ Het lijkt mij overduidelijk, dat er minder gevlogen moet worden voor conferenties. Schrijfster heeft volkomen gelijk. Het zou ook helpen, als er nu eens gewoon belasting geheven zou worden op kerosine. Benzine wordt toch ook zwaar belast?
Ja. In een optimale situatie (een volgepakt en modern, brandstofefficiënt vliegtuig) kom je ongeveer uit op een brandstofverbuik van 1 op 30. Dat is iets beter dan (in je eentje!) in een auto, maar stukken minder efficiënt dan reizen per trein (in een semioptimale situatie komen oudere generaties TGV al boven de 1 op 300 per passagier, en moderne nog ver daarboven). Een tweede (en mogelijk grotere) factor is de 'menselijk acceptabele' reisafstand. Die wordt door het snelheidsverschil tussen vliegen (over grote afstanden) en andere vervoersmogeljkheden zeer veel groter. Als je met de trein 'moet' is een conferentie in Nice opeens een relatief aantrekkelijk vooruitzicht vergeleken met een conferentie in Kaapstad. Het hele idee dat je een paar dagen zult moeten uittrekken voor die laatste reis zal veel mensen een andere afweging doen maken.
@ Quibus: "In een optimale situatie (een volgepakt en modern, brandstofefficiënt vliegtuig) kom je ongeveer uit op een brandstofverbuik van 1 op 30" 1 op 30 wat?
1 liter brandstof op 30 kilometer. Kerosine, benzine en diesel verschillen niet genoeg in energie-inhoud per liter om erg relevant te zijn voor een vergelijking tussen lucht- en landtransport. De in de maatschappij meest gangbare uitdukking voor voertuigefficiëntie is dus een prima praktisch middel om de getallen inzichtelijk te houden voor een breed publiek. Overstappen naar technisch betere definities als kilo brandstof per kilometer, of nog beter kilowatturen of megajoules, zou een fors deel van het publiek doen afhaken wegens beperkte rekenkundige vaardigheden.
Ik heb er geen bewijs voor hoor maar denk nog steeds dat de vervuiling door vliegtuigen een minieme fractie is van de vervuiling door auto's. Dus laten ze als eerste die automobielen aanpakken. En gelukkig gebeurt dat reeds op meedere plaatsen maar lang niet genoeg.
"Ik heb er geen bewijs voor hoor maar denk nog steeds dat de vervuiling door vliegtuigen een minieme fractie is van de vervuiling door auto’s." Omdat we niks hebben aan fact free, heb ik er maar eens een zoekopdracht aan gewijd. Personenautovervoer heeft een aandeel van 10,4% in de totale CO2-uitstoot in Nederland. Vliegverkeer neemt 12% voor zijn rekening.
Piet de Geus 11 oktober 2018 at 00:30 ze ontlopen elkaar dus niet zoveel. Beiden inperken dus. College skypen liever niet, al kan afstandsonderwijs nuttig zijn.
Piet, fact free, je hebt gelijk. Meten=weten. De uitstoot van auto's in Nederland is redelijk goed te meten cq schatten, maar vliegtuigen? Ze zijn weg voor je het weet.....
"ze ontlopen elkaar dus niet zoveel. Beiden inperken dus." Beide inperken: akkoord. Maar dat ze elkaar niet zoveel ontlopen? Dan zou je toch ook het aantal reizigerskilometers dat ze voor hun rekening nemen erbij moeten betrekken. Anders zou je zomaar kunnen constateren dat een raket naar de maan maar voor een klein beetje verontreiniging verantwoordelijk is.
"Ze zijn weg voor je het weet" Achter die auto's hollen ze ook niet aan met een plastic zakje om de uitlaatgassen op te vangen. Het is natuurlijk best mogelijk om het verbruik te meten, waarbij voor vliegtuigen geldt dat de meeste kerosine wordt verstookt bij het op snelheid en hoogte komen. Waarbij ik zomaar durf te beweren dat die verhouding voor Nederland erg slecht uitvalt, omdat er hier veel tussenlandingen zijn en het gebied waarover vliegtuigen passeren juist beperkt is.
Piet de Geus 11 oktober 2018 at 17:02 dan hebben we ook nog de herrie die het allemaal veroorzaakt.